- healthline.com - Blackberries: Health Benefits and Nutrition Information
- medicalnewstoday.com - What are the benefits of blackberries?
- webmd.com - Health Benefits of Blackberries
Ostružiny jako zdroj vitamínů: jaké jsou zdravotní účinky tohoto bobulovitého ovoce?
Ostružiny obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů. Vyznačují se tmavou barvou a šťavnatě kyselou chutí. Znáte jejich zdravotní účinky a využití?
Vlastnosti
Ostružiny jsou plody ostružinového keře, který roste na okrajích lesů a cest. Jejich sezóna vrcholí koncem léta a začátkem podzimu.
Keř ostružiníku (Rubus fructicosus) je charakteristický svými tmavě fialovými až černými drobnými plody, které jsou hojné. Tento keř patří do čeledi růžovitých.
Nezralé plody jsou bílé a růžové. Při dozrávání se v nich hromadí množství charakteristického rostlinného barviva obsahujícího flavonoidy a další prospěšné látky.
Jsou to malé bobulovité plody. Vzhledově se podobají malinám, ale mají černou barvu a kyselejší chuť.
Ostružiny pocházejí z Asie a Severní Ameriky, ale před staletími byly rozšířeny i v evropských lesích. Jsou rozšířeny od nížin až po hory.
Od poloviny 19. století se na zahradách používají i pěstované odrůdy ostružin, kterých je dnes známo až 250. V přírodě se vyskytují především na okrajích lesů a cest, podél plotů, křovin a hájů.
Zdravotní účinky, obsah živin, kontraindikace, využití, pěstování a mnoho zajímavých informací najdete v článku.
Složení a obsah živin
Díky svému výraznému složení a obsahu živin si ostružiny vysloužily přezdívku "černé zlato".
Ostružiny obsahují vitaminy A, B, C, E a K.
Z minerálních látek obsahují hořčík, vápník, mangan, draslík, fosfor, železo, zinek a selen.
Ostružiny jsou plné antioxidantů, tříslovin, vlákniny a kyselin listové, elagové a pantotenové. Dále obsahují lutein a zeaxantin, betakaroten, omega 3 a 6 mastné kyseliny.
Unikátní složkou je rostlinné barvivo ze skupiny bioflavonoidů a antokyanů, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky.
Díky nízkému obsahu kalorií a zároveň silnému složení jsou vhodné i pro redukci hmotnosti.
V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g čerstvých ostružin.
Energetická hodnota | 43 kcal |
Sacharidy | 9,61 g |
Vláknina | 5,3 g |
Tuky | 0,49 g |
Bílkoviny | 1,39 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g čerstvých ostružin.
Vitamin A | 214 IU | Draslík | 162 mg |
Vitamin B1 | 0,2 mg | Hořčík | 20 mg |
Vitamin B2 | 0,026 mg | Vápník | 29 mg |
Vitamin B3 | 0,64 mg | Sodík | 1 mg |
Vitamin B5 | 0,27 mg | Železo | 0,62 mg |
Vitamin B6 | 0,03 mg | Zinek | 0,53 mg |
Vitamin B9 | 25 mcg | Mangan | 0,64 mg |
Vitamin C | 21 mg | Selen | 0,4 mcg |
Vitamin E | 1,17 mg | Fosfor | 22 mg |
Vitamin K | 19,8 mcg | Měď | 0,16 mg |
Vnitřní použití
Podpora imunity a obranyschopnosti
Ostružiny pomáhají zlepšovat imunitní systém a obranyschopnost organismu díky svému silnému vitamínovému a antioxidačnímu složení. Ostružiny obsahují dostatečnou dávku důležitého vitamínu C.
Jejich pravidelná konzumace pomáhá v boji proti patogenům, protože flavonoidy jsou látky se silným antioxidačním účinkem. Působí protizánětlivě, mají přirozené antiseptické a antivirové vlastnosti.
Podpora zdraví očí
Ostružiny obsahují lutein, karotenoid, který se nachází v oku a působí jako silný antioxidant. Chrání oči před oxidačním poškozením, ultrafialovým zářením a působí jako prevence proti degenerativním změnám na sítnici oka, šerosleposti nebo šedému zákalu.
Podpora zdraví kardiovaskulárního systému
Vláknina, vitamin C, hořčík, antokyany a flavonoidy obsažené v ostružinách mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém.
Přirozeně pomáhají proti ischemické chorobě srdeční, snižují hladinu cholesterolu, stimulují průtok krve a regulují krevní tlak. Snižují riziko srdečních onemocnění, jako je ateroskleróza, srdeční arytmie a mrtvice.
Ostružiny přispívají k normální srážlivosti krve a podporují hojivé procesy. Pomáhají také při prevenci nadměrného krvácení při drobných poraněních.
Podpora zdraví zažívacího traktu
Ostružiny obsahují poměrně silnou dávku vlákniny, která je prospěšná pro trávicí procesy a střevní mikrobiom. Stimuluje střevní peristaltiku a zabraňuje zácpě.
Ostružiny jsou zdrojem nerozpustné a rozpustné vlákniny, která je nezbytná pro celkové fyziologické fungování trávicího traktu.
Podpora nervového a pohybového systému
Díky obsahu hořčíku a vitaminů přispívají ostružiny ke správné funkci nervů, ale také k psychické pohodě.
Antioxidanty pomáhají ničit nebezpečné volné radikály a příznivě působí na neuronální procesy v mozku.
Hořčík má příznivý vliv na nervosvalovou dráždivost a psychickou rovnováhu. Pravidelná konzumace ostružin působí proti stresu.
Ostružiny obsahují také vápník a vitamin K, které hrají důležitou roli při ochraně kostí před osteoporózou, řídnutím kostí a tvorbou modřin. Podporují správnou funkci, kostí, nervů a svalů.
Ostružiny jsou vhodné také pro ženy, které bojují s menstruačními bolestmi. Blahodárně působí ostružinové nebo malinové listy ve formě bylinného čaje.
Protinádorový potenciál
Ostružiny patří mezi nejzdravější ovoce z hlediska antioxidační aktivity. Konzumace potravin s vysokým obsahem antioxidantů může pomoci předcházet závažným onemocněním a zpomalit proces stárnutí.
Pomáhají chránit buňky před škodlivými účinky volných radikálů, což přispívá ke snížení rizika vzniku mnoha civilizačních chorob. Obsahují řadu flavonoidů, které jsou silné antioxidanty a mají přirozený protirakovinný potenciál.
Vnější použití
Podpora zdraví a stavu pokožky
Díky obsahu vitaminu C a E prospívají stavu pokožky. Jejich konzumace podporuje tvorbu kolagenu, hojivé procesy a pružnost pokožky. Antioxidanty chrání buňky před poškozením volnými radikály a zpomalují tak proces stárnutí.
Ostružiny navíc obsahují více než 85 % vody a vlákniny, což jsou složky důležité pro zdravou a hydratovanou pleť. Kromě konzumace lze ostružiny používat i zevně jako obsah přírodních kosmetických přípravků.
Shrnutí účinků ostružin
- silné antioxidační účinky
- přirozený protizánětlivý účinek
- podpora imunitního systému a imunity
- podpora celkového zdraví a vitality
- podpora kardiovaskulárního zdraví
- regulace srážlivosti krve
- prevence zácpy a podpora trávicího systému
- podpora zdraví očí a zraku
- pomoc při menstruačních bolestech
- podpora nervového systému a psychické pohody
- protirakovinný potenciál
- podpora hojivých procesů
- podpora stavu a zdraví pokožky
Sběr a skladování
Pěstování
Ostružiny, stejně jako ostatní drobné bobuloviny, nejsou náročné na pěstování. Nevyžadují mnoho prostoru, jsou poměrně plodné a nenáročné na půdu ani klimatické podmínky.
Klasické ostružiny se běžně vysazují na podzim, ale beztrnné odrůdy lze vysazovat i na jaře. Ideální období pro výsadbu je jaro nebo podzim, nikoli však zima a zmrzlá půda.
Ostružiny mají rády propustnou hlinitopísčitou půdu a dostatek vláhy. Když bobule dozrávají, potřebují ostružiny další vláhu.
Potřebují slunné místo a dostatečně pevnou oporu, aby se rostliny mohly plazit. Ideální je vysazovat je v blízkosti plotů, kůlů nebo altánů a jiných konstrukcí.
Řez ostružin se provádí dvakrát ročně s cílem udržet rostlinu světlou a vzdušnou.
Sklizeň začíná v létě a trvá 2 až 7 týdnů. Provádí se ručně. Zpracování ostružin je široké. Čerstvé plody je třeba v krátké době sníst, použít nebo zmrazit.
Nežádoucí účinky
U ostružinových bobulí nebyly zjištěny žádné závažné vedlejší účinky. Při konzumaci velké dávky ostružin se však může objevit projímavý účinek (průjem, přejídání) a zažívací potíže.
Pokud má jedinec individuální nesnášenlivost nebo alergickou reakci, pak je samozřejmě užívání plodů i listů ostružiníku přísně zakázáno.
Rovněž se nedoporučuje užívání osobám s gastritidou, žaludečními vředy nebo jedincům, kteří trpí překyselením žaludku.
Plody a bobule ostružiníku jsou vzhledem k obsahu vitamínů přiměřeně vhodné i během těhotenství. Ačkoli se to netýká přímo ostružiníku, listy ostružiníku maliníku nejsou vhodné během raného těhotenství.
Použití
Čerstvé ostružiny by se měly spotřebovat do 3-4 dnů, protože se mohou poměrně rychle zkazit. Skladujte je na chladném a tmavém místě. Čerstvé by měly být i ostružiny, které plánujete zpracovat nebo zmrazit pro pozdější použití.
Ostružiny se nejčastěji konzumují čerstvé, jako osvěžující kyselé ovoce. Jsou však vhodné i do ovocných salátů, zeleninových salátů, nepečených i pečených koláčů a dezertů. K dostání jsou v čerstvé, sušené i konzervované podobě.
Ostružiny lze použít k výrobě dezertů, kompotů, džemů a marmelád, šťáv, ovocných vín a dokonce i destilátů.
Čerstvé ostružiny a ostružinový džem skvěle dochutí bílý jogurt, ovesnou kaši, koktejly, pudinky, palačinky nebo lívance. Jsou vynikající volbou pro snídaně, svačiny nebo obědy.
Ostružinové listy se také používají k přípravě bylinných odvarů a čajů pro přírodní medicínu.
V přírodní medicíně se používá také čaj z ostružinových listů a šťáva z plodů ke kloktání v krku. Působí blahodárně proti nachlazení a má příznivý vliv na namožené hlasivky.