- healthline.com - Corn 101: Nutrition Facts and Health Benefits
- healthline.com - Is Corn Good for You? Nutrition Facts and More
- verywellhealth.com - Is Corn Good For You? Health Benefits to Know
- eatingwell.com - EatingWell: Is Corn Good for You? 5 myths about Sweet Corn, Busted
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietetika a výživa. 2. rozšířené vydání. Medicus. Praha: Current media, [2019]. ISBN 978-80-88129-44-8.
Kukuřice: obilovina s benefity zeleniny? Zdravotní účinky a nutriční hodnoty kukuřice
Kukuřice je obilovina oblíbená nejen pro svou sladkou chuť, ale také pro svůj výživový obsah. Jaké jsou výhody a nevýhody konzumace kukuřice? Patří kukuřice mezi dietní potraviny?
Vlastnosti
Kukuřice (latinsky Zea mays) je prastará plodina pocházející z Ameriky. Je to jednoletá rostlina pěstovaná pro své klasy. Je to obilovina patřící do čeledi lipnicovitých.
Ačkoli je kukuřice často označována jako zelenina, správně se jedná o obilovinu.
Obsah živin, použití, kontraindikace, pěstování a mnoho zajímavých informací najdete v článku.
Kromě samotné kukuřice se z jejích klasů vyrábí mouka, krupice, škrob a olej. Existuje několik druhů kukuřice. Častá je například kukuřice cukrová, krmná a pukancová.
Díky cenným látkám, které kukuřice obsahuje, se její pěstování rozšířilo do Evropy i zbytku světa. Největším světovým producentem kukuřice jsou Spojené státy a v Evropě především země v jihovýchodní části.
Kukuřice dorůstá výšky až 2,5 m. Ze stonku vyrůstají dlouhé střídavé listy ve dvou svislých řadách. Plodem je nahé zrno, které má různou barvu (bílou, žlutou nebo černou) a podlouhlý tvar.
Ve vyspělých zemích se kukuřice pěstuje především jako krmivo pro dobytek. Je také velmi důležitou surovinou pro zpracovatelský průmysl a jako zdroj oleje, škrobu nebo glukózy pro potravinářský průmysl.
V méně rozvinutých a rozvojových zemích se naopak kukuřice využívá především jako výživný zdroj potravin a kalorií.
Z celkové světové produkce kukuřice se přibližně 70 % používá jako krmivo pro zvířata, 20 % pro lidskou spotřebu, 5 % pro průmyslové zpracování a 5 % na osivo.
Obsah a složení živin
Kukuřice nebo její plody a semena obsahují vitaminy skupin A, B, C, E a K.
Z minerálních látek jsou přítomny draslík, hořčík, vápník, železo, zinek, fosfor, měď a mangan. Je cenným zdrojem zejména draslíku a železa.
Obsahuje také prospěšné omega mastné kyseliny, antioxidanty, karotenoidy, jako je lutein a zeaxantin. Kukuřice se může pochlubit také esenciálními aminokyselinami, jako je leucin, valin, fenylalanin, izoleucin a treonin.
Kukuřičný olej je jedním z celosvětově nejpoužívanějších olejů. Je cenově dostupný a zároveň obsahuje velké množství zdravých nenasycených mastných kyselin.
Kukuřice obsahuje sacharidy včetně důležité rozpustné a nerozpustné vlákniny, rostlinné bílkoviny, menší množství tuku a vody.
Kukuřice má ve stravě důležité místo, protože neobsahuje lepek, a je tak vhodná pro celiaky.
Obsah kalorií se liší v závislosti na způsobu přípravy kukuřice. Čerstvá kukuřice má asi 90 kcal na 100 g, zatímco sušená kukuřice má asi 350 kcal. Čerstvá kukuřice sama o sobě není příliš kalorickou potravinou.
Následující tabulka uvádí nutriční hodnoty čerstvé kukuřice na 100 g
Energetická hodnota | 86 kcal |
Sacharidy | 18,7 g |
Vláknina | 2 g |
Tuk | 1,35 g |
Bílkoviny | 3,27 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek v čerstvé kukuřici na 100 g
Vitamin A | 9 mcg | Draslík | 270 mg |
Vitamin B1 | 0,155 mg | Hořčík | 37 mg |
Vitamin B2 | 0,055 mg | Vápník | 2 mg |
Vitamin B3 | 1,77 mg | Sodík | 15 mg |
Vitamin B5 | 0,717 mg | Železo | 6,2 mg |
Vitamin B6 | 0,093 mg | Zinek | 0,46 mg |
Vitamin B9 | 42 mcg | Mangan | 0,163 mg |
Vitamin C | 133 mg | Selen | 0,6 mcg |
Vitamin E | 0,07 mg | Fosfor | 89 mg |
Vitamin K | 0,3 mcg | Měď | 0,054 mg |
Vnitřní použití
Čerstvá kukuřice má sladkou, šťavnatou chuť a mnoho zdraví prospěšných látek.
Podpora nervového systému a psychiky
Na kukuřici je nejcennější vysoký obsah nervového vitaminu B1 zvaného thiamin. Ten je nezbytný pro mozek a nervové buňky. Podporuje činnost nervové soustavy, psychický stav a dobrou náladu.
Thiamin má příznivý vliv na paměť i koncentraci, pozornost. Jeho nedostatek v těle může souviset se vznikem zdravotních problémů s nervovým systémem.
Nedostatek vitaminu B se projevuje především problémy s koncentrací, podrážděností a častou únavou.
Neobsahuje lepek, je vhodný při celiakii a cukrovce
Mnoho lidí trpí nesnášenlivostí lepku, alergií na lepek nebo celiakií. Kukuřice je přirozeně bezlepková obilovina. Kukuřičná mouka se používá k výrobě bezlepkových těstovin a dalších bezlepkových výrobků.
Díky svému složení je také vhodnou potravinou pro diabetiky. Má příznivý vliv na hladinu cukru v krvi a pomáhá s její regulací. Má nízký glykemický index.
Kukuřice zajišťuje dlouhotrvající pocit sytosti a nezpůsobuje výrazné zvýšení nebo kolísání hladiny glukózy v krvi.
Podporuje regulaci cholesterolu a krevního tlaku
Díky vláknině a flavonoidům kukuřice podporuje snižování špatného LDL cholesterolu a jeho regulaci. Díky velkému množství minerálních látek, železa, draslíku a esenciálních kyselin reguluje vysoký krevní tlak, a tím příznivě ovlivňuje funkci cév a srdce.
Podpora zdraví trávicího traktu
Kukuřice obsahuje prospěšnou vlákninu. Má příznivý vliv na střevní mikrobiom, podporuje zdravé trávení a vyprazdňování. Zabraňuje také zácpě.
Kukuřice obsahuje větší množství nerozpustné vlákniny, jejíž část prochází naším tělem v neporušeném stavu. Je výživná při "čištění" střev a také podporuje dobré střevní bakterie.
Vitamin B obsažený v kukuřici se podílí na metabolismu bílkovin, lipidů a sacharidů a reguluje ho.
Přečtěte si více: Jaké jsou nejlepší přírodní zdroje vlákniny?
Podpora libida
Kukuřice má relativně vysokou koncentraci nenasycených mastných kyselin a dalších živin, jako jsou vitaminy A, B a E. Tyto složky mají příznivý vliv na pohlavní žlázy, krvetvorbu, hormonální rovnováhu a zvýšení libida, plodnosti a potence.
Vnější použití
Podpora stavu pokožky a vlasů
Díky obsahu vitaminů, minerálů a antioxidantů je kukuřice výživným zdrojem pro pokožku, nehty a vlasy.
Obsažené antioxidanty chrání kožní buňky a pomáhají předcházet předčasnému stárnutí. Kukuřice obsahuje také vitamin biotin, který je důležitý pro růst a kvalitu vlasů a nehtů.
Při vnějším použití je kukuřičný olej dobře známý v péči o pleť a vlasy díky přítomnosti kyseliny linolové a vitaminu E. Hydratuje, snižuje suchost, ošetřuje a chrání zanícenou citlivou pokožku.
Shrnutí účinků kukuřice
- Podpora celkového zdraví a imunity
- Antioxidační účinky
- Podporuje funkci nervového systému
- Podpora koncentrace a paměti
- Podpora dobré nálady a duševní pohody
- Snižuje hladinu LDL cholesterolu
- Regulace krevního tlaku
- Podpora nervosvalového systému
- Podpora střevního mikrobiomu
- Stimulace trávicích procesů
- Prevence zácpy
- Diuretický účinek
- Vhodné pro celiaky a diabetiky
- Podpora libida a potence
- Podpora stavu a kvality pokožky a vlasů
Sběr a skladování
Pěstování
Kukuřice se pěstuje a sklízí poměrně snadno.
Kukuřice má ráda slunné stanoviště. Půda by měla být bohatá na humus. Kukuřice je však poměrně nenáročná na půdu. Nejlépe se jí daří v dobře propustné půdě. Kukuřice se také dobře snáší s různými druhy zeleniny.
Kukuřice se vysévá na jaře, nejlépe od dubna do konce května, kdy je již poměrně teplé počasí. Vysévá se přímo do půdy.
Efektivnější je výsev do čtverce nebo do několika řádků v řadě. To napomáhá opylení, protože pyl je roznášen větrem.
Pomocí nářadí vykopejte jamky, do kterých zasejte několik semen. Nakonec je zasypte zeminou a zalijte. Dbejte na dostatek místa, protože kukuřice se pěstuje v poměrně velkých sponech.
Semena můžete vysévat s časovým odstupem. Zralá úroda se rozdělí a vy nebudete muset zpracovávat a spotřebovávat velké množství kukuřice najednou.
Okolní půdu udržujte bez plevele a pravidelně zalévejte podle potřeby. Nejdůležitější je zalévání, zejména v období květu a pak při tvorbě klasů.
Klásky dozrávají přibližně v srpnu až září. Kukuřice se sklízí v tzv. mléčné fázi, kdy zrna ještě nejsou tvrdá a při řezu z nich vytéká bílá (škrobová) tekutina.
Zralost klasů pro sklizeň se pozná také podle toho, že chloupky (vousky) na klasech začínají hnědnout.
Sklizená kukuřice se skladuje neloupaná v chladničce. Doporučuje se, aby se kukuřičné klasy zpracovaly a snědly co nejdříve kvůli chuti.
V okamžiku, kdy jsou oškubány, se spustí proces přeměny cukrů na škrob. To má nepříznivý vliv na sladkou chuť.
Nežádoucí účinky a kontraindikace
Kukuřice má mnoho pozitivních účinků na zdraví a je v rozumných mezích dobře snášena. Nemá téměř žádné absolutní kontraindikace.
Ideální volbou je kukuřice vypěstovaná na zahradě nebo zakoupená v ekologickém zemědělství, v bio kvalitě.
Pozor však, pokud trpíte akutními nebo chronickými gastrointestinálními potížemi. Kukuřice může způsobovat plynatost a nadýmání.
Zvýšená opatrnost platí pro osoby s potravinovými alergiemi a intolerancemi, protože kukuřice jako obilovina může vzácně vyvolat alergickou reakci.
Přečtěte si více: Pocit nafouklého břicha - jaké jsou příčiny a pomoc?
Použití v kuchyni
Kukuřice chutná nejlépe čerstvá. Svou sladkost ztrácí déle po sklizni.
V obchodě sáhněte po kukuřičných klasech, které mají zelené lusky a světlé "vousky" (tzv. puklice). Naopak se vyhněte těm se světlými lusky a zaschlými puklicemi.
Vhodná je také konzervovaná, vařená nebo mražená kukuřice. Čerstvou kukuřici je nejlepší skladovat v lednici, aby si co nejdéle udržela sladkou a šťavnatou chuť. Právě čerstvá kukuřice obsahuje nejvíce živin.
Čerstvou kukuřici lze po oloupání vařit a grilovat. Ideální je konzumovat ji s trochou másla a soli pro lepší chuť.
Kukuřice je vhodná jako příloha do zeleninových salátů, ke grilovanému masu, na pizzu, do rizota, polévky nebo do různých omáček.
V pestré mexické kuchyni je poměrně častá jako přísada do quesadillas a tortill.
Dnes existuje mnoho výrobků z kukuřice, které jsou vhodné k obohacení jídelníčku. Patří mezi ně například kukuřičné obiloviny, kukuřičná kaše (polenta) a mouka na pečení.
Kukuřice je také oblíbená ve formě popcornu nebo popcornových pukanců jako zdravější alternativa slaných pochutin.