- mdpi.com - Vitamin A Metabolism: An Update. Diana N.D. Ambrosio a kol.
- news-medical.net - Vitamin A history. Ananya Mandal.
- fao.org - Role of vitamin A in human metabolic processes.
- ods.od.nih.gov - Vitamin A.
- who.int - Vitamin A deficiency.
- ncbi.nlm.nih.gov - Reversible night blindness – A reminder of the increasing importance of vitamin A deficiency in the developed world. Luke J. Clifford a kol.
- mdpi.com - Vitamin A and bone health: A review on current evidence. Michelle M.F. Yee a kol.
- nature.com - The anemia of vitamin A deficiency: epidemiology and pathogenesis. R.D. Semba a M.W. Bloem.
- mayocliniclabs.com - Vitamin A, Serum.
- solen.cz - Vitaminy. Luboš Sobotka.
- solen.sk - Lokálne retinoidy v liečbe akné. Mariana Holobradá.
Vitamin A pro dobrý zrak? Kde všude je ho zapotřebí? + Zdroje v potravinách
Věděli jste, že vitamin A se vyskytuje v několika formách? Jaké jsou jejich účinky? Kdy zvýšit příjem vitaminu A? A jak je to s předávkováním a toxicitou?
Obsah článku
Vitamin A (axeroftol) je jednou ze základních esenciálních mikroživin. Tělo si ho nedokáže samo vyrobit, proto je nutné ho do těla doplňovat stravou. Jakou roli hraje v našem těle a jak najít rovnováhu v jeho příjmu?
Na začátek trochu historie...
První informace o významu vitaminu A pocházejí z roku 1819, kdy fyziolog Francois Magendie pozoroval rychle se rozvíjející vředy na oční rohovce u podvyživených psů.
Nebylo však známo, která chybějící složka potravy je příčinou.
Tento jev byl odhalen až v roce 1913. Vědci Elmer McCollum a Marguerite Davisová při výzkumu funkce tuků v potravě náhodou objevili neznámé sloučeniny. Zjistili, že omezení příjmu těchto sloučenin způsobuje u potkanů stav zvaný xeroftalmie (vysychání oční rohovky).
V roce 1920 byly tyto "neznámé sloučeniny" označeny jako vitamin A. Postupně se začaly rozšiřovat poznatky o jeho účincích. Dnes se ví, že má v našem těle několik nezastupitelných rolí.
Vitamin A je po vitaminu B1 druhým nejstarším vitaminem.
Jaká je úloha vitaminu A v těle?
Vitamin A se do těla dostává stravou ve dvou formách:
- z živočišné stravy jako retinol nebo retinylestery
- z rostlinných potravin jako prekurzory vitaminu A
Mezi prekurzory vitaminu A patří karotenoidy betakaroten, alfakaroten a betakaryptoxantin. Ty se po příjmu stravou přeměňují v těle na vitamin A v závislosti na aktuální potřebě organismu.
Známý a často zmiňovaný beta-karoten patří spolu s dalšími karotenoidy k antioxidantům. Proto má velmi příznivé účinky i nezávisle na přeměně na vitamin A.
Retinylestery a prekurzory vitaminu A se po vstupu do tenkého střeva metabolizují na retinol (označovaný jako vitamin A1).
Pomocí lipidů, žlučových kyselin a pankreatických enzymů přechází retinol do enterocytů (buněk krvinek). Poté je zabalen do tzv. lipoproteinových chylomikronových částic. V této formě je vyloučen do lymfatického systému a krevního oběhu.
Retinol je hlavní aktivní formou vitaminu A. V těle se chemickými reakcemi přeměňuje na dvě další sloučeniny – retinal a kyselinu retinovou.
Nejdůležitějším místem metabolismu vitaminu A v těle jsou játra. Pro tento proces jsou důležité dva typy buněk jater – parenchymové buňky jater (hepatocyty) a tzv. hvězdicové buňky.
Hepatocyty se centrálně podílejí na vstřebávání a zpracování retinolu v játrech.
Úkolem hvězdicovitých buněk je ukládat retinol do jaterních zásob ve formě retinylesterů. Ty se v případě potřeby reverzibilně rozkládají na retinol.
Retinol, retinylestery, retinal a kyselina retinová se souhrnně označují jako retinoidy.
Kyselina retinová vykazuje největší biologickou aktivitu vitaminu A.
Proč je vitamin A důležitý?
- Chrání zrak a zdraví očí
Retinal, sloučenina přeměněná z retinolu, je klíčovou molekulou pro tvorbu zrakových pigmentů – rodopsinu a jodopsinu.
Rodopsin zajišťuje, že můžeme rozpoznávat předměty i při slabém osvětlení nebo ve tmě. Tento pigment se pravidelně tvoří v tyčinkách sítnice a je mimořádně citlivý na světlo.
Jodopsin se nachází v sítnicových čípkách a je nezbytný pro barevné vidění při vyšší intenzitě světla.
Vyčerpání jodopsinu při fotochemické reakci oka je přibližně 4krát pomalejší než u rodopsinu. To je také důvod, proč je nedostatek retinolu v organismu projevem glaukomu. Rodopsin se pak v tyčinkách sítnice nedokáže doplňovat a tzv. noční vidění je omezeno.
Kromě toho může vitamin A zpomalit věkem podmíněné zhoršování zraku, tzv. makulární degeneraci.
Předpokládá se, že makulární degenerace je důsledkem buněčného poškození sítnice, které lze přičíst oxidačnímu stresu. V tomto procesu může být vitamin A prospěšný, zejména jako antioxidant.
- Zlepšuje funkci imunitního systému
Vitamin A hraje také důležitou roli při udržování přirozené obranyschopnosti našeho těla.
Důležitým metabolitem vitaminu A v tomto procesu je kyselina retinová. Ta podporuje růst, diferenciaci a distribuci T-buněk.
T-buňky jsou typem bílých krvinek, které chrání tělo před infekcí.
- Podporuje zdravý růst a reprodukci
Vitamin A je také nezbytný pro udržení zdravého reprodukčního systému u mužů i žen. Hraje důležitou roli při vývoji spermií a vajíček.
Je také nezbytný pro zajištění normálního růstu a vývoje embrya během těhotenství. Tento účinek je zprostředkován především kyselinou retinovou.
- Chrání sliznice, podporuje zdraví pokožky
Diferenciace a růst epitelových buněk v celém těle je ovlivňována zejména přítomností vitaminu A.
Kyselina retinová zde opět hraje ústřední roli. Při jejím nedostatku se epitelové buňky sliznic a kůže nedokážou obnovovat, zplošťují se a hromadí keratin.
Důsledkem je snížená slizniční sekrece, vysychání a keratóza tkání.
Vitamin A působí v kožních buňkách jako antioxidant. Může proto být prospěšný i při zpomalování stárnutí a udržování mladšího vzhledu pokožky.
Také v boji proti akné...
Kyselina retinová je široce používanou molekulou při léčbě středně těžkých až těžkých forem akné. V dermatologii se označuje jako izotretinoin (13-cis kyselina retinová).
Snižuje velikost a sekreci mazových žláz, což snižuje množství bakterií způsobujících akné.
Vnitřní léčba isotretinoinem je zdlouhavá, pracná a není vhodná pro každého. Je obzvláště nebezpečná pro ženy, které v blízké budoucnosti plánují těhotenství nebo jsou těhotné. Jedná se totiž o lék s teratogenními účinky.
Léčba perorálním isotretinoinem musí probíhat pod lékařským dohledem!
V případě léčby akné retinoidy se kromě vnitřního užívání používá také lokální aplikace přímo na kůži.
Kromě isotretinoinu může být účinnou látkou v zevních přípravcích také moderní syntetický retinoid adapalen. Tyto přípravky jsou vázány na lékařský předpis a léčbu indikuje dermatolog.
V běžně dostupných kosmetických přípravcích se používá především retinylpalmitát. Ten se rozkládá na retinol a v kůži se metabolizuje na kyselinu retinovou. Jeho použití se doporučuje při akné, ale také při stárnutí a udržování celkového zdraví pokožky.
Během léčby pleti retinoidy (perorálními i lokálními) je důležité:
- Vyvarovat se extrémních vlivů na pokožku (nadměrné slunění, solárium, studený vítr, sauna, peeling)
- Používat přípravky s UV faktorem (50+)
- Dbát na hydrataci pokožky
- Dbát na dodržování správného pitného režimu a zdravého životního stylu
Přečtěte si více informací o akné a jeho léčbě.
- Ovlivňuje metabolismus železa
Vitamin A (konkrétně kyselina retinová) se podílí na vazbě železa s transferinem. Tím je zajištěno další využití železa v organismu, např. při syntéze hemoglobinu.
- Reguluje metabolismus kostí
Pevnost kostí je ovlivňována nesčetným množstvím faktorů, včetně faktorů stravovacích. Mezi ně patří zejména dostatečný příjem vápníku, vitaminu D, vitaminu K2 a pravidelný pohyb přiměřeného charakteru.
Až donedávna nebyl vitamin A s regulací kostního metabolismu spojován.
Nyní je však prokázáno, že různé hladiny kyseliny retinové v organismu mohou potlačovat nebo podporovat aktivitu osteoklastů a osteoblastů.
Během života kosti neustále procházejí procesem remodelace, který zahrnuje jejich resorpci a následnou přestavbu. Během resorpce se osteoklasty připojují k povrchu kosti, ničí ji a uvolňují z ní vápník. Osteoblasty v takto zničené kosti následně tvoří novou kostní tkáň a zajišťují její správnou hustotu.
Zajímavé je, že jak nízká, tak velmi vysoká hladina vitaminu A je spojena s rizikem zlomenin. To znamená, že v takových případech je zvýšena aktivita osteoklastů a snížena aktivita osteoblastů. Hustota kostí se proto snižuje a mnohem snadněji může dojít ke zlomeninám.
Metabolismus kostí tedy může být nepříznivě ovlivněn vitaminem A jak při snížené, tak při zvýšené hladině v těle. Přesný mechanismus, kterým k tomu dochází, je stále předmětem zkoumání.
Proto je také nutné dodržovat doporučenou denní dávku.
Jaká je denní dávka vitaminu A?
Doporučená denní dávka vitaminu A se označuje jako tzv. ekvivalent aktivity retinolu (RAE). To proto, aby se zohlednila rozdílná bioaktivita karotenoidů (provitaminu A) a samotného retinolu v organismu.
Jeden mcg (mikrogram) RAE odpovídá:
- 1 mcg retinolu
- 12 mcg betakarotenu z přírodních zdrojů
- 24 mcg alfa-karotenu a beta- kryptoxanthinu z přírodních zdrojů
- 2 mcg syntetického betakarotenu z doplňků stravy
0,3 mcg RAE odpovídá 1 IU retinolu.
V tabulce je uvedena doporučená denní dávka vitaminu A pro zdravé lidi.
Věk | Muži | Ženy |
0–6 měsíců | 400 mcg RAE | 400 mcg RAE |
7–12 měsíců | 500 mcg RAE | 500 mcg RAE |
1–3 roky | 300 mcg RAE | 300 mcg RAE |
4–8 let | 400 mcg RAE | 400 mcg RAE |
9–13 let | 600 mcg RAE | 600 mcg RAE |
14–18 let | 900 mcg RAE | 700 mcg RAE |
19 let a více | 900 mcg RAE | 700 mcg RAE |
Těhotenství | 770 mcg RAE | |
Kojení | 1200 mcg RAE |
Horní hranice denního příjmu vitaminu A pro dospělého člověka je 3000 mcg RAE. Vyšší dávky již mají velmi vážná zdravotní rizika.
Referenční hodnoty pro vitamin A (ve formě retinolu) ve vzorku krve:
- Děti ve věku 1–6 let: 0,7–1,5 µmol/l
- Děti ve věku 7–12 let: 0,91–1,71 µmol/l
- Děti ve věku 13–18 let: 0,91–2,09 µmol/l
- Dospělí: 1,05–2,09 µmol/l
V jakých potravinách se nachází?
Pestrá a zdravá strava poskytuje našemu tělu dostatečné množství vitaminu A.
Následující tabulka uvádí seznam vybraných potravin bohatých na vitamin A
Druh potraviny (100 g) | Množství vitaminu A (RAE) |
Olej z tresčích jater | 30 000 |
Olej z krůtích jater | 8058 |
Vepřová, hovězí játra | 6500 |
Kuřecí játra | 3296 |
Sladké brambory | 961 |
Mrkev | 835 |
Máslo (živočišné) | 684 |
Kapusta | 681 |
Máslová dýně | 532 |
Špenát | 469 |
Dýně hokaido | 426 |
Máslo ghí | 300 |
Sýr čedar | 265 |
Červená paprika | 157 |
Vejce | 140 |
Meruňky | 96 |
Papája | 55 |
Rajčata | 42 |
Mango | 38 |
Hrách (zelený) | 38 |
Brokolice | 31 |
Mléko (polotučné) | 28 |
Zelená paprika | 18 |
Mrkev pouze s olejem...
Vitamin A je organická lipofilní sloučenina. Je rozpustný pouze v tucích, což hraje hlavní roli ve způsobu jeho konzumace.
Pro optimální vstřebávání vitaminu A v tenkém střevě musí být do těla přijímán společně s tukem.
Tuk je důležitý pro usnadnění přenosu všech forem vitaminu A z lumenu tenkého střeva do enterocytů.
Tip: Zeleninové saláty je vždy prospěšné pokapat trochou oleje. Vhodný je například extra panenský olivový olej, ale můžete si oblíbit i lněný nebo dýňový olej. Pokud máte rádi salátové zálivky, sáhněte po těch, které si můžete sami připravit.
Nedostatek vitaminu A
Nedostatek vitaminu A je způsoben především minimální konzumací potravin, které ho obsahují.
Běžně se vyskytuje v chudých zemích třetího světa. Vyskytuje se však i v rozvinutých zemích.
Nedostatek vitaminu A v těle představuje koncentrace retinolu v krvi nižší než 0,7 µmol/l. Velmi závažný nedostatek představuje koncentrace nižší než 0,35 µmol/l.
Kdo je ohrožen nedostatkem vitaminu A?
- Předčasně narozené děti
- Lidé s cystickou fibrózou
- Lidé se špatnými stravovacími návyky nebo s omezeným příjmem potravy
- Lidé trpící malabsorpčním syndromem
Důležitou molekulou podporující vstřebávání, transport a metabolismus vitaminu A v těle je zinek. Nedostatek zinku proto může způsobit následný nedostatek vitaminu A nebo jeho nedostatečnou biologickou aktivitu.
Klinické projevy nedostatku vitaminu A:
- Xeroftalmie – vysychání rohovky, které může vést až ke slepotě
- Nyktalopie (glaukom, zhoršené noční vidění)
- Nepravidelné skvrny na očním bělmu
- Suchost kůže, sliznic, nehtů a vlasů
- Kožní defekty
- Zvýšené riziko infekcí
- Anémie související s nízkou schopností vázat železo
- Zlomeniny
Řešením nedostatku vitaminu A v těle je především zvýšená konzumace potravin, které jsou na něj bohaté. Zároveň je nutné léčit základní příčinu.
Doplňky stravy obsahující vitamin A mohou být prospěšné pouze v případě závažného nedostatku. Nikdy by neměly být náhradou pestré a rozmanité stravy.
Můžeme mít v těle nadbytek vitaminu A?
Ano. Vitamin A je rozpustný v tucích. Proto mu ve srovnání s vitaminy rozpustnými ve vodě trvá mnohem déle, než se z těla vyloučí.
Navíc pokud příjem vitaminu A přesáhne potřeby organismu, hromadí se v tkáních a ukládá se v játrech.
Předávkování vitaminem A
Nadbytek vitaminu A spojený s předávkováním je vzácný.
Může k němu dojít při nepřiměřeně vysokém příjmu vitaminu A z živočišných zdrojů nebo z doplňků stravy a léků (např. perorálních retinoidů).
Předávkování vitaminem A nebylo nikdy pozorováno při příjmu vitaminu A ve formě přírodních karotenoidů z rostlinných potravinových zdrojů.
Nadměrný příjem karotenoidů může způsobit karotenodermii (neškodné oranžovožluté zbarvení kůže).
Klinické projevy předávkování:
- Nevolnost, zvracení
- Rozmazané vidění
- Bolest hlavy, zvýšený intrakraniální (nitrolební) tlak
- Bolest břicha
- Vypadávání vlasů
- Nespavost
- Zlomeniny
- Poškození jater
Ideálním zdrojem vitaminu A pro tělo je zdravá a pestrá strava. Zdravá a pestrá strava znamená vyváženou kombinaci živočišných i rostlinných potravin. Tímto způsobem je možné dosáhnout bezpečné hladiny vitaminu A bez zdravotních rizik spojených s jeho nedostatkem nebo nadbytkem.