- verywellhealth.com - Asparagus Extract: Supplement vs. Vegetable
- healthline.com - 7 Reasons Why You Should Eat More Asparagus
- webmd.com - Asparagus: Health Benefits, Nutrition Facts, and How to Prepare It
- britannica.com - Asparagus
Chřest: Asparagus officinalis a jeho účinky na zdraví. Znáte výhody jeho konzumace?
Chřest je zelenina s léčivými účinky. Proč ho zařadit do jídelníčku, jaké jsou jeho jedinečné vlastnosti a účinky? Zjistěte, proč bychom ho v obchodech neměli obcházet.
Vlastnosti
Asparagus officinalis neboli chřest je zelenina s léčivými účinky. Je známá již od dob starého Řecka a také v tradiční čínské medicíně. Obsahuje aminokyselinu asparagin.
Rod Asparagus z čeledi chřestovitých (Asparagaceae) zahrnuje asi 300 druhů. Vyskytují se od Sibiře až po jižní Afriku. Nejznámější je Asparagus officinalis neboli chřest lékařský, který se pěstuje pro své šťavnaté výhonky.
Název chřest pochází ze staré řečtiny. Slovo asparagos znamená "rychle růst". Je to jedna z vůbec prvních zelenin, která se objevuje na jaře po zimě.
Chřest se pro svou jemnou chuť používal ve Středomoří již před tisíci lety.
Jednotlivé druhy jsou při růstu většinou vzpřímené nebo popínavé a jsou více či méně dřevnaté. Někdy se žláznaté kořeny rozrůstají v nápadné větve. Listy jsou redukované. Mnoho druhů je dvoudomých (jsou buď samčí, nebo samičí). Drobné žluté květy na jaře jsou na podzim nahrazeny červenými bobulemi.
Přehled druhů:
- Zelený chřest: Pěstuje se nadzemně, pro svou zelenou barvu obsahuje chlorofyl. Má vyšší obsah vitaminů A, C, E, betakarotenu a kyseliny listové. Jeho chuť je výraznější a svěží.
- Bílý chřest: Pěstuje se pod fólií, částečně v zemi, s hlávkami nad povrchem. Bez slunečního světla zůstává bílý a je křehčí. Jeho chuť je jemnější.
- Fialový chřest: Roste nad zemí, sklízí se před zezelenáním, má mírně pikantní a nahořklou chuť, vysoký obsah antokyanů.
Rostliny mají typické listeny, které vyrůstají z paždí listů a slouží k fotosyntéze.
Asparagus officinalis se pěstuje ve většině subtropického pásma světa. Obvykle se připravuje vařením nebo se přidává do salátů. Klasicky se konzumuje s holandskou omáčkou.
Obsah živin
Asparagus officinalis je vytrvalá rostlina s typickými výhonky, které jsou jedlé. Použití této rostliny je známé již ve starém Řecku, Římě a v tradiční čínské medicíně při močových potížích.
Výzkumy této rostliny jsou omezené. Předpokládá se ovšem, že chřest má léčivé účinky na celou řadu onemocnění. Je bohatý na vitaminy, minerální látky, antioxidanty a další výživné látky. Mezi hlavní patří flavonoidy, saponiny, lignany, fenolové sloučeniny.
Je bohatý na vlákninu, která se však ve volně prodejném extraktu z rostliny nenachází. I proto je vhodnější k požití celá rostlina chřestu.
Bylina obsahuje flavonoid kvercetin, který má protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační účinky. Dále obsahuje vitaminy C, A, K a E a polyfenoly, které mohou neutralizovat volné radikály a tím snižovat oxidační stres buněk.
Mezi minerální látky obsažené v rostlině patří například hořčík, ale také železo a zinek.
V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g syrového chřestu
Energetická hodnota | 20 kcal |
Sacharidy | 3,88 g |
Vláknina | 2,1 g |
Tuky | 0,12 g |
Bílkoviny | 2,2 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g syrového chřestu
Vitamin A | 756 IU | Draslík | 202 mg |
Vitamin B1 | 0,143 mg | Hořčík | 14 mg |
Vitamin B2 | 0,141 mg | Vápník | 24 mg |
Vitamin B3 | 0,978 mg | Železo | 2,14 mg |
Vitamin B5 | 0,264 mg | Zinek | 0,54 mg |
Vitamin B6 | 0,091 mg | Fosfor | 52 mg |
Vitamin B9 | 52 mcg | Měď | 0,189 mg |
Vitamin C | 5,6 mg | Mangan | 0,158 mg |
Vitamin E | 1,13 mg | Sodík | 2 mg |
Vitamin K | 41,6 mcg | Selen | 2,3 mcg |
Účinky
V alternativní medicíně se chřest používá při problémech s močovým měchýřem, ale také při zlepšení plodnosti, onemocnění jater, bronchiálním astmatu, rakovině, cukrovce 2. typu, arteriální hypertenzi (vysokém krevním tlaku) nebo vysoké hladině cholesterolu.
Vědci prokázali, že chřest pomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu. Tato studie však byla provedena na zvířatech. Důkazy by byly získány ve studii provedené na lidech.
V jiné studii na zvířatech bylo zjištěno, že asparagus officinalis normalizuje hladinu glukózy v krvi a zvyšuje hladinu vylučovaného inzulínu. To by mohlo mít přímý vliv na diabetes 2. typu.
V jiné studii vědci zkoumali vliv výtažku z chřestu na stres. U zvířat zjistili, že hladina stresových hormonů (kortizolu) se zvýšila i bez podávání chřestu.
V další studii stresu u lidí zjistili, že po 28denním požívání extraktu z chřestu lidé zaznamenali zlepšení únavy, vyčerpání a dysforie. Navzdory těmto zjištěním je třeba provést další studie, než bude možné extrakt z chřestu používat jako prostředek proti stresu.
Chřest je také prospěšný v těhotenství, protože obsahuje foláty (kyselinu listovou).
Studie ukazují, že potraviny s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem vody snižují tělesnou hmotnost. Chřest je jednou z těchto potravin.
Účinky (shrnutí)
- Antioxidanty - Vychytávání volných radikálů a snižování oxidačního stresu buněk má celkově kardioprotektivní a antimutagenní účinek.
- Protizánětlivé - Protizánětlivé účinky jsou důležité zejména u chronických zánětlivých onemocnění. Potlačení zánětu může zlepšit hojení nebo celkový stav onemocnění.
- Antihypertenzní - Snížení krevního tlaku je užitečnou prevencí infarktu myokardu nebo náhlé mozkové příhody.
- Trávicí - Obsah vlákniny zlepšuje trávení a kolonizaci bakterií v tlustém střevě. Obsahuje inulin, což je druh rozpustné vlákniny.
- Prenatální zdraví - Obsahuje foláty, které zabraňují anémii u těhotné ženy během těhotenství. Foláty také zabraňují vadám plodu, zejména v prvním trimestru.
Vnitřní použití
Různé výtažky z chřestu se používají ve formě kapslí, prášku nebo tinktur. Na trhu je k dispozici také čajový extrakt.
Chřest se podává při přípravě některých pokrmů - ohřívaný jako příloha nebo ve formě salátů. Chřest je také výborný s těstovinami.
Lze ho vařit, péct nebo grilovat.
Chřest je velmi chutný s holandskou omáčkou.
Vnější použití
Odvar z rostliny se používá na kožní skvrny. Chřest osušíme a vaříme asi 10 až 15 minut, nádobu při vaření přikryjeme. Poté odstavíme a necháme vychladnout.
Sběr a skladování
Nejlepší půda pro chřest je organická, bohatá na živiny, lehce hlinitá a písčitá. Rostlině se bude dařit i v zasolených půdách, ale kyselé půdy jsou pro ni zapovězené.
Sezóna sklizně trvá 2-12 týdnů v závislosti na klimatu a stáří plantáže.
Při pěstování chřestu se sklizeň objevuje až třetím rokem. Tomu předchází příprava, jako je výsev do pergamenu apod. Sklizeň nemá dlouhou trvanlivost, pouze 3 dny v chladničce. Chřest je však možné vařit.
Je také možné pěstovat bílý chřest, který se pěstuje v bez světla.
Příprava a spotřeba
Chřest lze jíst nejen vařený, dušený nebo grilovaný, ale také syrový.
Pro přípravu syrového chřestu je třeba chřest nejprve zbavit dřevnatých konců. Poté jej lze například nastrouhat nebo oloupat škrabkou na tenké plátky. Plátky lze následně namočit do zálivky z olivového oleje a citronové šťávy, která pomůže chřest změkčit a obohatit ho o novou chuť.
Tento způsob přípravy umožňuje zachovat všechny živiny bez nutnosti vaření.
Vaření chřestu má své výhody i nevýhody. Zlepšuje strukturu chřestu a dokonce zvyšuje antioxidační aktivitu až o 16 % u zelené odrůdy a třikrát více u bílé odrůdy.
Na druhou stranu může vaření vést k rozkladu vitaminu C, který je citlivý na vyšší teploty. Proto je vhodné volit takové způsoby přípravy, které minimalizují vliv vody a tepla. Vhodné je například vaření v páře, rychlé blanšírování nebo pečení, které zajistí, že chřest zůstane křupavý s jemnou strukturou.
Vaření může zvýšit jeho antioxidační aktivitu, ale snížit obsah vitaminu C.
Vedlejší účinky
Může se vyskytnout alergie na chřest. Ačkoli je velmi vzácná, vyskytuje se kontaktní dermatitida (podráždění kůže), respirační příznaky a orální příznaky (slinění, otoky). Anafylaxe může být život ohrožující, proto je důležité při podezření na ni vyhledat lékařskou pomoc.
Ačkoli nebyly provedeny řádné studie, některé druhy (například A. racemosus) jsou považovány za teratogenní. To znamená, že při konzumaci během těhotenství ohrožují plod.
Objevily se také obavy, že asparagin jako aminokyselina obsažená v chřestu může přispívat ke vzniku a rozvoji rakoviny. Nebyl však proveden dostatek studií na lidech, a proto tato teorie nebyla dosud prokázána.
Chřest neužívejte jako prevenci rakoviny.
Tato potravina neobsahuje lepek.
Pro vysoký obsah purinů není vhodný pro osoby trpící dnou.
Interakce
Chřest obsahuje vyšší množství vitaminu K. Může proto interagovat s některými léky na srážení krve a snižovat jejich účinek. Proto je dobré se při užívání těchto léků v kombinaci s chřestem poradit s lékařem.
Také by se extrakt z chřestu neměl užívat dlouhodobě spolu s jinými diuretiky (léky na odvodnění).
Stručné informace a zajímavosti na závěr
Některé africké druhy se pěstují jako okrasné rostliny.
Největšími producenty chřestu jsou Čína, Thajsko, Peru, Mexiko a Německo.
V některých částech Francie roste chřest pod zemí, aby se zabránilo tvorbě chlorofylu. Tento bílý chřest je ceněn pro svou křehkost a jemnou chuť.
Chřest roste a pěstuje se po celém světě. Některé druhy jsou jedovaté, ale ty bývají vyhledávány jako okrasné rostliny. Jedná se například o A. setaceus, který se používá na květinové vazby.
Dávkování není nijak zvlášť specifikováno, řídíme se údaji uvedenými na příbalovém letáku.
Chřest může zvýšit frekvenci močení a také změnit zápach moči.
U některých lidí dochází po konzumaci ke změně zápachu moči v důsledku obsahu kyselin v chřestu.
Chřest má zajímavý nutriční profil. V 90 gramů vařeného chřestu najdeme 20 kalorií, 2,2 g bílkovin, pouze 0,2 g tuku, 1,8 g vlákniny, vitaminy C, A, E a K, foláty, draslík, fosfor a hořčík. Obsahuje také stopové množství železa a zinku.
Z flavonoidů obsahuje kvercetin, ale také isorhamnetin a kaempferol. Obsahuje také barviva antokyany. Ta této zelenině dodávají barevný nádech svěžesti, navíc snižují krevní tlak a pomáhají předcházet srdečním chorobám.
Studie ukazují, že potraviny bohaté na vlákninu snižují riziko rakoviny tlustého střeva, hypertenze, cukrovky a srdečních onemocnění. Chřest obsahuje také malé množství rozpustné vlákniny, která ve střevě vytváří příznivé prostředí pro bakterie Lactobacillus a Bifidobacteria.
Zajímavost: Chřest je zelenina se zajímavými účinky a chutí. Jako složka potravy se běžně používá již tisíce let. Obsahuje fytochemikálie s antioxidačními vlastnostmi.