Artróza a strava, prevence, léčba, obnova chrupavky? Jak ji zastavit

Artróza a strava, prevence, léčba, obnova chrupavky? Jak ji zastavit
Zdroj fotografie: Getty images

Ne nadarmo se říká, že jsme, co jíme. Strava výrazně ovlivňuje různé pochody v organismu a ovlivňuje psychiku člověka. Má význam nejen při vzniku onemocnění, ale také při jejich prevenci a léčbě. Osteoartróza a její vznik může být rovněž ovlivněna stravou. Vhodné potraviny mají význam v oddálení jejího vzniku, ale také podporují samotnou léčbu. V prvních stádiích onemocnění jsou dokonce změna stravy a doplňky stravy upřednostněny před farmakologickou terapií. Které potraviny jsou vhodné pro pacienty s artrózou?

Artróza postihuje asi 15 % obyvatelstva. Vzniká převážně ve starším věku a s přibývajícími léty její výskyt stoupá. Osteoartróza má mnoho příčin. Velký význam v jejím vzniku má i životospráva a styl, jakým pacient žil v mladém věku.

Jak ji zastavit a obnovit chrupavku? Pomohou vitamíny či doplňky výživy?

Proč vzniká osteoartróza?

Osteoartróza je degenerativní onemocnění kloubních chrupavek s postižením subchondrálních částí kostí a okolních tkání. V konečném důsledku patologický proces poškozuje kostní matrix s deformací kloubního spoje. Ten se stává nefunkčním. Často je jediným řešením úplná náhrada kloubu – takzvaná totální endoprotéza.

TIP: Zatočte s artrózou

Příčiny vzniku degenerace chrupavek

Etiologie (příčina vzniku) onemocnění není objasněna úplně, ale podílí se na ní hned několik faktorů. Změny probíhají pomalu na úrovni metabolismu i desítky let, než se onemocnění projeví navenek.

K opotřebování kloubních chrupavek dochází již kolem 20. roku života, tedy v době, kdy většina mladých lidí nad "stařeckými" onemocněními nepřemýšlí. S přibývajícím věkem a působením negativních faktorů se osteoartróza může objevit dříve, než bychom ji mohli čekat.

Hlavní příčinou onemocnění je přirozený proces stárnutí. U mladších osob hraje velkou roli obezita a nedostatek pohybu. Nakonec jsou zde faktory, které neumíme ovlivnit, jako jsou například vrozené anomálie či genetická predispozice.

Hlavní příčiny vzniku osteoartrózy

  • stárnutí
  • obezita, nedostatek pohybu
  • nevyvážená strava
  • genetické predispozice
  • vrozené vývojové vady
  • anatomické anomálie
  • zánětlivá onemocnění
  • endokrinní poruchy
  • metabolické poruchy
  • úrazy
Lékař ukazuje perem na model kyčle
Osteoartróza postihuje přednostně velké klouby jako kyčelní (na obrázku) nebo kolenní. Zdroj: Getty images

Čemu je třeba se vyhnout v rámci prevence artrózy?

S bojem proti vzniku artrózy by se mělo začít již v mladém věku. Předchozí špatné návyky a stravování mají na jejím vzniku významný vliv.

Pokud si myslíte, že jste příliš mladí, aby se vás téma osteoartróza týkalo, jste na velkém omylu.

Obezita zatěžuje klouby

Nic nezatíží klouby a kosti víc než obezita. Obézní lidé mají sklon ke vzniku různých chorob a jedním z nich je také artróza. Každým kilogramem navíc se klouby více a více zatěžují a zvyšuje se riziko jejich poškození.

Proto jedním z nejdůležitějších preventivních opatření je udržování váhy těla v mezích normy a redukce nadváhy.

TIP: Artróza kolena. Pomalu, ale jistě ničí vaše kolenní klouby

Nedostatek pohybu

Nedostatek pohybu na jedné straně způsobuje vznik obezity a na druhé straně vede k nedostatečnému prokrvení a vyživení kloubní chrupavky. Synovie, látka vyživující klouby, se při správném pohybu roztírá po kloubu, čímž zaručuje jeho výživu. Prokrvení svalů zase zajišťuje jejich zpevnění.

Neprokrvené a ochablé svaly nepomáhají a neodlehčují zatížené klouby tak dobře jako zdravé a silné.

Nevyvážená strava

Konzumujete spoustu betakarotenu pro krásně zdravou pokožku? Přeháníte to s vitamínem C během chřipkové sezóny či je u vás na denním pořádku vitamín D pro krásné vlasy a nehty? Klouby a kosti sice není vidět, ale jejich zdraví a správná funkce také vyžaduje určité látky, aby fungovaly správně. Také látky jako příliš slazené nápoje nebo alkohol jim vysloveně škodí.

Významné látky a potraviny v prevenci a léčbě artrózy

S lidským organismem je to jako s květinami. K tomu, aby rostly, potřebují vodu a živiny.

Rovněž k tomu, aby byly orgány a orgánové systémy zdravé a mohly správně růst a fungovat, potřebují určité látky. Jejich nedostatek má za následek jejich zničení, degeneraci, poruchu funkce a předčasné stárnutí.

Glukosamin udržuje klouby zdravé

Chemický vzorec s molekulami glukosaminu
Glukosamin - chemický vzorec. Zdroj: Getty images

Glukosaminu se často říká také výživa pro klouby. Důvodem je jeho velký význam při jejich zvlhčování.

Tento zázračný prvek na sebe váže vodu. Tím klouby jednak zvlhčuje, ale také zajišťuje jejich správnou funkci a pružnost.

Glukosamin je sloučenina (monosacharid), která vzniká z glukózy po náhradě hydroxylové skupiny.

Následně se zabudovává do polysacharidů. Takovýmto způsobem vzniká také chondroitin sulfát, který je základní stavební jednotkou kloubů.

Potraviny s obsahem chondroitin sulfátu:

  • živočišné chrupavky
  • vepřová ouška
  • vepřový rypák
  • doplněk stravy (glukosamin jako takový lze doplnit pouze uměle)

Kolagen – bílkovina s klíčovým významem při vzniku artrózy

Kosti z jídla
Chrupavky - zdroj kolagenu. Zdroj: Getty images

Kolagen si lidé zpravidla spojují s krásnou, pružnou pokožkou bez vrásek. S prvními známkami stárnutí má téměř každá žena doma krém proti vráskám s kolagenem.

Dokonce jej užívají v tabletové či práškové formě jako doplněk stravy. A dělají dobře. Kolagen však nemá pozitivní účinky pouze na pleť.

Kolagen je mimo buněčnou bílkovinu, která je přirozeně tvořena v lidském organismu. Zároveň je základní stavební jednotkou všech pojivových tkání v těle. Vytváří kolagenová vlákna a sítě držící buňky pevně spojené. Zastupuje až 30 % z celkového počtu bílkovin v těle, 40 % v kloubech a až 70 % v kůži.

Jeho tvorba však s věkem klesá, proto je nezbytná jeho dodávka z vnějšku.

Potraviny s obsahem kolagenu:

  • masné chrupavky
  • vepřové kůže
  • huspenina (vývar z kůží)
  • masové vývary (polévky)
  • ryby a plody moře
  • vejce
  • batáty
  • spirulina
  • doplněk stravy

Vitamin C je nezbytný pro syntézu kolagenových vláken

Jahody
Jahody - zdroj vitamínu C. Zdroj: Getty images

Kolagen zajišťuje integritu pojivových tkání a zdravé kloubní chrupavky. Jeho dostatek oddaluje jejich opotřebování. Tvoří se v těle, ale na jeho syntéze se podílí vitamín C. To znamená, že nedostatek vitamínu C se rovná nedostatku kolagenu.

Vitamin C neboli kyselina L-askorbová je vitamin nezbytný pro různé procesy v těle. Jeden z jeho významů je i jeho podíl na správném metabolismu aminokyselin, tedy i na syntéze (tvorbě) kolagenu. Podílí se na správné stavbě a funkci kostí, kloubů, zubů a podporuje růst.

Problémem je, že člověk si ho nedokáže vytvořit sám. Proto je nezbytný jeho přísun z potravin.

Potraviny s obsahem vitamínu C:

  • jahody
  • šípky
  • rakytník
  • černý rybíz
  • citron a limetka
  • pomeranč a grep
  • rajče
  • paprika
  • brokolice
  • květák
  • listová zelenina
  • doplněk stravy

Mangan zajišťuje transport kolagenu v těle

Celozrnný chléb
Obiloviny - zdroj manganu. Zdroj: Getty images

Mangan je nezbytným prvkem při metabolismu cukrů, tuků (cholesterolu) a bílkovin. Mimo jiné podporuje růst kostí a chrupavek, čímž předchází vzniku osteoporózy a osteoartrózy.

Mangan je stopový prvek. Kromě výše uvedeného se podílí také na transportu kolagenu v těle, zajišťuje využití vitamínu C a metabolizuje i tuky. Tím částečně brání vzniku obezity. Všechny jeho vlastnosti působí preventivně proti vzniku artrózy.

Potraviny s obsahem manganu:

  • ananas
  • špenát
  • ovesné vločky
  • ořechy
  • obiloviny
  • celozrnný chléb
  • rýže
  • luštěniny
  • kakao
  • čaje

Špatné návyky ovlivňují tvorbu a metabolismus látek prospěšných pro klouby

Doplňování látek a živin, které jsou prospěšné pro zdravý růst a vývoj kloubů a kostí, je důležité. Stejně důležité je také dbát na to, aby byly v těle správně využity. Určité činnosti nebo zlozvyky tyto látky ničí, zamezují jejich správnému metabolismu, případně mění jejich strukturu, a tedy i funkci. Proto jen jejich doplnění někdy nestačí.

Činnosti ničící látky důležité pro klouby:

  1. nedostatečný příjem tekutin, dehydratace
  2. požívání velkého množství slazených nápojů
  3. požívání alkoholických nápojů
  4. kouření
  5. léky (kortikosteroidy)
  6. vystavování se záření (opalování, solárium)
  7. stresové faktory
  8. účinek volných radikálů

Příklad: Pro vysvětlení je nejjednodušším příkladem účinek slunečního nebo umělého UV záření. Jeho vliv ničí kolagen, což je dobře pozorovatelné na tváři. Pleť je ochablá, vrásčitá a ztrácí přirozenou pružnost, kterou zajišťuje právě kolagen a jeho vlákna. Výše popsané činnosti a vlivy také ničí kolagen a jiné látky. Pouhým okem to není patrné. Ale to neznamená, že se to neděje. Proto v prevenci a léčbě artrózy je i zamezení těchto vlivů velmi důležité.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.