Citrony: jaké jsou zdravotní výhody a účinky žlutých citrusových plodů? Silný zdroj vitaminu C?

Citrony: jaké jsou zdravotní výhody a účinky žlutých citrusových plodů? Silný zdroj vitaminu C?
Zdroj foto: Canva

Citrony jsou jedním z nejoblíbenějších citrusových plodů na světě. Jsou známé svou výraznou kyselou chutí a pozitivními účinky na zdraví. Znáte všechny výhody, vedlejší účinky a použití citronů?

Vlastnosti

Citron (latinsky limon) je citrusové ovoce. Patří do čeledi Rutaceae. Jedná se o plody citrusu limonového.

Zralé plody tohoto stromu jsou žluté a mají vejčitý tvar. Zpočátku jsou však plody zelené, které se dozráváním mění na výrazně žlutou barvu.

Zdravotní účinky, obsah živin, kontraindikace, pěstování a mnoho zajímavých informací najdete v článku.

Citron je spolu s pomerančem, grapefruitem, limetkou a mandarinkou typickým zástupcem citrusových plodů. Ze všech citrusových plodů má citron nejkyselejší chuť.

Existuje mnoho způsobů, jak si chuť citronu vychutnat. Protože je velmi kyselý, obvykle se sám o sobě nekonzumuje.

Citrony rostou na citrusových stromech, citronovnících. Typickým znakem citrusů je tuhá, nejedlá slupka, která ukrývá šťavnatou dužinu.

Citron pochází ze severní Indie, jihozápadní Asie a Středomoří. Prameny uvádějí, že citronovníky byly pěstovány již před 2500 lety.

Z východní oblasti se postupně obchodem rozšířily do Číny, na Blízký východ a do severní Afriky.

Ve starověkém Řecku a Římě byly citrony považovány za vzácnou plodinu, která sloužila nejen ke konzumaci, ale také k léčebným a dezinfekčním účelům.

V 15. století se citrony dostaly přes Středomoří do Evropy a začaly se pěstovat v Itálii, Španělsku a Portugalsku. Postupně se staly oblíbeným ovocem po celém světě.

Obsah živin a složení

Citron je známý zejména jako silný zdroj vitaminu C. 100 g poskytuje téměř polovinu denní dávky vitaminu C.

Kyselina askorbová (vitamin C) je jednou z nejdůležitějších mikroživin a ovlivňuje mnoho tělesných funkcí v organismu.

V citronové šťávě je kromě vitaminu C najdeme také vitaminy skupiny B a v menší míře vitamin E.

Z minerálních látek sodík, fosfor, železo, vápník, draslík, hořčík a další.

Citrony obsahují mnoho prospěšných antioxidantů, flavonoidů, fytonutrientů a fytochemikálií a také karotenoidy, jako je betakaroten, lutein a zeaxantin.

Citronová šťáva obsahuje kyselinu citronovou. V kůře se nachází limonen. Jedná se o hlavní složku citronových silic, jež vytvářejí charakteristickou citronovou vůni.

Citrony nemají mnoho kalorií a mají nízký glykemický index. Obsahují poměrně velké množství vody, sacharidů a prospěšné vlákniny.

Zajímavé je, že ačkoli je citron dobrým zdrojem vitaminu C, není nejsilnější. Více vitaminu C obsahují například papriky, kiwi, jahody a brokolice.

Přečtěte si více: Jaké jsou nejsilnější přírodní zdroje vitaminu C ve stravě?

V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g čerstvého citronu

Energetická hodnota 29 kcal
Sacharidy 9,32 g
Vláknina 2,8 g
Tuky 0,3 g
Bílkoviny 1,1 g

Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g čerstvého citronu

Vitamin A 22 IU Draslík 138 mg
Vitamin B1 0,04 mg Hořčík 8 mg
Vitamin B2 0,02 mg Vápník 26 mg
Vitamin B3 0,1 mg Sodík 2 mg
Vitamin B5 0,19 mg Železo 0,6 mg
Vitamin B6 0,08 mg Zinek 0,06 mg
Vitamin B9 11 mcg Fosfor 16 mg
Vitamin C 53 mg Měď 0,037 mg
Vitamin E 0,15 mg Mangan 0,131 mg
Selen 0,4 mcg
Citron - řez
Citron - řez. Zdroj fotografií: Canva

Vnitřní použití

Obsah vitaminu C a flavonoidů tvoří zdraví prospěšnou kombinaci.

Podpora imunity a obranyschopnosti

Díky obsahu vitaminu C a antioxidantů má citron příznivý vliv na imunitní systém. Svým antimikrobiálním působením bojuje proti patogenům a nachlazení.

Doporučuje se přidávat citronovou šťávu do čaje a kombinovat ji se zázvorem a medem. Známý je také takzvaný "zlatý nápoj", který obsahuje mletou kurkumu, citron, med a zázvor. Je to dobrý nápoj při nachlazení.

Podpora zdraví srdce a cév

Obsažená rozpustná vláknina a flavonoidy zvyšují hladinu dobrého HDL cholesterolu a naopak snižují hladinu špatného LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi.

Silné antioxidanty a fytonutrienty obsažené v citronu mají pozitivní vliv na funkci srdce a cév. Vitamin C je spojován se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Citrusové plody mají také nízký glykemický index. To znamená, že při jejich konzumaci se glukóza (cukr) uvolňuje do krve postupně a rovnoměrně.

Vitamin C zlepšuje vstřebávání železa do krve a posiluje stěny a pevnost cév.

Protinádorový potenciál

Citrusové plody, včetně citronů, jsou přirozenými bojovníky proti rakovině. Antioxidanty, jako jsou narignin a hesperdin, jsou zkoumány pro svůj příznivý účinek v boji proti rakovinným buňkám.

Podpora zdraví ledvin a vylučování

Existuje několik typů ledvinových kamenů, z nichž jeden je způsoben nízkou hladinou citrátů v moči. Citrusy pomáhají zvyšovat hladinu citrátů v moči, čímž snižují riziko vzniku ledvinových kamenů.

Citron obsahuje velké množství vody a kyseliny askorbové. Citronová voda tak působí jako diuretikum.

Podpora hubnutí - mýtus?

Citron působí jako přírodní antioxidant. Citronová šťáva podporuje tvorbu žluči a stimuluje játra i ledviny. Podporuje tak přirozenou detoxikaci a celkové zdraví organismu.

Má vysoký obsah vody, což je důležité pro hydrataci a vylučování z těla. Další výhodou je nízký obsah kalorií.

Nicméně pozor, pití citronové šťávy nezpůsobí úbytek hmotnosti. Redukce tuku je důsledkem kalorického deficitu.

Přečtěte si více: Co je to kalorický deficit a jak na zdravé hubnutí?

Citronová voda
Citronová voda. Zdroj fotografií: Canva.

Vnější použití

Podpora pokožky hlavy

Citron má také blahodárné účinky na pokožku hlavy. Má antiseptické účinky a pomáhá proti vypadávání vlasů.

Z přírodních domácích masek a vlasových kúr si citrony vydobyly místo ve světě kosmetiky. V rámci vlasových masek se citronová šťáva kombinuje především s oleji.

Také vitamin C obsažený v citronu pomáhá stimulovat tvorbu kolagenu v těle.

Antiseptické účinky

Citronová šťáva je přírodní antiseptikum, a tedy dezinfekční prostředek. Používá se jako čisticí prostředek v domácnosti. Kyselost pomáhá v boji proti mastnotě a špíně.

Shrnutí účinků citronů

  • Podpora celkového zdraví a vitality
  • Posilování imunity a obranyschopnosti
  • Podpora kardiovaskulárního zdraví
  • Protirakovinný potenciál
  • Antioxidační protizánětlivé účinky
  • Podpora trávicích procesů
  • Podpora energetického metabolismu
  • Zlepšení dechu při zápachu z úst
  • Močopudný účinek
  • Podpora zdraví kostí a kloubů
  • Podpora stavu vlasů a pokožky
  • Antiseptický účinek

Nežádoucí účinky a kontraindikace

Pití citronové vody je trendem ve zdravém životním stylu. Přestože má mnoho výhod, existují i vedlejší účinky.

Všeho moc škodí a to platí i pro citrusové plody.

Kyselost citronů může mít při nadměrné konzumaci negativní vliv na zuby, zubní sklovinu a zvýšené riziko vzniku zubního kazu. Citrusy obsahují kyseliny, které narušují zubní sklovinu.

Citrusy, a tedy i citron, mohou být potravinovým alergenem. Alergické reakce jsou zejména u citronů hlášeny zřídka, ale je třeba dbát zvýšené opatrnosti.

Konzumaci většího množství citronu a citronové vody by se měli vyhnout lidé citliví na sliznici žaludku a jícnu, osoby s akutními gastrointestinálními problémy, alergií na citrusy a také lidé s problémy s erozí zubní skloviny.

Sběr a skladování

Pěstování

Citrusy jsou teplomilné subtropické až tropické rostliny. Pocházejí především z jihovýchodní Asie, kde se jim daří celoročně při vyšších teplotách a vlhkosti.

Citrusy jsou proto považovány za středně náročné na pěstování. Vyžadují dostatek světla, zálivku, hnojení a vhodnou teplotu.

Vzhledem k jejich vzrůstu je nutné poskytnout citroníku dostatečný prostor. Doporučuje se zakoupit hotový předpěstovaný citroník v květináči nebo jej zasadit ze semen.

V létě je vhodné umístit je na místo, kde budou mít dostatek slunečního světla, například na balkon nebo terasu.

Od podzimu do jara je třeba je letnit a umístit do světlé vnitřní místnosti. Nejvhodnějším místem pro přezimování je prosklený balkon, zimní zahrada nebo skleník.

Ideální půda pro citrusy by měla být dobře zásobená živinami a propustná pro vodu a vzduch. Doporučuje se pořídit si předem připravený substrát pro citrusy.

Citrusy potřebují pravidelnou zálivku, aby půda byla vlhká, ale ne přemokřená. Protože mají rády vyšší vlhkost, doporučuje se pravidelné postřikování vodou. V zimě naopak vyžadují sníženou zálivku.

Potřebují také pravidelné hnojení, zejména v období růstu a kvetení. Používejte však hnojivo speciálně určené pro citrusové rostliny.

Citron je zralý, pokud je správně vybarvený, silně aromaticky voní a lze jej snadno sundat ze stromu.

Citrony na citronovníku
Citrony na citronovníku. Zdroj fotografií: Canva.

Citrony v kuchyni

V kuchyni se citrony používají především k ochucení a aromatizaci pokrmů a nápojů.

Při výběru citronu je vhodné sáhnout po velkých, sytě žlutých plodech, které jsou obvykle čerstvé a mají intenzivnější chuť. Jasná, světle žlutá barva naznačuje optimální čerstvost.

Díky její intenzivní kyselé chuti lze citronovou šťávu v malém množství použít k ochucení zeleninových a ovocných salátů, polévek, dresinků a různých zeleninových pokrmů.

Citronové plátky a šťáva se běžně používají k ochucení ryb a mořských plodů.

Citronovou šťávu a kůru lze použít také při pečení do různých krémů, dortů, zákusků a zmrzliny.

Nejčastěji se čerstvě vymačkaný citron přidává do vody, nápojů a čajů, kterým dodá svěží chuť, příjemné aroma a vitamin C.

Jak je uvedeno v článku, citronová šťáva je spolu s kurkumou, zázvorem a medem součástí zdravého "zlatého nápoje ".

Citrony se doporučuje skladovat na chladném a větraném místě. Rozkrojené citrony by se měly uchovávat v chladničce. Citrony totiž vlivem nízkých teplot ztrácejí své aroma a poměrně rychle vysychají.

Dochucování pokrmů citronem
Dochucení jídla citronem. Zdroj fotografií: Canva.
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • healthline.com - 6 Evidence-Based Health Benefits of Lemons
  • eatingwell.com - What Happens to Your Body When You Eat Lemons Regularly
  • medicalnewstoday.com - How can lemons benefit your health?
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietetika a výživa. 2. rozšířené vydání. 2. Medicus. Praha: Current media, [2019]. ISBN 978-80-88129-44-8.
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.