- healthline.com - Lentils: Nutrition, Benefits, and How to Cook Them
- webmd.com - Health Benefits of Lentils
- britannica.com - Lentil
- health.clevelandclinic.org - Lentils: The Big Health Benefits of Tiny Seeds
Čočka jedlá a její pozitivní účinky a zdravotní vlastnosti
Čočka je oblíbenou pochoutkou. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Mezi lidmi se rozšířila již v dávné minulosti a těší se velké oblibě.
Vlastnosti
Čočka jedlá (Lens culinaris) je jednoletá keříčkovitá rostlina. Patří do čeledi bobovitých (Fabaceae). Její semena jsou jedlá. Pěstuje se v Evropě, Asii a severní Africe, ale roste i na západní polokouli.
Čočka je bohatá na vitaminy, vlákninu a bílkoviny. Může být součástí stravy bohaté na živiny. Patří mezi nejstarší zdravé potraviny.
Její plody se vyznačují svým čočkovitým tvarem.
Uvádí se, že se na Blízkém východě vyskytovaly již 8000 let př. n. l. Během druhé světové války si zejména v Americe všimli vysokého obsahu bílkovin v čočce a také její cenové dostupnosti. Tato plodina se stala populární.
Dnes je čočka hlavní plodinou v zemích, jako je Turecko, Sýrie. Největším producentem této plodiny je Kanada.
Čočka se často dělí podle barvy:
- Hnědá čočka - Je běžná, zejména jako součást polévek. Má výraznou zemitou chuť. Při vaření si drží svůj tvar.
- Čočka Puy - Pochází z oblasti Le Puy ve Francii a má pikantní chuť.
- Zelená čočka - Je různě velká a má zelenou barvu.
- Žlutá a červená čočka - Lze ji uvařit rychle. Má sladkou a oříškovou chuť.
- Čočka Beluga - Jedná se o malou černou čočku připomínající kaviár. Je vynikající pro přípravu teplých nebo studených salátů.
Čočka je často přehlížena, přitom obsahuje mnoho živin. Není drahou potravinou a je dostupná po celém světě.
Obvykle obsahuje vitaminy skupiny B, minerální látky, jako je hořčík, mangan, zinek, fosfor, železo a draslík. Protože obsahuje až 25 % hmotnostních bílkovin, je vhodnou alternativou ke konzumaci masa.
Čočka obsahuje velké množství vlákniny. Konzumace čočky zlepšuje střevní pasáž a podporuje růst dobrých bakterií v trávicím traktu. Konzumace čočky zvyšuje objem stolice a přispívá ke správné funkci střev.
Čočka také obsahuje fytochemikálie (rostlinné chemické látky), které chrání srdce a jsou dobrou prevencí proti vzniku cukrovky (diabetes mellitus 2. typu).
Některé fytochemikálie, jako jsou polyfenoly (konkrétně procyanidin nebo flavanol), mají významné antioxidační a protizánětlivé účinky. Zkoumán byl také jejich neuroprotektivní (nervy chránící) účinek.
V laboratoři bylo zjištěno, že polyfenoly mají potenciálně antikarcinogenní účinek. Po jejich aplikaci byl zastaven růst nádorů. To se týkalo především rakoviny kůže.
Zatím není jasné, proč tomu tak je, ale polyfenoly z čočky mají významný účinek v prevenci cukrovky. Přispívají ke zvýšené kontrole hladiny cukru v krvi.
Důležité je také to, že čočka po uvaření neztrácí své výživové a zdravotní vlastnosti.
Většina výzkumů čočky však byla provedena pouze na zvířatech.
Bylo zjištěno, že čočka zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a snižuje hladinu LDL cholesterolu.
Bylo zjištěno, že látky v čočce mají antihypertenzní účinek, protože v těle inhibují (zpomalují) enzym konvertující angiotenzin I. Ten je za normálních okolností zodpovědný za zužování cév, a tím přirozeně zvyšuje krevní tlak v těle.
Čočka obsahuje také vysoké množství folátů (vitaminu B9). Je proto také skvělou prevencí proti srdečním onemocněním kvůli vysoké hladině homocysteinu (aminokyselina). Kromě toho jsou foláty vhodné také pro ženy v těhotenství pro zdravý vývoj plodu.
Díky čočce může také docházet k hubnutí, a to díky jejímu poměrně velkému objemu.
Běžné množství (půl šálku) čočky pokryje 32 % denní potřeby vlákniny. Působí také preventivně v boji proti rakovině tlustého střeva a při zácpě.
Účinky čočkových polyfenolů:
- Antioxidační - Snižuje oxidační stres a vliv volných radikálů na buňky. Výsledkem je antimutagenní a také srdci prospěšný účinek.
- Protizánětlivý - Protizánětlivé účinky hrají klíčovou roli při zánětlivých onemocněních. Snižují zánět, čímž v některých případech pomáhají organismu vypořádat se s onemocněním.
- Antikarcinogenní - Protirakovinný účinek - ochrana před mutacemi a růstem nádorů.
- Kardioprotektivní - Prevence aterosklerózy (kornatění cév), prevence hromadění homocysteinu v těle, snížení celkové hmotnosti.
- Antilipidogenní - Zvyšuje HDL cholesterol, snižuje LDL cholesterol.
- Trávicí - Plodina podporuje správné trávení díky přítomnosti vlákniny.
Čočka vede ke zvýšené plynatosti. Je to způsobeno především vysokým obsahem vlákniny.
Tabulka uvádí nutriční hodnoty na 100 g vařené čočky
Energetická hodnota | 116 kcal |
Sacharidy | 20,1 g |
Vláknina | 7,9 g |
Tuky | 0,38 g |
Bílkoviny | 9,02 g |
V tabulce jsou uvedeny hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g vařené čočky
Vitamin A | 8 IU | Draslík | 369 mg |
Vitamin B1 | 0,169 mg | Hořčík | 36 mg |
Vitamin B2 | 0,073 mg | Vápník | 19 mg |
Vitamin B3 | 1,06 mg | Železo | 3,33 mg |
Vitamin B5 | 0,638 mg | Zinek | 1,27 mg |
Vitamin B6 | 0,178 mg | Fosfor | 180 mg |
Vitamin B9 | 181 mcg | Měď | 0,251 mg |
Vitamin C | 1,5 mg | Mangan | 0,494 mg |
Vitamin E | 0,11 mg | Sodík | 2 mg |
Vitamin K | 1,7 mcg | Selen | 2,8 mcg |
Vnitřní použití
Čočka se snadno vaří. Její vaření trvá 5 až 10 minut, některé druhy se vaří 20 až 30 minut. Na rozdíl od jiných plodů z čeledi bobovitých se čočka nemusí před vařením namáčet ve vodě.
Na polévky a dušené pokrmy používáme čočku, která se vaří nebo dusí.
Vhodnou alternativou k jídlu jsou také čočkové pomazánky.
Inspirujte se naším receptem: Čočková polévka: snadný recept na hodnotný a zdravý pokrm?
Vnější použití
Rostlina nebývá tímto způsobem využívána.
Sběr a skladování
Rostlina je 15 až 45 cm vysoká, s mnoha dlouhými stoupajícími větvemi. Její složené listy jsou poměrně velké, složené z drobných lístků zakončených pichlavě.
Rostlina kvete v červnu nebo na začátku července. Květy vyrůstají v listových jamkách a mají modrou barvu.
Semena mají oválný tvar, liší se barvou v závislosti na odrůdě a mohou být také skvrnitá. Jejich velikost je v průměru 4-6 milimetrů.
Čočku je nejlepší skladovat na chladném, suchém a tmavém místě. Vydrží v kovových, skleněných i plastových nádobách.
Další zajímavé informace
Čočka obsahuje živiny, které mění vstřebávání jiných živin. Jedná se o inhibitory trypsinu, lektiny, třísloviny a kyselinu fytovou.
Inhibitory trypsinu blokují produkci enzymu, který stimuluje rozklad bílkovin v lidském těle.
Vysoký příjem lektinů může zvýšit propustnost střevní stěny. Existují dokonce neověřené spekulace, že by mohlo dojít k aktivaci autoimunitních procesů. Lektiny mají také protirakovinné a antibakteriální účinky.
Snížení obsahu lektinů v čočce lze dosáhnout namočením plodiny přes noc. Po několika hodinách lze vodu vylít. Čočka se jich tak zbaví.
Třísloviny jsou antioxidační látky. Mohou se podílet na zhoršeném vstřebávání železa.
Velmi vzácně se vyskytla alergická reakce na čočku.
Čočka je bohatá na řadu živin. Konzumuje se vařená a těší se všeobecné oblibě. Je to potravina dobrá v boji proti srdečním chorobám.