- health.com - Health Benefits of Oranges
- healthline.com - Oranges: Nutrients, Benefits, Juice, and More
- medicalnewstoday.com - What to know about oranges
Pomeranč jako zdroj vitaminu C: jaké jsou zdravotní účinky tohoto citrusového ovoce?
Pomeranč je celosvětově oblíbený citrusový plod. Kromě šťavnaté a osvěžující chuti nabízí mnoho zdraví prospěšných látek. Znáte je všechny?
Vlastnosti
Pomeranč je citrusové ovoce, které roste na pomerančovníku (odborně Citrus sinensis). Pomeranče jsou oblíbené pro svou šťavnatou sladkokyselou chuť a mají bohatou zásobárnu výživných látek.
Obsah živin, použití, účinky, kontraindikace, pěstování a mnoho zajímavých informací se dozvíte v článku.
Pomeranč je kříženec ovoce, mandarinky a pomela. Pomerančovníky se pěstují v tropickém a subtropickém podnebí. Pomerančovník je strom o průměrné výšce 9-10 m. Má oválné, střídavě uspořádané listy.
Kulovité plody pomerančovníku mohou mít různé velikosti a tvary. Nezralé plody mají zelenou barvu a zralé plody jsou podle odrůdy oranžové nebo červené.
Plody pomerančovníku, pomeranče, se nejčastěji konzumují čerstvé nebo zpracované ve formě šťávy. Využití však nachází i jejich nejedlá aromatická kůra.
Pomeranč pochází ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu, kde se pěstuje již 4 000 let. Do Evropy se dostal obchodem v 15. století a rozšířil se po celém světě.
Složení a obsah živin
Pomeranč patří mezi ovoce s nejbohatšími účinky na lidské zdraví.
Pomeranče jsou velmi šťavnaté, protože obsahují velké množství vody, až 87 %. Obsahují také vlákninu ve formě pektinu.
Je bohatý především na vitamin C. Jeden pomeranč poskytuje více než 100 % denní dávky vitaminu C. Dále jsou v něm obsaženy vitaminy skupiny A i B.
Z minerálních látek obsahuje draslík, hořčík, železo, vápník, měď, selen, fosfor, mangan a zinek. Pomeranče jsou především zdrojem draslíku.
Pomeranče obsahují thiamin, riboflavin, niacin, antioxidanty karotenoidy a flavonoidy, lutein, zeaxantin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.
Pomeranče se skládají především z cukrů (glukózy, fruktózy) a vody. Mají však nízký glykemický index a nízký obsah kalorií.
Díky tomu jsou pomeranče vhodné při hubnutí a také pomáhají zlepšit celkové zdraví a kondici organismu.
Níže uvedená tabulka uvádí nutriční hodnoty na 1 čerstvý pomeranč
Energetická hodnota | 86 kcal |
Sacharidy | 21,7 g |
Vláknina | 4,42 g |
Tuky | 0,221 g |
Bílkoviny | 1,73 g |
V tabulce jsou uvedeny hodnoty vitamínů a minerálních látek na 1 čerstvý pomeranč
Přesné hodnoty se mohou lišit v závislosti na velikosti a odrůdě ovoce.
Vitamin A | 20,2 mcg | Draslík | 333 mg |
Vitamin B1 | 0,16 mg | Hořčík | 18,4 mg |
Vitamin B2 | 0,074 mg | Vápník | 73,6 mg |
Vitamin B3 | 0,519 mg | Železo | 0,184 mg |
Vitamin B5 | 0,46 mg | Zinek | 0,129 mg |
Vitamin B6 | 0,11 mg | Fosfor | 25,8 mg |
Vitamin B9 | 55,2 mcg | Měď | 0,083 mg |
Vitamin C | 97,9 mg | Mangan | 0,046 mg |
Vitamin E | 0,331 mg | Selen | 0,92 mcg |
Vnitřní použití
Zdravotní účinky pomerančů jsou založeny na jejich bohatém složení, zejména díky vysokému obsahu vitaminu C.
Podpora imunity a odolnosti
Díky obsahu vitaminu C, selenu a mnoha antioxidantů je pomeranč silným ochráncem imunitního systému a imunity.
Je přirozenou prevencí proti nachlazení a chřipce. Pravidelná konzumace citrusových plodů podporuje imunitní systém a má antivirové a antibakteriální účinky.
Antioxidační účinek a podpora celkového zdraví
Antioxidační vlastnosti pomeranče mají také přirozený protizánětlivý a protirakovinný potenciál.
Polyfenolické sloučeniny, flavonony a další antioxidanty pomáhají přirozeně snižovat akutní a chronický zánět a zmírňovat nepříznivé účinky volných radikálů.
Podpora zdraví srdce a cév
Flavonoidy, vitamin C a vláknina obsažené v pomerančích podporují ochranný účinek proti kardiovaskulárním onemocněním. Pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a cholesterol.
Toto šťavnaté ovoce obsahuje velké množství draslíku, jehož dostatek je důležitý pro optimální hladinu krevního tlaku.
Pravidelná konzumace vitaminu C snižuje riziko aterosklerózy, mrtvice a dalších kardiovaskulárních onemocnění.
Prevence chudokrevnosti
Anémie (chudokrevnost) je stav s nízkou hladinou červených krvinek neboli hemoglobinu.
Pomeranče sice nejsou nejsilnějším zdrojem železa, ale jsou zdrojem organických kyselin, jako je vitamin C (kyselina askorbová) a kyselina citronová. Ty pomáhají zvyšovat vstřebávání železa v trávicím traktu.
Podpora zdraví ledvin
Pomeranče jsou citrusové plody. Jsou proto dobrým zdrojem kyseliny citronové a citrátů, které pomáhají předcházet tvorbě ledvinových kamenů.
Pomeranče podporují látkovou výměnu, energetický metabolismus a vylučování. Kromě toho jsou pomeranče z velké části tvořeny vodou, a tak doplňují našemu tělu tekutiny.
Podporují trávení a zabraňují zácpě
Vláknina podporuje zdraví trávicího traktu, střevního mikrobiomu, pomáhá stimulovat střevní peristaltiku a předchází tak zácpě.
Pomeranče usnadňují a podporují trávení a vstřebávání některých látek.
Podporují zdraví očí a zraku
Obsah flavonoidů v pomerančích přispívá ke zlepšení celkového zdraví očí a zraku. Antioxidanty lutein a zeaxantin jsou karotenoidy, které se ve velkém množství nacházejí v očích. Chrání oči před oxidačním poškozením a degenerativními změnami sítnice.
Mají příznivý vliv na oční tkáň a jsou spojovány s nižším rizikem vzniku očních onemocnění, jako je makulární degenerace.
Vnější použití
Podpora zdraví a stavu pokožky a vlasů
Antioxidant vitamin C podporuje tvorbu a vstřebávání kolagenu. Kolagen je také zodpovědný za udržování silných vlasových tkání. Díky svému složení pomeranč podporuje dobrý stav pokožky, vlasů a nehtů.
Kromě vnitřní spotřeby se vitamin C používá také v kosmetice k rozjasnění, výživě a prevenci hyperpigmentace pleti. Vitamin C najdete v krémech nebo sérech a různých pleťových přípravcích.
Shrnutí účinků pomeranče
- antioxidační účinky
- protizánětlivý přírodní účinek
- podpora imunity a obranyschopnosti
- podpora celkového zdraví a kondice
- podpora kardiovaskulárního zdraví
- regulace vysokého krevního tlaku
- podpora trávicích procesů
- prevence zácpy
- podpora vylučování a zdraví ledvin
- podpora zdraví očí
- podpora tvorby a vstřebávání kolagenu v těle
- podpora stavu pokožky, vlasů a nehtů
Sběr a skladování
Pěstování
Citrusy jsou teplomilné, subtropické až tropické rostliny. Pomerančovníky jsou poměrně velké stromy, které mají vysoké nároky na dostatek tepla se světlem. Optimální teplota pro růst citrusů je 22-30 ˚C. Nejlepší orientace je na jih a západ.
V mírných klimatických podmínkách se proto pěstují obtížně. Je možné je pěstovat roubované na podnožích, v květináčích a množit z řízků.
Květináč by měl být hlubší a širší, protože dostatečná hloubka dodá vzrostlé rostlině potřebnou stabilitu.
Citrusy nemají rády dlouhodobě zamokřenou půdu, proto je důležité zajistit jim propustný substrát. Důležité je správné a dostatečné hnojení.
Při vysokých teplotách je třeba zvýšit četnost zálivky, stejně jako při suchém počasí, ale nepřehánět to. Opačně je tomu při vysoké vlhkosti vzduchu, kdy se zálivka snižuje.
Z hlediska světla je rozhodující správné přezimování. Pokud však nemáte jinou možnost než přezimovat při pokojové teplotě, dopřejte rostlině dostatek světla.
V chladných měsících se vyhněte přehřátému a tmavému prostředí. Citrusy naopak rády tráví léto venku.
Doba sklizně závisí na konkrétní odrůdě. Vyberte si zralé plody pomeranče, které voní sladce, svěže a citronově.
Pokud si nejste jisti, že budete moci pomeranče do týdne sníst nebo zpracovat, vyhraďte si místo v lednici.
Nežádoucí účinky a kontraindikace
Přestože je pomeranč vitamínovou bombou, existují při konzumaci citrusových plodů i možná rizika.
Negativní reakce, jako je pálení žáhy nebo zažívací potíže, se obvykle objevují pouze při konzumaci nadměrného množství tohoto ovoce.
Nadměrná konzumace pomerančů může způsobit podráždění žaludeční sliznice, protože obsahují vyšší obsah kyselin.
Buďte proto opatrní, pokud trpíte gastroezofageálním refluxem, žaludečními vředy a jinými akutními spáleninami zažívacího traktu.
Opatrní s množstvím by měli být i jedinci užívající léky na vysoký krevní tlak.
Pozor, pomeranč jako citrusové ovoce může být potravinovým alergenem. Časté jsou reakce jako třes jazyka, výsev kůže, otoky sliznic nebo dýchací potíže.
Citrusové plody nejsou v těhotenství kontraindikovány, pokud žena netrpí touto potravinovou alergií. Ovoce je třeba před konzumací řádně omýt a nekonzumovat ho v nadměrném množství.
Použití pomerančů
Kupujte pouze čerstvé pomeranče, které mají oranžovou barvu, jsou voňavé a pevné, ale poddajné při mírném tlaku.
Nejčastějším způsobem použití je konzumace čerstvých oloupaných pomerančů. Silná, nejedlá slupka chrání vnitřní dužinu před vysycháním a ztrátou důležitých látek.
Pomeranč je vhodným ovocem k ochucení pokrmů, zejména zeleninových a ovocných salátů. Plátek pomeranče je vhodný také k některým druhům ryb nebo masa (treska, kachna, kuře atd.). Dodá pokrmu chuť, vůni i vzhled.
Zajímavým druhem ke konzumaci je červený pomeranč, který pochází ze Sicílie. Červená barva je způsobena klimatickými podmínkami, kdy je strom přes den vystaven mnohem vyšším teplotám než v noci.
Oblíbené je také odšťavňování pomerančů a pití čerstvé pomerančové šťávy. Konzumace ovoce se považuje za vhodnější z hlediska příjmu živin. Při pití šťávy však dávejte přednost čerstvé pomerančové šťávě bez přidaného cukru.
Zajímavé jsou také pomerančové džemy a marmelády.
Užitečná je také omytá, ideálně nepotřísněná pomerančová kůra. Lze ji použít jako aromatickou vůni do domácnosti, jako ozdobu dortů, punče nebo jako hnojivo pro některé květiny.