- solen.cz - Lapacho - obsahové látky a léčivé účinky. Zdeňka Navrátilová.
- healthline.com - Pau D'Arco: uses, benefits, side effects and dosage. Gavin Van De Walle, MS, RD.
- MANDŽUKOVÁ, Jarmila. bylinky: léčivá síla přírody. Praha: Euromedia Group, 2020. esence. ISBN 978-80-7617-918-9.
Čaj lapacho (nápoj Inků): co je to a jaké má účinky na zdraví?
Lapacho je název pro jedinečný strom a čaj získávaný z kůry tohoto stromu. Je známý pro své zdraví prospěšné účinky. Znáte obsah a všechny zdravotní výhody pití čaje lapacho?
Vlastnosti
Lapacho, jinak známé jako nápoj Inků, je čaj připravovaný z kůry tropického stromu lapacho (Tabebuia impetiginosa). Kůra lapacho je důležitou součástí tradiční medicíny.
Tento strom roste v Latinské Americe, v Brazílii, Peru, Bolívii, Paraguayi a Argentině. Podle starých záznamů se kůra stromu lapacho používala k léčbě dávných vládců Inků.
Jedná se o vysoký a štíhlý strom s načervenalou kůrou. Když tento strom kvete, je pokrytý drobnými růžovými květy. Dorůstá výšky kolem 30 metrů a dožívá se v průměru až 700 let.
Složení, příznivé účinky, kontraindikace, příprava čaje a mnoho zajímavých informací najdete v článku.
Nejcennější na tomto stromu není jeho pěkný vzhled, ale jeho kůra, která je bohatá na léčivé látky. Právě tato kůra v sobě skrývá blahodárné účinky na naše zdraví. K léčebným účelům se používá vnitřní část kůry, která má v sobě obsaženo nejvíce prospěšných látek.
Z kůry stromu lapacho se pak připravuje nálev se specifickou chutí, vůní a barvou. Kromě protirakovinného potenciálu je známý především pro své přírodní antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.
Čaji lapacho se přezdívá například "nápoj Inků" nebo "dar bohů".
Obsah a složení
Příznivé účinky čaje lapacho souvisejí s jeho účinným složením. Obsahuje řadu účinných bioaktivních látek.
Mezi vitaminy patří vitaminy A, B, C, D a E. Z minerálních látek jsou to vápník, železo, sodík, mangan, draslík, fosfor, měď, zinek, selen, křemík a cín.
Lapacho obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuky, flavonoidy, saponiny, katechiny, chinony, lapachol a esenciální mastné kyseliny.
Nejdůležitějšími látkami jsou antrachinony a naftochinony. Z nich je důležité zmínit látku zvanou lapachol (β-lapachon), která stojí za protirakovinným potenciálem rostliny.
Lapacho lze získat ve formě sypaného a porcovaného čaje, tinktury nebo jako extrakt v doplňku stravy (kapsle, tablety). Jeho odrůdy lze nalézt také pod názvem Pau D'Arco.
Specifická chuť čaje by se dala přirovnat k bylinnému čaji. Má nahnědlou barvu a chutná spíše hořce a kysele.
Vnitřní použití
Mnozí odborníci řadí strom lapacho mezi nejléčivější rostliny přírodní medicíny.
Protizánětlivé antimikrobiální účinky a podpora imunity
Lapacho se používá především jako přírodní bojovník proti vnějším a vnitřním zánětům.
Je přírodním antibiotikem, protože pomáhá v boji proti virům a bakteriím a dalším patogenům. Je prevencí běžných akutních i chronických onemocnění.
Lapacho je dokonce přezdíváno jako antivirová bylina. Díky svému silnému obsahu živin je tedy prospěšné pro celkové zdraví, imunitní systém a obranyschopnost organismu.
Lapacho prokázalo ve studiích aktivitu proti spektru mikroorganismů způsobujících onemocnění, jako je Candida, stafylokok, streptokok, Helicobacter pylori, mykobakterie nebo pneumokok.
Protinádorový potenciál
Beta-lapachon, látka, kterou lapacho obsahuje, je zkoumána pro svůj potenciál v boji proti různým druhům rakoviny. Tento účinek byl zaznamenán v mnoha studiích.
Díky jedinečné aktivitě beta-lapachonu tento čaj podporuje eliminaci proliferace rakovinných buněk a vyvolává jejich smrt. Disponuje tak přirozeným protirakovinným potenciálem pro různé typy nádorů.
Podpora oběhového systému
Lapacho na sebe váže velké množství kyslíku, který pomáhá ničit choroboplodné zárodky. Zároveň podporuje tvorbu červených krvinek, protože obsahuje velké množství minerálu železa.
Podporuje zvýšení obsahu hemoglobinu v krevních buňkách a zvyšuje kapacitu krve potřebnou pro přenos kyslíku. Má tedy příznivý vliv na oběhový systém.
Působí protizánětlivě, podporuje stav a regeneraci cév a pomáhá při léčbě křečových žil. Reguluje a snižuje vysoký krevní tlak.
Lapacho také podporuje snižování hladiny cukru v krvi a stimuluje vylučování hormonu inzulínu slinivkou břišní. Může být tedy vhodné i pro osoby s cukrovkou.
Pomoc při kandidóze
Kandidóza je poměrně častá kvasinková infekce, která následuje po mnoha zdravotních problémech. Může se vyskytovat na různých segmentech a systémech těla.
Pravidelné pití čaje lapacho pomáhá díky svému antimikrobiálnímu a protiplísňovému působení zabránit množení kvasinkových infekcí. Odstraňuje kožní a gynekologickou kandidózu.
Podpora trávicího systému
Nápoj Inků má příznivý vliv na trávicí systém.
Snižuje vylučování žaludečních kyselin. Díky těmto vlastnostem je nápoj vhodný pro osoby se žaludečními vředy.
Lapacho má mírný projímavý účinek, uvolňuje střevní trakt, podporuje zdravé trávení a pravidelné vyprazdňování stolice. Slouží jako prevence zácpy.
Podporuje detoxikaci a metabolismus
Lapacho napomáhá detoxikaci organismu odstraňováním škodlivých a toxických látek. Odstraňuje z těla odpadní látky, přebytečnou vodu, toxiny a těžké kovy.
Pomáhá urychlit trávicí procesy a nastartovat energetický metabolismus. Má mírně diuretický (močopudný) účinek.
Podporuje nervový systém
Lapacho příznivě působí na duševní zdraví, migrény, bolesti hlavy a zklidňuje nervový systém. Je také spojováno s pozitivními účinky na neurologická onemocnění, jako jsou např. Parkinsonova choroba nebo roztroušená skleróza.
Vnější použití
Podpora stavu pokožky a hojení ran
Čaj z lapacha má určitou sílu pomáhat při hojení ran, podráždění, vyrážek a kožních infekcí. Je to právě díky antimykotickým a antibakteriálním vlastnostem lapacha.
Pomáhá tak přirozeně hojit různé záněty, ekzémy nebo lupénku. Čaj je vhodné pít a také aplikovat obklady z lapacha zevně na postižená místa. Poraďte se však s odborníkem.
Shrnutí možných účinků lapacha
- Podpora celkového zdraví
- Protizánětlivý účinek
- Antimikrobiální účinek
- Antiseptické účinky
- Podpora imunity a obranyschopnosti
- Protinádorový potenciál
- Podpora tvorby červených krvinek
- Podpora cév a oběhového systému
- mírný projímavý účinek
- Prevence zácpy
- Přirozená detoxikace organismu
- Mírný močopudný účinek
- Podpora gastrointestinálního systému
- Podpora zdraví nervového systému
- Podpora stavu pokožky a hojivých procesů
- Pomoc při kožních a gynekologických problémech
Sběr a skladování
Strom dosahuje maximální výšky 30 m a tloušťky kmene až 50 cm. Strom není mrazuvzdorný a vyžaduje teplo, slunné stanoviště a pravidelné zavlažování.
V mírných klimatických podmínkách lze lapacho pěstovat jako pokojovou rostlinu a především jako okrasnou rostlinu ze semen.
Nežádoucí účinky a lapacho v těhotenství
Stejně jako u jiných bylin platí, že všeho moc škodí. Přestože je lapacho dobře snášeno a nemá mnoho vedlejších účinků, nedoporučuje se pít ho v nadměrném množství. Není určeno jako lék ani jako náhrada pestré a vyvážené stravy.
Osoby s nízkým krevním tlakem, sníženou srážlivostí krve a průjmovými onemocněními by měly užívání lapacha zvážit.
Lapacho se také může vzájemně ovlivňovat s některými léky, zejména s antikoagulancii a léky proti rakovině. V takovém případě je vždy důležitá konzultace s lékařem.
Pozor, lapacho není vhodné pro malé děti, těhotné a kojící ženy.
Lapacho se nesmí pít v těhotenství, protože obsahuje látku zvanou chinin. Chinin ve zvýšeném množství může ohrozit plod a zvýšit riziko děložních stahů (což může u rizikových těhotenství způsobit potrat).
Čaj a výrobky skladujte na suchém a tmavém místě mimo dosah dětí. Při používání se vždy řiďte pokyny výrobce uvedenými na obalu výrobku.
Příprava čaje lapacho
Finanční zisk z prodeje často vede zprostředkovatele čaje lapacho k tomu, že do směsi přidávají vnější kůru stromu, což snižuje konečnou kvalitu nabízeného produktu.
Dbejte proto na to, abyste si pořídili kvalitní ověřený výrobek se správným původem směsi obsahující pouze vnitřní kůru stromu.
Čaj lapacho lze pít pravidelně s mírou nebo jako intenzivnější 4-6týdenní kúru.
Denní dávka pro zdravé jedince se pohybuje kolem 2 g kůry. Konkrétní dávkování by však měl uvádět výrobce.
Důležitá je také správná příprava čaje. Vrchovatá čajová lžička sypaného čaje se nejprve 5-10 minut povaří ve 3 dcl vody a poté se nechá 10-15 minut louhovat. Na 1 litr vroucí vody však připadají přibližně 2 g čaje.
Lapachol a β-lapachon jsou látky rozpustné ve vodě, a proto je třeba kůru před použitím převařit.
Pro léčebné účely by se měl čaj pít ideálně teplý a neslazený cukrem. Čaj by měl mít nakysle hořkou, ale příjemnou chuť a hnědou barvu.