Zdravé špenátové noky s brynzou. Vyzkoušejte tento recept

Zdravé špenátové noky s brynzou. Vyzkoušejte tento recept
Zdroj fotografie: Getty images

Špenátové noky jsou skvělým jídlem pro hladové. Dokonale zasytí a špenát je bohatý na zdraví prospěšné látky. Připravte si s námi zdravou verzi vhodnou pro celiaky.

Obtížnost nízká
Příprava 45 minut
Porce přibližně 6 porcí

Špenátové noky jsou zajímavé nejen svým vzhledem, ale také složením a obsahem prospěšných látek.

Ne každý řekne zeleným kuličkám s bílou omáčkou mňam, ale určitě byste neměli vynechat ani jednu porci. Jedná se o velmi výživný pokrm.

Jak už název napovídá, hlavní složkou tohoto pokrmu je špenát. Je to superpotravina a někteří ho rádi nazývají elixírem zdraví.

Je bohatý na vitaminy a prospěšné látky, jako jsou A, B, C, E, K, kyseliny omega-3 a omega-6, bílkoviny, draslík, fosfor, hořčík, jód, mangan, měď, selen, sodík, vápník, vláknina, zinek a především železo.

Obsahuje také značné množství kyseliny šťavelové, proto se nedoporučuje konzumovat více než dvakrát až třikrát týdně. Ta může bránit vstřebávání vápníku.

Kombinace živin obsažených ve špenátu je vynikající pro zdraví očí, kostí, zubů, nervů a mozkové činnosti.

Obsahuje antioxidační látky, které chrání oči před UV zářením a šedým zákalem.

Tyto látky jsou také účinné v prevenci rakoviny, zejména prsu, močového měchýře, prostaty a vaječníků, žaludku, jater a plic.

Kyseliny a antioxidanty také zajišťují zdraví mozku a nervů, zejména při stresu a zátěži. Je také díky tomu pomocníkem v prevenci Alzheimerovy choroby.

Díky vitaminu K, který pomáhá při srážení krve, je také pomocníkem v boji proti hemofilii. Celkově je však jeho konzumace prospěšná pro srdce a oběhový systém a může chránit před kardiovaskulárními chorobami.

Špenát obsahuje také řadu protizánětlivých látek, které chrání organismus. Snižují zánět i bolest srdce, což je užitečné zejména při zánětlivých onemocněních, jako je artritida nebo dna.

Doporučuje se konzumovat těhotným ženám pro správný vývoj plodu. Také matky s dětmi by měly špenát zařadit do svého jídelníčku, protože z něj malé děti získávají sílu pro růst a zdravý vývoj.

Je také dobré zařadit ho do jídelníčku při redukčních dietách. Obsahuje minimum kalorií, ale spoustu živin.

V receptu používáme rýžovou mouku, která je vhodná pro celiaky. Je také lehčí a nezatěžuje naše zažívání.

Udržuje také hladinu cholesterolu a krevního tlaku ve správné rovině, čímž chrání náš oběhový systém.

Rýžová mouka je pro naše tělo výborným zdrojem vitaminů skupiny B, mědi, zinku a vlákniny, čímž přispívá k celkové kvalitě imunitního systému.

Je pomocníkem při redukčních dietách. Kromě toho, že dodává dostatek živin, je také skvělou sytící potravinou a pomáhá snižovat chuť k jídlu.

Další bohatou složkou našeho receptu je brynza. Tato potravina se někdy označuje také jako bílé zlato.

Obsahuje spoustu prospěšných mléčných bakterií a je přírodním probiotikem.

Výzkumy také potvrdily, že bakterie v ní obsažené produkují látky a kyseliny bojující proti nemocem.

Pomáhá předcházet rakovině, kardiovaskulárním onemocněním, snížené imunitě, zažívacím problémům co i problémům s krevním tlakem a řídnutím kostí.

Ingredience potřebné na přípravu zdravých špenátových noků s brynzou

  • špenátový protlak
  • rýžová mouka
  • 2 vejce
  • sůl
  • bílý jogurt
  • brynza

Recept

1. Rozmražený špenátový protlak smícháme s moukou, solí a vejci. Podle potřeby přidáme mouku, aby těsto bylo dostatečně husté.

2. Mezitím si připravíme hrnec s osolenou vodou a trochou oleje a přivedeme k varu. Voda musí být řádně vařící, protože jen tak se noky dobře uvaří.

3. Hotové těsto musí být dostatečně husté, aby se dalo vhazovat do vody. Část těsta vhoďte do vroucí vody. Můžeme si pomoci tvořítkem na noky nebo je připravit z prkénka. Chvíli vaříme, dokud noky nevyplavou na hladinu. Poté je pomocí sítka nabereme do mísy. Ve vodě pak můžeme uvařit další porci.

4. Mezitím si můžeme připravit brynzu s bílým jogurtem, kterou smícháme dohromady.

5. Připravené noky můžeme smíchat rovnou s brynzou, nebo můžeme omáčku dát až při podávání noků.

Dobrou chuť!

Hotové špenátové noky jsou vhodné k obědu i k večeři. Můžeme je podávat s lístkem bazalky. Pro ty, kteří mají rádi nezdravé, s kouskem osmažené slaniny.

Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.