Ostružiny jako zdroj vitamínů: jaké jsou zdravotní účinky tohoto bobulovitého ovoce?

Ostružiny jako zdroj vitamínů: jaké jsou zdravotní účinky tohoto bobulovitého ovoce?
Zdroj fotografie: Getty images

Ostružiny obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů. Vyznačují se tmavou barvou a šťavnatě kyselou chutí. Znáte jejich zdravotní účinky a využití?

Vlastnosti

Ostružiny jsou plody ostružinového keře, který roste na okrajích lesů a cest. Jejich sezóna vrcholí koncem léta a začátkem podzimu.

Keř ostružiníku (Rubus fructicosus) je charakteristický svými tmavě fialovými až černými drobnými plody, které jsou hojné. Tento keř patří do čeledi růžovitých. 

Nezralé plody jsou bílé a růžové. Při dozrávání se v nich hromadí množství charakteristického rostlinného barviva obsahujícího flavonoidy a další prospěšné látky.

Jsou to malé bobulovité plody. Vzhledově se podobají malinám, ale mají černou barvu a kyselejší chuť.

Ostružiny pocházejí z Asie a Severní Ameriky, ale před staletími byly rozšířeny i v evropských lesích. Jsou rozšířeny od nížin až po hory.

Od poloviny 19. století se na zahradách používají i pěstované odrůdy ostružin, kterých je dnes známo až 250. V přírodě se vyskytují především na okrajích lesů a cest, podél plotů, křovin a hájů.

Zdravotní účinky, obsah živin, kontraindikace, využití, pěstování a mnoho zajímavých informací najdete v článku.

Složení a obsah živin

Díky svému výraznému složení a obsahu živin si ostružiny vysloužily přezdívku "černé zlato".

Ostružiny obsahují vitaminy A, B, C, E a K.

Z minerálních látek obsahují hořčík, vápník, mangan, draslík, fosfor, železo, zinek a selen.

Ostružiny jsou plné antioxidantů, tříslovin, vlákniny a kyselin listové, elagové a pantotenové. Dále obsahují lutein a zeaxantin, betakaroten, omega 3 a 6 mastné kyseliny.

Unikátní složkou je rostlinné barvivo ze skupiny bioflavonoidů a antokyanů, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky.

Díky nízkému obsahu kalorií a zároveň silnému složení jsou vhodné i pro redukci hmotnosti.

V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g čerstvých ostružin.

Energetická hodnota 43 kcal
Sacharidy 9,61 g
Vláknina 5,3 g
Tuky 0,49 g
Bílkoviny 1,39 g

Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g čerstvých ostružin.

Vitamin A 214 IU Draslík 162 mg
Vitamin B1 0,2 mg Hořčík 20 mg
Vitamin B2 0,026 mg Vápník 29 mg
Vitamin B3 0,64 mg Sodík 1 mg
Vitamin B5 0,27 mg Železo 0,62 mg
Vitamin B6 0,03 mg Zinek 0,53 mg
Vitamin B9 25 mcg Mangan 0,64 mg
Vitamin C 21 mg Selen 0,4 mcg
Vitamin E 1,17 mg Fosfor 22 mg
Vitamin K 19,8 mcg Měď 0,16 mg
Ostružina
Ostružiník. Zdroj fotografií: Getty Images

Vnitřní použití

Podpora imunity a obranyschopnosti

Ostružiny pomáhají zlepšovat imunitní systém a obranyschopnost organismu díky svému silnému vitamínovému a antioxidačnímu složení. Ostružiny obsahují dostatečnou dávku důležitého vitamínu C.

Jejich pravidelná konzumace pomáhá v boji proti patogenům, protože flavonoidy jsou látky se silným antioxidačním účinkem. Působí protizánětlivě, mají přirozené antiseptické a antivirové vlastnosti.

Podpora zdraví očí

Ostružiny obsahují lutein, karotenoid, který se nachází v oku a působí jako silný antioxidant. Chrání oči před oxidačním poškozením, ultrafialovým zářením a působí jako prevence proti degenerativním změnám na sítnici oka, šerosleposti nebo šedému zákalu.

Podpora zdraví kardiovaskulárního systému

Vláknina, vitamin C, hořčík, antokyany a flavonoidy obsažené v ostružinách mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém.

Přirozeně pomáhají proti ischemické chorobě srdeční, snižují hladinu cholesterolu, stimulují průtok krve a regulují krevní tlak. Snižují riziko srdečních onemocnění, jako je ateroskleróza, srdeční arytmie a mrtvice.

Ostružiny přispívají k normální srážlivosti krve a podporují hojivé procesy. Pomáhají také při prevenci nadměrného krvácení při drobných poraněních.

Podpora zdraví zažívacího traktu

Ostružiny obsahují poměrně silnou dávku vlákniny, která je prospěšná pro trávicí procesy a střevní mikrobiom. Stimuluje střevní peristaltiku a zabraňuje zácpě.

Ostružiny jsou zdrojem nerozpustné a rozpustné vlákniny, která je nezbytná pro celkové fyziologické fungování trávicího traktu.

Podpora nervového a pohybového systému

Díky obsahu hořčíku a vitaminů přispívají ostružiny ke správné funkci nervů, ale také k psychické pohodě.

Antioxidanty pomáhají ničit nebezpečné volné radikály a příznivě působí na neuronální procesy v mozku.

Hořčík má příznivý vliv na nervosvalovou dráždivost a psychickou rovnováhu. Pravidelná konzumace ostružin působí proti stresu.

Ostružiny obsahují také vápník a vitamin K, které hrají důležitou roli při ochraně kostí před osteoporózou, řídnutím kostí a tvorbou modřin. Podporují správnou funkci, kostí, nervů a svalů.

Ostružiny jsou vhodné také pro ženy, které bojují s menstruačními bolestmi. Blahodárně působí ostružinové nebo malinové listy ve formě bylinného čaje.

Protinádorový potenciál

Ostružiny patří mezi nejzdravější ovoce z hlediska antioxidační aktivity. Konzumace potravin s vysokým obsahem antioxidantů může pomoci předcházet závažným onemocněním a zpomalit proces stárnutí.

Pomáhají chránit buňky před škodlivými účinky volných radikálů, což přispívá ke snížení rizika vzniku mnoha civilizačních chorob. Obsahují řadu flavonoidů, které jsou silné antioxidanty a mají přirozený protirakovinný potenciál.

Vnější použití

Podpora zdraví a stavu pokožky

Díky obsahu vitaminu C a E prospívají stavu pokožky. Jejich konzumace podporuje tvorbu kolagenu, hojivé procesy a pružnost pokožky. Antioxidanty chrání buňky před poškozením volnými radikály a zpomalují tak proces stárnutí.

Ostružiny navíc obsahují více než 85 % vody a vlákniny, což jsou složky důležité pro zdravou a hydratovanou pleť. Kromě konzumace lze ostružiny používat i zevně jako obsah přírodních kosmetických přípravků.

Shrnutí účinků ostružin

  • silné antioxidační účinky
  • přirozený protizánětlivý účinek
  • podpora imunitního systému a imunity
  • podpora celkového zdraví a vitality
  • podpora kardiovaskulárního zdraví
  • regulace srážlivosti krve
  • prevence zácpy a podpora trávicího systému
  • podpora zdraví očí a zraku
  • pomoc při menstruačních bolestech
  • podpora nervového systému a psychické pohody
  • protirakovinný potenciál
  • podpora hojivých procesů
  • podpora stavu a zdraví pokožky
Ostružinový džem - marmeláda
Ostružinový džem. Zdroj fotografií: Getty Images

Sběr a skladování

Pěstování

Ostružiny, stejně jako ostatní drobné bobuloviny, nejsou náročné na pěstování. Nevyžadují mnoho prostoru, jsou poměrně plodné a nenáročné na půdu ani klimatické podmínky.

Klasické ostružiny se běžně vysazují na podzim, ale beztrnné odrůdy lze vysazovat i na jaře. Ideální období pro výsadbu je jaro nebo podzim, nikoli však zima a zmrzlá půda.

Ostružiny mají rády propustnou hlinitopísčitou půdu a dostatek vláhy. Když bobule dozrávají, potřebují ostružiny další vláhu.

Potřebují slunné místo a dostatečně pevnou oporu, aby se rostliny mohly plazit. Ideální je vysazovat je v blízkosti plotů, kůlů nebo altánů a jiných konstrukcí.

Řez ostružin se provádí dvakrát ročně s cílem udržet rostlinu světlou a vzdušnou.

Sklizeň začíná v létě a trvá 2 až 7 týdnů. Provádí se ručně. Zpracování ostružin je široké. Čerstvé plody je třeba v krátké době sníst, použít nebo zmrazit.

Ostružiny - pěstování rostliny a zrání plodů
Ostružiny - pěstování rostliny a zrání plodů. Zdroj fotografií: Getty Images.

Nežádoucí účinky

U ostružinových bobulí nebyly zjištěny žádné závažné vedlejší účinky. Při konzumaci velké dávky ostružin se však může objevit projímavý účinek (průjem, přejídání) a zažívací potíže.

Pokud má jedinec individuální nesnášenlivost nebo alergickou reakci, pak je samozřejmě užívání plodů i listů ostružiníku přísně zakázáno.

Rovněž se nedoporučuje užívání osobám s gastritidou, žaludečními vředy nebo jedincům, kteří trpí překyselením žaludku.

Plody a bobule ostružiníku jsou vzhledem k obsahu vitamínů přiměřeně vhodné i během těhotenství. Ačkoli se to netýká přímo ostružiníku, listy ostružiníku maliníku nejsou vhodné během raného těhotenství.

Použití

Čerstvé ostružiny by se měly spotřebovat do 3-4 dnů, protože se mohou poměrně rychle zkazit. Skladujte je na chladném a tmavém místě. Čerstvé by měly být i ostružiny, které plánujete zpracovat nebo zmrazit pro pozdější použití.

Ostružiny se nejčastěji konzumují čerstvé, jako osvěžující kyselé ovoce. Jsou však vhodné i do ovocných salátů, zeleninových salátů, nepečených i pečených koláčů a dezertů. K dostání jsou v čerstvé, sušené i konzervované podobě.

Ostružiny lze použít k výrobě dezertů, kompotů, džemů a marmelád, šťáv, ovocných vín a dokonce i destilátů.

Čerstvé ostružiny a ostružinový džem skvěle dochutí bílý jogurt, ovesnou kaši, koktejly, pudinky, palačinky nebo lívance. Jsou vynikající volbou pro snídaně, svačiny nebo obědy.

Ostružinové listy se také používají k přípravě bylinných odvarů a čajů pro přírodní medicínu.

V přírodní medicíně se používá také čaj z ostružinových listů a šťáva z plodů ke kloktání v krku. Působí blahodárně proti nachlazení a má příznivý vliv na namožené hlasivky.

Ostružiny a jejich použití v kuchyni
Ostružiny a jejich využití v kuchyni. Zdroj fotografií: Getty Images.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.