- healthline.com - Healthline: 7 Proven Health Benefits of Brazil Nuts
- webmd.com - WebMD: Health Benefits of Brazil Nuts
- medicalnewstoday.com - Medical News Today: What are the benefits of eating Brazil nuts?
- medicinenet.com - Medicine Net: 8 Health Benefits Why Brazil Nuts Are Very Good for You
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Medicus. Praha: Current media, [2019]. ISBN 978-80-88129-44-8.
Para ořechy plné selenu: Jaké jsou zdravotní účinky brazilských ořechů?
Para ořechy jsou jedním z nejzdravějších druhů ořechů na světě. Jsou stále oblíbenější nejen pro svou chuť, ale také pro své zdraví prospěšné účinky. Jaké jsou přínosy para ořechů? Jaká je doporučená denní dávka?
Vlastnosti
Brazilské ořechy, jinak známé jako para ořechy, pocházejí z Jižní Ameriky. Rostou na stromu s názvem juvie ztepilá, který dorůstá výšky až 50 m a průměru kmene až 2 m. Jeho životnost přesahuje 500 let, což z něj činí jeden z nejdéle žijících stromů na světě.
Obsah živin, kontraindikace, použití para ořechů a mnoho zajímavých informací najdete v článku níže.
Para ořechy dozrávají v silné kulaté skořápce v tzv. kokosovém ořechu. Tento tvrdý ořech může vážit až 2 kg a uvnitř obsahuje přibližně 12-20 para ořechů.
Brazílie byla a stále je velmi významným vývozcem para ořechů. Ořechy mají mírně nasládlou a velmi jemnou chuť.
Název "para" je odvozen od brazilského státu Pará.
Brazílie, Bolívie a Peru jsou největšími světovými producenty para ořechů. Do Ameriky se para ořechy dostaly na začátku 19. století a stejně jako v Evropě trvalo dlouho, než si získaly velkou oblibu.
A není divu. Para ořechy patří k nejzdravějším ořechům.
Obsah živin
Para ořechy jsou výživovou bombou. Jsou jedním z nejlepších rostlinných zdrojů selenu.
Obsahují vitaminy B, C a E. Z minerálních látek je v nich přítomen selen, hořčík, vápník, železo, draslík, měď, zinek, mangan, fosfor a sodík.
Jeden kousek spařených ořechů obsahuje přibližně 96 mg selenu, což je 170 % denní dávky selenu.
Jsou důležitým zdrojem selenu, který je nezbytný pro správné fungování našeho organismu. Podporuje fyziologickou funkci štítné žlázy, imunitní systém a krvetvorbu.
Ořechy jsou zdrojem mastných kyselin omega 3 a omega 6. Jsou také výborným doplňkem zdravých tuků. Více než 30 % tuků v para ořeších tvoří polynenasycené mastné kyseliny, které mají příznivý vliv na zdraví kardiovaskulárního systému.
Vzhledem k vysokému obsahu tuku patří para ořechy mezi kaloricky nejnáročnější druhy ořechů. Jejich konzumace je proto vhodná v přiměřeném a prospěšném množství.
Mají také vysoký obsah prospěšné vlákniny a rostlinných bílkovin.
V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g para ořechů.
Energetická hodnota | 659 kcal |
Sacharidy | 11,7 g |
Vláknina | 7,5 g |
Tuky | 67,1 g |
Bílkoviny | 14,3 g |
V tabulce jsou uvedeny hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g para ořechů.
Vitamin B1 | 0,617 mg | Draslík | 659 mg |
Vitamin B2 | 0,035 mg | Hořčík | 376 mg |
Vitamin B3 | 0,295 mg | Vápník | 160 mg |
Vitamin B5 | 0,184 mg | Sodík | 3 mg |
Vitamin B6 | 0,101 mg | Železo | 2,43 mg |
Vitamin B9 | 22 mcg | Zinek | 4,06 mg |
Vitamin C | 0,7 mg | Mangan | 1,22 mg |
Vitamin E | 5,65 mg | Selen | 1920 mcg |
Fosfor | 725 mg | ||
Měď | 1,74 mg |
Vnitřní použití
Podpora celkového zdraví
Para ořechy mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti díky fytochemikáliím a antioxidantům, jako je vitamin C a vitamin E.
Selen, fytoestrogeny, flavonoidy nebo tokoferoly mají příznivý vliv na celkové zdraví, bojují proti zánětlivým procesům, volným radikálům a oxidačnímu stresu.
Antioxidační látky byly předmětem vědeckých studií v souvislosti s jejich schopností zpomalovat růst rakovinných buněk.
Podpora zdraví srdce a cév
Brazilské ořechy mají vysoký obsah zdravých nenasycených tuků, tzv. mastných kyselin omega-3. Patří mezi ně kyselina olejová, palmitoolejová nebo linolenová. Jsou přirozenými bojovníky za zdravou hladinu cholesterolu, zdraví srdce a cév.
Mají pozitivní vliv na snižování hladiny špatného LDL cholesterolu a naopak na zvyšování hladiny zdravého HDL cholesterolu.
Jsou prospěšné pro celkovou funkci srdce a cév, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, snižují krevní tlak a působí protizánětlivě.
Podporují funkci štítné žlázy
Díky vysokému obsahu selenu mají para ořechy příznivý vliv na štítnou žlázu.
Některé studie naznačují, že pravidelná konzumace para ořechů by mohla zlepšit hladinu hormonů štítné žlázy, zejména u těch, kteří jich mají nedostatek.
Pro správnou funkci štítné žlázy potřebujeme nejen selen, ale také jód a měď. Brazilské ořechy jsou na měď bohaté.
Podpora duševního a nervového zdraví
Nízká hladina selenu je spojována s psychickými a nervovými poruchami souvisejícími s horší náladou, včetně úzkosti, deprese a pocitu únavy.
Pravidelná konzumace para ořechů podporuje metabolismus hormonu serotoninu. Podporuje duševní zdraví, dobrou náladu, chuť k jídlu a kvalitní spánek.
Brazilské ořechy jsou poměrně bohaté na draslík, hořčík a vitamin B1, tzv. thiamin, který pomáhá udržovat nervový systém zdravý a odolný.
Podporují trávicí procesy
Para ořechy obsahují prospěšnou vlákninu, která podporuje peristaltiku a pohyblivost střev. V neposlední řadě přispívají ke zdraví střevního mikrobiomu (střevní bakteriální flóry).
Podpora hladiny testosteronu u mužů
Obsahují několik prospěšných látek, které působí jako stavební kameny pro přirozenou podporu hormonu testosteronu.
Selen přispívá ke zlepšení kvality a pohyblivosti spermií u mužů. Látka L-arginin obsažená v ořeších je také účinnou podporou erektilní funkce, protože podporuje prokrvení celého těla.
Podpora pohybového aparátu a regenerace
Hořčík, draslík a sodík je důležitý pro správnou funkci svalů, nervových spojení a je nezbytnou součástí energetického metabolismu.
Hlavním zdrojem selenu je maso. Pro vegany jsou proto vhodným způsobem jeho doplnění para ořechy. Mírné množství draslíku a hořčíku pomáhá při regeneraci svalů a odplavování kyseliny mléčné.
Vnější použití
Podpora zdraví a stavu pokožky
Para ořechy mají bohatý profil vitamínů a minerálů. Vitamin B, vitamin E, selen nebo zinek přispívají ke zdravému stavu a kvalitě pokožky.
Díky obsahu zinku jsou přirozeným pomocníkem proti akné.
Olej z para ořechů je změkčovadlo, které působí proti suché a citlivé pokožce, ekzémům a lupénce.
Podpora zdraví a kvality vlasů
L-arginin, aminokyselina obsažená v ořeších, se používá k přírodní léčbě alopecie a plešatosti. Arginin je jako prekurzor oxidu dusnatého nezbytný pro růst vlasů.
Para ořechy bohaté na omega-3 kyseliny, vitamin E a selen podporují zdraví, pevnost a lesk vlasů. Pro svůj pozitivní účinek se olej doporučuje k regeneraci suchých a nepoddajných vlasů.
Shrnutí účinků para ořechů
- Antioxidační účinky
- Protizánětlivý účinek
- Podpora imunitního systému
- Snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění
- Podpora zdraví a funkce srdce a cév
- Snižování hladiny LDL cholesterolu
- Protinádorový potenciál
- Podpora nervového systému
- Podpora duševního zdraví a nálady
- Podpora funkce štítné žlázy
- Zlepšení regenerace svalů
- Podpora trávicího systému
- Podpora zdraví pokožky a vlasů
- Zvýšení hladiny testosteronu u mužů
Sběr a skladování
Pěstování
Jak už název brazilského ořechu napovídá, pochází z Brazílie a jejího podnebí. Tyto ořechy, tedy semena, rostou na mohutném stromě. Ořechy se sklízejí až ve chvíli, kdy skořápka spadne ze stromu na zem.
Po ručním sběru se plody para ořechů ošetřují horkou vodou/parní lázní a poté se ochladí. To způsobí, že skořápka snáze praskne. Po sklizni se důkladně vysuší, roztřídí podle kvality a zabalí.
Jejich vyšší cena souvisí s náročností sklizně a ekologickou zátěží při pěstování i vývozu.
V prodejnách najdete několik variant para ořechů. Nejzdravější variantou jsou para ořechy natural, které jsou přírodní, nesolené a nepražené.
Pokud jste nakoupili větší zásobu para ořechů a chcete, aby zůstaly co nejdéle čerstvé a chutné, skladujte je na tmavých a chladných místech v uzavřených nádobách.
Nežádoucí účinky a doporučená dávka
Jak se říká, všeho moc škodí. To platí i pro para ořechy, a to kvůli vysokému obsahu selenu. Ačkoli je selen prospěšný, ve větším množství může být škodlivý.
Doporučuje se omezit denní příjem para ořechů na jeden až tři ořechy. V ideálním případě byste měli denně zkonzumovat hrst různých ořechů.
Přestože mají para ořechy skvělou chuť, musíme kontrolovat množství, které konzumujeme. Tím se vyhneme nadměrnému příjmu selenu a také množství kalorií.
Při dlouhodobém příjmu nad 900 mikrogramů denně je selen toxický. Ve velkých dávkách způsobuje především zažívací a nervové problémy.
Jaké jsou příznaky předávkování selenem?
- zápach z úst
- nadměrné vypadávání vlasů
- špatná kvalita nehtů a lámavost
- kožní ekzémy, snížená kvalita kůže
- poruchy nervového systému
- zvýšená kazivost a lámavost zubů
Opatrní by měli být zejména alergici. Brazilské ořechy totiž patří spolu s arašídy k silným potravinovým alergenům. Jedinec, který je alergický na určitý druh ořechů, by měl být ostražitý i u ostatních druhů.
Para ořechy v kuchyni
Krémově bílá jádra, jemná oříšková chuť, takové jsou para ořechy.
Para ořechy se používají v kuchyňském a cukrářském průmyslu. Prodávají se bez skořápky, ale také jako neloupaná jádra. Z jader se lisuje rostlinný olej, který se používá především v potravinářském průmyslu.
Para ořechy jsou nejen velmi chutné, ale obsahují také mnoho prospěšných živin. Ze zdravotního hlediska se zaměřte na ořechy loupané, nepražené a nesolené. Měly by být pevné v celém objemu a nepoškozené.
Para ořechy by se měly jíst s rozumem. Doporučuje se přidat několik ořechů do kaše, müsli nebo obyčejného bílého jogurtu.
Para ořechy lze také přidávat do domácího müsli, koláčů a dezertů. Lze je smíchat s jinými ořechy nebo sušeným ovocem, aby dodaly chuť a další živiny.
Para ořechy je nejlepší jíst syrové, ale můžete je také přidávat do zeleninových a ovocných salátů.
Para ořechy lze namočit přes noc do vody. Budou pak chutnat čerstvěji a budou křehčí. Možné je také vaření. Zajímavým tipem je také pražení. Pražte v troubě 5 až 10 minut, dokud para ořechy nezískají zlatavou barvu, což jim dodá intenzivnější chuť a křupavost.