Sladké brambory: jaké jsou účinky a zdravotní přínosy sladkých brambor?

Sladké brambory: jaké jsou účinky a zdravotní přínosy sladkých brambor?
Zdroj fotografie: Getty images

Batáty jsou hlíznatá zelenina pocházející z tropů. Mají podobné složení jako brambory, ale obsahují také betakaroten. Mají mnoho žádoucích účinků na lidský organismus.

Vlastnosti

Sladké brambory z tropické rostliny jménem povijnice batátová (Ipomoea batatas) jsou jedlou zeleninou. Hlízy sladkých brambor se konzumují.

Rostlina patří do čeledi svlačcovitých (Convolvulaceae) a pochází ze Severní Ameriky.

Pěstuje se v tropickém a teplém podnebí a je důležitou potravinou na jihu Spojených států, v tropické Americe a Karibiku. Vyskytuje se také na teplých ostrovech Tichého oceánu, v Japonsku a v některých částech Ruska.

Silné dužnaté kořeny se podávají jako vařená zelenina vcelku nebo mleté. Sladké brambory se mohou používat také při přípravě koláčů.

Zejména v Japonsku se sladké brambory používají k výrobě škrobu nebo alkoholu.

Hlíza sladkých brambor je obvykle podlouhlá. Má nelaločnaté listy, které se u jednotlivých odrůd liší tvarem. Květy vyrůstají ve shlucích v paždí listů. Jsou nálevkovité, růžové až růžovofialové.

Jedlou částí je hlíza s velkými výrůstky. Její barva se pohybuje od bílé po oranžovou. Dužnina hlízy obsahuje velké množství škrobu a někdy i karotenu (v závislosti na odrůdě).

Sladké brambory jsou jednou z nejvýživnějších zelenin pěstovaných v tropickém a subtropickém pásmu planety. Přesto jsou vhodnou volbou pro lidi trpící cukrovkou.

Sladké brambory obsahují velké množství vitaminů, antioxidantů a minerálních látek, které obohacují zdraví.

Mezi hlavní látky obsažené ve sladkých bramborách patří vitamin A ve formě betakarotenu, vitamin B6, vitamin C, draslík, zinek, hořčík a vláknina. Nachází se zde také škrob.

Sladké brambory mají vysoký obsah sacharidů, ale nízký glykemický index. Regulují hladinu glykémie (tj. glukózy v krvi). Nicméně je třeba provést ještě další studie, aby se prokázala souvislost mezi konzumací sladkých brambor a snižováním hladiny glukózy v těle.

V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g sladkých brambor (vařených/pečených)

Energetická hodnota 90 kcal
Sacharidy 20,71 g
Vláknina 3,3 g
Tuky 0,15 g
Bílkoviny 2,01 g

Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g sladkých brambor (vařených/pečených)

Vitamin A 961 mcg Draslík 475 mg
Vitamin B1 0,10 mg Hořčík 27 mg
Vitamin B2 0,10 mg Vápník 38 mg
Vitamin B3 1,48 mg Sodík 36 mg
Vitamin B5 0,88 mg Železo 0,69 mg
Vitamin B6 0,28 mg Zinek 0,32 mg
Vitamin B9 6 mcg Mangan 0,49 mg
Vitamin C 19,6 mg Selen 0,2 mcg
Vitamin E 0,71 mg Fosfor 54 mg
Vitamin K 2,3 mcg Měď 0,16 mg

Přesné hodnoty se mohou u jednotlivých odrůd lišit.

Základní druhy sladkých brambor:

  • Japonské jsou známé svou sladší chutí. Extrakt z nich (zvaný Caiapo) může potenciálně pomoci při diabetu mellitu (cukrovce) 2. typu. Účinek Caiapa byl zjištěn nejen na hodnoty glukózy v plazmě, ale také na snížení hladiny cholesterolu v krvi.
  • Fialové mají mnoho zdraví prospěšných účinků. Je v nich přítomna látka antokyanin. Jedná se o antioxidant, který rovněž zlepšuje diabetes mellitus. Také zlepšuje zrak a snižuje výskyt závažných cévních onemocnění. Glykemický index fialových sladkých brambor je 77.
  • Oranžové rovněž obsahují antokyanin, antioxidační látku. Jejich glykemický index je 44.

Byly zjištěny také protirakovinné účinky sladkých brambor.

Sladké brambory v košíku na stole
Zdroj fotografií: Getty Images

Dochází také ke zlepšení funkčnosti imunitního systému.

Účinky:

  • Antioxidační - Zabraňují volným radikálům napadat buněčné struktury. Působí preventivně proti rakovině a také kardioprotektivně (ochrana srdce) a zpomalují stárnutí.
  • Antitumorózní - Protinádorový účinek je prokázaný zatím jen ve studiích na zvířatech, antokyany jako antioxidanty.
  • Imunomodulační - Správně nastavují imunitní systém, vitaminy.
  • Antidiabetický - Snižují hladinu glukózy v krvi, zvyšují citlivost na inzulín (Caiapo).
  • Digestivní - Správné trávení díky vysokému obsahu vlákniny. Změkčuje stolici, iniciuje růst dobrých střevních bakterií (Bifidobacterium, Lactobacillus species).
  • Zlepšení zraku - Zlepšení zraku díky betakarotenu obsaženému v této rostlině, zlepšení zdraví očí spolu s antokyany
  • Zlepšení funkce mozku

Vnitřní použití

Používá se jako zelenina do polévky, příloha, součást těsta na koláče apod. Pro velké výnosy je třeba 4 až 5 tropických měsíců.

Při pečení nebo smažení sladkých brambor se zvyšuje glykemický index, což může zhoršovat cukrovku.

Sladké brambory lze podávat jako hranolky, chipsy, topinky, mleté nebo pečené.

Příprava s trochou tuku zajistí, že se do tuku uvolní důležitý vitamin beta-karoten.

Vnější použití

Rostlina nebývá tímto způsobem využívána.

Sběr a skladování

Sladkým bramborám se nejlépe daří na kyselých písčitohlinitých půdách. Pod zemí roste hlíza, která se dále zpracovává jako potravina. Její pěstování není obtížné a v poslední době se těší široké oblibě.

Sladké brambory se pěstují ze sazenic během zimy (podobně jako rajčata). Sladké brambory nemají během roku dostatek času na to, aby vyrostly a dozrály přímo z hlízy (jako brambory). Proto se tímto způsobem nepěstují (jsou objemnější).

Sladké brambory
Zdroj fotografií: Getty Images

Sladké brambory se sklízejí od srpna do září, v závislosti na odrůdě. Měly by se sklízet před prvními mrazíky. Z jedné rostliny je možné získat až 3 kg hlíz, ale běžnější je sklizeň kolem 1,5-2 kg.

Sladké brambory připravené ihned po sklizni mají škrobovou chuť. Pokud se jim ponechá čas na dozrání, škrob se v nich změní na jiné cukry. Stanou se tak sladšími.

Při skladování je důležité udržovat relativní vlhkost vzduchu, aby hlízy neztrácely vodu. Nedoporučuje se skladovat je v lednici - měly by nepříjemnou chuť. Sladké brambory vydrží při teplotě 15 °C maximálně 6 měsíců.

Batáty
Zdroj fotografií: Getty Images

Sladké brambory nezaměňujte s klasickými bramborami (čeleď Solanaceae) nebo čínskými bramborami (čeleď Dioscoreaceae).

Oproti klasickým bramborám obsahují sladké brambory také vitamin beta-karoten.

200 g sladkých brambor obsahuje 180 kalorií, 41 g sacharidů, 4 g bílkovin, 0,3 g tuku, 6,6 g vlákniny, vitamin A (213 % denní potřeby), vitamin C, mangan, měď, kyselinu pantotenovou, vitamin B6, draslík a niacin, hořčík a zinek.

U většiny lidí jsou sladké brambory dobře snášeny. Pouze vzácně se v důsledku vysokého množství šťavelanů v této potravině objevily tzv. ledvinové kameny. V takovém případě je třeba příjem této potraviny snížit.

Zajímavost: Sladké brambory pocházejí z tropického pásma planety. Jedná se o hlíznatou kořenovou zeleninu podobnou bramborám. Obsahuje antokyany, které mají antioxidační účinek.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.