- cesnak-slovakia.sk - Slovenský česnek
- encyklopedia.akv.sk - AKV encyklopedie výživy a přírodní léčby
Fit česneková polévka jako zdravý recept na postrach chřipky?
Česnek je od pradávna považován za přírodní lék. Využijte jeho léčivých vlastností a připravte si s námi zdravím nabitou česnekovou polévku.
Obsah článku
Typická chuť a vůně česneku dodává mnoha pokrmům nezaměnitelné aroma. Své místo má nejen ve vařených jídlech, ale i při přípravě různých pochoutek ve studené kuchyni.
Česnek má málo kalorií, ale vysokou výživovou hodnotu. Pro jeho antimikrobiální a antivirotické vlastnosti je vyhledáván zejména v období chřipek a nachlazení.
Efektivně bojuje s těmito chorobami a posiluje imunitu. Proto je také právem považován za přírodní lék. Obsahuje látku zvanou alicin, která má podobné vlastnosti jako penicilin. Můžeme tedy o něm mluvit i jako o přírodním antibiotiku.
Šťáva z česneku byla v období první světové války využívána dokonce jako dezinfekce při ošetřování ran.
Účinky česneku pro náš organismus:
- podporuje průtok krve
- snižuje krevní tlak
- snižuje cholesterol a cukr v krvi
- obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, D a K
- působí proti střevním parazitům
- snižuje riziko nádorových onemocnění
- působí proti plísním a zánětům
- má antimikrobiální a antivirové vlastnosti
- posiluje imunitu
Česnek byl v historii nejen ochranou proti chorobám a epidemiím. Lidé věřili, že je česnek ochrání i před mnoha kouzly a špatnými silami.
Více o chřipce i nachlazení si můžete přečíst v článcích:
- Chřipka v těhotenství
- Chřipka u dětí - jak jí předcházet, jaký má průběh a jak se léčí
- Je váš předškolák často nemocný?
Recept na česnekovou polévku – česnečku
Česneková polévka je oblíbeným pokrmem nejen pro její zdravý účinek, ale i pro její rychlou a jednoduchou přípravu.
Budete potřebovat:
- 5–10 stroužků česneku (dle chuti)
- 2 polévkové lžíce másla nebo olivového oleje
- 2–3 brambory
- bobkový list
- 2 litry vývaru
- červená mletá paprika, pepř, majoránka, sůl
- podle chuti pažitka, bylinky
Náš tip: čerstvý česnek pokrájejte nebo prolisujte a nechte před použitím zhruba 10 až 12 minut stát na vzduchu. Tak docílíte jeho maximálního účinku.
Jak na to:
Nachystáme si česnek, který promačkáme či nastrouháme. Zahřejeme máslo nebo olivový olej, na kterém jemně osmahneme česnek a na kostičky nakrájené brambory.
Část brambor můžete nastrouhat. Takové brambory polévku zahustí.
Odstavíme od tepelného zdroje a přidáme špetku červené papriky, kmínu, pepře a bobkový list. Mírně osmahneme a zalijeme vývarem.
Podle potřeby ještě dolijeme vodu, osolíme a vaříme zhruba 30 minut, dokud nejsou brambory měkké. Polévku dochutíme špetkou majoránky nebo i nakrájenou pažitkou či jinými bylinkami.
Česnečku můžete podávat spolu s nakrájeným a opečeným pečivem (i celozrnným), nastrouhaným sýrem či bylinkami. Výborná je také kombinace nakrájených syrečků a na plátky nakrájeného a opečeného salámu.
Pro zvýraznění česnekové chuti přidejte ještě opečený česnek přímo do talíře.
Jídla je ideální dochucovat česnekem těsně před dokončením nebo po ukončení vaření. Jinak česnek ztrácí svoji chuť i vůni.
Náš tip: Proti zápachu z úst po konzumaci česneku příznivě působí například zelený čaj, mléko, káva, citrusové plody či jablečná šťáva.
Přejeme dobrou chuť!