- npmalafatra.sopsr.sk – Sběr lesních plodů
- mlieko.sk – více o tvarohu
Zdravé borůvkové muffiny? Hrníčkový recept s banánem a tvarohem
Muffiny lze připravit na mnoho způsobů. Zkuste s námi tento fit recept, plný ovoce a vitamínů.
Obsah článku
S naším jednoduchým hrníčkovým receptem vyčarujete opravdu zdravý a fit borůvkový pamlsek. Připravte si muffiny, které budou hotovy bez velké námahy.
Chcete si vyrobit vlastní borůvkový džem? Jak na to, se dozvíte v našem článku: Recept na borůvkový džem. Dá se to i bez chemie?
Recept na zdravé borůvkové muffiny
Použít můžete čerstvé borůvky, borůvkový kompot nebo borůvkový džem jako náplň. Všechny varianty jsou chutné. Záleží na vás a na tom, jaké borůvky máte.
Na borůvkové muffiny budete potřebovat:
- 2 šálky špaldové celozrnné mouky
- 1 šálek třtinového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 šálek mléka
- 1 celé vajíčko
- 1 banán
- 250 g jemného tvarohu
- 1 hrnek borůvek nebo borůvkový džem
- 1 čajová lžička kakaa
Před pečením si nachystejte také papírové košíčky na muffiny. Pokud jste na ně pozapomněli, tak jednoduše vymažte plech na muffiny máslem a vysypte hrubou moukou.
I bez plechu si dokážete poradit. Použijte místo takového plechu formu na bábovku či takzvaná srnčí záda. Ty musí být samozřejmě také vymazány máslem a vysypány moukou. Nezapomeňte, že v takové formě bude těsto potřebovat o něco delší dobu pro upečení.
Jak na to:
Nejprve si do misky dejte všechny suché ingredience. Tedy 2 šálky mouky, 1 šálek cukru a prášek do pečiva.
Potom přidejte 1 šálek mléka, vajíčko, tvaroh a vidličkou rozmačkaný banán. Ten dodá těstu zajímavou chuť. Všechny přísady dobře smíchejte.
Banány se těší velké oblibě. Banány jsou totiž bohaté na vitamíny, jako B, C, E, a K. Obsahují také vlákninu, minerály a jiné prospěšné látky.
Díky tomu působí příznivě při srdečních chorobách, průjmech či anémii. Snižují cholesterol a pro jejich energetickou hodnotu jsou velmi oblíbené i u sportovců.
Pokud máte čerstvé borůvky, nasypte je jednoduše do těsta. Nechte je celé, nemačkejte je. Tak budou chutným zpestřením i překvapením v hotových muffinech.
Mražené borůvky nezapomeňte dostatečně včas rozmrazit a nechat uschnout z přebytečné vody.
Pokud máte borůvkový džem, naplňte košíčky smíchaným těstem zhruba do poloviny. Formu s košíčky a těstem dejte asi na 5 až 7 minut zapéct do trouby, zahřáté na 180 °C.
Potom muffiny vyjměte a do každé vložte lžičku borůvkového džemu.
Zbylé těsto utřete s čajovou lžičkou kakaa a dolijte do košíčků. Následně je vložte zpět do trouby a pečte ještě asi 20 až 30 minut.
Takto vám vzniknou krásné dvoubarevné muffiny s borůvkovou náplní. Stačí už jen nechat vychladnout a pochutnat si na tomto zdravém letním pamlsku.
Při pečení je výborným pomocníkem špejle. Jejím zapíchnutím do těsta můžete zjistit, zda už je těsto správně propečené. Pokud se při vytažení na ni nalepí těsto, znamená to, že těsto ještě musí být v troubě. Pokud je však špejle po napíchnutí a vyjmutí čistá, těsto je správně upečené.
Pochutnejte si i na našich dalších výborných a zdravých receptech:
- Zdravý, chutný borůvkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy
- Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (ze špaldové mouky)
- Recept na zdravou třešňovou bublaninu? Tradiční i fit z kokosové mouky
Přejeme dobrou chuť!