- everydayhealth.com - 7 Potential Benefits of Adding Garlic to Your Recipes and Meals. Jessica Migala.
- medicalnewstoday.com - What are the benefits of garlic? Peter Morales-Brown.
- POKLUDA, Robert. Zelenina: pěstování, výživa a ochrana. 2., aktualizované vydání. Praha: Profi Press, 2022. ISBN 978-80-88306-20-7.
- SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietetika: v kostce. Přeložila Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
- TREBEN, Marie. Zdraví z boží lékárny: léčivé byliny, rady a zkušenosti. 5. Vydání v České republice. 5. Překlad Jana DUŠKOVÁ. České Budějovice: Dona, 2022. ISBN 978-80-7322-236-9.
Česnek jako přírodní antibiotikum? Zdravotní účinky a pěstování superpotraviny
Česnek je jednou z nejstarších léčivých rostlin. Má charakteristickou vůni a chuť a má velké množství zdraví prospěšných účinků. Znáte všechny jeho účinky?
Vlastnosti
Díky svému bohatému složení a účinkům je česnek řazen mezi základní "superpotraviny". Přezdívá se mu také přírodní antibiotikum, a to právě pro jeho přirozený účinek v boji proti různým patogenům v našem těle.
Česnek (Allium sativum) je léčivá rostlina z čeledi amarylkovitých. Už naši dávní předkové věděli, že česnek je přírodní zázrak pro zdraví. Česnek pochází ze střední Asie.
Zdravotní účinky, obsah živin, kontraindikace, použití, pěstování a mnoho zajímavých informací najdete v článku.
Hlavička česneku se nazývá cibule a každá její malá část se nazývá stroužek. Jedna cibule obsahuje 10-20 stroužků.
Již ve starověku (Římané, Egypťané, Řekové...) byly známy blahodárné účinky česnku. Používal se k posílení výkonnosti, po porodu, na celkové zdraví nebo při různých zdravotních potížích.
Základní složkou česneku je alicin. Alicin je organická sloučenina síry, která má široké využití nejen v lidovém léčitelství.
Česnek má silný charakteristický zápach a při konzumaci může zanechávat nepříjemný zápach v ústech. To je způsobeno sirnými sloučeninami.
Několik studií prokázalo, že látka alicin bojuje proti patogenům, rakovinným buňkám, reguluje krevní tlak a hladinu cukru, ničí bakterie a působí proti volným radikálům v těle.
Obsah a složení
Česnek výrazně obohacuje potraviny svou chutí a díky svému složení je základní surovinou přírodní medicíny.
Syrový česnek obsahuje vodu, sacharidy, bílkoviny, vlákninu a minimum tuku.
Česnek obsahuje hlavní látku alicin, která je zodpovědná za jeho charakteristickou chuť a vůni. Alicin má schopnost snižovat záněty a blokovat volné radikály v těle.
Česnek obsahuje minerální látky fosfor, draslík a síru, zinek, vápník, hořčík, železo, mangan, měď nebo sodík.
Z vitamínů jsou to vitamíny A, B, vitamín C, E a K.
Tabulka uvádí nutriční hodnoty pro 3 stroužky čerstvého česneku
Energetická hodnota | 13,4 kcal |
Sacharidy | 2,98 g |
Vláknina | 0,18 g |
Tuky | 0,04 g |
Bílkoviny | 0,57 g |
V tabulce jsou uvedeny hodnoty vitamínů a minerálů na 3 stroužky čerstvého česneku
Vitamin A | 0,81 IU | Draslík | 36,1 mg |
Vitamin B1 | 0,018 mg | Hořčík | 2,25 mg |
Vitamin B2 | 0,01 mg | Vápník | 16,3 mg |
Vitamin B3 | 0,063 mg | Sodík | 1,53 mg |
Vitamin B5 | 0,054 mg | Železo | 0,153 mg |
Vitamin B6 | 0,012 mg | Zinek | 0,104 mg |
Vitamin B9 | 0,27 mcg | Mangan | 0,15 mg |
Vitamin C | 2,81 mg | Selen | 1,28 mcg |
Vitamin E | 0,007 mg | Fosfor | 13,8 mg |
Vitamin K | 0,153 mcg | Měď | 0,027 mg |
Vnitřní použití
Podpora imunity a odolnosti
Česnek je spojován s podporou imunitního systému. Stimuluje bílé krvinky. Bílé krvinky jsou imunitní buňky, které v organismu zajišťují ochranu proti zánětům a infekcím.
Antioxidanty, které obsahuje, chrání imunitní buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Bylo prokázáno, že vyšší dávky česneku zvyšují hladinu antioxidačních enzymů.
Česnek pomáhá při léčbě nachlazení nebo chřipky. Česnek zvyšuje aktivitu lymfocytů a snižuje množství zánětlivých proteinů (cytokinů).
Podle mnoha klinických studií měli jedinci, kteří konzumovali česnek denně, výrazně nižší výskyt nachlazení.
Česnek je také spojován s léčbou alergií díky podpoře imunitních reakcí.
Antibakteriální a antivirové účinky
Syrový česnek má silné antibakteriální účinky a je označován jako přírodní antibiotikum. Česnek je zmiňován také při léčbě Helicobacter pylori a kvasinkových infekcí.
Kromě antibiotických schopností má sloučenina alicin v česneku také protiplísňové a protivirové účinky.
Protinádorový potenciál
Sloučeniny (S-allylmerkaptocystein - SAMC) obsažené v česneku přirozeně působí proti růstu rakovinných buněk a podporují jejich odumírání. Pomáhají při ničení abnormálních buněk, jako jsou rakovinné buňky. Tento účinek je spojován s různými typy rakoviny.
Podpora zdravého trávení
Účinné látky obsažené v česneku zmírňují a poruchy trávení, jako je nadýmání, střevní křeče nebo zácpa. Jeho antibakteriální účinky podporují ničení škodlivých střevních bakterií, parazitů a plísní.
Česnek v přiměřené míře stimuluje sliznici žaludku, podporuje vylučování žaludečních šťáv, a tím napomáhá zdravému trávení.
Podporuje zdraví kardiovaskulárního systému
Česnek má příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Pomáhá snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu, snižuje krevní tlak, podporuje zdraví a uvolnění cév a zabraňuje shlukování krevních destiček.
Česnek zlepšuje lipidový profil a má potenciál snižovat hypertenzi i vysoký cholesterol.
Podporuje léčbu cukrovky
Česnek je dobře známou složkou tradičních pomocných prostředků při cukrovce. Česnek podporuje snižování rezistence vůči hormonu inzulínu. Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi (glykémii) a cholesterolu u diabetiků. Vitamíny, které obsahuje, rovněž podporují zdravou hladinu cukru v krvi.
Podpora zdravého mozku
Již zmíněný antioxidant S-allylcystein, který se nachází v česneku, chrání buňky před poškozením. Volné radikály totiž mohou poškozovat i nervový systém.
Česnek tak podporuje učení, paměť a chrání mozkové neurony. Je součástí přirozené prevence nervově-degenerativních onemocnění.
Vnější použití
Podpora stavu pokožky a vlasů
Česnek díky svým antioxidantům chrání pokožku před ultrafialovým zářením tím, že stimuluje imunitní buňky. Alicin je složka česneku, která zjemňuje pokožku a působí protizánětlivě.
Česnek a jeho výtažky jsou spojovány s podporou léčby vypadávání vlasů, hojení jizev, akné či oparů. Vždy je však vhodná konzultace s odborníkem.
Sběr a skladování
Výhodou pěstování česneku je, že si můžete vybrat z několika odrůd. Česnek díky tomu můžete sázet téměř po celý rok. Ideální je však sázet česnek na podzim.
Obvykle se česnek sází na podzim, aby se v následujícím roce sklidil v létě.
Při výsadbě vyberte slunné místo. Půda by měla být lehká a propustná. Česnek vyžaduje výživu, proto je vhodné do půdy přidat hnojivo nebo kompost.
Vysazené stroužky by od sebe měly být přiměřeně vzdálené. Přikryjte je rovnou zeminou a zalijte.
Záhon je vhodné pravidelně plít a zalévat. S blížícím se jarem budou ze země pomalu vyrážet první výhonky česneku.
Česnek je připraven ke sklizni v létě, když spodní listy začnou žloutnout a zasychat. Pokud se sklizeň opozdí, cibule se potrhají a hlavičky se mohou v půdě rozpadnout.
Sklizený česnek nevystavujte dešti ani přímému slunečnímu záření. Hlavy česneku očistěte od zeminy. Česnek nechte několik dní odpočívat, odřízněte kořeny a poté ho uskladněte na suchém a tmavém místě při nízké teplotě.
Shrnutí výhod česneku
- Podpora imunitního systému
- Zlepšení obranyschopnosti
- Antioxidační účinek
- Protizánětlivý účinek
- Antibakteriální účinek
- Antivirový účinek
- Zlepšení výkonnosti
- Protinádorový potenciál
- Kardiovaskulární podpora
- Snížení krevního tlaku
- Regulace hladiny cholesterolu
- Podpora kontroly glykémie
- Stimulace zdravého trávení
- Podpora zdraví nervového systému
- Podpora zdraví kůže a vlasů
- Podpora zdraví kostí
Česnek v těhotenství
Díky jeho příznivým účinkům, a to i na samotný plod, mohou česnek konzumovat i ženy během těhotenství (gravidity).
Česnek by se však měl konzumovat s mírou. Příliš mnoho česneku ovlivňuje krevní tlak, ředění krve a trávicí systém a může způsobit žaludeční potíže.
V těhotenství se jedná o jeden, maximálně dva stroužky denně. Pokud zaznamenáte problémy, česnek nejezte a kontaktujte svého lékaře.
Kontraindikace a nežádoucí účinky
Denně by se nemělo sníst více než 5 stroužků česneku.
Česnek může být i přes své pozitivní účinky někdy škodlivý. Mezi nevýhody konzumace česneku může u některých lidí patřit zápach z úst.
Nežádoucí účinky se vyskytují zejména při kombinaci česneku s některými léky. Látky obsažené v česneku znásobují účinky léků proti srážlivosti krve, vysokému krevnímu tlaku a játrům.
Dlouhodobé nadužívání nebo náhlé vysoké dávky česneku mohou způsobit zažívací potíže, nevolnost a u lidí s nízkým krevním tlakem dokonce mdloby.
Pozor na konzumaci česneku, pokud trpíte akutním zánětem žaludku, střevního traktu nebo vředy.
Česnek a jeho použití v kuchyni
Česnek je celosvětově hojně využíván v kuchyni nejen pro své zdraví prospěšné účinky, ale také pro svou typickou chuť a vůni, která pozvedá zážitek z jídla.
Účinná látka alicin se uvolňuje při drcení nebo krájení syrového česneku. Pokud se česnek před drcením uvaří, nemá stejné zdravotní účinky jako česnek syrový. Chcete-li plně využít jeho zdraví prospěšných účinků, je nejlepší konzumovat česnek syrový.
Neloupaný čerstvý česnek může vydržet až půl roku. Jeho životnost se zkrátí, když ho začnete postupně loupat.
Pokud se česnek začne kazit, všimnete si na povrchu typických tmavě hnědých skvrn a bílá barva se změní na žlutohnědou.
Oloupaný česnek se může nakrájet nebo nastrouhat a použít jako "koření" do pokrmů. Poměrně známé je také kvašení česneku.
Používá se k ochucení a přípravě ryb, masa, polévek, salátů a příloh. Známé je také jeho použití v různých pomazánkách, dipech a omáčkách.