- healthline.com - 11 Impressive Health Benefits of Saffron. Healthline. Ryan Raman, MS, RD
- TREBEN, Maria. Zdraví z boží lékárny: léčivé byliny, rady a zkušenosti. V České republice 5. vydání. Přeložil Jana DUŠKOVÁ. České Budějovice: Dona, 2022. ISBN 978-80-7322-236-9
- medicalnewstoday.com - What are the health benefits of saffron? Medical News Today. Natalie Olsen, R.D., L.D., ACSM EP-C
- lifeextension.com - 12 Health Benefits of Saffron. Life Extension. Michael A. Smith, MD
- TRENCHI, Cinzia. Bylinky a koření: žijte zdravě díky přírodě. Přeložil Sára LEBEDOVÁ. Praha: Dobrovský, 2019. Knihy Omega. ISBN 978-80-7585-110-9.
Šafrán: jaké jsou zdravotní účinky tohoto vzácného koření? + Pěstování
Šafrán je rostlina a používáme ho jako koření. Patří k nejdražším. Jaké jsou jeho zdravotní účinky?
Vlastnosti
Šafrán je rostlina, z níž se získává známé aromatické koření. Patří k nejdražším kořením na světě. Kromě využití v gastronomii má šafrán i zdraví prospěšné účinky. Znáte všechny výhody šafránu?
Koření šafrán má výraznou červenou barvu, nasládlou, intenzivní chuť a používá se v mnoha druzích kuchyně po celém světě. Svým složením napomáhá celkovému zdraví, vitalitě, plodnosti a psychické pohodě.
Obsah živin, účinky, pěstování a mnoho dalších informací najdete v tomto článku.
Co je to šafrán?
Šafrán je jedním z nejstarších a nejcennějších koření na světě.
Na rozdíl od mnoha jiných koření není šafrán semenem ani plodem. Jedná se o sušené čnělky květů rostliny. Je to vytrvalá rostlina zvaná Crocus sativus. Šafrán je řazen do čeledi kosatcovitých.
Různé prameny se mírně liší, pokud jde o původ šafránu. Mnohé uvádějí jako zdroj Írán, jiné Řecko. Indie, Egypt, Maroko. Španělsko a západní Asie jsou také známé svými úrodami šafránu.
Rostlina vytváří fialové květy. Každý z nich nese tři tenké, 3 cm dlouhé, červenohnědé tyčinky, které jsou základem pro výrobu vzácného koření.
I dnes se čnělky sbírají ručně, ručně se oddělují od zbytku květu a poté se důkladně suší. Ruční sběr má tedy velký vliv na konečnou cenu koření.
V přírodě se běžně vyskytuje také šafrán bělokvětý, který je však známý jako nepravý šafrán. Ve skutečnosti tato odrůda nemá vlastnosti šafránu pravého (setého). Šafrán nepravý se tak používá jako okrasná rostlina.
Je proto nutné se dívat na cenu, protože nepravý šafrán je výrazně levnější variantou.
Nepravý šafrán se často prodává v mleté formě v jižních nebo arabských zemích, kde ho kupují hlavně turisté. Pravý šafrán sladce voní, ale chutná hořce.
Existují tři základní druhy šafránu:
- Negin - Jedná se o nejdražší koření, které se sklízí na začátku sezóny. Obsahuje pouze sytě červené šišky, což mu dodává výraznou a charakteristickou barvu. Vlákna jsou dlouhá a neporušená, takže jeho sklizeň vyžaduje zručnost a opatrnost při manipulaci.
- Sargol - Je jedním z nejcennějších druhů šafránu na trhu. Používají se pouze červené tyčinky rostliny. Vlákna jsou o něco kratší a obsahuje také malé části. Rozdíl je však ve způsobu a rychlosti zpracování. I v tomto případě se však jedná o velmi kvalitní šafrán za vynikající cenu.
- Poushal - U tohoto druhu šafránu se používají i žluté tyčinky květů, což následně způsobuje menší barevnost.
Šafrán obsahuje vitaminy B, A a C.
Z minerálů jsou obsaženy mangan, hořčík, draslík, selen a fosfor. Šafrán obsahuje také karotenoidy a antioxidanty.
Tabulka uvádí nutriční hodnoty na čajovou lžičku šafránu
Energetická hodnota | 6,5 kcal |
Sacharidy | 1,37 g |
Vláknina | 0,08 g |
Tuky | 0,12 g |
Bílkoviny | 0,23 g |
Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálů na jednu polévkovou lžíci šafránu
Vitamin A | 11 IU | Draslík | 36 mg |
Vitamin B1 | 0,002 mg | Hořčík | 5,5 mg |
Vitamin B2 | 0,006 mg | Vápník | 2,3 mg |
Vitamin B3 | 0,031 mg | Železo | 0,2 mg |
Vitamin B6 | 0,021 mg | Zinek | 0,32 mg |
Vitamin B9 | 1,9 mcg | Fosfor | 5,2 mg |
Vitamin C | 1,7 mg | Měď | 0,007 mg |
Mangan | 0,59 mg | ||
Sodík | 3 mg | ||
Selen | 0,1 mcg |
Vnitřní použití
Podpora imunity a celkového zdraví
Šafrán obsahuje antioxidanty, které chrání naše buňky před oxidačním stresem a volnými radikály. Jedná se zejména o karotenoidy kortin a krocetin, které jsou také zodpovědné za červenou barvu šafránu.
Díky svému složení a obsahu vitaminů B a C má šafrán příznivý vliv na celkové zdraví organismu, podporuje imunitní systém a obranyschopnost.
Protirakovinný potenciál
Poškození volnými radikály je často spojováno právě s chronickými onemocněními, jako je například rakovina. Šafrán obsahuje krocin, který spouští apoptózu - programovanou buněčnou smrt u řady rakovinných buněk.
Vědci proto zkoumají, zda šafrán a jeho účinné látky vykazují protirakovinný potenciál. Ve studiích byl zjištěn účinek zejména na buňky rakoviny tlustého střeva.
Afrodiziakální účinek a podpora erekce
Přírodní afrodiziaka jsou potraviny nebo rostliny, které přirozeně zvyšují libido. Mnohé studie naznačují, že šafrán může mít afrodiziakální vlastnosti.
Šafrán je spojován s podporou erekce u mužů. Zmírňuje psychické napětí a podporuje sexualitu. Tradiční koření je tak přírodním pomocníkem při impotenci.
Některé zdroje uvádějí, že zejména šafrán může u žen kromě libida pomoci léčit i příznaky PMS.
Podpora kardiovaskulárního zdraví
Šafrán prospívá cévám a je bojovníkem proti ateroskleróze. Obsahuje draslík, který snižuje krevní tlak. Tím zmírňuje celkovou zátěž kardiovaskulárního systému.
Obsahuje také koncentraci železa, které je vynikajícím přírodním pomocníkem při regulaci zdravého krevního oběhu.
Podpora zdraví nervového systému
Šafrán přispívá ke správnému fungování nervové soustavy, fyziologickým duševním funkcím a podporuje dobrou náladu.
Zkoumá se příznivý účinek a užitečnost šafránu při onemocněních, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba a další duševní poruchy související s věkem.
Podpora duševního zdraví a zmírnění deprese
Šafrán je koření, které podpoří duševní zdraví, zlepší náladu a omezí úzkostné stavy včetně depresí a nepříjemných pocitů. Šafrán je proto také označován jako sluneční koření.
Složky obsažené v šafránu mají příznivý vliv na hladinu hormonu dopaminu a serotoninu, které v nás vyvolávají stav štěstí. Šafrán tak pomáhá při léčbě příznaků mírné až středně těžké deprese.
Vnější použití
Podpora hojení a zdraví pokožky
Šafránový olej, známý také jako císařský olej, se vyrábí macerací vláken z květů šafránu.
Je to přírodní pomocník proti stárnutí a hojení. Má rozjasňující, hojivé a hydratační vlastnosti.
K dispozici je také jeho forma esenciálního oleje pro aromaterapeutické použití.
Sběr a skladování
Pěstování, sklizeň a skladování
Pěstování šafránu není náročné, problémem je však jeho sklizeň.
Pěstuje se z cibulí, podobně jako tulipány. Rostlina vyrůstá z cibulovitého kořene. Vysazuje se na podzim do dobře připravené půdy.
Výsev šafránu vyžaduje kvalitní půdu a dostatečně slunné stanoviště. Půda by měla být lehká a dobře propustná. Je nutná pravidelná mírná závlaha (jednou týdně), rostlina je však náchylná na přemokření.
Začátkem podzimu se ze země začínají objevovat výhonky a později fialový květ, ze kterého se získávají vlákna, a tedy i koření. Doba kvetení je přibližně 2 až 3 týdny.
Květy a jejich tenká vlákna je vhodné sbírat co nejdříve po odkvětu. Bylina by se měla sbírat ručně. Po odkvětu se z květů nůžkami odstřihnou blizny a usuší se.
K výrobě jednoho kilogramu šafránového koření je třeba nasbírat části asi ze 150 000 květů. Výsledný produkt je tedy obtížně dostupný.
Sušený šafrán je lehký a křehký. Skladování šafránových vláken by mělo probíhat na suchém a tmavém místě v dobře uzavřené nádobě.
Shrnutí účinků šafránu
- Podpora imunity a odolnosti
- Podpora celkového zdraví organismu
- Antioxidační účinek
- Podpora zdraví kardiovaskulárního systému
- Protinádorový potenciál
- Podpora libida a erekce
- Afrodiziakální účinek
- Pomoc při premenstruačním syndromu
- Podpora zdraví nervového systému
- Podpora psychického zdraví
- Podpora léčby deprese
- Podpora stavu pokožky
Šafrán a vedlejší účinky
Koření v běžném množství nemá u zdravých jedinců žádné stanovené kontraindikace. Obecně platí, že je bezpečné užívat 1,5 gramu šafránu denně. Větší množství (nad 5 gramů) může být toxické a způsobovat nežádoucí vedlejší účinky.
Těhotné a kojící ženy by šafrán neměly konzumovat bez porady s lékařem.
Šafrán v kuchyni
Jednou z mnoha výhod šafránu je, že se velmi snadno zařazuje do jídelníčku. Šafrán lze použít jak ve studené, tak v teplé kuchyni.
Šafrán se používá v tradiční indické, arabské a turecké kuchyni. V obchodech je k dostání v mleté i nemleté formě. Zázračný zlatočervený prášek lze smíchat s máslem, olejem a přidávat do různých pokrmů. Jeho barva dodává omáčkám krásnou barvu a chuť.
Je vynikající do omáček, pomazánek, vývarů, salátů, brambor a rýže. Nejčastěji se používá k ochucení rýže (rizota), ale často se používá i do ryb, mořských plodů a masa.
Je třeba si uvědomit, že přidáním šafránu do pokrmu získá pokrm specifickou chuť a barvu.
Špetka tohoto koření dodává charakteristické aroma a pronikavou hořkou chuť. Ve většině receptů stačí špetka koření, aby skutečně prostoupila celý pokrm.
Oblíbený čaj s přídavkem několika nitek šafránu pozvedne horký nápoj na vyšší úroveň. Překvapí vás nejen svou chutí a charakteristickou vůní, ale také svými zdravotními účinky.
Šafránový čaj najdete samostatně i jako součást čajových směsí.
Důležité informace a zajímavosti
Šafrán je rostlina, ze které se ručně vyrábí cenné koření.
Červené koření šafrán je jedním z nejdražších koření na světě.
Má příznivé zdravotní účinky. Podporuje imunitní systém, imunitu, libido a duševní zdraví.