- alergoimun.sk - Nízkohistaminová dieta
- histamineintolerance.sk - Nízkohistaminová dieta a seznam potravin
- theceliacmd.com - Nízkohistaminová dieta: Co to je a funguje?
- verywellhealth.com - Co je nízkohistaminová dieta?
- bbcgoodfood.com - Co je nízkohistaminová dieta?
- medicalnewstoday.com - Jak funguje dieta s nízkým obsahem histaminu a co jíst?
- healthline.com - Nízkohistaminová dieta
Nízkohistaminová dieta: Jak jíst, co mohu/nemohu jíst? (seznam potravin)
Nízkohistaminová dieta se skládá z nízkohistaminové stravy, která při konzumaci nezpůsobuje řadu problémů lidem trpícím histaminovou intolerancí.
Obsah článku
Nízkohistaminová dieta neboli dieta s nízkým obsahem histaminu si v poslední době získává stále větší pozornost.
Tato dieta je formou léčby při potvrzené histaminové intoleranci, při kožních ekzematických problémech, a dokonce se doporučuje některým pacientům s problémy po překonání covid-19.
Co je to vlastně histamin?
Histamin se přirozeně nachází v buňkách těla. Je součástí nervového a imunitního systému.
Histamin se také nachází v potravinách a část si tělo vytváří. Za normálních okolností je histamin regulován enzymy, které ho odbourávají.
Pokud se v těle nahromadí větší množství histaminu a není dostatečně odbouráván, může způsobit řadu příznaků. Patří mezi ně vyrážky, otoky, bolesti hlavy, zažívací problémy a další.
Histamin se netvoří pouze v našem těle, ale je také součástí některých potravin.
Histaminová intolerance znamená nesoulad zvýšeného příjmu histaminu a jeho odstraňování z těla. Při velkém uvolňování histaminu se objevují příznaky, jako je bolest hlavy, nervozita, zažívací problémy nebo celkový diskomfort.
Uvolňování a zpracování histaminu závisí individuálně na každém člověku a na jeho zdravotním stavu a pohodě.
Každý má svou vlastní toleranci vůči histaminu.
Více informací o histaminu, histaminové intoleranci a jejích příznacích si můžete přečíst v našem článku Co je histaminová intolerance? Jaké jsou její příčiny a příznaky?
Jak pomáhá dieta s nízkým obsahem histaminu?
Základem diety je konzumace nízkohistaminové stravy. Nízkohistaminová dieta snižuje celkové množství histaminu v těle a také eliminuje potraviny blokující DAO.
DAO (diaminooxidáza) je enzym, který pomáhá rozkládat histamin, aby mohl být z těla vyloučen. Pokud je tento enzym blokován potravinami, histamin zůstává v těle a způsobuje potíže.
Hladina enzymu DAO se vyšetřuje z krve měřením její aktivity. Při histaminové intoleranci je tato hodnota v nerovnováze s hodnotami histaminu.
Enzym DAO v jeho vylučování blokují kofein, konzervované potraviny, čokoláda, ocet.
Cílem diety je snížit, ale ne zcela odstranit hladinu histaminu.
Riziko histaminové intolerance zvyšují onemocnění
- Gastrointestinální poruchy
- Crohnova choroba
- Onemocnění jater
- Stres
- Trauma
- Porucha střevní mikroflóry
- Častá konzumace stravy s vysokým obsahem histaminu
- Nesnášenlivost lepku nebo laktózy
- Dlouhodobá léčba antibiotiky, antidepresivy, antirevmatiky
Více informací o příznacích zažívacích potíží si můžete přečíst v našem článku Co je dyspepsie: Jaké jsou příznaky a průběh zažívacích potíží?
Většina lidí začne pociťovat potíže ještě předtím, než je jim diagnostikována snížená hladina DAO a potvrzena histaminová intolerance. Někteří mají pocit nestability, ospalosti, bolesti hlavy, úbytek hmotnosti, kožní vyrážky, které přetrvávaly po dlouhou dobu.
Jsou odesíláni od lékaře k lékaři na vyšetření těchto příznaků.
Například s častými bolestmi hlavy jsou posláni k neurologovi.
Se zažívacími potížemi ke gastroenterologovi,
s kožními reakcemi k dermatologovi.
Nikde není nalezena jasná příčina potíží. Předepsané léky příznaky pouze tlumí nebo vůbec nezabírají.
Pokud se zjistí histaminová intolerance, bude vám doporučeno držet přísnou dietu po dobu 4–6 týdnů.
Eliminační dieta je dieta s omezením potravin obsahujících histamin a potravin, které sice histamin neobsahují, ale vedou k jeho hromadění v těle.
Teprve po dodržení diety se doporučuje postupně každý den přidávat nové potraviny a sledovat, jak vaše tělo na potraviny reaguje a co vám dělá problém.
Nejlepší je přidávat novou potravinu každý druhý den a počkat, zda na ni budete mít nějakou reakci. Někdy se reakce mohou objevit s odstupem více než 24 hodin, a to až 48 hodin po konzumaci.
Ty potraviny, které nezpůsobují problém, můžete začít přidávat do svého jídelníčku. Může se však také stát, že vám potravina několikrát po sobě nezpůsobila žádné potíže a po její opětovné konzumaci se náhle objeví problém. Může souviset s potravinou samotnou nebo s kombinací s jinou potravinou.
Současně s dietou se doporučují probiotika ke zlepšení střevní flóry. V mnoha případech se doporučuje také užívání enzymu diaminooxidázy, který je potřebný k odbourávání histaminu.
Náhrada enzymu DAO, který při histaminové intoleranci chybí, je dostupná v lékárnách ve formě tablet.
Nejspolehlivější a nejlepší metodou je přísné dodržování diety a snížení stresu na minimum.
Léky k přímé léčbě histaminové intolerance neexistují.
Lékař vám může předepsat antihistaminika, která blokují receptor pro histamin, pokud se u vás objeví alergické projevy, jako jsou otoky, svědění, kožní reakce.
Antihistaminika však neléčí a histamin se může v těle nadále hromadit z potravy. Tyto léky zabraňují vzniku následných příznaků. To ale ztěžuje zjištění, která potravina vám dělá problém a která ne.
Při histaminové intoleranci se doporučuje doplňovat vitamin C a B6, které jsou potřebné pro funkci enzymu DAO, a vitamin D, který v těle často chybí.
Další důležitou metodou na podporu léčby je vyhýbání se stresu, který uvolňuje tělu vlastní histamin.
Pokud trpíte histaminovou intolerancí, sami víte, že některé potraviny vám dělají problém a jiné ne. Každý člověk reaguje na potraviny jiným způsobem, každé tělo je jiné.
Příznaky se zhoršují zejména tehdy, pokud během dne sníte více potravin s vysokým obsahem histaminu.
Histaminová intolerance se nechová podle tabulek.
Pokud jednomu člověku určitá potravina nevadí, jinému může v různých podobách způsobit velký problém. Pokud například někdo sní zralý banán, nic mu není a nepociťuje žádné problémy. Jinému člověku je po snědení zralého banánu špatně, je mu nevolno, bolí ho hlava, má křeče v břiše.
Proto by se měl každý člověk s potvrzenou histaminovou intolerancí sledovat, a to po každém zkonzumovaném jídle.
Nejlepším a nejjednodušším způsobem je udělat si zápisník a zapisovat si všechny potraviny a reakce na ně.
Jaké jsou zásady dodržování diety a přípravy jídla?
- Potraviny musí být co nejčerstvější.
- Ovoce by se nemělo jíst přezrálé, pouze zralé až téměř zralé.
- Strava by měla být pestrá, aby se v těle nehromadil histamin z jiných neproblematických potravin.
- Potraviny by se měly jíst vždy čerstvé a jejich následné ohřívání se nedoporučuje.
- Jakmile je jídlo uvařené, uložte ho co nejrychleji do chladničky. Čím déle jídlo leží, tím více se bílkoviny v jídle rozkládají a způsobují zvýšenou hladinu histaminu v těle.
- Potraviny by se neměly opakovaně ohřívat. Při každém ohřívání se vylučuje více histaminu.
- Vyhýbejte se polotovarům, chemicky zpracovaným potravinám, alkoholu, benzoátům, siřičitanům (skrytým éterům v potravinách) a barveným potravinám.
- Kupujte pouze maso, které je čerstvé, z ověřených zdrojů, nebylo dlouho v lednici nebo hluboce zmrazené.
- Nejlepší je připravovat si jídlo doma a vyhýbat se restauracím.
Co mohu jíst?
Na internetu existuje mnoho tabulek a seznamů nízkohistaminových diet, ale pro každého je to individuální.
Mnoho tabulek a informací týkajících se povolených potravin si navzájem odporuje.
Je to opravdu individuální. Váš seznam potravin lze zjistit pouze vyzkoušením potravin a poznáním svého těla a jeho reakcí na potraviny.
Ve většině případů existuje shoda názorů
- Jezte kuřecí maso bez kůže a čerstvé.
- Vaječné bílky patří také mezi potraviny, které mají vysoký obsah histaminu, ale v jídle již převařené většinou nedělají problém.
- Některé kombinace potravin vám mohou způsobit problém. Někdo snese kečup, pyré a je v pohodě. Jiného pálí žáha, zvrací, otéká. Je třeba zkoušet vše opravdu pomalu a v malých dávkách, zejména při prvním jídle.
- Je lepší jíst kváskový chléb, který je lépe stravitelný než kvasnicový, se kterým je problém.
Mnoho lidí s poruchou histaminové tolerance má další přidružená onemocnění, jako je celiakie, intolerance nebo alergie na mléčné bílkoviny.
Mléko je pro většinu z nich těžko stravitelné. Proto ho nahrazují kokosovým nebo rýžovým mlékem, které se chuťově příliš neliší.
Opatrní by měli být také u potravin uvolňujících histamin: citrusy, kakao, čokoláda, ořechy, papája, luštěniny, rajčata, potravinářská barviva, přídatné látky.
Tabulka potravin vysvětlující jednotlivé skupiny a jejich pravděpodobnou toleranci
Přikládáme tabulku potravin. Začínají od dobře snášených při běžném užívání, kdy se neočekávají žádné příznaky, označených číslem 0.
Středně snášené potraviny často tolerované, s mírnými příznaky označené číslem 1.
Nevhodně snášené potraviny jsou označeny číslem 2 a velmi špatně snášené potraviny číslem 3.
Připomínáme, že je to opravdu individuální. Tabulka byla sestavena na základě získaných informací.
Tabulka vysvětlující číslování histaminové tolerance ve stravě
0 | 1 | 2 | 3 |
Potraviny, které jsou dobře tolerovány Při běžném užívání se neočekávají žádné příznaky | Středně tolerované Potraviny často tolerované v malých množstvích, případně mírné příznaky | Nevhodné potraviny Příznaky patrné při běžné konzumaci | Velmi špatně snášené S výskytem mnoha příznaků |
Podle původu se potraviny dělí na živočišné a rostlinné.
Živočišné potraviny
Živočišné potraviny pocházejí ze zvířat. Patří sem maso, mléčné výrobky, vejce a tuky živočišného původu.
Tabulka s podskupinou vejce
Vejce | |||
0 | 1 | 2 | 3 |
křepelčí vejce | slepičí vejce | ||
vaječný žloutek | vaječný bílek |
Vaječný bílek se nedoporučuje jíst syrový kvůli vysokému obsahu histaminu.
Tabulka podskupin mléčných výrobků
Mléčné výrobky | |||
0 | 1 | 2 | 3 |
čerstvé máslo, smetanové máslo | podmáslí (mírně kyselé, na začátku fermentace) | hotové sýry s přísadami | tvrdý sýr |
kozí mléko | jogurt (neochucený) | sýr čedar | všechny zrající sýry |
ovčí mléko | kefír | sýr fontina | |
syrové, nezpracované | máslo s mléčnou kulturou | sýr gouda (zralý) | |
sladká smetana (neochucená, bez éček) | mléko bez laktózy | plísňový sýr | |
syrovátka | sušené mléko | sýr raclette | |
máslový sýr | zakysaná smetana | sýr rokfór | |
sýr gouda (nezralý, mladý) | sýr feta | tavený sýr | |
smetanový sýr, neochucený, velmi mladý (čerstvý) | sýr z nepasterizovaného mléka | ||
sýr mascarpone | nezpracované výrobky ze syrového mléka | ||
sýr mozzarella | |||
sýr ricotta | |||
sýr cottage |
Tabulka s rozdělením potravin živočišného původu na maso, ryby, mořské plody a tuky živočišného původu
Maso | |||
0 | 1 | 2 | 3 |
hovězí maso (čerstvé) | vepřové maso (čerstvé) | mleté maso (vážené, balené) | klobásy |
drůbež | zvěřina | vnitřnosti | sušené maso |
kachny | uzené maso | ||
jazyk (telecí, hovězí) | klobásy | ||
kuřecí maso (bez kůže) | sušená šunka | ||
mleté maso, konzumované ihned po mletí | šunka | ||
krůtí maso | salám | ||
křepelky | |||
pštrosí | |||
telecí maso (čerstvé) | |||
Ryby | |||
pstruh, uzený | uzené ryby | ||
ryby (čerstvě ulovené, hluboce zmrazené) | ančovičky | ||
siven americký | ryby kupované, chlazené | ||
tuňák | |||
Mořské plody | |||
všechny druhy vyloučeny | všechny druhy mořských plodů | ||
Ostatní | |||
sádlo |
Rostlinné potraviny
Rostlinné potraviny zahrnují obiloviny, luštěniny, brambory, zeleninu, ovoce, houby, ořechy, koření a tuky rostlinného původu.
Tabulka rostlinných potravin a produktů rostlinného původu
Potraviny rostlinného původu | |||
0 | 1 | 2 | 3 |
amarant | chléb | ječný slad, slad | |
sladké brambory, sladké brambory | ječmen | pohanka | |
brambory | pečivo | pšeničné klíčky | |
kamut | pšenice | slunečnicová semínka | |
konopná semínka | žito | ||
kukuřice: kukuřičný klas, čerstvá, pasterizovaná, sušená (mouka, kaše), kukuřičné vločky (neochucené, bez éček) | |||
maltodextrin | |||
oves | |||
pšeničný khorasan (Turanicum) | |||
pšenice | |||
quinoa | |||
rýže: divoká, indická | |||
rýžové sendviče, chipsy, nudle | |||
palmový škrob | |||
špalda | |||
zizania |
Při výběru potravin si pečlivě přečtěte informace o jejich složení, přidaných látkách, barvivech a příchutích, které mohou v těle vyvolat reakci.
Při výběru chleba je vhodnější kváskový chléb, který je lépe stravitelný než chléb z droždí.
Tabulka s rozdělením druhů ořechů a semen rostlinného původu
Ořechy | |||
0 | 1 | 2 | 3 |
makadamové ořechy | kešu ořechy | arašídy | vlašské ořechy |
para ořechy | lískové ořechy | chufa, pražené mleté mandle | |
tygří ořechy, nepražené | mandle, pražené | tygří ořechy, pražené | |
pistácie | piniová semínka | ||
nepražené mandle | kaštany | ||
Semínka | |||
semínka chia | sezamová semínka | slunečnicová semínka | |
psyllium | |||
dýňová semínka |
Ořechy a semena jsou povoleny, zejména nepražené. Ve větším množství mohou zatěžovat žaludek, zejména u lidí s trávicími problémy. Ořechy jsou také považovány za vysoce alergenní.
Rozdělení tolerance tuků a olejů rostlinného původu (tabulka)
Tuky a oleje | |||
0 | 1 | 2 | 3 |
kokosový olej | slunečnicový olej | olej z vlašských ořechů | |
bodlákový olej | makadamový olej | ||
margarín bez éterů | |||
olivový olej | |||
palmový olej | |||
řepkový olej | |||
olej z černého kmínu | |||
dýňový olej | |||
olej z dýňových semen |
Většina povolených olejů a tuků nezpůsobuje problémy, ale jejich používání by mělo být umírněné a nemělo by se s ním přehánět.
Rozdělení zeleniny podle skupin tolerance (tabulka)
Zelenina | |||
0 | 1 | 2 | 3 |
artyčok | česnek | fazole obecná | kysané zelí |
chřest | křen | chilli papričky | |
brokolice | cibule | lilek | |
čekanka | hrách setý (čerstvý, sušený) | cizrna | |
bílá cibule (s bílou slupkou) | kedlubny | fazole borlotti | |
cuketa | růžičková kapusta | kopřivy | |
dýně | kapusta | olivy | |
fenykl | pórek | pálivé papriky | |
zelí (červené, čínské) | zelené fazolky | rajčata | |
květák | rukola | rajčata | |
mrkev | sója (fazole, mouka) | ||
sladké papriky | čočka | ||
pastinák | špenát | ||
špenát | luštěniny (sója, čočka, hrách, fazole) | ||
ředkvičky: bílé, červené | nakládaná zelenina | ||
červená řepa: bílá, červená | |||
salát | |||
ledový salát | |||
chřest | |||
dýně | |||
okurka | |||
celer | |||
řeřicha |
Rozdělení ovoce podle tolerance (tabulka)
Ovoce | |||
0 | 1 | 2 | 3 |
acerola | fíky (čerstvé nebo sušené) | ananas | limetka |
banán s cukrem | hruška | avokádo | pomeranč |
černý bez | mango | zralý banán | pomerančová kůra |
broskev | vodní meloun | jahody | citron |
brusinky | rebarbora | kakao, kakaový prášek | citronová kůra |
třešně | šípky | maliny | citrusové plody: grapefruit |
borůvky | švestky, sušené švestky | mandarinky | |
datle (sušené) | papája | ||
dračí ovoce | kiwi | ||
kdoule | |||
angrešt | |||
goji | |||
granátové jablko | |||
rozinky | |||
hrozny | |||
hurmi kaki | |||
jablka | |||
kakaové máslo | |||
kaki | |||
karambola | |||
kokos, kokosové mléko | |||
kustovnice čínská | |||
liči | |||
meruňka | |||
meloun (kromě vodního melounu) | |||
nektarinka | |||
ostružiny | |||
rakytník řešetlákový | |||
červený rybíz, černý rybíz | |||
třešně a višně |
Všechny plody se nedoporučují konzumovat přezrálé nebo sušené. Přezrálé ovoce může obsahovat fermentaci, která je pro osoby s histaminovou intolerancí vysoce riziková a může v těle vyvolat reakci.
Vždy sáhněte po čerstvém, tvrdém a pokud možno méně vyzrálém ovoci, u kterého nehrozí riziko kvašení a vysoké hladiny histaminu.
Tabulka s bylinami rozdělenými do skupin podle snášenlivosti
Bylinky | |||
0 | 1 | 2 | 3 |
bazalka | medvědí česnek | pískavice řecké seno | |
máta | pažitka | kopřiva | |
oregano | kopr | ||
petržel | |||
rozmarýn | |||
šalvěj | |||
saturejka | |||
majoránka | |||
tymián | |||
koriandr |
Bylinky byly vždy považovány za léčivé, ale některé druhy zvyšují hladinu histaminu v těle a způsobují potíže.
Tabulka hub a podhoubí podle předpokládané snášenlivosti
Houby, houby | |||
0 | 1 | 2 | 3 |
kvasinky (všechny druhy) | hřib smrkový | červené řasy | |
žampiony | hřiby, houby | chaluhy | |
hnědé řasy | |||
mořské řasy |
Konzumace hub při nízkohistaminové dietě je velmi individuální. Obecně je doporučeno se jejich konzumaci vyhnout. Pokud jste milovníky hub, můžete vyzkoušet žampiony, které jsou některými lidmi poměrně dobře snášeny.
Při konzumaci hub se zaměřte spíše na čerstvé, právě nasbírané a rychle zpracované houby než na ty, které už nějakou dobu leží na pultech obchodů.
Tabulka sladidel podle pravděpodobné snášenlivosti
0 | 1 | 2 | 3 |
agávový nektar, sirup | umělá sladidla | kořen lékořice | |
březový cukr, xylitol | sladový výtažek | ||
cukr (řepkový, třtinový | |||
dextróza | |||
sorbitový cukr | |||
fruktóza | |||
glukóza | |||
javorový cukr | |||
karamel | |||
laktóza | |||
palmový cukr | |||
maltóza, sladový cukr | |||
med | |||
sacharóza |
Rozdělení koření, látek určených k aromatizaci a ochucení používaných při přípravě potravin (tabulka)
Koření, ochucovadla, aromata | |||
0 | 1 | 2 | 3 |
mák | bílý pepř | balzamikový ocet | |
jalovec (bobule) | muškátový oříšek | vývary | vinný ocet (bílé víno, červené víno) |
kardamom | jablečný ocet | černý pepř | sójová omáčka |
hřebíček | vanilka: vanilkový prášek, cukr, extrakt | zelený pepř | hořčice |
kmín | zázvor | kari | kečup |
koriandr | kvasnicový extrakt | ||
kurkuma | paprikové palivo | ||
kvasný ocet, lihový ocet | římský kmín | ||
sladká paprika | sójová omáčka | ||
kmín | hořčičné semínko | ||
černý kmín | hřebíček | ||
bobkový list | |||
koriandr římský | |||
skořice | |||
tymián | |||
fenykl |
S kořením, ochucovadly a aromaty zacházejte opatrně, nepřehánějte to.
Rozdělení nápojů podle tolerance (tabulka)
Voda | |||
0 | 1 | 2 | 3 |
voda z vodovodu | termální voda obsahující síru, fluor, jód, kyselinu uhličitou | ||
minerální voda, neperlivá | |||
Čaje | |||
verbeny čaj | bylinné čaje z léčivých bylin | černý čaj | |
heřmánkový čaj | maté | ||
lipový čaj | zelený čaj | ||
roiboos | kopřivový čaj | ||
šalvějový čaj | šípkový čaj | ||
mátový čaj | |||
Šťávy | |||
brusinkový nektar | pomerančový džus | rajčatová šťáva | citrusové šťávy |
Nápoje, limonády | |||
bezinkový sirup | limonády | energetické nápoje | |
sladké perlivé nápoje | čokoládové nápoje | ||
limonády | kakaové nápoje | ||
coca-cola | vařená čokoláda | ||
cola | |||
káva | |||
espresso | |||
Rostlinná mléka | |||
ovesný nápoj | sójové mléko | ||
rýžové mléko |
Alkoholické nápoje podle tolerance (tabulka)
0 | 1 | 2 | 3 |
Alkoholické nápoje | |||
víno bez histaminu | brandy | alkohol, ethanol | |
lihoviny, čiré | lihovina | ||
pálenky, čiré | pálenka, barvená, aromatizovaná | ||
pivo | šampaňské | ||
rum | šumivé víno | ||
bílé víno | víno | ||
červené víno |
Alkoholické nápoje většina lidí snáší velmi špatně.