Pekanové ořechy plné živin: jaké jsou jejich zdravotní výhody? Zdroj zdravých tuků

Pekanové ořechy plné živin: jaké jsou jejich zdravotní výhody? Zdroj zdravých tuků
Zdroj foto: Canva

Pekanové ořechy jsou známé pro svou jemnou sladce karamelovou chuť a vysoký obsah živin. Znáte všechny jejich zdraví prospěšné látky?

Vlastnosti

Pekanovník obecný (odborně Carya illinoinensis) je vzpřímený opadavý a částečně samosprašný strom.

Roste převážně ve Spojených státech a Mexiku. Tyto dvě země dohromady tvoří až 90 % světové produkce. Tento subtropický strom dorůstá výšky 20-50 m a jeho životnost je až 300 let. Samotné ořechy se tvoří na konci větví.

Zdravotní účinky, obsah živin, kontraindikace, využití, pěstování a mnoho zajímavých informací najdete v článku.

Zajímavostí je, že pekanový ořech vlastně není ořech. Technicky vzato je to peckovice. Pod svou skořápkou skrývá mnoho živin pro celkové zdraví organismu.

Někteří si pekanové ořechy mohou plést s vlašskými. Ve srovnání s vlašskými ořechy mají ale pekanové ořechy podlouhlejší tvar, krémovější, sladší chuť a výraznější aroma.

Zdroje uvádějí, že v Americe se pekanové ořechy vysazovaly již v roce 1600. Z Ameriky se následně rozšířily do celého světa díky své chuti a zdraví prospěšným vlastnostem. Jejich obliba neustále roste.

Obsah živin a složení

Pekanové ořechy jsou známé pro svůj vysoký obsah zdravých tuků, bílkovin a vlákniny a v neposlední řadě pro svou sladce oříškovou chuť připomínající karamel.

Pekanové ořechy obsahují vitaminy A, B, C, E a K, včetně kyseliny listové.

Z minerálních látek jsou přítomny zinek, železo, mangan, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď a fluor.

Pekanové ořechy mají poměrně vysoký obsah tuku, kterého obsahují až 70 %. Jedná se především o mononenasycené a polynenasycené (rostlinné) tuky, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Zastoupené jsou omega-3 mastné kyseliny.

Pekanové ořechy obsahují také vyšší množství prospěšné vlákniny a rostlinných bílkovin.

V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g pekanových ořechů.

Energetická hodnota 691 kcal
Sacharidy 13,9 g
Vláknina 9,6 g
Tuky 72 g
Bílkoviny 9,17 g

V tabulce jsou uvedeny hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g pekanových ořechů.

Vitamin A 56 IU Draslík 410 mg
Vitamin B1 0,66 mg Hořčík 121 mg
Vitamin B2 0,13 mg Vápník 70 mg
Vitamin B3 1,17 mg Fluor 10 mcg
Vitamin B5 0,863 mg Železo 2,53 mg
Vitamin B6 0,21 mg Zinek 4,53 mg
Vitamin B9 22 mcg Fosfor 277 mg
Vitamin C 1,1 mg Měď 1,2 mg
Vitamin E 1,4 mg Mangan 4,5 mg
Vitamin K 3,5 mcg Selen 3,8 mcg
Pekanové ořechy bez slupky
Pekanové ořechy bez slupky. Zdroj fotografií: Canva

Vnitřní použití

Pekanové ořechy jsou kvalitním zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitaminů a minerálních látek důležitých pro zdraví - zejména pro zdraví kardiovaskulárního a nervového systému.

Podpora trávení

Většinu sacharidů obsažených v pekanových ořeších tvoří vláknina, která podporuje trávicí procesy, střevní mikrobiom, zdravou stolici a energetický metabolismus.

Vláknina je nezbytná pro správné trávení, protože reguluje pohyb střev a jejich motilitu, čímž pomáhá snižovat riziko rakoviny střev. Pekanové ořechy jsou díky nízkému glykemickému indexu vhodné i pro diabetiky. Ořechy obecně mají poměrně silný sytící účinek.

Podpora zdraví a funkce kardiovaskulárního systému

Pekanové ořechy obsahují zdravé rostlinné tuky, včetně mastných kyselin omega-3. Ty napomáhají celkovému zdraví kardiovaskulárního systému a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Ořechy pomáhají snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi. Mají příznivý vliv na krevní tlak a jeho regulaci. Ořechy jsou prý přírodním lékem pro zdravé srdce.

Přečtěte si více: Nejlepší zdroje omega-3 mastných kyselin ve stravě pro zdraví srdce a cév

Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti

Pekanové ořechy jsou plné antioxidantů, důležitých látek, které pomáhají chránit oragnismus před nežádoucím oxidačním stresem a zánětlivými procesy. Pekanovým ořechům je všeobecně připisován přírodní protirakovinný potenciál.

Antioxidanty jsou přirozenou prevencí akutních a chronických zánětů. Pomáhají předcházet oxidaci v buňkách, která je spojena s různými chronickými a degenerativními onemocněními a také s procesem stárnutí organismu.

Podporují funkci mozku a nervového systému

Mnoho vitaminů a minerálních látek obsažených v pekanových ořeších pomáhá podporovat správnou funkci mozku.

Jedná se především o vitamin skupiny B zvaný thiamin, který podporuje správnou funkci nervového systému, a dále o minerály hořčík, mangan a měď.

Mají příznivý vliv na nervové dráhy a pomáhají proti poškození volnými radikály a neurodegenerativním onemocněním, jako jsou např. Parkinsonova choroba nebo Alzheimerova choroba.

Pekanové ořechy podporují mozkové funkce, kognitivní funkce, paměť a duševní stav.

Podpora zdraví žen

Díky bohatému obsahu manganu a hořčíku může přidání pekanových ořechů do jídelníčku zmírnit příznaky PMS (premenstruačního syndromu). Může také pomoci zlepšit náladu a snížit bolesti při samotné menstruaci.

Pekanové ořechy a ořechy obecně mají příznivý vliv na zdraví kostí, prevenci osteoporózy, podporu duševního zdraví, hormonální rovnováhu a zmírnění příznaků PMS i menopauzy.

Vnější použití

Podpora stavu vlasů, nehtů a pokožky

Živiny, antioxidanty a aminokyseliny obsažené v pekanových ořeších podporují zdravý růst vlasů a nehtů. Vitamin B, omega-3 mastné kyseliny, zinek a selen podporují celkový stav a výživu pokožky a pomáhají předcházet zánětům a nedokonalostem pleti (akné).

Shrnutí účinků pekanových ořechů

  • podpora celkového zdraví a vitality
  • antioxidační účinky
  • protizánětlivé účinky
  • podpora zdraví srdce a cév
  • snižování hladiny cholesterolu
  • regulace krevního tlaku
  • podpora trávicího systému
  • podpora funkce a činnosti mozku
  • podpora zdraví nervového systému
  • podpora psychického stavu
  • protirakovinný potenciál
  • podpora zdraví kostí a svalů
  • příznivý vliv na zdraví žen

Nežádoucí účinky a kontraindikace

Ačkoli si ořechy jistě můžete dopřávat, je třeba mít na paměti, že jsou energeticky (kaloricky) velmi vydatné. Proto je vhodné konzumovat je s rozumem a s mírou.

Osoby trpící potravinovými alergiemi/intolerancí na ořechy by měly být opatrné. Pekanové ořechy mohou být také alergenem a vyvolat nežádoucí alergickou reakci (zažívací potíže, kožní vyrážka, otoky dýchacích cest...).

Přečtěte si více: Princip zdravého hubnutí v kostce – co skutečně funguje a co je mýtus?

Sběr a skladování

Pěstování

Stromy jsou sice poměrně mrazuvzdorné a snášejí i nízké teploty pod bodem mrazu, ale pro růst plodů potřebují řadu bezmrazých dnů a dostatek slunečního záření.

Pekanové stromy potřebují teplé počasí, pravidelnou vláhu, mírně kyselou a hlubokou půdu během vegetačního období. Strom může dorůst až do výšky 40 m.

Od zasazení stromu do první sklizně pekanových ořechů uplyne poměrně dlouhá doba, 15 let.

Stromy kvetou na jaře, obvykle koncem dubna nebo začátkem května. Plody kvetou žlutými květy. Samotné plody, pekanové ořechy, dozrávají na podzim.

Jak pekanové ořechy dozrávají, začíná se otevírat tvrdá slupka a pekanové ořechy začínají padat na zem. V tomto okamžiku nastává ten správný čas na sklizeň.

Po sklizni se pekanové ořechy očistí a nechají se řádně usušit. Správně usušené pekanové ořechy by měly mít měkké jádro a měly by se snadno oddělovat od slupky.

Pekanovník a jeho plody - pekanové ořechy.
Pekanový strom a jeho plody - pekanové ořechy. Zdroj fotografie: Canva.

Pekanové ořechy v kuchyni

Při výběru pekanových ořechů je vhodné sáhnout po ořeších jednotné velikosti a barvy.

Pekanové ořechy lze konzumovat rovnou, bez jakékoli přípravy. Některé recepty vyžadují, aby byly pekanové ořechy nejprve lehce opraženy. To jim dodá o něco výraznější chuť a vůni.

Jsou vhodné jako dochucovadlo do ovocných a zeleninových salátů. Výborné jsou s ovocem nebo müsli v ovesné kaši, vločkách či bílém jogurtu.

Lze je přidat celé nebo rozdrcené do nákypů, krémů nebo jako ozdobu koláčů. Oblíbený je proslulý pekanový koláč, který je pečeným křupavým potěšením.

Pekanové ořechy jsou karamelovou příchutí pro pečené i nepečené sladké pokrmy (brownies, sušenky, banánový chléb, cheesecake...).

Díky své poddajnosti a chuti jsou vhodné také k výrobě ořechového másla, ořechového mléka nebo sýra.

Pekanový sladký dort
Pekanový sladký dort. Zdroj fotografií: Canva.
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • webmd.com - Web MD: Health Benefits of Pecans
  • healthline.com - Healthline: Are Pecans Good for You?
  • verywellhealth.com - Very Well Health: Pecans: A Nut Superior to the Rest
  • medicalnewstoday.com - Medical News Today: Pecans may have protective effects against obesity, diabetes
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Medicus. Praha: Current media, [2019]. ISBN 978-80-88129-44-8.
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.