- npmalafatra.sopsr.sk - Sběr lesních plodů
- mlieko.sk - Tvaroh
Zdravá borůvková bublanina s tvarohem? Originální hrníčkový recept
Borůvková bublanina patří mezi klasické recepty, které potěší děti i dospělé. Připravte si spolu s námi zdravější variantu této borůvkové pochoutky.
Obsah článku
Klasická borůvková bublanina patří mezi velmi oblíbené recepty. Vyzkoušejte náš rychlý a jednoduchý recept na zdravou a lehkou bublaninu. S borůvkami, tvarohem a mandlemi vyčarujete fit zákusek, plný vitamínů a zdraví.
Bublanina je druh sladkého pečiva, které se s oblibou připravuje spolu s různým ovocem.
Během pečení se těsto probublá mezi ovocem, které je naskládané na povrchu.
Přečtěte si také:
Recept na zdravou třešňovou bublaninu? Tradiční i fit z kokosové mouky
Borůvky jsou pro svoji typickou chuť na bublaninu ideální. Navíc mají vysoký obsah vlákniny, antioxidantů, vitamínu C či vápníku. Blahodárně působí proti průjmům a jiným střevním potížím. Pomáhají při různých zánětech, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitu a pomáhají při hubnutí.
Přečtěte si o borůvkách více a inspirujte se v článcích:
- Recept na zdravý borůvkový džem. Dá se to i bez chemie?
- Zdravý, chutný borůvkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy
- Zdravé borůvkové muffiny? Hrníčkový recept s banánem a tvarohem
Recept na borůvkovou bublaninu
Tento recept je ideální pro letní období. Sezóna borůvek je v plném proudu. Navíc nikdo nechce v kuchyni strávit zbytečně dlouhou dobu. S tímto jednoduchým receptem si rychle upečete zdravější, ale stejně chutnou bublaninu.
Budete potřebovat:
- 2 hrníčky špaldové mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 hrnek pomletých mandlí
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 250 g jemného tvarohu
- 2 lžíce medu
- 1–2 hrníčky borůvek
Jak na to:
Nejprve si přichystejte mandle. Pomelte je a hrnek takových mandlí nasypte do misky. Potom přidejte ostatní suché ingredience, tedy 2 hrníčky mouky, 1 hrníček cukru a prášek do pečiva.
Vše jemně promíchejte a poté přidejte 1 hrnek mléka, 2 celá vejce, 250 g jemného tvarohu a 2 lžíce medu.
Tvaroh patří mezi takzvané čerstvé nezrající sýry. Je velmi dobře stravitelný a obsahuje prospěšné látky jako jsou minerály a vitamíny. Bohatý je zejména na vápník, který je potřebný pro kosti, svaly či zuby.
Suroviny důkladně smíchejte. Použít můžete i šlehač. Suroviny se musí pěkně spojit a těsto má být vláčné.
Smíchané těsto nalijte na menší plech, vystlaný pečicím papírem. Pokud nemáte pečicí papír, použijte jednoduše máslo a hrubou mouku. Máslem plech nejprve vymažete a poté ho vysypte moukou.
Na těsto rovnoměrně nasypte čerstvé borůvky.
Použít můžete i zmrazené či zavařované borůvky. Avšak nezapomeňte je včas rozmrazit a nechat na sítu osušit z přebytečné vody.
Troubu předehřejte na 180 °C a bublaninu pečte asi 30 minut.
To, zda je bublanina správně propečená, můžete zjistit pomocí špejle. Tu zapíchněte někde do středu bublaniny. Pokud na ní po vytažení zůstává nalepeno těsto, bublaninu ještě vložte zpět do trouby. Potřebuje ještě nějaký čas k dopečení.
Pokud je špejle čistá, nechte bublaninu vychladnout a můžete mlsat.
Přejeme dobrou chuť!