- npmalafatra.sopsr.sk - Sběr lesních plodů
Recept na zdravý borůvkový džem. Lze to i bez chemie?

Borůvky neodmyslitelně patří mezi oblíbené druhy letního ovoce. Jeden z nejlepších způsobů, jak si uchovat jejich vůni a chuť i na delší období, je vyrobit si z nich džem.
Obsah článku
Borůvkový džem má nezastupitelné místo v naší tradiční kuchyni. Je plný vitamínů a děti ho milují. Využít se dá nejen na snídaňová jídla, ale i do koláčů či dezertů.
Borůvky obsahují mnoho vitamínů a jiných prospěšných látek. Přečtěte si o nich i v našem článku: Zdravý, chutný borůvkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy
Pokud si tedy chcete vychutnat chuť borůvek i v pozdějším období, připravte si z nich poctivý domácí džem.
Recept na zdravý borůvkový džem
Na tento recept nebudete potřebovat žádné umělé konzervanty ani zahušťovadla.
Existují přípravky k zahuštění, jako je například arrowroot prášek. Je to zdravější alternativa zahušťování. Tento škrobový prášek se získává z tropické rostliny zvané Maranta arundinacea. Prášek je bez chuti, proto se s oblibou přidává do různých jídel k zahuštění.
Pokud však džem dostatečně povaříte, zhoustne i bez podobných přípravků. Jako konzervant poslouží šťáva z citronu. Kyselina citrónová má totiž schopnost zabraňovat růstu bakterií, kvasinek a plísní.
Na přípravu borůvkového džemu si přichystejte:
- 1 kg borůvek
- 400 g krystalového cukru
- šťávu z poloviny citronu
Borůvky očistěte a rozmačkejte. Ve vrstvách je pak v hrnci přesypte cukrem.
To znamená, že dáte část rozmačkaných borůvek do hrnce, zasypete trochou cukru, opět přidáte část borůvek a znovu zasypete cukrem. To opakujte, dokud nevyužijete všechny borůvky a cukr.
Hrnec pak nechte v chladničce alespoň 12 hodin.
Takovým vrstvením docílíte lepšího propojení cukru a ovoce. Džem má takto krásnější barvu i lepší chuť.
Směs rozmixujte ponorným mixérem a poté za stálého míchání povařte. Džem postupně změní barvu na tmavší a zhoustne.
Džem ještě horký naplňte do čistých nepoškozených sklenic a uzavřete. Sklenice otočte dolů víčkem a nechte pod dekou, dokud zcela nevychladne.
Takto připravený džem nemusíte už zavařovat. Skladovat jej můžete ve spíži či kuchyni, dokud jej neotevřete a nevychutnáte do poslední bobulky.
Přejeme dobrou chuť!
Možná vás zaujme i náš recept na jahodový koláč či třešňovou bublaninu:
Zajímavé zdroje informací
