- verywellhealth.com - Should You Eat Sweet Potatoes If You Have Diabetes?
- healthline.com - 6 Suprising Health Benefits of Sweet Potatoes
- webmd.com - Health Benefits of Sweet Potatoes
- britannica.com - Sweet Potato
Sladké brambory: jaké jsou účinky a zdravotní přínosy sladkých brambor?
Batáty jsou hlíznatá zelenina pocházející z tropů. Mají podobné složení jako brambory, ale obsahují také betakaroten. Mají mnoho žádoucích účinků na lidský organismus.
Vlastnosti
Sladké brambory z tropické rostliny jménem povijnice batátová (Ipomoea batatas) jsou jedlou zeleninou. Hlízy sladkých brambor se konzumují.
Rostlina patří do čeledi svlačcovitých (Convolvulaceae) a pochází ze Severní Ameriky.
Pěstuje se v tropickém a teplém podnebí a je důležitou potravinou na jihu Spojených států, v tropické Americe a Karibiku. Vyskytuje se také na teplých ostrovech Tichého oceánu, v Japonsku a v některých částech Ruska.
Silné dužnaté kořeny se podávají jako vařená zelenina vcelku nebo mleté. Sladké brambory se mohou používat také při přípravě koláčů.
Zejména v Japonsku se sladké brambory používají k výrobě škrobu nebo alkoholu.
Hlíza sladkých brambor je obvykle podlouhlá. Má nelaločnaté listy, které se u jednotlivých odrůd liší tvarem. Květy vyrůstají ve shlucích v paždí listů. Jsou nálevkovité, růžové až růžovofialové.
Jedlou částí je hlíza s velkými výrůstky. Její barva se pohybuje od bílé po oranžovou. Dužnina hlízy obsahuje velké množství škrobu a někdy i karotenu (v závislosti na odrůdě).
Sladké brambory jsou jednou z nejvýživnějších zelenin pěstovaných v tropickém a subtropickém pásmu planety. Přesto jsou vhodnou volbou pro lidi trpící cukrovkou.
Sladké brambory obsahují velké množství vitaminů, antioxidantů a minerálních látek, které obohacují zdraví.
Mezi hlavní látky obsažené ve sladkých bramborách patří vitamin A ve formě betakarotenu, vitamin B6, vitamin C, draslík, zinek, hořčík a vláknina. Nachází se zde také škrob.
Sladké brambory mají vysoký obsah sacharidů, ale nízký glykemický index. Regulují hladinu glykémie (tj. glukózy v krvi). Nicméně je třeba provést ještě další studie, aby se prokázala souvislost mezi konzumací sladkých brambor a snižováním hladiny glukózy v těle.
V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g sladkých brambor (vařených/pečených)
Energetická hodnota | 90 kcal |
Sacharidy | 20,71 g |
Vláknina | 3,3 g |
Tuky | 0,15 g |
Bílkoviny | 2,01 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g sladkých brambor (vařených/pečených)
Vitamin A | 961 mcg | Draslík | 475 mg |
Vitamin B1 | 0,10 mg | Hořčík | 27 mg |
Vitamin B2 | 0,10 mg | Vápník | 38 mg |
Vitamin B3 | 1,48 mg | Sodík | 36 mg |
Vitamin B5 | 0,88 mg | Železo | 0,69 mg |
Vitamin B6 | 0,28 mg | Zinek | 0,32 mg |
Vitamin B9 | 6 mcg | Mangan | 0,49 mg |
Vitamin C | 19,6 mg | Selen | 0,2 mcg |
Vitamin E | 0,71 mg | Fosfor | 54 mg |
Vitamin K | 2,3 mcg | Měď | 0,16 mg |
Přesné hodnoty se mohou u jednotlivých odrůd lišit.
Základní druhy sladkých brambor:
- Japonské jsou známé svou sladší chutí. Extrakt z nich (zvaný Caiapo) může potenciálně pomoci při diabetu mellitu (cukrovce) 2. typu. Účinek Caiapa byl zjištěn nejen na hodnoty glukózy v plazmě, ale také na snížení hladiny cholesterolu v krvi.
- Fialové mají mnoho zdraví prospěšných účinků. Je v nich přítomna látka antokyanin. Jedná se o antioxidant, který rovněž zlepšuje diabetes mellitus. Také zlepšuje zrak a snižuje výskyt závažných cévních onemocnění. Glykemický index fialových sladkých brambor je 77.
- Oranžové rovněž obsahují antokyanin, antioxidační látku. Jejich glykemický index je 44.
Byly zjištěny také protirakovinné účinky sladkých brambor.
Dochází také ke zlepšení funkčnosti imunitního systému.
Účinky:
- Antioxidační - Zabraňují volným radikálům napadat buněčné struktury. Působí preventivně proti rakovině a také kardioprotektivně (ochrana srdce) a zpomalují stárnutí.
- Antitumorózní - Protinádorový účinek je prokázaný zatím jen ve studiích na zvířatech, antokyany jako antioxidanty.
- Imunomodulační - Správně nastavují imunitní systém, vitaminy.
- Antidiabetický - Snižují hladinu glukózy v krvi, zvyšují citlivost na inzulín (Caiapo).
- Digestivní - Správné trávení díky vysokému obsahu vlákniny. Změkčuje stolici, iniciuje růst dobrých střevních bakterií (Bifidobacterium, Lactobacillus species).
- Zlepšení zraku - Zlepšení zraku díky betakarotenu obsaženému v této rostlině, zlepšení zdraví očí spolu s antokyany
- Zlepšení funkce mozku
Vnitřní použití
Používá se jako zelenina do polévky, příloha, součást těsta na koláče apod. Pro velké výnosy je třeba 4 až 5 tropických měsíců.
Při pečení nebo smažení sladkých brambor se zvyšuje glykemický index, což může zhoršovat cukrovku.
Sladké brambory lze podávat jako hranolky, chipsy, topinky, mleté nebo pečené.
Příprava s trochou tuku zajistí, že se do tuku uvolní důležitý vitamin beta-karoten.
Vnější použití
Rostlina nebývá tímto způsobem využívána.
Sběr a skladování
Sladkým bramborám se nejlépe daří na kyselých písčitohlinitých půdách. Pod zemí roste hlíza, která se dále zpracovává jako potravina. Její pěstování není obtížné a v poslední době se těší široké oblibě.
Sladké brambory se pěstují ze sazenic během zimy (podobně jako rajčata). Sladké brambory nemají během roku dostatek času na to, aby vyrostly a dozrály přímo z hlízy (jako brambory). Proto se tímto způsobem nepěstují (jsou objemnější).
Sladké brambory se sklízejí od srpna do září, v závislosti na odrůdě. Měly by se sklízet před prvními mrazíky. Z jedné rostliny je možné získat až 3 kg hlíz, ale běžnější je sklizeň kolem 1,5-2 kg.
Sladké brambory připravené ihned po sklizni mají škrobovou chuť. Pokud se jim ponechá čas na dozrání, škrob se v nich změní na jiné cukry. Stanou se tak sladšími.
Při skladování je důležité udržovat relativní vlhkost vzduchu, aby hlízy neztrácely vodu. Nedoporučuje se skladovat je v lednici - měly by nepříjemnou chuť. Sladké brambory vydrží při teplotě 15 °C maximálně 6 měsíců.
Sladké brambory nezaměňujte s klasickými bramborami (čeleď Solanaceae) nebo čínskými bramborami (čeleď Dioscoreaceae).
Oproti klasickým bramborám obsahují sladké brambory také vitamin beta-karoten.
200 g sladkých brambor obsahuje 180 kalorií, 41 g sacharidů, 4 g bílkovin, 0,3 g tuku, 6,6 g vlákniny, vitamin A (213 % denní potřeby), vitamin C, mangan, měď, kyselinu pantotenovou, vitamin B6, draslík a niacin, hořčík a zinek.
U většiny lidí jsou sladké brambory dobře snášeny. Pouze vzácně se v důsledku vysokého množství šťavelanů v této potravině objevily tzv. ledvinové kameny. V takovém případě je třeba příjem této potraviny snížit.
Zajímavost: Sladké brambory pocházejí z tropického pásma planety. Jedná se o hlíznatou kořenovou zeleninu podobnou bramborám. Obsahuje antokyany, které mají antioxidační účinek.