Cuketové placky v troubě? Fit recept s ovesnými vločkami

Cuketové placky v troubě? Fit recept s ovesnými vločkami
Zdroj fotografie: Getty images

Zpestřete svůj jídelníček o tuto živinami nabitou zeleninu a připravte si jednoduché a zdravé cuketové placky.

Náročnost: Nízká

Příprava: 50 minut

Porce: 2

Cuketové placky pečené v troubě jsou fit pochoutkou. Spolu s mrkví, bramborami, cibulí a česnekem vykouzlíte na plechu zdravé a chutné jídlo.

Cuketa je vyhledávána nejen pro její jemnou a dobře kombinovatelnou chuť, ale zejména pro své zdraví prospěšné vlastnosti.

Zejména při redukčních dietách je právě cuketa velmi vyhledávanou surovinou. Má totiž málo kalorií a vysoký obsah vody, karotenů a minerálních látek. Zlepšuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu a vyplavuje z těla sůl a nadbytečnou vodu.

Ingredience

Na vynikající cuketové placky budete potřebovat:

  • 1 středně velkou cuketu (zhruba 400 g)
  • 1 mrkev
  • 4 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 1 menší cibuli
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 vajíčko
  • špetka soli, pepř, kmín a majoránku
  • pár kapek olivového oleje

Postup přípravy jídla

Naše placky jsou pečené v troubě. Takové placky nejsou mastné, a jsou tedy dietnější. Pro ještě zdravější variantu jsme místo mouky použili ovesné vločky.

Jak na to:

1.

Cuketu omyjte, zbavte slupky a nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte pár minut na sítu, abyste ji zbavili přebytečné vody. Můžete ji i vyždímat.

Mrkev, brambory a česnek také očistěte a nastrouhejte. Cibuli nakrájejte nadrobno.

Nebojte se přidat do placek zeleninu, například mrkev, česnek či cibuli. Cibule obsahuje množství antioxidantů, pyridoxin či kyselinu listovou. Chrání před různými chorobami a je přínosem i pro naše srdce a cévy.

Možná vás zaujme i článek: Fit česneková polévka jako zdravý recept na postrach chřipky?

Mrkev má zase vysoký obsah beta-karotenu, který zabraňuje hlubšímu pronikání UV záření do pokožky. Chrání tedy před slunečním zářením a jeho škodlivými účinky.

Přečtěte si také náš článek: Krásně opálená pokožka a naše zdraví: Jak na zdravé opalování?

2.

Přidejte ovesné vločky, vajíčko a vše spolu zamíchejte. Dochuťte ještě solí, pepřem, špetkou kmínu a majoránky.

Pokud se vám hmota zdá být stále řídká, přidejte ještě ovesné vločky.

Ovesné vločky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, cukru i inzulínu v krvi. Také snižují krevní tlak a zlepšují imunitu. Podle některých odborníků bychom měli sníst alespoň 4 polévkové lžíce ovesných vloček denně.

3.

Troubu předehřejte na 200 °C. Přichystejte si plech, na který rozprostřete pečící papír. Na něj lžičkou poklaďte připravenou směs a rozmačkejte do tvaru placky.

4.

Pokapejte olivovým olejem a pečte dozlatova zhruba 20 až 30 minut.

Dobrou chuť

Cuketa patří mezi potraviny velmi oblíbené v letním období. Je lehce stravitelná a má vysoký obsah vody. Přečtěte si také zajímavý článek: Jak na horké počasí? Připravte se s námi a nepodlehněte

Přestože se obvykle používá tepelně upravená, výborná je i čerstvá. Poslouží i jako zpestření různých salátů a příloh. Své využití mají dokonce i květy cukety. Smažené květy cukety představují pro mnohé delikatesu.

Průměrný obsah některých živin, prvků a vitamínů v cuketě (tabulka):

Složka Průměrný obsah
voda  93,7 g / 100 g
bílkoviny  1,8 g / 100 g
tuky   0,4 g / 100 g
cukry   1,7 g / 100 g
vláknina  0,9 g / 100 g
cholesterol   0 g / 100 g
mastné kyseliny  0,4 g / 100 g
energie  74 kJ / 100 g
Ca  25 mg / 100 g
K  360 mg / 100 g
Mg  22 mg / 100 g 
P  45 mg / 100 g
Fe  0,8 mg / 100 g
Na  1 mg / 100 g
vitamín C  21 mg / 100 g

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.