- JABLONSKÝ, Ivan, Václav ŠAŠEK a Martin KOUDELA. Jedlé a léčivé houby a jak je pěstovat. Praha: Profi Press, 2019. ISBN 978-80-88306-03-0.
- healthline.com - 7 Impressive Benefits of Oyster Mushrooms. Jillian Kubala, MS, RD
- medicinenet.com - 24 Impressive Benefits of Oyster Mushrooms. Karthik Kumar, MBBS
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - The relationship between mushroom consumption and cognitive performance among middle-aged and older adults: a cross-sectional study.
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Mushroom intake and cognitive performance among US older adults: the National Health and Nutrition Examination Survey, 2011-2014
- drwillcole.com - Can Mushrooms Improve Your Brain Health? Everything You Need To Know About This Superfood.
Hlíva ústřičná: znáte její blahodárné účinky na zdraví? + recepty
Hlíva ústřičná je houba, která se z Číny rozšířila téměř do celého světa. Má charakteristický vzhled, chuť a vůni. Jaké jsou její pozitivní účinky na lidské zdraví? Znáte jednoduché rychlé recepty z hlívy ústřičné?
Vlastnosti
Hlíva ústřičná má v tradiční asijské kultuře bohatou historii. Je považována za houbu s léčivými účinky a je součástí mnoha pokrmů. Je známá zejména pro své protizánětlivé účinky a bohaté složení.
Zdravotní účinky, obsah, domácí pěstování, rizika, recepty a mnoho dalších zajímavých informací naleznete v článku.
Co je hlíva ústřičná?
Hlíva ústřičná je houba známá pod vědeckým názvem Pleurotus ostreatus. Hlíva ústřičná je jedlá, dřevokazná houba z čeledi hlívovitých. Svým bílým, zvrásněným vzhledem připomíná ústřici.
Některým lidem může také připomínat chuť oblíbeného druhu mlže.
Hlíva ústřičná je sapotrofní houba. Může dorůstat výšky až 25 cm a může mít barvu od bílé po tmavě hnědou. Hlíva ústřičná roste na kmenech a pařezech různých listnatých stromů (zejména buků a dubů) a příležitostně i na jehličnatých stromech.
Pozitivní zdravotní účinky hlívy pramení z jejího bohatého nutričního profilu. Kromě přínosu pro lidské zdraví má hlíva také ekologický význam. Působí jako filtr okolního prostředí.
Formy použití a konzumace houby:
- Čerstvá houba
- Sušený drcený prášek
- Extrakt ve formě kapslí (tablet)
- Extrakt v tekuté formě (oleje, sirupy, tinktury...)
Obsah a složení
Hlíva ústřičná je známá nejen pro svůj příznivý vliv na zdraví, ale také pro svou nízkou kalorickou hodnotu a bohaté složení vitaminů a minerálních látek.
Hlíva ústřičná je obecně výborná pro zdraví, ale také pro hubnutí. Má nízký obsah kalorií a tuků.
Houby obsahují především vitaminy, minerální látky, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, bílkoviny, sacharidy (beta-glukan) a vlákninu.
- Vitamíny A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9) a D
- Minerální látky jako draslík, měď, železo, fosfor, chrom, zinek selen, hořčík a mangan
Hlíva ústřičná posiluje imunitní systém, obranyschopnost a podporuje kardiovaskulární systém. Podporuje činnost mozku, trávicího systému a má potenciál při podpoře léčby rakoviny.
V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g hlívy ústřičné
Energetická hodnota | 89 kcal |
Sacharidy | 6,09 g |
Vláknina | 2,3 g |
Tuky | 0,41 g |
Bílkoviny | 3,31 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g hlívy ústřičné
Vitamin A | 48 IU | Draslík | 420 mg |
Vitamin B1 | 0,125 mg | Hořčík | 18 mg |
Vitamin B2 | 0,349 mg | Vápník | 3 mg |
Vitamin B3 | 4,96 mg | Sodík | 18 mg |
Vitamin B5 | 1,29 mg | Železo | 1,33 mg |
Vitamin B6 | 0,11 mg | Zinek | 0,77 mg |
Vitamin B9 | 38 mcg | Fosfor | 120 mg |
Vitamin D | 29 IU | Měď | 0,244 mg |
Mangan | 0,113 mg | ||
Selen | 2,6 mcg |
Vnitřní použití
Příznivé účinky hub na zdraví
Přírodní léčivé účinky jsou dány především vysokým obsahem vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. Beta-glukan je komplexní polysacharid, který je zodpovědný za většinu příznivých účinků hub.
Beta-glukan podporuje ochranné reakce organismu v boji proti bakteriálním a parazitárním onemocněním.
Obsahuje vysoké množství antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Patří k nim fenolové sloučeniny a ergothionein. Saponiny v hlívě ústřičné pomáhají přirozeně čistit organismus od toxinů.
Posilování imunity a protizánětlivý účinek
Beta-glukany a antioxidanty obsažené v hlívě ústřičné výborně eliminují záněty. Přirozeně posilují imunitní systém a jeho obranyschopnost proti nemocem a infekcím. Stimulují činnost makrofágů (buněk imunitního systému) a tím ničí případné patogeny.
Čerstvé houby jsou vynikajícím zdrojem kyseliny listové, která podporuje celkovou obranyschopnost organismu. Houby jsou v různých kulturách známé jako zázračné houby nebo elixír věčného mládí, a to právě pro svůj vliv na energii a vitalitu organismu.
Beta-glukany obsažené v hlívě ústřičné stimulují imunitní buňky, jako jsou makrofágy a lymfocyty. Zvyšují tak odolnost organismu vůči infekcím a nemocem. Hlíva ústřičná také pomáhá udržovat správnou funkci imunitního systému, chrání tělo před nemocemi a pomáhá hojit rány. Má silné antivirové a antibakteriální účinky.
Podporuje zdraví kardiovaskulárního systému
Houba reguluje hladinu cholesterolu v krvi. Má schopnost snižovat LDL cholesterol a triglyceridy v krvi. Některé studie poukazují na snížení hladiny cukru v krvi.
Houba také pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.
Díky obsahu vlákniny a lovastatinu má celkově posilující účinek na srdce a cévy. Je tak přírodní prevencí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Podpora mozkové činnosti
Houby mohou ovlivňovat riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění. V klinické studii bylo prokázáno, že niacin obsažený v houbách chrání před Alzheimerovou chorobou, samotným poklesem kognitivních funkcí a dalšími podobnými neurodegenerativními onemocněními.
Potenciál podpory léčby rakoviny
Jedním z nejzajímavějších účinků hlívy ústřičné je její potenciální vliv na rakovinné buňky. Díky vysokému obsahu antioxidantů a jejich protizánětlivým vlastnostem tak může hlíva pomáhat eliminovat růst některých druhů rakoviny.
Jedná se zejména o šíření rakovinných buněk prsu, ženských orgánů a trávicího traktu. Podle některých experimentů měli pacienti, kteří během léčby rakoviny dostávali beta-glukan, lepší kvalitu života.
Podpora trávicího systému
Hlíva ústřičná působí jako přírodní probiotikum.
Obsahuje vlákninu inulin, která je prospěšná pro trávení a bakteriální flóru. Doporučuje se také při zdravotních problémech s ledvinami a játry.
Zlepšuje energetický metabolismus a je dobrou volbou při hubnutí, protože neobsahuje mnoho kalorií.
Má nízký obsah kalorií a tuků, což z ní činí ideální doplněk pro zdravé hubnutí.
Vnější použití
Podpora zdraví pokožky a kůže
Antioxidační účinky houby mají i estetický efekt v podobě zpomalení stárnutí buněk. Příznivě působí na regeneraci pokožky a chrání ji před UV zářením. Působí protizánětlivě při léčbě kožních onemocnění nebo ekzémů.
Díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem se používá jako složka kosmetických přípravků. Své využití nachází při léčbě akné, ekzémů a křečových žil.
Slouží také jako regenerační krém a pro své zklidňující účinky si našla své místo v aromaterapii.
Shrnutí faktů a účinků
Přehled účinků:
- má nízký obsah kalorií, přesto je bohatá na prospěšné látky
- je zdrojem mikroživin, jako je niacin, kyselina listová, riboflavin, kyselina pantotenová, draslík, měď, fosfor, železo, zinek a hořčík,
- posiluje imunitní systém
- díky obsahu antioxidantů a beta-glukanů
- má antibakteriální a antivirové účinky
- má příznivé účinky na srdce a cévy
- snižuje hladinu cholesterolu
- má své využití při podpoře hubnutí
- má nízký obsah kalorií
- zlepšuje duševní zdraví a mozkové funkce
- má potenciál při řešení rakoviny
- podporuje trávení
- pomáhá pokožce, její regeneraci a kožním onemocněním
- má rozmanité využití v kuchyni
Ačkoli se to často nezmiňuje, má pozitivní vliv na duševní stránku a kognitivní funkce. V několika studiích byly zjištěny výsledky, podle kterých by tento pozitivní vliv mohla hlíva mít.
Tento účinek je spojován s obsahem antioxidantů a protizánětlivých látek v houbě. V hlívě ústřičné se ve významném množství vyskytují antioxidanty, jako je ergothionein. Ty mohou chránit mozkové buňky před oxidačním stresem a zánětem. Oxidační stres a zánět jsou spojovány s úbytkem kognitivních funkcí a neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba.
Sběr a skladování
Houby a domácí pěstování
Pěstování hlívy ústřičné v domácích podmínkách je poměrně snadné. Jedná se o houbu, která je přizpůsobivá a odolná.
Někteří lidé dávají přednost pěstování hlívy ústřičné v sáčcích, jiní volí pěstování na pařezu nebo na dřevěném špalku. Případně ji můžete pěstovat ve speciální houbařské zahrádce, kterou si můžete předem koupit připravenou pro pěstování hub.
Nejčastější volbou je pěstování na dřevě. Dřevo musí být relativně čerstvé a podmáčené. Mělo by se tedy jednat o dřevo, které bylo odřezáno nejdéle před půl rokem.
Kromě vhodného dřeva potřebujete také substrát pro roubování, který obvykle najdete v zahrádkářských potřebách. Nejvhodnější dobou pro roubování polen se substrátem jsou měsíce duben až květen.
Substrát naneste na řezné rány ve dřevě. Ošetřené kmeny vložte do čistých plastových pytlů, aby do nich mohl proudit vzduch.
Na rozdíl od jiných hub, které lze pěstovat v úplné tmě, potřebuje hlíva ústřičná k dobrému růstu alespoň malé množství světla.
První fází růstu je přerůstání mycelia (podhoubí), které může v závislosti na teplotě trvat dva týdny až dva měsíce.
Nejrychleji mycelium roste při teplotě kolem 25 °C.
Se sklizní lze začít, jakmile jsou plodnice dostatečně velké. Ideální způsob sklizně je otočit celý trs a odstranit z něj i část substrátu. Hlíva ústřičná je zralá, když klobouk zesvětlá a je relativně plochý.
Plodnice však časem ztrácejí na kvalitě. Proto nečekejte, až budou přezrálé a začnou produkovat spory (výtrusy).
Bezpečnost a vedlejší účinky houby
I přes příznivé účinky hlívy ústřičné by někteří jedinci měli být při její konzumaci opatrní. To platí zejména pro jedince alergické na houby.
Pokud se u vás po konzumaci hlívy objeví alergické příznaky, jako je kožní kopřivka, nevolnost, zažívací potíže nebo zvracení, v konzumaci hlívy nepokračujte. V takovém případě se obraťte přímo na svého lékaře nebo alergologa.
Zejména v případě hlívy ústřičné jsou nežádoucí účinky vzácné a konzumace je obvykle bezproblémová. Při nadměrné konzumaci však může způsobit mírné projímavé účinky a zažívací problémy.
Vzhledem k imunitnímu účinku může být problémem také stav, kdy jedinec užívá imunosupresivní léky na potlačení imunitních reakcí.
Houba obsahuje řadu pro organismus nezbytných látek, které jsou prospěšné pro lidi různého věku, včetně těhotných a kojících žen. Obecně je třeba houbám v těhotenství věnovat pozornost.
V případě záměny s kontraindikacemi se vždy poraďte s gynekologem.
Hlíva ústřičná v kuchyni
Ke konzumaci jsou vhodné všechny části hlívy ústřičné: klobouk i stopka. Ideální je sáhnout po světle šedé až hnědě zbarvené houbě. Barva dobře vypovídá o její kvalitě.
Doporučuje se vybírat houbu, která má charakteristickou aromatickou vůni a příjemné houbové aroma.
V kuchyni lze houbu využít na řadu způsobů. Své zdraví prospěšné vlastnosti si zachovává i po uvaření nebo usušení.
Hlíva ústřičná má v kuchyni mnohostranné využití. Je vhodná do polévek, omáček, salátů, těstovin a rizota. Polévka z hlívy ústřičné je poměrně oblíbená, stejně jako krémové houbové taglietelle/široké nudle jako hlavní jídlo.
Hlíva ústřičná je vynikající v čerstvé podobě, ale také ve formě doplňků stravy, zejména při konzumaci pro své specifické zdravotní účinky. V kuchyni lze použít všechny části hlívy, včetně klobouku a stopky, které obsahují vysoké množství beta-glukanu.
Polévka z hlívy ústřičné
Ingredience:
- 250 g syrové hlívy ústřičné
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
- 3 syrové brambory
- 2 stroužky česneku
- červená mletá paprika
- černý pepř
- sůl
- kurkuma
Postup:
- V hrnci na oleji osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme na tenké plátky nakrájenou hlívu ústřičnou a jemně orestujeme.
- Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek.
- Směs lehce ochutíme pepřem, červenou paprikou, kurkumou a solí.
- Do hrnce přilijeme vodu a přidáme nakrájené oloupané brambory.
- Vaříme asi 35 minut, dokud brambory a zelenina postupně nezměknou.
- Dochutíme a podáváme.
Těstoviny s hlívou a se smetanou
Ingredience:
- 500 g těstovin (tagliatelle/širší nudle)
- 400 g syrové hlívy ústřičné
- zakysaná smetana
- cherry rajčata
- 2 stroužky česneku
- černý pepř
- sůl
- parmazán
Postup:
- Těstoviny uvaříme v hrnci v osolené vodě podle návodu a poté je scedíme.
- Hlívu ústřičnou nakrájíme na malé kousky a pomalu osmažíme na pánvi.
- Hlívu lehce ochutíme pepřem a solí a přidáme nadrobno nakrájený česnek.
- Přidáme několik nakrájených cherry rajčátek, směs přikryjeme a dusíme.
- Když je hlíva ústřičná hotová, přidáme alespoň 3 lžíce zakysané smetany a promícháme.
- Nakonec přidáme těstoviny a pokrm promícháme.
- Dochutíme strouhaným parmazánem a podáváme.
Často kladené otázky a odpovědi
1. Jak hlíva ústřičná podporuje imunitní systém?
Obsahuje beta-glukany, které stimulují imunitní buňky (makrofágy a lymfocyty). Tím zvyšují obranyschopnost organismu.
2. Může hlíva ústřičná pomoci při hubnutí?
Ano, díky nízkému obsahu kalorií a tuků je vhodná pro podporu zdravého hubnutí.
3. Je hlíva ústřičná vhodná pro alergiky?
Ano, hlíva ústřičná má pozitivní účinky na různé alergie. Pokud je však člověk alergický na houby, měl by se konzumaci hlívy ústřičné a dalších hub vyhnout.
4. Jak může hlíva ústřičná pomoci při kožních problémech?
Má podpůrné účinky při léčbě kožních onemocnění, jako je akné, ekzémy a křečové žíly.
5. Jak konzumovat hlívu ústřičnou pro dosažení maximálních zdravotních účinků?
Hlívu ústřičnou můžete konzumovat čerstvou nebo jako součást doplňků stravy, zejména pokud je zaměřena na specifické zdravotní účinky.