Vánoční zelná polévka na zdravý způsob? Vyzkoušejte náš recept
Připravte si s námi veganskou zelnou polévku, která potěší vaše chuťové pohárky i zdraví.
Obtížnost | Střední |
Příprava | 35 minut + asi 45 minut vaření |
Porce | přibližně 10 porcí |
Vánoční zelňačka je tradiční polévka štědrovečerního stolu. Připravte si ji v naší zdravé variantě.
Hlavní ingrediencí je samozřejmě kysané zelí. Samotné zelí je zdravé díky vysokému obsahu vitamínů C a E. Obsahuje také vitamíny skupiny B a K.
Díky obsahu kyseliny listové, vlákniny a pektinu je výborným pomocníkem při trávení. Ty nejen napomáhají trávení, ale také čistí organismus a zbavují ho škodlivých látek.
Díky tomu patří mezi nejlepší přírodní probiotika. Obsahuje dokonce i laktobacily.
Obsahuje také několik prospěšných minerálů, jako je draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.
Je užitečný i při dietě. Díky svému složení pomáhá snižovat tuky v těle, pomáhá nastartovat mikroflóru těla, pro fungování metabolismu a látkové výměny.
V domácím léčitelství ji používaly již naše babičky v boji proti parazitům, jako jsou hlístice nebo blechy.
Vědecké výzkumy hovoří také o vynikajících výsledcích v boji proti rakovině, rakovinotvorným buňkám a dokonce i proti rakovině samotné.
Díky účinkům kysaného zelí se posiluje také činnost mozku, nervů a svalů.
Podporuje také tvorbu červených krvinek a růst buněk. Díky tomu pomáhá v boji proti infekcím, virům a zánětům.
Jeho účinky jistě využijí i dámy, protože vysoký obsah vitaminu C pomáhá zpomalovat stárnutí.
V pubertě díky němu zvládneme boj s akné, protože pomáhá podporovat zdravou a zářivou pleť.
V našem receptu použijeme velmi oblíbené divoké neboli černé čínské houby, jinak známé jako houby shiitake. V dnešní kultuře zdravého stravování zažívají obrovský boom, ačkoli se v Asii používají již tisíce let.
Říká se o nich také, že jsou zázrakem z přírody a hojně se používají v lidovém léčitelství.
Jejich vynikající zdravotní účinky potvrdilo i několik vědeckých studií. Jejich složení je toho důkazem. Obsahují mnoho enzymů, vitaminů a minerálních látek, jako jsou B1, B2, B3 a B12, D2, draslík, fosfor, hořčík, zinek, železo a vápník.
Obsahují také esenciální aminokyseliny, bílkoviny, nukleotidy, peptidy a glukany. Koncentrovaný extrakt z hub se dokonce používá vedle léčby rakoviny nebo cukrovky.
Svým složením mají pozitivní vliv především na posílení imunity, podporu dobrého trávení a pročištění střev. Pomáhají tělu zbavit se škodlivého cholesterolu.
Pomáhají v boji proti parazitům, rakovině a detoxikaci organismu. Příznivě působí také při alergiích, nervových onemocněních a cukrovce.
K přípravě zdravé vánoční zelné polévky potřebujeme
- 1 kg kysaného zelí
- 1 velkou cibuli
- 200 g čerstvých hub shiitake
- 150 g rajčatového protlaku
- 180 g uzeného tofu
- 4 stroužky česneku
- 3 l zeleninového vývaru
- olivový olej
- mletá paprika
- černý pepř
- bobkový list
- mletý kmín
- hřebíček
- sůl
Postup přípravy
1. Nejprve očistěte a omyjte cibuli a houby. Cibuli nakrájejte nadrobno a houby na tenké plátky.
2. Cibuli chvíli smažte pouze na olivovém oleji, poté přidejte houby.
3. Když vše pěkně změkne, přidáme papriku, sůl, černý pepř a očištěný a prolisovaný česnek.
4. Po krátké chvíli přidáme zelí, osmahneme ho společně se směsí a zalijeme vývarem.
5. Dobře promícháme a přidáme zbytek koření. Přidejte je podle chuti. Přikryjte a pomalu společně vařte.
6. Když je zelí měkké, přidejte do polévky ještě protlak na dochucení a tofu nakrájené na menší kostky.
7. Vše společně krátce povařte na mírném ohni a máte hotovo.
Polévka neobsahuje nic živočišného původu, takže potěší i vegany. Je vhodná i pro osoby s intolerancí laktózy a celiaky.
Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty:
- Bezlepková bábovka? Recept na bábovku s kokosem nebo ořechy
- Vánoční recept na fit perníčky z mandlové mouky pro celiaky? Upečte si s námi zdravé vánoční pečivo
- Podzimní horké nápoje pro zahřátí a posílení imunity v chladných dnech
- Lahodný čokoládový dort z ovesných vloček a bez cukru? Jak na recept?