Datle a jejich zdraví prospěšné účinky - proč je jíst čerstvé nebo sušené?

Datle a jejich zdraví prospěšné účinky - proč je jíst čerstvé nebo sušené?
Zdroj fotografie: Getty images

Datle jsou plody datlové palmy. Pěstují se především v tropických oblastech zeměkoule. Mají mnoho blahodárných účinků na lidský organismus.

Vlastnosti

Datlovník pravý (Phoenix dactylifera) je druh kvetoucí palmy. Patří do čeledi arekovitých (Arecaceae). Pěstuje se a kultivuje po celém světě pro své sladké plody, datle.

Datlovník pravý je vysoce ceněn již od starověku. Zdá se, že zemí původu je Irák.

Datle mají vysokou kulturní a náboženskou hodnotu v mnoha zemích.

Rostlina je však spojována především se severní Afrikou a Blízkým východem, kde roste v zavlažovaných pouštích. Teprve na počátku 19. století přivezli španělští misionáři datlovník do Nového světa.

Dnes roste datlovník hlavně na Kanárských ostrovech, v severní Africe, na Blízkém východě, v Pákistánu, Indii, Mexiku a Kalifornii. Největšími producenty jsou Tunisko a Saúdská Arábie.

Plodem datlovníku je sladké ovoce, které se pěstuje v několika odrůdách. Často se prodává suché a již zpracované.

Suchá datle obsahuje asi 70 % cukru a asi 2 % bílkovin, tuků a minerálních látek. Datle obsahují mnohem více kalorií než jiné ovoce, a proto jsou vhodné pro turistiku. Ve srovnání s fíky jsou sladší. Jsou zdrojem glukózy i fruktózy.

Jiné druhy datlí, konkrétně odrůda Medjool, se konzumují čerstvé, scvrklé. Po sklizni se čerstvé zabalí a zchladí. Chladem se z nich odpaří část vody, proto vypadají jako sušené.

Známe však i další odrůdy datlí, například Deglet Noor, Sayer, Barhee, Halawy, Hayany a Zahidi.

Kromě plodů se dřevo datlovníku používá jako stavební materiál. Listy se používají na výrobu nábytku a košíků. Jejich vlákna se používají na výrobu lan a paliva.

Datle jsou zdravou potravinou. Jsou jim přisuzovány antioxidační (odstraňují volné radikály a chrání buňky) a protizánětlivé (působí proti zánětům) účinky. Mají také nízký glykemický index, přestože jsou poměrně sladké.

Datle obsahují také hodně vlákniny. Obsah vlákniny také zabraňuje vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku, stejně jako vzniku hypertenze (vysokého krevního tlaku), obezity, cukrovky a mrtvice.

Fenolické sloučeniny a flavonoidy obsažené v rostlině jsou dobrými protizánětlivými látkami.

Při konzumaci datlí byla rovněž zjištěna protinádorová (protirakovinná) aktivita, opět díky fenolickým sloučeninám a flavonoidům. Beta-D-glukan je rovněž látka, u níž byl popsán protirakovinný účinek.

Datel palmový
Zdroj fotografií: Getty Images

Bylo zjištěno, že datle vyvolávají přirozený porod, a proto se mohou používat v porodnictví.

Užívání datlí snižuje riziko osteoporózy, protože samotné datle obsahují velké množství vápníku a hořčíku. Ty jsou důležité pro tvorbu kostí.

Bylo také zjištěno, že datle mají neuroprotektivní účinky, zejména při Alzheimerově chorobě.

Účinky datlí ve zkratce:

  • Obsahuje mnoho živin - nutriční hodnota, přirozený zdroj energie pro tělo
  • Vláknina - trávení, ochrana před gastrointestinálními chorobami, zlepšení průchodnosti střev
  • Antioxidanty - snižují vliv volných radikálů na buňky, chrání je před rakovinným bujením, kardioprotektivní role antioxidantů (ochrana srdečního svalu)
  • Protizánětlivý účinek - protizánětlivé účinky
  • Protinádorová aktivita
  • Kardioprotektivní účinek - ochrana srdce a cév, snížení rizika hromadění LDL cholesterolu v cévách a snížení rozvoje aterosklerózy
  • Nízký glykemický index - datle lze zařadit i do jídelníčku pacientů trpících cukrovkou II. typu (diabetes mellitus)
  • Spouštění přirozeného porodu
  • Podpora kostní tkáně
  • Podpora nervové tkáně
  • Zvýšení regulace hormonálního systému v těle
  • Správná úprava celkového metabolismu - snížení únavy a prevence metabolických onemocnění

Ve 100 gramech datlí (Medjool) najdeme 277 kalorií, 75 gramů sacharidů, 7 gramů vlákniny, 2 gramy bílkovin, draslík (15 % denní doporučené dávky), vápník, měď, mangan, železo a vitamin B6.

Zejména datle Medjool jsou skvělým přírodním sladidlem, cukr v nich obsažený připomíná tak trochu karamel. Pocházejí z Maroka a přezdívá se jim "ovoce králů". Dobře se žvýkají a snadno se rozkousávají.

V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g datlí

Energetická hodnota 277 kcal
Sacharidy 75 g
Vláknina 6,7 g
Tuky 0,15 g
Bílkoviny 1,81 g

V tabulce jsou uvedeny hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g datlí

Vitamin A 149 IU Draslík 696 mg
Vitamin B1 0,05 mg Hořčík 54 mg
Vitamin B2 0,06 mg Vápník 64 mg
Vitamin B3 1,61 mg Sodík 1 mg
Vitamin B5 0,805 mg Železo 0,9 mg
Vitamin B6 0,249 mg Zinek 0,44 mg
Vitamin B9 15 mcg Fosfor 62 mg
Vitamin K 2,7 mcg Měď 0,362 mg
Mangan 0,296 mg

Přesné hodnoty se mohou lišit v závislosti na konkrétní odrůdě a kombinaci potravin.

Vnitřní použití

Z plodů se vyrábí sirup, alkohol, ocet nebo silný likér. Miazga se používá také jako nápoj. Datlemi lze sladit například bylinkový čaj.

Datle se také přidávají do potravin, jako je zmrzlina, cereálie, pudinky, chléb, sušenky nebo sladkosti.

Vnější použití

Ve formě oleje se datle běžně používají na suchou pokožku a poškozené vlasy. Datlový olej našel uplatnění také při masážních procedurách, tj. při rehabilitaci a lázeňské léčbě.

Sběr a skladování

Datlová palma dorůstá do výšky 23 m. Z dlouhého a robustního kmene vyrůstají trnité listy dlouhé 5 m. Květy vyrůstají z paždí listů. Samčí a samičí květy rostou na různých stromech.

Samičí květy mohou být dodatečně opyleny.

Datlovník je jednosemenná peckovice. Obvykle je podlouhlý, ale může se lišit tvarem, velikostí nebo barvou i celkovou kvalitou.

V jednom hroznu (o hmotnosti 8 kg a více) může vyrůst více než 1000 datlí.

Rostlina pochází z tropických oblastí. Potřebuje hodně slunečního světla. Proto se mimo tropické oblasti nepěstuje, případně se pěstuje spíše jako okrasná pokojová rostlina.

Sušené datly
Zdroj fotografií: Getty Images

Vlhkost v okolí by měla být mírná a půda kyprá. Listy palmy je třeba pravidelně omývat čistou vodou. Rostlinu je třeba dostatečně zalévat, zejména v letních měsících.

Datle obvykle dozrávají v srpnu až září.

Plody se nechávají sušit na slunci nebo ve speciálních sušárnách.

Datle se skladují v suchu. Používají se skleněné, kovové a papírové nádoby. Je důležité chránit je před teplem a přímým slunečním zářením. Po otevření nádoby se doporučuje uložit je do chladničky, aby se zachovala jejich čerstvost.

Po sklizni palmy se z jejích konečných pupenů připravují chutné saláty.

Listy datlové palmy se v křesťanství používají při oslavě Květné neděle. V judaismu se listy používají při oslavě svátku Sukot. Datle se často objevují v Koránu.

Plody datlovníku obsahují málo sodíku a více draslíku.

Mezi nežádoucí účinky konzumace datlí (zejména ve větším množství) patří zažívací příznaky, jako je nadýmání, celkové potíže, zácpa nebo průjem, žaludeční křeče, ztráta chuti k jídlu, úbytek celkové hmotnosti nebo dehydratace.

Datle by se měly jíst k snídani, jako odpolední svačina, před prací nebo i při hladu.

Datle není vhodné jíst, pokud trpíte syndromem dráždivého tračníku, po hlavním jídle, při podezření na alergii nebo pokud lze očekávat průjem (např. při infekci). Je důležité si uvědomit, že i přes obsah vlákniny se jedná o sladkou potravinu, a proto může její konzumace vést k průjmu.

Denní dávka je přibližně 12 kusů datlí. Při cukrovce se doporučuje maximálně 1-2 kusy.

Sbírání datlů
Zdroj fotografií: Getty Images

Zajímavost: Datle byly rozšířené již ve starověku a často se objevují v Koránu. Toto sladké ovoce se získává z datlovníku pravého. V popředí stojí jejich antioxidační účinky.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.