- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Citric acid bioproduction and downstream processing: Status, opportunities, and challenges; Sabrina Mores, Luciana Porto de Souza Vandenberghe, Antonio Irineudo Magalhães Júnior, Júlio César de Carvalho, Ariane Fátima Murawski de Mello, Ashok Pandey, Carlos Ricardo Soccol
- webmd.com - Citric Acid; Stephanie Booth
- webmd.com - Citric Acid - Uses, Side Effects, and More
Kyselina citronová – pomocník při vaření, ale také při čištění?!
Kyselinu citronovou má určitě v kuchyni na poličce nejeden z nás. Ale víte, k čemu všemu ji můžeme použít kromě potravin a nápojů? A kde všude ji můžeme najít?
Obsah článku
Kyselina citronová se někdy označuje také výrazem kyselá sůl. Je to především kvůli jejímu vzhledu a chuti. Je totiž tvořena drobnými krystalky s kyselou chutí.
Kyselina citronová patří mezi tzv. alfa hydroxykyseliny. Je také klasifikována jako slabá kyselina.
Mezi alfa hydroxykyseliny patří také např.:
- kyselina mléčná
- kyselina glykolová
- kyselina jablečná
- kyselina vinná
Kyselina citronová se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech. Najdeme ji tedy především v:
- limetkách
- citrónech
- pomerančích
- grapefruitech
- ale také v jiných – zejména bobulovitých – druzích ovoce
Kromě výše uvedených druhů obsahují určité množství kyseliny citronové i další druhy ovoce a zeleniny.
Kyselina citronová se však vyrábí i průmyslově.
Buď
- kvašením
- nebo chemickou reakcí
Obecný vzorec kyseliny citronové je C6H8O7 nebo také C3H5O.(COOH)3.
Kyselina citronová má řadu využití. Kromě potravinářského a kosmetického průmyslu se používá například jako chelatační činidlo při úpravě vody. Používá se také ve farmaceutickém průmyslu.
Průmyslově vyráběná kyselina citronová se nachází také v mnoha typech čisticích prostředků.
Potravinářský průmysl
Kyselina citronová se v potravinářském průmyslu používá především pro své konzervační vlastnosti. Používá se jako konzervační prostředek. Udržuje potraviny po delší dobu čerstvé.
Kyselina citronová například zabraňuje hnědnutí plátků jablek.
Její kyselá chuť, ale i aroma mají v potravinářském průmyslu velké množství využití. Zároveň může také pomáhat zahušťovat některé potraviny. Proto ji lze nalézt i v mnoha zmrzlinách a sorbetech.
Nezastupitelné místo má však také v nespočtu ochucených nápojů.
Její antioxidační působení v potravinách spočívá ve schopnosti vychytávat ionty kovů – vytváří cheláty. Tímto způsobem na sebe může například vázat ionty:
- vápníku
- železa
- mědi
Někdy se dokonce přidává do vína pro zlepšení jeho chuti.
Farmaceutický průmysl
Citrát sodný se přidává do krevních transfuzí. Jeho působení zabraňuje srážení krve.
Používá se také jako korektor chuti, v lécích a doplňcích stravy určených k perorálnímu podání.
Kosmetický průmysl
Kyselina citronová se přidává do mnoha kosmetických výrobků. Najdeme ji například v:
- rtěnkách
- lacích na vlasy
- deodorantech
Její účel je stejný jako u potravin – prodloužit trvanlivost těchto výrobků.
Alfa-hydroxykyseliny používané v chemickém peelingu mohou z naší pokožky odstranit vrchní vrstvy odumřelých kožních buněk. To může pomoci zlepšit vzhled stárnoucí pleti. Mezi alfa-hydroxykyseliny patří právě i kyselina citronová.
Čisticí přípravky
Kyselina citronová dokáže narušovat usazeniny vodního kamene. Lze ji proto nalézt v přípravcích určených pro...
- na nádobí
- ale také do koupelny
- nebo k čištění toalety
Lze ji také použít k odstranění vodního kamene z praček, sprch a toalet. V případě velké a dlouhotrvající vrstvy vodního kamene je dobré připravit roztok pomocí bílého octa. V něm se pak rozpustí kyselina citronová. Takto připravený roztok je účinnější.
Kyselina citronová však také pomáhá odstraňovat různé skvrny nebo neutralizovat zápach.
Současně může také ničit některé druhy virů a bakterií. Proto ji najdeme také v:
- dezinfekčních prostředcích na ruce
- ve sprejích určených k ničení plísní
- ale i dalších
Kyselina citronová působí také jako chelatační činidlo. Chelatační činidlo je většinou organická molekula. S ionty těžkých kovů může vytvářet komplexy - tzv. cheláty.
Tím, že je na sebe váže, je vyzvedává z okolního prostředí. Vznikají tak méně účinné nebo dokonce neúčinné komplexy.
Proto lze kyselinu citronovou použít i k odstranění toxinů ze znečištěné půdy – a to i v případě znečištění jaderným odpadem.
V poslední době zažívá kyselina citronová jakousi "renesanci" svého využití v domácnosti. Používá se například také v kombinaci s jedlou sodou. Tyto dvě látky mohou například odstranit připáleniny, rez nebo dokonce dezinfikovat – například dřevěná prkénka na krájení v kuchyni.
Vedlejší účinky
Kyselina citronová je obecně považována za bezpečnou a neškodnou. Přesto se mohou vyskytnout následující nežádoucí účinky:
- u přípravků určených k vnějšímu použití:
- podráždění kůže
- štípání
- otoky
- kopřivka
Ačkoli je kyselina citronová klasifikována jako slabá kyselina, může ve vysokých koncentracích způsobit popáleniny kůže.
- při zasažení očí může způsobit bolest a pálení
- v případě přípravků určených ke konzumaci:
- poškození zubní skloviny – zejména při dlouhodobé a pravidelné konzumaci (např. slazené nápoje, sladkosti)
- může podráždit žaludek – způsobit nevolnost nebo zvracení
Byly popsány i závažnější nežádoucí účinky. Ty se však vyskytují ve velmi malém měřítku. Mohou se vyskytnout například následující příznaky:
- závratě
- únava
- bolest na hrudi nebo zrychlený srdeční tep
- bolesti a záněty
- brnění nebo dokonce necitlivost rukou a nohou
Ačkoli se to možná nezdá, s kyselinou citronovou se všichni setkáváme denně. V potravinách a nápojích, ale také v kosmetických přípravcích. Své místo si však jistě najde i při úklidu domácnosti.