- healthline.com - 6 Evidence-Based Health Benefits of Lemons
- eatingwell.com - What Happens to Your Body When You Eat Lemons Regularly
- medicalnewstoday.com - How can lemons benefit your health?
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietetika a výživa. 2. rozšířené vydání. 2. Medicus. Praha: Current media, [2019]. ISBN 978-80-88129-44-8.
Citrony: jaké jsou zdravotní výhody a účinky žlutých citrusových plodů? Silný zdroj vitaminu C?
Citrony jsou jedním z nejoblíbenějších citrusových plodů na světě. Jsou známé svou výraznou kyselou chutí a pozitivními účinky na zdraví. Znáte všechny výhody, vedlejší účinky a použití citronů?
Vlastnosti
Citron (latinsky limon) je citrusové ovoce. Patří do čeledi Rutaceae. Jedná se o plody citrusu limonového.
Zralé plody tohoto stromu jsou žluté a mají vejčitý tvar. Zpočátku jsou však plody zelené, které se dozráváním mění na výrazně žlutou barvu.
Zdravotní účinky, obsah živin, kontraindikace, pěstování a mnoho zajímavých informací najdete v článku.
Citron je spolu s pomerančem, grapefruitem, limetkou a mandarinkou typickým zástupcem citrusových plodů. Ze všech citrusových plodů má citron nejkyselejší chuť.
Existuje mnoho způsobů, jak si chuť citronu vychutnat. Protože je velmi kyselý, obvykle se sám o sobě nekonzumuje.
Citrony rostou na citrusových stromech, citronovnících. Typickým znakem citrusů je tuhá, nejedlá slupka, která ukrývá šťavnatou dužinu.
Citron pochází ze severní Indie, jihozápadní Asie a Středomoří. Prameny uvádějí, že citronovníky byly pěstovány již před 2500 lety.
Z východní oblasti se postupně obchodem rozšířily do Číny, na Blízký východ a do severní Afriky.
Ve starověkém Řecku a Římě byly citrony považovány za vzácnou plodinu, která sloužila nejen ke konzumaci, ale také k léčebným a dezinfekčním účelům.
V 15. století se citrony dostaly přes Středomoří do Evropy a začaly se pěstovat v Itálii, Španělsku a Portugalsku. Postupně se staly oblíbeným ovocem po celém světě.
Obsah živin a složení
Citron je známý zejména jako silný zdroj vitaminu C. 100 g poskytuje téměř polovinu denní dávky vitaminu C.
Kyselina askorbová (vitamin C) je jednou z nejdůležitějších mikroživin a ovlivňuje mnoho tělesných funkcí v organismu.
V citronové šťávě je kromě vitaminu C najdeme také vitaminy skupiny B a v menší míře vitamin E.
Z minerálních látek sodík, fosfor, železo, vápník, draslík, hořčík a další.
Citrony obsahují mnoho prospěšných antioxidantů, flavonoidů, fytonutrientů a fytochemikálií a také karotenoidy, jako je betakaroten, lutein a zeaxantin.
Citronová šťáva obsahuje kyselinu citronovou. V kůře se nachází limonen. Jedná se o hlavní složku citronových silic, jež vytvářejí charakteristickou citronovou vůni.
Citrony nemají mnoho kalorií a mají nízký glykemický index. Obsahují poměrně velké množství vody, sacharidů a prospěšné vlákniny.
Zajímavé je, že ačkoli je citron dobrým zdrojem vitaminu C, není nejsilnější. Více vitaminu C obsahují například papriky, kiwi, jahody a brokolice.
Přečtěte si více: Jaké jsou nejsilnější přírodní zdroje vitaminu C ve stravě?
V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g čerstvého citronu
Energetická hodnota | 29 kcal |
Sacharidy | 9,32 g |
Vláknina | 2,8 g |
Tuky | 0,3 g |
Bílkoviny | 1,1 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g čerstvého citronu
Vitamin A | 22 IU | Draslík | 138 mg |
Vitamin B1 | 0,04 mg | Hořčík | 8 mg |
Vitamin B2 | 0,02 mg | Vápník | 26 mg |
Vitamin B3 | 0,1 mg | Sodík | 2 mg |
Vitamin B5 | 0,19 mg | Železo | 0,6 mg |
Vitamin B6 | 0,08 mg | Zinek | 0,06 mg |
Vitamin B9 | 11 mcg | Fosfor | 16 mg |
Vitamin C | 53 mg | Měď | 0,037 mg |
Vitamin E | 0,15 mg | Mangan | 0,131 mg |
Selen | 0,4 mcg |
Vnitřní použití
Obsah vitaminu C a flavonoidů tvoří zdraví prospěšnou kombinaci.
Podpora imunity a obranyschopnosti
Díky obsahu vitaminu C a antioxidantů má citron příznivý vliv na imunitní systém. Svým antimikrobiálním působením bojuje proti patogenům a nachlazení.
Doporučuje se přidávat citronovou šťávu do čaje a kombinovat ji se zázvorem a medem. Známý je také takzvaný "zlatý nápoj", který obsahuje mletou kurkumu, citron, med a zázvor. Je to dobrý nápoj při nachlazení.
Podpora zdraví srdce a cév
Obsažená rozpustná vláknina a flavonoidy zvyšují hladinu dobrého HDL cholesterolu a naopak snižují hladinu špatného LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Silné antioxidanty a fytonutrienty obsažené v citronu mají pozitivní vliv na funkci srdce a cév. Vitamin C je spojován se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění.
Citrusové plody mají také nízký glykemický index. To znamená, že při jejich konzumaci se glukóza (cukr) uvolňuje do krve postupně a rovnoměrně.
Vitamin C zlepšuje vstřebávání železa do krve a posiluje stěny a pevnost cév.
Protinádorový potenciál
Citrusové plody, včetně citronů, jsou přirozenými bojovníky proti rakovině. Antioxidanty, jako jsou narignin a hesperdin, jsou zkoumány pro svůj příznivý účinek v boji proti rakovinným buňkám.
Podpora zdraví ledvin a vylučování
Existuje několik typů ledvinových kamenů, z nichž jeden je způsoben nízkou hladinou citrátů v moči. Citrusy pomáhají zvyšovat hladinu citrátů v moči, čímž snižují riziko vzniku ledvinových kamenů.
Citron obsahuje velké množství vody a kyseliny askorbové. Citronová voda tak působí jako diuretikum.
Podpora hubnutí - mýtus?
Citron působí jako přírodní antioxidant. Citronová šťáva podporuje tvorbu žluči a stimuluje játra i ledviny. Podporuje tak přirozenou detoxikaci a celkové zdraví organismu.
Má vysoký obsah vody, což je důležité pro hydrataci a vylučování z těla. Další výhodou je nízký obsah kalorií.
Nicméně pozor, pití citronové šťávy nezpůsobí úbytek hmotnosti. Redukce tuku je důsledkem kalorického deficitu.
Přečtěte si více: Co je to kalorický deficit a jak na zdravé hubnutí?
Vnější použití
Podpora pokožky hlavy
Citron má také blahodárné účinky na pokožku hlavy. Má antiseptické účinky a pomáhá proti vypadávání vlasů.
Z přírodních domácích masek a vlasových kúr si citrony vydobyly místo ve světě kosmetiky. V rámci vlasových masek se citronová šťáva kombinuje především s oleji.
Také vitamin C obsažený v citronu pomáhá stimulovat tvorbu kolagenu v těle.
Antiseptické účinky
Citronová šťáva je přírodní antiseptikum, a tedy dezinfekční prostředek. Používá se jako čisticí prostředek v domácnosti. Kyselost pomáhá v boji proti mastnotě a špíně.
Shrnutí účinků citronů
- Podpora celkového zdraví a vitality
- Posilování imunity a obranyschopnosti
- Podpora kardiovaskulárního zdraví
- Protirakovinný potenciál
- Antioxidační protizánětlivé účinky
- Podpora trávicích procesů
- Podpora energetického metabolismu
- Zlepšení dechu při zápachu z úst
- Močopudný účinek
- Podpora zdraví kostí a kloubů
- Podpora stavu vlasů a pokožky
- Antiseptický účinek
Nežádoucí účinky a kontraindikace
Pití citronové vody je trendem ve zdravém životním stylu. Přestože má mnoho výhod, existují i vedlejší účinky.
Všeho moc škodí a to platí i pro citrusové plody.
Kyselost citronů může mít při nadměrné konzumaci negativní vliv na zuby, zubní sklovinu a zvýšené riziko vzniku zubního kazu. Citrusy obsahují kyseliny, které narušují zubní sklovinu.
Citrusy, a tedy i citron, mohou být potravinovým alergenem. Alergické reakce jsou zejména u citronů hlášeny zřídka, ale je třeba dbát zvýšené opatrnosti.
Konzumaci většího množství citronu a citronové vody by se měli vyhnout lidé citliví na sliznici žaludku a jícnu, osoby s akutními gastrointestinálními problémy, alergií na citrusy a také lidé s problémy s erozí zubní skloviny.
Sběr a skladování
Pěstování
Citrusy jsou teplomilné subtropické až tropické rostliny. Pocházejí především z jihovýchodní Asie, kde se jim daří celoročně při vyšších teplotách a vlhkosti.
Citrusy jsou proto považovány za středně náročné na pěstování. Vyžadují dostatek světla, zálivku, hnojení a vhodnou teplotu.
Vzhledem k jejich vzrůstu je nutné poskytnout citroníku dostatečný prostor. Doporučuje se zakoupit hotový předpěstovaný citroník v květináči nebo jej zasadit ze semen.
V létě je vhodné umístit je na místo, kde budou mít dostatek slunečního světla, například na balkon nebo terasu.
Od podzimu do jara je třeba je letnit a umístit do světlé vnitřní místnosti. Nejvhodnějším místem pro přezimování je prosklený balkon, zimní zahrada nebo skleník.
Ideální půda pro citrusy by měla být dobře zásobená živinami a propustná pro vodu a vzduch. Doporučuje se pořídit si předem připravený substrát pro citrusy.
Citrusy potřebují pravidelnou zálivku, aby půda byla vlhká, ale ne přemokřená. Protože mají rády vyšší vlhkost, doporučuje se pravidelné postřikování vodou. V zimě naopak vyžadují sníženou zálivku.
Potřebují také pravidelné hnojení, zejména v období růstu a kvetení. Používejte však hnojivo speciálně určené pro citrusové rostliny.
Citron je zralý, pokud je správně vybarvený, silně aromaticky voní a lze jej snadno sundat ze stromu.
Citrony v kuchyni
V kuchyni se citrony používají především k ochucení a aromatizaci pokrmů a nápojů.
Při výběru citronu je vhodné sáhnout po velkých, sytě žlutých plodech, které jsou obvykle čerstvé a mají intenzivnější chuť. Jasná, světle žlutá barva naznačuje optimální čerstvost.
Díky její intenzivní kyselé chuti lze citronovou šťávu v malém množství použít k ochucení zeleninových a ovocných salátů, polévek, dresinků a různých zeleninových pokrmů.
Citronové plátky a šťáva se běžně používají k ochucení ryb a mořských plodů.
Citronovou šťávu a kůru lze použít také při pečení do různých krémů, dortů, zákusků a zmrzliny.
Nejčastěji se čerstvě vymačkaný citron přidává do vody, nápojů a čajů, kterým dodá svěží chuť, příjemné aroma a vitamin C.
Jak je uvedeno v článku, citronová šťáva je spolu s kurkumou, zázvorem a medem součástí zdravého "zlatého nápoje ".
Citrony se doporučuje skladovat na chladném a větraném místě. Rozkrojené citrony by se měly uchovávat v chladničce. Citrony totiž vlivem nízkých teplot ztrácejí své aroma a poměrně rychle vysychají.