Jaké jsou účinky manga? Jak ho správně připravit a pěstovat?

Jaké jsou účinky manga? Jak ho správně připravit a pěstovat?
Zdroj fotografie: Getty images

Mango je šťavnaté peckové ovoce pocházející z mnoha druhů tropických stromů rodu Mangifera. Pocházejí z jižní Asie, odkud se mango distribuuje do celého světa. Mango je národním ovocem Indie, Haiti a Filipín.

Vlastnosti

Jak správně pěstovat a skladovat mango? Jaké prospěšné látky obsahuje a jaké jsou jeho blahodárné účinky na organismus? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v článku.

Mango je charakterizováno jako zelený tropický strom, který dorůstá výšky až 30 metrů. Jedná se o tropické ovoce. Rod Mangifera, do kterého patří, zahrnuje 69 botanických druhů a 1000 odrůd tohoto ovoce.

Jeho listy jsou tmavě zelené a úzké, rostou ve shlucích. Mladé listy mangovníku jsou zbarveny do červena a časem se zbarvují do zelena.

Květy se tvoří na konci větviček. Skládají se z velkého množství drobných kvítků obsahujících samčí a oboupohlavní květy.

Z květů dozrává pouze několik plodů.

Mango má ledvinovitý tvar a obsahuje velké ploché semeno.

Plody mangovníku

Plody jsou 5 až 15 cm dlouhé a 4 až 10 cm široké. Jeho tvar je oválný nebo kulatý.

Hmotnost se pohybuje od 15 g do 750 g.

Nezralé mango má zelenou slupku, která se po dozrání zbarví do zlatožluté – podle odrůdy do karmínové, žluté nebo oranžové.

Sezóna tohoto ovoce trvá od dubna do srpna.

Vnitřní použití

Stejně jako většina ovoce obsahuje vysoký podíl vody. Proto ho po konzumaci nezapíjíme vodou.

Společná konzumace vody a manga může způsobit nepříjemné bolesti žaludku.

Je také bohaté na vitamin C, který je vhodný pro posílení imunitního systému.

Zralé ovoce obsahuje až polovinu denní dávky vitaminu C.

Obsahuje až 80 % vitaminu A a také vitaminy skupiny B, E a K.

Mezi minerální látky obsažené v mangu patří:

  • mangan
  • vápník
  • selen
  • draslík
  • hořčík
  • fosfor
  • měď
  • železo
  • jód
  • zinek
  • sodík

Mango je považováno za sladké, šťavnaté a velmi zdravé tropické ovoce, které má mnoho příznivých účinků.

Díky vysokému obsahu vitaminu C zvyšuje obranyschopnost organismu a zlepšuje imunitní systém.

Jeho konzumace slouží jako skvělá prevence proti nachlazení nebo různým infekcím.

Enzymy, které obsahuje, podporují trávení a působí také jako prevence proti zácpě.

Vitamíny B a B6 napomáhají správnému fungování krevního oběhu. Nedostatek těchto vitaminů způsobuje ztrátu koncentrace, stres, nespavost nebo nervozitu.

Niacin obsažený v dužině manga pomáhá při poruchách spánku.

Vitamin C a vláknina v ní obsažená pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Snižuje také riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt myokardu a mrtvice.

Hořčík a draslík pomáhají správně regulovat krevní tlak.

Je také bohaté na vitamin K a vápník. Právě tyto dvě látky udržují naše kosti v těle zdravé a silné.

Osteoporóza je způsobena nedostatkem vápníku.

Konzumace kousků zeleného manga zvyšuje vylučování žlučových kyselin, čistí střeva od bakterií a pomáhá správné funkci jater.

Anémie je onemocnění, které je způsobeno nedostatkem železa v lidském těle.

Mango díky obsahu železa a vitaminu C urychluje jeho vstřebávání a pomáhá tomuto onemocnění předcházet.

Potraviny s vysokým obsahem vody, jako je mango, pomáhají předcházet vzniku ledvinových kamenů.

Díky vitamínu A je vynikajícím "bojovníkem" proti lupům. Dodává také vlasům lesk. Růst vlasů podporuje vitamin E.

Výživové hodnoty manga

Energetická hodnota 302 KJ
Bílkoviny 0,6 g
Sacharidy 16 g
Tuky 0,45 g
Vláknina 2 g

Vnější použití

Mango je skvělé pro vaši pleť a pro čištění ucpaných pórů.

Tip, který můžete vyzkoušet, je přiložit vnitřek slupky na několik minut na pleť a poté si obličej důkladně umýt a osušit.

Sběr a skladování

Při skladování je nejdůležitější, zda je mango zralé a kdy ho chceme sníst.

Trvanlivost zralého manga je přibližně 5 až 6 dní.

Při pokojové teplotě jej lze skladovat maximálně 2 až 3 dny.

Pro delší skladování ho můžeme dát do chladničky.

Teplota by se měla pohybovat kolem 3 až 5 ℃. Nejlepší je skladovat ho ve speciální zásuvce na ovoce a zeleninu.

Dužinu manga můžeme také zmrazit.

Zralé mango by mělo být pevnější, ale ne příliš. U jeho stopky je stále cítit ovocná vůně.

Jak poznáme, že je mango zralé?

V obchodě při výběru manga nezáleží na barvě, ale spíše na tvrdosti.

Pokud při jemném stlačení zjistíme, že je příliš měkké, znamená to, že je přezrálé.

Také pokud je plod příliš tvrdý, není zralý.

Chceme-li, aby mango bylo zralé co nejdříve, vložíme ho do hnědého papírového sáčku.

Mango je nutné při dozrávání v sáčku sledovat!

Mango by se mělo po zakoupení nechat 2 až 3 dny stát při pokojové teplotě. Během této doby dozraje do správné měkkosti a chuti.

Výskyt manga

Mango pochází z jižní Asie. V těchto oblastech se vyskytuje více než 400 různých odrůd. V jiných oblastech se s ním setkáte spíše v supermarketech nebo na různých trzích.

Je možné jej zakoupit také v sušené podobě.

Mango a jeho pěstování

Mango je plod mangovníku indického.

Je důležité pěstovat ho v teplém podnebí, protože se jedná o tropickou rostlinu.

Není snadné ho pěstovat na zahradě nebo doma.

Pro jeho pěstování mimo tropické oblasti je nutný vytápěný skleník.

Je nezbytné kupovat kvalitní ovoce. Nemělo by se příliš dlouho skladovat v chladicích boxech. Je třeba vybírat zralé plody, které jsou na dotek poddajné.

Jak správně konzumovat mango?

Před podáváním ovoce omyjte pod tekoucí vodou, abyste odstranili prach a zbytky chemických látek. Oloupejte je podélně.

Rozkrojte ho na tři části tak, aby uprostřed byla pecka. Kolem pecky nařízněte a nakrájejte na plátky.

Mango je nejlepší jíst čerstvé a samotné, ale jeho chuť může vyniknout i v salátech s jiným ovocem (mandarinka, pomeranč, hroznové víno, jablko, ananas).

Lze je také použít k ozdobení chutné omáčky k masu nebo k přípravě džemu či kompotu.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.