Nízkohistaminová dieta: Jak jíst, co mohu/nemohu jíst? (seznam potravin)

Nízkohistaminová dieta: Jak jíst, co mohu/nemohu jíst? (seznam potravin)
Zdroj fotografie: Getty images

Nízkohistaminová dieta se skládá z nízkohistaminové stravy, která při konzumaci nezpůsobuje řadu problémů lidem trpícím histaminovou intolerancí.

Nízkohistaminová dieta neboli dieta s nízkým obsahem histaminu si v poslední době získává stále větší pozornost.

Tato dieta je formou léčby při potvrzené histaminové intoleranci, při kožních ekzematických problémech, a dokonce se doporučuje některým pacientům s problémy po překonání covid-19.

Co je to vlastně histamin?

Histamin se přirozeně nachází v buňkách těla. Je součástí nervového a imunitního systému.

Histamin se také nachází v potravinách a část si tělo vytváří. Za normálních okolností je histamin regulován enzymy, které ho odbourávají.

Pokud se v těle nahromadí větší množství histaminu a není dostatečně odbouráván, může způsobit řadu příznaků. Patří mezi ně vyrážky, otoky, bolesti hlavy, zažívací problémy a další.

Histamin se netvoří pouze v našem těle, ale je také součástí některých potravin.

Histaminová intolerance znamená nesoulad zvýšeného příjmu histaminu a jeho odstraňování z těla. Při velkém uvolňování histaminu se objevují příznaky, jako je bolest hlavy, nervozita, zažívací problémy nebo celkový diskomfort.

Uvolňování a zpracování histaminu závisí individuálně na každém člověku a na jeho zdravotním stavu a pohodě.

Každý má svou vlastní toleranci vůči histaminu.

Více informací o histaminu, histaminové intoleranci a jejích příznacích si můžete přečíst v našem článku Co je histaminová intolerance? Jaké jsou její příčiny a příznaky?

Jak pomáhá dieta s nízkým obsahem histaminu?

Základem diety je konzumace nízkohistaminové stravy. Nízkohistaminová dieta snižuje celkové množství histaminu v těle a také eliminuje potraviny blokující DAO.

DAO (diaminooxidáza) je enzym, který pomáhá rozkládat histamin, aby mohl být z těla vyloučen. Pokud je tento enzym blokován potravinami, histamin zůstává v těle a způsobuje potíže.

Hladina enzymu DAO se vyšetřuje z krve měřením její aktivity. Při histaminové intoleranci je tato hodnota v nerovnováze s hodnotami histaminu.

Enzym DAO v jeho vylučování blokují kofein, konzervované potraviny, čokoláda, ocet.

Cílem diety je snížit, ale ne zcela odstranit hladinu histaminu.

Riziko histaminové intolerance zvyšují onemocnění

  • Gastrointestinální poruchy
  • Crohnova choroba
  • Onemocnění jater
  • Stres
  • Trauma
  • Porucha střevní mikroflóry
  • Častá konzumace stravy s vysokým obsahem histaminu
  • Nesnášenlivost lepku nebo laktózy
  • Dlouhodobá léčba antibiotiky, antidepresivy, antirevmatiky

Více informací o příznacích zažívacích potíží si můžete přečíst v našem článku Co je dyspepsie: Jaké jsou příznaky a průběh zažívacích potíží?

Většina lidí začne pociťovat potíže ještě předtím, než je jim diagnostikována snížená hladina DAO a potvrzena histaminová intolerance. Někteří mají pocit nestability, ospalosti, bolesti hlavy, úbytek hmotnosti, kožní vyrážky, které přetrvávaly po dlouhou dobu.

Jsou odesíláni od lékaře k lékaři na vyšetření těchto příznaků.

Například s častými bolestmi hlavy jsou posláni k neurologovi.
Se zažívacími potížemi ke gastroenterologovi,
s kožními reakcemi k dermatologovi.
Nikde není nalezena jasná příčina potíží. Předepsané léky příznaky pouze tlumí nebo vůbec nezabírají.

Pokud se zjistí histaminová intolerance, bude vám doporučeno držet přísnou dietu po dobu 4–6 týdnů.

Eliminační dieta je dieta s omezením potravin obsahujících histamin a potravin, které sice histamin neobsahují, ale vedou k jeho hromadění v těle.

Teprve po dodržení diety se doporučuje postupně každý den přidávat nové potraviny a sledovat, jak vaše tělo na potraviny reaguje a co vám dělá problém.

Nejlepší je přidávat novou potravinu každý druhý den a počkat, zda na ni budete mít nějakou reakci. Někdy se reakce mohou objevit s odstupem více než 24 hodin, a to až 48 hodin po konzumaci.

Ty potraviny, které nezpůsobují problém, můžete začít přidávat do svého jídelníčku. Může se však také stát, že vám potravina několikrát po sobě nezpůsobila žádné potíže a po její opětovné konzumaci se náhle objeví problém. Může souviset s potravinou samotnou nebo s kombinací s jinou potravinou.

Současně s dietou se doporučují probiotika ke zlepšení střevní flóry. V mnoha případech se doporučuje také užívání enzymu diaminooxidázy, který je potřebný k odbourávání histaminu.

Náhrada enzymu DAO, který při histaminové intoleranci chybí, je dostupná v lékárnách ve formě tablet.

Nejspolehlivější a nejlepší metodou je přísné dodržování diety a snížení stresu na minimum.

Léky k přímé léčbě histaminové intolerance neexistují.

Lékař vám může předepsat antihistaminika, která blokují receptor pro histamin, pokud se u vás objeví alergické projevy, jako jsou otoky, svědění, kožní reakce.

Antihistaminika však neléčí a histamin se může v těle nadále hromadit z potravy. Tyto léky zabraňují vzniku následných příznaků. To ale ztěžuje zjištění, která potravina vám dělá problém a která ne.

Při histaminové intoleranci se doporučuje doplňovat vitamin C a B6, které jsou potřebné pro funkci enzymu DAO, a vitamin D, který v těle často chybí.

Další důležitou metodou na podporu léčby je vyhýbání se stresu, který uvolňuje tělu vlastní histamin.

Pokud trpíte histaminovou intolerancí, sami víte, že některé potraviny vám dělají problém a jiné ne. Každý člověk reaguje na potraviny jiným způsobem, každé tělo je jiné.

Příznaky se zhoršují zejména tehdy, pokud během dne sníte více potravin s vysokým obsahem histaminu.

Histaminová intolerance se nechová podle tabulek.

Pokud jednomu člověku určitá potravina nevadí, jinému může v různých podobách způsobit velký problém. Pokud například někdo sní zralý banán, nic mu není a nepociťuje žádné problémy. Jinému člověku je po snědení zralého banánu špatně, je mu nevolno, bolí ho hlava, má křeče v břiše.

Proto by se měl každý člověk s potvrzenou histaminovou intolerancí sledovat, a to po každém zkonzumovaném jídle.

Nejlepším a nejjednodušším způsobem je udělat si zápisník a zapisovat si všechny potraviny a reakce na ně.

Jaké jsou zásady dodržování diety a přípravy jídla?

  • Potraviny musí být co nejčerstvější.
  • Ovoce by se nemělo jíst přezrálé, pouze zralé až téměř zralé.
  • Strava by měla být pestrá, aby se v těle nehromadil histamin z jiných neproblematických potravin.
  • Potraviny by se měly jíst vždy čerstvé a jejich následné ohřívání se nedoporučuje.
  • Jakmile je jídlo uvařené, uložte ho co nejrychleji do chladničky. Čím déle jídlo leží, tím více se bílkoviny v jídle rozkládají a způsobují zvýšenou hladinu histaminu v těle.
  • Potraviny by se neměly opakovaně ohřívat. Při každém ohřívání se vylučuje více histaminu.
  • Vyhýbejte se polotovarům, chemicky zpracovaným potravinám, alkoholu, benzoátům, siřičitanům (skrytým éterům v potravinách) a barveným potravinám.
  • Kupujte pouze maso, které je čerstvé, z ověřených zdrojů, nebylo dlouho v lednici nebo hluboce zmrazené.
  • Nejlepší je připravovat si jídlo doma a vyhýbat se restauracím.
Domácí vaření potravin
Vařením jídla doma máte jistotu, že budete jíst čerstvě uvařené jídlo z povolených potravin. Zdroj: Getty Images

Co mohu jíst?

Na internetu existuje mnoho tabulek a seznamů nízkohistaminových diet, ale pro každého je to individuální.

Mnoho tabulek a informací týkajících se povolených potravin si navzájem odporuje.

Je to opravdu individuální. Váš seznam potravin lze zjistit pouze vyzkoušením potravin a poznáním svého těla a jeho reakcí na potraviny.

Ve většině případů existuje shoda názorů

  • Jezte kuřecí maso bez kůže a čerstvé.
  • Vaječné bílky patří také mezi potraviny, které mají vysoký obsah histaminu, ale v jídle již převařené většinou nedělají problém.
  • Některé kombinace potravin vám mohou způsobit problém. Někdo snese kečup, pyré a je v pohodě. Jiného pálí žáha, zvrací, otéká. Je třeba zkoušet vše opravdu pomalu a v malých dávkách, zejména při prvním jídle.
  • Je lepší jíst kváskový chléb, který je lépe stravitelný než kvasnicový, se kterým je problém.

Mnoho lidí s poruchou histaminové tolerance má další přidružená onemocnění, jako je celiakie, intolerance nebo alergie na mléčné bílkoviny.

Mléko je pro většinu z nich těžko stravitelné. Proto ho nahrazují kokosovým nebo rýžovým mlékem, které se chuťově příliš neliší.

Opatrní by měli být také u potravin uvolňujících histamin: citrusy, kakao, čokoláda, ořechy, papája, luštěniny, rajčata, potravinářská barviva, přídatné látky.

Tabulka potravin vysvětlující jednotlivé skupiny a jejich pravděpodobnou toleranci

Přikládáme tabulku potravin. Začínají od dobře snášených při běžném užívání, kdy se neočekávají žádné příznaky, označených číslem 0.

Středně snášené potraviny často tolerované, s mírnými příznaky označené číslem 1.

Nevhodně snášené potraviny jsou označeny číslem 2 a velmi špatně snášené potraviny číslem 3.

Připomínáme, že je to opravdu individuální. Tabulka byla sestavena na základě získaných informací.

Tabulka vysvětlující číslování histaminové tolerance ve stravě

0 1 2 3
Potraviny, které jsou dobře tolerovány Při běžném užívání se neočekávají žádné příznaky Středně tolerované Potraviny často tolerované v malých množstvích, případně mírné příznaky Nevhodné potraviny Příznaky patrné při běžné konzumaci Velmi špatně snášené S výskytem mnoha příznaků

Podle původu se potraviny dělí na živočišné a rostlinné.

Rozdělení potravin rostlinného a živočišného původu
Rozdělení potravin rostlinného a živočišného původu. Zdroj: Getty Images

Živočišné potraviny

Živočišné potraviny pocházejí ze zvířat. Patří sem maso, mléčné výrobky, vejce a tuky živočišného původu.

Tabulka s podskupinou vejce

Vejce
0 1 2 3
křepelčí vejce slepičí vejce
vaječný žloutek vaječný bílek

Vaječný bílek se nedoporučuje jíst syrový kvůli vysokému obsahu histaminu.

Tabulka podskupin mléčných výrobků

Mléčné výrobky
0 1 2 3
čerstvé máslo, smetanové máslo podmáslí (mírně kyselé, na začátku fermentace) hotové sýry s přísadami tvrdý sýr  
kozí mléko jogurt (neochucený) sýr čedar všechny zrající sýry
ovčí mléko kefír sýr fontina
syrové, nezpracované máslo s mléčnou kulturou sýr gouda (zralý)
sladká smetana (neochucená, bez éček) mléko bez laktózy plísňový sýr
syrovátka sušené mléko sýr raclette
máslový sýr zakysaná smetana sýr rokfór
sýr gouda (nezralý, mladý) sýr feta tavený sýr
smetanový sýr, neochucený, velmi mladý (čerstvý) sýr z nepasterizovaného mléka
sýr mascarpone nezpracované výrobky ze syrového mléka
sýr mozzarella
sýr ricotta
sýr cottage

Tabulka s rozdělením potravin živočišného původu na maso, ryby, mořské plody a tuky živočišného původu

Maso
0 1 2 3
hovězí maso (čerstvé) vepřové maso (čerstvé) mleté maso (vážené, balené) klobásy
drůbež zvěřina vnitřnosti sušené maso
kachny uzené maso
jazyk (telecí, hovězí) klobásy
kuřecí maso (bez kůže) sušená šunka
mleté maso, konzumované ihned po mletí šunka
krůtí maso salám
křepelky
pštrosí
telecí maso (čerstvé)
Ryby
pstruh, uzený uzené ryby
ryby (čerstvě ulovené, hluboce zmrazené) ančovičky
siven americký ryby kupované, chlazené
tuňák
Mořské plody
všechny druhy vyloučeny všechny druhy mořských plodů
Ostatní
sádlo

Rostlinné potraviny

Rostlinné potraviny zahrnují obiloviny, luštěniny, brambory, zeleninu, ovoce, houby, ořechy, koření a tuky rostlinného původu.

Tabulka rostlinných potravin a produktů rostlinného původu

Potraviny rostlinného původu
0 1 2 3
amarant chléb ječný slad, slad
sladké brambory, sladké brambory ječmen pohanka
brambory pečivo pšeničné klíčky
kamut pšenice slunečnicová semínka
konopná semínka žito
kukuřice: kukuřičný klas, čerstvá, pasterizovaná, sušená (mouka, kaše), kukuřičné vločky (neochucené, bez éček)
maltodextrin
oves
pšeničný khorasan (Turanicum)
pšenice
quinoa
rýže: divoká, indická
rýžové sendviče, chipsy, nudle
palmový škrob
špalda
zizania

Při výběru potravin si pečlivě přečtěte informace o jejich složení, přidaných látkách, barvivech a příchutích, které mohou v těle vyvolat reakci.

Při výběru chleba je vhodnější kváskový chléb, který je lépe stravitelný než chléb z droždí.

Tabulka s rozdělením druhů ořechů a semen rostlinného původu

Ořechy
0 1 2 3
makadamové ořechy kešu ořechy arašídy vlašské ořechy
para ořechy lískové ořechy chufa, pražené mleté mandle
tygří ořechy, nepražené mandle, pražené tygří ořechy, pražené
pistácie piniová semínka
nepražené mandle kaštany
Semínka
semínka chia sezamová semínka slunečnicová semínka
psyllium
dýňová semínka

Ořechy a semena jsou povoleny, zejména nepražené. Ve větším množství mohou zatěžovat žaludek, zejména u lidí s trávicími problémy. Ořechy jsou také považovány za vysoce alergenní.

Rozdělení tolerance tuků a olejů rostlinného původu (tabulka)

Tuky a oleje
0 1 2 3
kokosový olej slunečnicový olej olej z vlašských ořechů
bodlákový olej makadamový olej
margarín bez éterů
olivový olej
palmový olej
řepkový olej
olej z černého kmínu
dýňový olej
olej z dýňových semen

Většina povolených olejů a tuků nezpůsobuje problémy, ale jejich používání by mělo být umírněné a nemělo by se s ním přehánět.

Rozdělení zeleniny podle skupin tolerance (tabulka)

Zelenina
0 1 2 3
artyčok česnek fazole obecná kysané zelí
chřest křen chilli papričky
brokolice cibule lilek
čekanka hrách setý (čerstvý, sušený) cizrna
bílá cibule (s bílou slupkou) kedlubny fazole borlotti
cuketa růžičková kapusta kopřivy
dýně kapusta olivy
fenykl pórek pálivé papriky
zelí (červené, čínské) zelené fazolky rajčata
květák rukola rajčata
mrkev sója (fazole, mouka)
sladké papriky čočka
pastinák špenát
špenát luštěniny (sója, čočka, hrách, fazole)
ředkvičky: bílé, červené nakládaná zelenina
červená řepa: bílá, červená
salát
ledový salát
chřest
dýně
okurka
celer
řeřicha

Rozdělení ovoce podle tolerance (tabulka)

Ovoce
0 1 2 3
acerola fíky (čerstvé nebo sušené) ananas   limetka
banán s cukrem hruška avokádo pomeranč
černý bez mango zralý banán pomerančová kůra
broskev vodní meloun jahody citron
brusinky rebarbora kakao, kakaový prášek citronová kůra
třešně šípky maliny citrusové plody: grapefruit
borůvky švestky, sušené švestky mandarinky
datle (sušené) papája
dračí ovoce kiwi
kdoule
angrešt
goji
granátové jablko
rozinky
hrozny
hurmi kaki
jablka
kakaové máslo
kaki
karambola
kokos, kokosové mléko
kustovnice čínská
liči
meruňka
meloun (kromě vodního melounu)
nektarinka
ostružiny
rakytník řešetlákový
červený rybíz, černý rybíz
třešně a višně

Všechny plody se nedoporučují konzumovat přezrálé nebo sušené. Přezrálé ovoce může obsahovat fermentaci, která je pro osoby s histaminovou intolerancí vysoce riziková a může v těle vyvolat reakci.

Vždy sáhněte po čerstvém, tvrdém a pokud možno méně vyzrálém ovoci, u kterého nehrozí riziko kvašení a vysoké hladiny histaminu.

Tabulka s bylinami rozdělenými do skupin podle snášenlivosti

Bylinky
0 1 2 3
bazalka medvědí česnek pískavice řecké seno
máta pažitka kopřiva
oregano kopr
petržel
rozmarýn
šalvěj
saturejka
majoránka
tymián
koriandr

Bylinky byly vždy považovány za léčivé, ale některé druhy zvyšují hladinu histaminu v těle a způsobují potíže.

Tabulka hub a podhoubí podle předpokládané snášenlivosti

Houby, houby
0 1 2 3
kvasinky (všechny druhy) hřib smrkový červené řasy
žampiony hřiby, houby chaluhy
hnědé řasy
mořské řasy

Konzumace hub při nízkohistaminové dietě je velmi individuální. Obecně je doporučeno se jejich konzumaci vyhnout. Pokud jste milovníky hub, můžete vyzkoušet žampiony, které jsou některými lidmi poměrně dobře snášeny.

Při konzumaci hub se zaměřte spíše na čerstvé, právě nasbírané a rychle zpracované houby než na ty, které už nějakou dobu leží na pultech obchodů.

Tabulka sladidel podle pravděpodobné snášenlivosti

0 1 2 3
agávový nektar, sirup umělá sladidla kořen lékořice
březový cukr, xylitol sladový výtažek
cukr (řepkový, třtinový
dextróza
sorbitový cukr
fruktóza
glukóza
javorový cukr
karamel
laktóza
palmový cukr
maltóza, sladový cukr
med
sacharóza

Rozdělení koření, látek určených k aromatizaci a ochucení používaných při přípravě potravin (tabulka)

Koření, ochucovadla, aromata
0 1 2 3
mák bílý pepř balzamikový ocet
jalovec (bobule) muškátový oříšek vývary vinný ocet (bílé víno, červené víno)
kardamom jablečný ocet černý pepř sójová omáčka
hřebíček vanilka: vanilkový prášek, cukr, extrakt zelený pepř hořčice
kmín zázvor kari kečup
koriandr kvasnicový extrakt
kurkuma paprikové palivo
kvasný ocet, lihový ocet římský kmín
sladká paprika sójová omáčka
kmín hořčičné semínko
černý kmín hřebíček
bobkový list
koriandr římský
skořice
tymián
fenykl

S kořením, ochucovadly a aromaty zacházejte opatrně, nepřehánějte to.

Rozdělení nápojů podle tolerance (tabulka)

Voda
0 1 2 3
voda z vodovodu termální voda obsahující síru, fluor, jód, kyselinu uhličitou
minerální voda, neperlivá
Čaje
verbeny čaj bylinné čaje z léčivých bylin černý čaj
heřmánkový čaj maté
lipový čaj zelený čaj
roiboos kopřivový čaj
šalvějový čaj šípkový čaj
mátový čaj
Šťávy
brusinkový nektar pomerančový džus rajčatová šťáva citrusové šťávy
Nápoje, limonády
bezinkový sirup limonády energetické nápoje
sladké perlivé nápoje čokoládové nápoje
limonády kakaové nápoje
coca-cola vařená čokoláda
cola
káva
espresso

Rostlinná mléka

ovesný nápoj sójové mléko
rýžové mléko

Alkoholické nápoje podle tolerance (tabulka)

0 1 2 3
Alkoholické nápoje
víno bez histaminu brandy alkohol, ethanol
lihoviny, čiré lihovina
pálenky, čiré pálenka, barvená, aromatizovaná
pivo šampaňské
rum šumivé víno
bílé víno víno
červené víno

Alkoholické nápoje většina lidí snáší velmi špatně.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.