- Maria Treben - Moje léčivé rostliny
- healthline.com - 7 Health and Nutrition Benefits of Potatoes
- webmd.com - Health Benefits of Potatoes
- britannica.com - Potato
Brambory: proč by neměly chybět ve vašem jídelníčku? Průzkum účinků na zdraví
Brambory pocházejí z And, odkud se postupně rozšířily do celého světa. Patří mezi nejoblíbenější potraviny. Obsahují vitamín C, antioxidanty a další látky.
Vlastnosti
Brambor hlíznatý (Solanum tuberosum) neboli lilek brambor je jednoletá rostlina z čeledi lilkovitých (Solanaceae). Na rostlině se nacházejí nápadné škrobovité jedlé hlízy, které jsou pod zemí.
Brambory pocházejí z peruánských a bolivijských And a jsou jednou z hlavních potravinářských plodin na světě.
Je to zelenina, která se především vaří. Používá se také k výrobě bramborové mouky, která je vynikajícím zahušťovadlem omáček, a při pečení.
Bramborové hlízy jsou lehce stravitelné a jsou plné vitaminu C, folátu (kyseliny listové), vitaminu B6, niacinu, thiaminu, vlákniny a bílkovin. Obsahují také draslík, mangan, hořčík a fosfor.
Neobsahují téměř žádné tuky. Samozřejmě jsou v nich obsaženy i sacharidy (cukry).
Mezi zdravotní výhody brambor patří i to, že neobsahují mnoho sodíku.
Brambory byly pěstovány a domestikovány jihoamerickým obyvatelstvem již před 1 800 lety a později Inky. V 16. století je do Evropy přivezli španělští kolonizátoři. Rostlina se postupně rozšířila do Irska, Německa a Anglie.
Hlíza je nadmutý konec podzemní cibule. Složené listy bývají spirálovitě uspořádané, každý list je dlouhý 20-30 cm. Listy se skládají z koncového listu a dvou až čtyř párů řapíků. Bílé nebo růžové květy mají pět okvětních lístků a žluté tyčinky. Plodem je malá bobule se semeny.
Lodyha rostliny se rozšiřuje pod zemí ve stolonech (výběžcích). Z konců těchto výběžků může vyrůst až 20 hlíz různých velikostí a tvarů. Hmotnost těchto hlíz dohromady může být až 1,5 kg.
Lodyha může být až 120 cm dlouhá a je pokryta tuhými chloupky. Plody jsou velké a lesklé. Odrůdy se liší svými hlízami.
Hlíza bramboru má léčivé účinky podle způsobu přípravy. Používá se při onemocnění jater, pálení žáhy, ale také při žaludečních vředech.
Brambor udržuje správnou hladinu krevního tlaku a tím předchází srdečním chorobám. Je to především díky poměrně vysokému obsahu draslíku, který obsahuje. Krevní tlak může snižovat také kyselina cholorogenová.
Brambory také pomáhají v boji proti obezitě. Je to dáno tím, že jsou poměrně objemné. Tím se snižuje příjem dalšího jídla a kalorií navíc. Působí tedy jako plnidlo.
Rostlina obsahuje velké množství antioxidantů. Patří mezi ně flavonoidy, karotenoidy a fenolové kyseliny. Jejich obsah zaručí boj proti volným radikálům a oxidačnímu stresu buněk. Díky antioxidantům se v těle předchází nádorovým mutacím, cukrovce a mají také ochranný účinek na srdce.
Účinky (shrnutí)
- Antioxidant - Snižuje výskyt genových mutací a má ochranný účinek na srdce. Antioxidanty jsou také dobrou prevencí cukrovky. Tím, že snižují oxidační stres buněk, chrání je před škodlivými volnými radikály a jejich útokem.
- Antihypertenzivum - Snižuje a normalizuje krevní tlak. Předchází tím kardiovaskulárním onemocněním, jako je infarkt myokardu nebo náhlá mozková příhoda.
- Antacida - Bez relevantních studií, bramborová šťáva zmírňuje žaludeční vředy a GERD (gastroezofageální refluxní chorobu).
Vnitřní použití
Vařená voda z osolených brambor je vhodná při podráždění žaludku.
Bramborová šťáva se vyrábí tak, že se jedna syrová brambora jemně nastrouhá a vymačká. Takto získaná šťáva se zředí dvojnásobným až trojnásobným množstvím teplé vody. Užívá se pravidelně ráno nalačno, v poledne před jídlem a večer před spaním.
Obecně se brambory vaří, pečou, smaží, podávají jako příloha nebo snack. Známe například hranolky, chipsy nebo bramborovou mouku.
Vnější použití
Obklad s bramborovou šťávou - Používá se na křečové žíly. Nastrouhejte brambory, přeceďte je přes síto a přidejte sůl. Pak je přiložte na místo s křečovou žílou a překryjte obvazem.
Brambora v olivovém oleji - Je vhodná na drobné popáleniny. Nastrouhejte bramboru a zalijte ji olivovým olejem, poté potřete postižené místo.
Sběr a skladování
Bramborám se nejlépe daří v lehkých, vzdušných půdách s pískem.
Rostlina kvete od července do října.
Sklízí se hlízy, které se skladují na tmavém, chladném a suchém místě. Nejlépe je skladovat je v plátěných pytlích, kde mohou hlízy brambor "dýchat".
Výživové hodnoty
V tabulce jsou uvedeny výživové hodnoty na 100 g syrových brambor
Energetická hodnota | 77 kcal |
Sacharidy | 17,5 g |
Vláknina | 2,1 g |
Tuky | 0,09 g |
Bílkoviny | 2,05 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g syrových brambor
Vitamin A | 2 IU | Draslík | 425 mg |
Vitamin B1 | 0,081 mg | Hořčík | 23 mg |
Vitamin B2 | 0,032 mg | Vápník | 12 mg |
Vitamin B3 | 1,06 mg | Železo | 0,81 mg |
Vitamin B5 | 0,295 mg | Zinek | 0,3 mg |
Vitamin B6 | 0,298 mg | Fosfor | 57 mg |
Vitamin B9 | 15 mcg | Měď | 0,11 mg |
Vitamin C | 19,7 mg | Sodík | 6 mg |
Vitamin K | 2 mcg | Mangan | 0,153 mg |
Selen | 0,4 mcg |
Konkrétní hodnoty se mohou lišit v závislosti na odrůdě a zpracování brambor.
Jednoduché cukry, jako je glukóza a fruktóza, jsou v bramborách přítomny v malém množství.
Brambory mají obvykle vysoký glykemický index (GI). Nejsou proto vhodnou potravinou pro osoby s cukrovkou (diabetes mellitus).
Bramborová slupka obsahuje nejvíce vlákniny z této hlízy. Bramborová vláknina, složená z pektinu, celulózy a hemicelulózy, je nerozpustná. Obsahuje také rezistentní škrob, který vyživuje střevní bakterie, a tím zlepšuje zdraví trávicího systému. Tento škrob také zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi.
Hlízy brambor jsou vhodné i pro lidi s celiakií, protože neobsahují lepek. Bílkovina v bramborách se nazývá palatin a u některých lidí může způsobovat alergie.
Odrůdy s červenou nebo růžovou slupkou obsahují vysoké množství polyfenolů (antioxidantů). Patří mezi ně kyselina chlorogenová, katechin, lutein a glykoalkaloidy.
Glykoalkaloidy jsou toxiny, díky nimž rostlina bojuje proti hmyzu. Ve vysokém množství mohou být toxické i pro člověka.
Nežádoucí účinky
Brambory jsou dobře snášeny, ale občas se vyskytují alergie, například na bílkovinu palatin.
Lilek brambor patří do čeledi lilkovitých, spolu s tabákem, blínem nebo lilkem. Je tedy zřejmé, že rostlina obsahuje také alkaloidy, tj. toxiny přírodní povahy. Patří mezi ně solanin a chakonin.
Otravy těmito látkami jsou vzácné, ale byly zkoumány i ve studiích. V nízkých dávkách mohou způsobit bolesti hlavy, žaludku, průjem, pocit nevolnosti a zvracení. Ve vysokých dávkách mohou vést k neurologickým problémům, potížím s dýcháním a dokonce i ke smrti.
Některé studie na zvířatech se přiklánějí k závěru, že solanin a chakonin mohou vést ke zhoršení zánětlivých střevních onemocnění (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida).
Je zakázáno jíst výhonky brambor nebo hlízy, které vyklíčily. Rovněž se nesmí jíst zeleně zbarvené brambory, právě kvůli zvýšené přítomnosti glykoalkaloidů. Tyto jedy jsou nejhojněji zastoupeny ve slupce.
Ve smažených, pečených a pražených bramborách bylo naměřeno množství akrylamidu. Jedná se o nečistoty v potravinách bohaté na sacharidy, které se objevují při velmi vysokých teplotách.
Bylo zjištěno, že u lidí akrylamidy zvyšují riziko vzniku rakoviny.
Vzhledem ke zvýšenému obsahu akrylamidů se doporučuje omezit konzumaci bramborových lupínků a chipsů.
Zajímavost: Brambory jsou celosvětově rozšířenou zeleninou s výraznou chutí. Rostlina pochází z And a obsahuje solanin a chakonin, které s sebou při požití nesou určité riziko.