- opotravinach.sk - Královna luštěnin
- metabolizmus.sk - Čočka – bílkoviny, železo, vápník
Čočková polévka: Jednoduchý recept na výživný a zdravý pokrm?
Čočka se právem pokládá za královnu luštěnin. V minulosti vyhledávaná ve vyšší společnosti či využívaná jako platidlo. Objevte v ní bohatství, které v sobě ukrývá. Uvařte si spolu s námi tradiční, jednoduchou a zejména zdravou čočkovou polévku.
Obsah článku
Čočka má vysoký obsah bílkovin. Proto je vyhledávána zejména vegetariány, u nichž tvoří významnou složku stravy.
Přestože jde o nízkokalorickou a dietní luštěninu, její nutriční hodnota je přesně to, co z této rostliny dělá královnu luštěnin.
Je bohatým zdrojem vápníku, železa, fosforu, selenu, zinku i vitamínů B. Doporučuje se zejména při anémii z nedostatku železa, ke zlepšení imunity, při redukčních dietách a zvýšeném cholesterolu.
Samozřejmě nemůžeme zapomínat na vlákninu obsaženou v čočce, která napomáhá trávení a je prevencí proti zácpě.
O důležitosti vlákniny se dočtete v našem článku: Vláknina jako prevence i lék. Kolik jí denně potřebujeme?
Sacharidy, které čočka obsahuje, zajišťují plynulý přísun glukózy do krve i buněk. Je proto vhodná i pro lidi trpící cukrovkou.
Druhy čočky
hnědá | nejznámější a nejrozšířenější | bohatá na železo, vápník, selen, fosfor, zinek, vitamíny B, kyselinu listovou |
červená | má jemnější a sladší chuť | bohatá na železo |
zelená | má kořeněnou chuť | nezpůsobuje nadýmání |
černá | chuť připomínající ořechy | pevnější a hutnější charakter |
žlutá | jemná chuť | charakteristická pro indickou kuchyni |
Recept na zdravou čočkovou polévku
Čočková polévka patří mezi oblíbené recepty české kuchyně. Mnozí si ji s přidáním uzeného masa připravují jako jeden z tradičních vánočních chodů.
K přípravě budete potřebovat:
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
- 150g čočky
- 1 cibuli
- stroužek česneku
- 1 až 2 brambory
- 1 mrkev
- sůl a pepř
- majoránka
- bobkový list
- petrželka
Předtím, než se rozhodnete uvařit polévku z čočky, je dobré ji opláchnout a předem namočit.
Doba máčení záleží na druhu čočky, pro kterou jste se rozhodli. Ve většině postačí zhruba 2 hodiny, ale například červená a žlutá čočka se pěkně uvaří i bez namočení předem.
Namočením luštěniny do studené vody docílíte i toho, že nebude tak nadýmat. Luštěnina totiž takto nasaje tekutinu, která rozštěpí těžko stravitelné oligosacharidy.
Jak na to:
Na olivovém oleji zesklovaťte na kousky nakrájenou cibuli. Nebojte se přidat trochu nadrobno nakrájeného česneku, který dodá polévce zajímavou chuť i vůni.
Přidejte bobkový list a na kostičky nakrájené brambory a mrkev, která polévku obohatí příjemnou barvou. Restujte zhruba 5 minut.
Náš tip: Pokud vám to zdravotní stav dovolí, použijte místo olivového oleje trochu vepřového sádla a na kostičky nakrájenou slaninku. Polévka tak nabude voňavé chuti a vůně uzeného masa.
Přidejte opláchnutou čočku a zalijte vodou nebo vývarem. Vařte zhruba 30 až 40 minut, dokud není čočka měkká.
Dochuťte solí a pepřem. Přidejte trochu petrželky, majoránky a ještě chvilku povařte.
Polévku zahustěte klasickou jíškou.
Chcete-li se vyhnout zahuštění polévky moukou, rozmixujte ji zčásti ponorným mixérem. Rozmixované kousky polévku zahustí a nemusíte tak už zahušťovat ničím jiným.
Pokud se přece jen rozhodnete zahustit polévku tradiční jíškou, budete potřebovat:
- 1 polévkovou lžíci oleje
- menší cibulku
- 1 polévkovou lžíci hladké mouky
Na rozehřátém oleji lehce orestujte nakrájenou cibulku, zasypte moukou a chvíli osmažte. Odsuňte z tepelného zdroje a za stálého míchání přilévejte studenou vodu.
Vodu přidávejte podle potřeby, dokud není jíška příliš hustá, ani příliš řídká. Hotovou jíšku přidejte do polévky, ještě chvíli povařte.
Přejeme dobrou chuť!