- encyklopedia.akv.sk – Trans tuky v potravinách
Fit jablečný koláč? Zkuste recept z piškotového těsta, s pudinkem a tvarohem
Jablka jsou tradičním a velmi oblíbeným ovocem. Udělejte si s námi chutný, šťavnatý a zdravý jablečný koláč.
Obsah článku
Jablečný koláč s pudinkem a tvarohem může být fit varianta, jak si takový úžasný koláč připravit.
Těsto jsme mírně upravili, aby představovalo o něco zdravější náhradu klasického piškotového těsta. Náš recept si můžete ještě doladit podle svých představ. Dozdobením ořechy, ovesnými vločkami či mandlemi určitě potěšíte vaše chuťové pohárky.
U podobných receptů je velmi oblíbené i listové těsto. Výhodou je rychlá úprava a také zajímavá chuť. Patří však mezi potraviny, které obsahují nebezpečné trans mastné kyseliny. Proto se mu raději vyhněte.
V tomto receptu jsou hlavní a nejdůležitější přísadou jablka. Zákusku dodají tu správnou šťavnatou chuť i vůni.
Jablka jsou prospěšná nejen díky minerálům a vitaminům, ale i pro obsah minerálních solí, organických ovocných kyselin a vlákniny. Látky obsažené v jablku chrání srdce a cévy. Také upravují hladinu cholesterolu v krvi a brání tak vzniku aterosklerózy.
Více o ateroskleróze i vláknině si můžete přečíst v našich článcích:
- Vláknina jako prevence i lék. Kolik jí denně potřebujeme?
- Naše tělo potřebuje omega-3 mastné kyseliny. Přijímáme jich dostatek?
Recept na jablečný koláč s pudinkem a tvarohem
Náš recept je poměrně rychlý a jednoduchý. Bez velké námahy připravíte chutný jablečný koláč, který dotvoří tu správnou domácí pohodu.
Budete potřebovat:
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 g třtinového cukru
- 1 dcl olivového oleje
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 pudink + 1 polévková lžíce třtinového cukru
- 500 ml mléka
- 100 g másla
- 250 g jemného nízkotučného tvarohu
- 1 kg jablek
- špetku mleté skořice
- oříšky, mandlové lupínky nebo ovesné vločky
Jak na to
Předehřejte si troubu, zhruba na 180 °C. Nachystejte si plech, na který dejte pečicí papír.
Rozbijte vejce tak, abyste oddělili žloutky od bílku. Žloutky smíchejte s třtinovým a vanilkovým cukrem. Postupně přidávejte olej a mouku s práškem do pečiva.
Nakonec vyšlehejte z bílků tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Pokud se vám zdá těsto příliš tuhé, můžete přimíchat trochu vody.
Směs vlijte na připravený plech s pečicím papírem a vložte do trouby asi na 30 až 45 minut. Těsto musí být mírně zabarvené a po zapíchnutí a vytažení špejle na ní nesmí zůstat nalepené těsto.
Jablka očistěte a nastrouhejte.
Pokládejte je rovnoměrně na upečené a vychladlé těsto. Posypte trochou skořice. Jsou-li jablka příliš kyselá, přidejte i trochu vanilkového cukru.
Nyní si připravte pudink.
Rozmíchejte tedy obsah sáčku spolu s cukrem a trochou vlažného mléka. Zbylé mléko nechte vařit. Směs za stálého míchání vlijte do vařícího mléka. Ještě asi minutu povařte.
Do připraveného pudinku vmíchejte máslo a po vychladnutí přidejte ještě jemný tvaroh. Směs pudinku, másla a tvarohu rozetřete na těsto s jablky.
Tvaroh obsahuje mnoho prospěšných látek jako například minerály a vitamíny. Významné zastoupení má zejména vápník, který má význam hlavně pro kosti, svaly a zuby.
Vrch jablečného koláče můžete posypat nasekanými oříšky, mandlovými lupínky či ovesnými vločkami. Koláč vložte do trouby a nechte ještě zapéct asi na 10 minut.
Ořechy obsahují kvalitní tuky, vlákninu, množství vitamínu E, draslík a hořčík. Jejich pravidelná konzumace přispívá ke snižování špatného cholesterolu (LDL) a mírnému zvyšování dobrého (HDL) cholesterolu.
Přejeme dobrou chuť!
Nechte se inspirovat i našimi ostatními svěžími recepty: