- akv.sk - Lívance z cizrny, kysaného zelí a brambor
Falafel pečený v troubě? Zdravý recept z cizrny, nejen pro vegany
Nechte se inspirovat arabskou kuchyní a připravte si s námi hodnotný pokrm zvaný falafel. Překvapí vás nejen svojí chutí, ale i pozitivním vlivem na zdraví.
Obsah článku
Recept na tradiční falafel je jednoduchý a poměrně rychlý. Tato specialita se s oblibou servíruje v arabské placce, tortille, nebo zabalený v pitě, což je arabský chléb.
Falafel je tradiční arabské jídlo. Udává se, že tato specialita je původem z Egypta. V současnosti je rozšířena po celém Blízkém východě. Jsou to vlastně smažené kuličky, které se připravují z rozemleté cizrny nebo bobu. Použít se může i kombinace obou těchto zdravých luštěnin.
Falafelové kuličky se standardně smaží ve fritéze či na pánvi. Avšak pečený v troubě, bez použití zbytečného tuku, představuje ještě zdravější verzi této pochoutky.
Výborně se hodí k různým salátům i zavařené zelenině.
Vy si můžete tento recept vychutnat i tak trochu po našem a připravit si k němu rýži či brambory. Tu pravou chuť tomuto orientálnímu jídlu ovšem dodá právě zelenina.
Nejen v minulosti byl falafel oblíbenou náhražkou masa. Připravoval se proto zejména v období půstu.
Hlavní ingrediencí tohoto jídla je cizrna. Ta patří mezi nejoblíbenější luštěniny. Známá je zejména ve Středomoří. Je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamínů i minerálů.
Má prebiotické účinky a na rozdíl od jiných luštěnin nemá takovou tendenci madýmat. Využívá se proto do salátů či pomazánek, ale i rozemletá k zahuštění různých omáček.
Nejen pro chuť, kterou cizrna má, ale i pro její nutriční hodnoty, je u veganů a vegetariánů cizrna oblíbenou náhražkou masa.
Přečtěte si také náš recept:
Čočková polévka: Jednoduchý recept na hodnotný a zdravý pokrm?
Recept na falafel pečený v troubě
Ať už patříte mezi vegany, nebo ne, nutriční vlastnosti tohoto pokrmu přivítá i váš organismus. Pojďte si tedy spolu sny zpestřit jídelníček o toto zdravé, hodnotné, ale i chutné jídlo.
K přípravě budete potřebovat:
- 450 g sušené cizrny
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- petrželku
- 3 polévkové lžíce celozrnné mouky
- 1 polévková lžíce koriandru
- špetka kardamomu
- 1 až 2 čajové lžičky solit
- trocha olivového oleje
Jak na to:
Cizrnu je třeba den předem nechat namočenou v čisté vodě.
Takto dostatečně změkne a není třeba ji vařit. Před samotnou přípravou ji jen přeceďte přes sítko a propláchněte vodou.
Troubu si předehřejte na 180 °C.
Cibuli, česnek a petrželku nakrájejte. Všechny přísady včetně koření a mouky vložte do mixéru a mixujte.
Je lepší, pokud má směs poněkud hrubší konzistenci. Nemusíte tedy mixovat příliš na jemno.
Podle potřeby přidejte trochu vody nebo mouky, aby se ze směsi daly tvarovat kuličky.
Ideální je, pokud směs necháte jednu až dvě hodiny odpočívat v chladničce.
Z připraveného těsta udělejte menší kuličky, které pokládejte na plech vystlaný pečicím papírem. Mírně je pokapejte olivovým olejem a pečte zhruba 25 až 30 minut.
Přejeme dobrou chuť!