Acerola: tropický dar pro zdraví a krásu? Objevte její účinky

Acerola: tropický dar pro zdraví a krásu? Objevte její účinky
Zdroj fotografie: Getty images

Acerola je exotické ovoce s výjimečným potenciálem nejen pro zdraví, ale i pro výživu. Přestože ji mnozí z nás ještě neznají, její výživové hodnoty a vysoký obsah vitaminu C ji právem řadí mezi superpotraviny. Přesvědčte se o tom sami.

Vlastnosti

Acerola je subtropická až tropická rostlina. Získala si oblibu především díky svým plodům, které obsahují velice vysoké množství vitaminu C.

Patří do čeledi Malpighiaceae. Její latinský název je Malpighia emarginata, ale lze ji nalézt také pod synonymy Malpighia glabra nebo Malpighia punicifolia.

Pro podobnost plodů s třešněmi se jí také říká barbadoská nebo západoindická třešeň.

Acerola původně pocházela z tropických jižních oblastí Mexika, Karibiku a severní části Jižní Ameriky. Sloužila jako okrasný keř a byla divoce rostoucí.

Znali ji již původní obyvatelé těchto oblastí, kteří využívali její blahodárné účinky na lidský organismus.

Později se rostlina rozšířila do subtropických oblastí. Dnes se cíleně pěstuje v oblastech od jižního Texasu na jih až po Brazílii a dokonce i v Indii a Austrálii.

Brazílie je díky svému klimatu a vhodnému typu půdy jedním z největších světových producentů aceroly.

Brazílie ročně vyprodukuje více než 30 000 tun aceroly. Brazílie také dominuje ve vývozu aceroly a výrobků z ní. Její úroda se vyváží do celého světa.

Acerola roste na písčitých a jílovitých půdách. Je to poměrně odolná rostlina. Ideální teplota pro její růst a prosperitu je kolem 26 ºC. Je však citlivá na mráz a k poškození rostliny může dojít již při teplotách -2 ºC.

Má ráda dostatek vláhy. Pokud roste v oblastech s méně častými srážkami, je třeba ji zavlažovat. Dostatek vody zvyšuje její plodnost, ale za cenu měkčích a křehčích plodů.

Acerola je plodící stálezelený keř, který někdy dorůstá velikosti malého stromu. Je poměrně hustý a dosahuje výšky 2 až 5 m. Kmen je tenký o průměru 7-10 cm a maximální výšce 1 m. Kůra má šedohnědou barvu.

Listy jsou protistojné, tj. vyrůstají proti sobě z kmene. Jsou 2-9 cm dlouhé a 1-6 cm široké. Mají krátké řapíky a jsou oválné nebo eliptické.

Horní strana listů je tmavě zelená a lesklá, spodní strana je světle zelená. Chloupky jsou hlavně na mladých listech.

Květy aceroly jsou oboupohlavné. Mají průměr asi 2 cm a vyrůstají v hroznech po třech až pěti květech. Jsou přisedlé nebo vyrůstají na krátkých stopkách. Mají bílou až růžovou barvu a pět okvětních lístků.

Kvetou od dubna do listopadu.

Asi 3 až 4 týdny po odkvětu se tvoří plody. Plodem aceroly je peckovice o velikosti 1 až 4 cm a hmotnosti 2 až 15 g.

Tvarem se podobá třešním.

Plod má na povrchu tenkou slupku, pod ní dužinu a uvnitř tři semena. Nezralé plody mají zelenou barvu, která postupně dozrává do žluté, oranžové nebo červené.

Plody dozrávají přibližně 22-26 dní. Zralé plody mají jasně červenou barvu, jsou masité, měkké a šťavnaté. Většina plodů má kyselou chuť, která se s dozráváním stává sladší.

Po dozrání mají plody aceroly omezenou trvanlivost a velmi rychle přezrávají. Při běžných teplotách vydrží pouze 2-3 dny. Obsah vitaminu C v plodech se s dozráváním snižuje.

Kvetení a následná tvorba plodů probíhá u aceroly několikrát ročně, obvykle v období zvýšených srážek. Rostlina poskytuje úrodu už v prvních letech svého života a v následujících letech je schopna plodit čtyřikrát až osmkrát ročně.

Jeden keř aceroly může vyprodukovat v průměru 20-30 kg plodů ročně.

V současné době existuje několik odrůd aceroly. Liší se velikostí rostliny a rychlostí produkce, ale také velikostí, tvarem a zbarvením plodů, množstvím přítomného vitaminu C a poměrem obsahu, který má významný vliv na celkovou chuť plodů.

Co obsahuje acerola

Výjimečnost aceroly spočívá v tom, že obsahuje mnoho zdraví prospěšných makroživin a mikroživin. Tyto živiny jsou koncentrovány především v plodech.

Přítomnost těchto látek a jejich množství je přímo závislá na několika faktorech:

  • na konkrétním druhu aceroly
  • na faktorech prostředí, v němž rostlina roste
  • na rychlosti dozrávání plodů
  • na způsobu pěstování, zpracování a skladování aceroly

Acerola přitahuje pozornost především kvůli vysokému obsahu kyseliny askorbové, tj. vitaminu C.

Tento vitamin je bezpochyby jedním z nejdůležitějších vitaminů rozpustných ve vodě, pro lidský organismus nenahraditelný.

Lidský organismus je závislý na vnějších zdrojích tohoto vitaminu, protože si ho nedokáže sám syntetizovat. Acerola je proto ideálním zdrojem vitaminu C. Patří dokonce mezi ovoce s nejvyšším obsahem tohoto vitaminu vůbec.

Acerola je tedy přirozeným a velmi bohatým zdrojem vitaminu C, srovnatelným nebo dokonce bohatším než citrusové plody nebo velmi oblíbené šípky. Podle studií se vitamin C z aceroly lépe vstřebává v trávicím traktu ve srovnání s jeho syntetickou alternativou.

Neobvykle vysoký obsah vitaminu C v acerole poprvé pozorovali Conrado F. Asenjo a Freiré de Guzman z Portorika v roce 1946.

Obsah vitaminu C se pohybuje od 1000 do 4500 mg na 100 g dužiny aceroly. V nezralých plodech je obsah vyšší (3500 mg a více). Jak plody dozrávají, obsah vitaminu klesá.

Hlavním důvodem poklesu koncentrace vitaminu ve zrajících plodech jsou probíhající biochemické reakce, které ho rozkládají.

Pro srovnání, doporučená denní dávka vitaminu C pro dospělého člověka je podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin přibližně 90 mg denně. K dosažení této dávky tedy stačí zkonzumovat několik plodů aceroly.

Zralé plody aceroly
Zralé plody aceroly mají jasně červenou barvu, jsou masité, měkké a šťavnaté. Svým vzhledem připomínají třešně. Zdroj fotografie: Getty Images

Acerola je jedinečná rostlina nejen proto, že obsahuje vysoké množství vitaminu C. Je v ní také přítomno mnoho dalších prospěšných látek. Právem se jí proto přezdívá superovoce.

Mluvíme například o látkách, jako jsou:

  • voda, která tvoří až 95 % obsahu ovoce
  • vitamíny, jako jsou vitamíny B1, B2, B3, B6 nebo vitamín A
  • minerální látky, jako je vápník, železo, sodík, draslík, hořčík, fosfor a zinek
  • organické kyseliny, z nichž nejhojnější jsou kyselina jablečná, citronová a vinná
  • mastné kyseliny, zejména kyselina olejová, linolová, palmitová, stearová a linolenová
  • cukry, jako je glukóza, fruktóza a sacharóza

Plody aceroly obsahují také velké množství polyfenolů, mezi něž patří flavonoidy a fenolové kyseliny. Z flavonoidů jsou nejhojněji zastoupeny antokyany, flavonoly a katechiny.

Polyfenoly se obecně vyznačují silnými antioxidačními vlastnostmi. Antokyany a žluté flavonoidy jsou také zodpovědné za zbarvení plodů aceroly.

Hojně zastoupené jsou také karotenoidy, které jsou známé jako organické pigmenty a podílejí se na mnoha fyziologických funkcích organismu.

V následující tabulce jsou uvedeny nutriční hodnoty na 100 g čerstvé aceroly

Energetická hodnota 32 kcal
Sacharidy 7,6 g
Vláknina 1,1 g
Tuky 0,1 g
Bílkoviny 0,4 g

Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 100 g čerstvé aceroly

Vitamin A 38 µg Draslík 146 mg
Vitamin B2 0,06 mg Hořčík 18 mg
Vitamin B3 0,4 mg Vápník 12 mg
Vitamin B5 0,3 mg Fosfor 11 mg
Vitamin B6 0,009 mg Sodík 7 mg
Vitamin B9 14 mcg Železo 0,2 mg
Vitamin C 1680 mg

Při zrání aceroly dochází ke ztrátě vitaminu C

Přirovnání "čím starší, tím lepší" není v případě aceroly zcela na místě. Během procesu zrání dochází v plodech aceroly k přirozeným biochemickým reakcím, které mění jejich původní složení a obsah.

Příkladem těchto reakcí je syntéza karotenoidů a antokyanů, hydrolýza škrobu, rozklad chlorofylu a tvorba aromatických těkavých látek. Výsledkem těchto reakcí je jedinečná chuť a vlastnosti plodů.

Se zráním aceroly se zvyšuje podíl cukrů, karotenoidů a rozpustných pevných látek. Naopak klesá obsah vitaminu C, polyfenolů a bílkovin a snižuje se kyselost. Snížení obsahu vitaminu C a fenolických látek vede k současnému snížení antioxidační aktivity.

Vitamin C se redoxními reakcemi rozkládá na látku bez aktivity vitaminu C, kyselinu diketogulonovou. Snížení obsahu vitaminu C ve zralých červených plodech dosahuje až 45 % ve srovnání s nezralými plody.

Rychlý úbytek vitaminu C vylučuje možnost vyvážet acerolu jako čerstvé ovoce.

Správné a včasné zpracování je nezbytné pro zachování výživové hodnoty aceroly. Velký důraz je kladen také na činnosti, jako je manipulace s acerolou a její skladování. Snížení teploty pomáhá zastavit proces zrání, a tím i ztrátu zdraví prospěšných látek.

Vnitřní použití

Na vrcholu seznamu nejlepších vlastností aceroly je jednoznačně její antioxidační působení.

Tento účinek je dán především již zmíněným vitaminem C, ale v neposlední řadě také polyfenoly a karotenoidy.

Hlavní úlohou antioxidantů je vychytávání volných kyslíkových radikálů v těle. Kyslíkové radikály jsou škodlivé reaktivní molekuly, které způsobují poškození buněk. Hovoříme o oxidačním stresu.

Oxidační stres významně přispívá ke vzniku chronických poruch a onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, různé srdeční choroby, cukrovka, rakovina atd.

Přestože lidské tělo má vlastní antioxidační buňky, příjem potravin bohatých na antioxidanty zvyšuje a podporuje preventivní účinek proti poškození a vzniku onemocnění.

Právě z antioxidačního účinku aceroly můžeme odvodit několik příznivých účinků na lidský organismus:

  • podpora zdraví a udržování správné funkce srdce a cév
  • regulace hladiny cukru v krvi
  • ochranný účinek na játra
  • protirakovinné působení
  • působení proti stárnutí

Přítomnost vysokého množství vitaminu C přispívá ke zlepšení funkce imunitního systému a tvorbě bílých krvinek, díky čemuž je organismus odolnější vůči patogenům. Acerola je proto výbornou volbou při sezónních onemocněních, jako je nachlazení nebo chřipka.

Vitamin C je důležitý pro zdraví sliznic (prevence kurdějí). Podílí se také na tvorbě kolagenu, který napomáhá tvorbě nových a regeneraci poškozených buněk a tkání.

Přítomné vitaminy skupiny B podporují metabolické procesy. Karotenoidy zase příznivě působí na zdraví očí a pokožky.

Acerola má také adstringentní účinky. Ty se využívají při průjmech nebo zažívacích potížích. Působí také antimikrobiálně.

Některé studie naznačují také antidepresivní účinek aceroly nebo účinek proti plísním. Tento účinek však není vzhledem k nedostatku informací definitivně potvrzen.

Vzhledem k tomu, že nejsou k dispozici ani dostatečné informace týkající se užívání aceroly v těhotenství nebo v období kojení, její užívání se u těchto skupin nedoporučuje.

Vnější použití

Acerolu lze také zahrnout do přípravků určených k zevnímu použití. V tomto směru se opět využívají její adstringentní vlastnosti.

Je součástí krémů nebo pleťových vod, pomáhá redukovat kožní vady nebo zlepšovat vzhled a pružnost pokožky.

Antimikrobiální účinek aceroly se uplatňuje například v ústních vodách.

V jaké formě je acerola dostupná na trhu?

Nutričně nejhodnotnější formou aceroly jsou čerstvé plody konzumované těsně po sklizni. V oblastech, kde se acerola nepěstuje, to bohužel není možné.

Největší nevýhodou aceroly je její krátká trvanlivost. Plody velmi rychle dozrávají a rychle se kazí. Jediným způsobem, jak prodloužit životnost aceroly, je její vhodné zpracování.

Zpracovává se na šťávu nebo dužinu a nejčastěji se z ní vyrábí pyré, šťávy, limonády, čaje, koncentrované šťávy, džemy, zmrzliny nebo želé. Lze ji konzervovat nebo přidávat do jogurtů, a dokonce i vyrábět víno.

Čerstvá acerola se může jíst samotná nebo se přidává do ovocných salátů.

V současné době se acerola stále častěji vyskytuje také zpracovaná ve formě doplňků stravy. Výhodou doplňků stravy s acerolou je, že ve srovnání se synteticky připravenou kyselinou askorbovou má tato přírodní forma lepší vstřebatelnost.

Nejčastěji se vyskytují ve formě kapslí, tablet, žvýkacích tablet, prášků nebo tinktur.

Představuje konzumace aceroly zdravotní riziko?

Jako u všeho i u aceroly platí pravidlo "všeho moc škodí". Přestože se jedná o ovoce, je důležité při konzumaci aceroly používat zdravý rozum.

Klinické studie zatím nepotvrdily její maximální bezpečnou dávku ani účinky dlouhodobého užívání na lidský organismus.

Při jejím užívání může být užitečné řídit se doporučeními pro maximální denní příjem vitaminu C nebo doporučeními výrobců konkrétních doplňků stravy.

Na skutečnost, že užíváte nadměrné dávky aceroly, vás mohou upozornit nežádoucí účinky, jako např.:

  • průjem
  • křeče v břiše
  • nevolnost nebo zvracení
  • bolest hlavy
  • závratě
  • časté močení

Pokud se tyto projevy vyskytnou, snižte dávku aceroly nebo přestaňte přípravek užívat.

Ve vzácných případech, při dlouhodobé konzumaci velmi vysokých dávek aceroly, byly popsány případy ledvinových kamenů.

Šťáva acerola
Plody aceroly lze zpracovat do různých podob - najdeme je ve formě pyré, šťáv, limonád, čajů, koncentrovaných šťáv, džemů nebo dokonce zmrzliny. Zdroj fotografií: Getty Images

Sběr a skladování

Veškeré činnosti související se sklizní, manipulací, zpracováním, balením a skladováním aceroly představují pro producenty velkou výzvu, zejména proto, že plody aceroly rychle dozrávají až přezrávají.

Zralé plody aceroly jsou velmi křehkým produktem náchylným k poškození a mají krátkou trvanlivost. Při teplotách nad 20 °C vydrží maximálně 2 až 4 dny.

Proto byli výrobci nuceni vymyslet způsoby šetrného zacházení s acerolou a prodloužení její trvanlivosti, aby se co nejvíce zachovala její kvalita.

Plody aceroly se sklízejí v různých fázích zrání v závislosti na zamýšleném použití - podle toho, zda se budou konzumovat čerstvé, nebo dále zpracovávat.

  • Pokud se má acerola používat v čerstvém stavu nebo pro přípravu šťáv či dužinových výrobků, sklízí se plně zralé, sytě červené plody. Tehdy má ovoce nejvíce cukru a nejnižší kyselost.
  • Pokud má být acerola následně zpracována pro průmyslové účely (potraviny nebo léčiva), sklízí se nezralé, zelené plody bohaté na vitamin C.
  • Pokud je acerola určena na vývoz do vzdálených zemí, sklízejí se fyziologicky zralé plody co největší velikosti a červené barvy. Právě tyto plody vyžadují pečlivou péči jak při sklizni, tak při skladování, aby nedošlo k předčasnému přezrání a zhoršení kvality.

Úrodnost aceroly je poměrně dobrá. Plody se sklízejí několikrát ročně. Sklízí se denně, případně každé 2 až 3 dny. Ideální je sklizeň v chladnějších částech dne, tj. brzy ráno nebo pozdě večer, případně i v noci.

Plody se obvykle sbírají ručně. Při sklizni je totiž třeba dbát na to, aby nedošlo ke ztrátě plodů nebo opadání květů.

Přímý kontakt sběrače s plody by měl být co nejkratší, aby teplo lidského těla neurychlovalo metabolické procesy v plodech.

Pokud je ovoce určeno k dalšímu zpracování, může se ovoce také sklepávat na podložku.

Sklizené plody by měly být chráněny před slunečním zářením. Měly by být umístěny ve stinných nebo větraných místnostech, kde čekají na přepravu nebo další zpracování.

Přeprava aceroly by měla v ideálním případě probíhat při kontrolované teplotě a vlhkosti, například v chlazených vozidlech nebo letecky. Pokud to není možné, je vhodnou alternativou plastová bedna pokrytá lehkou a prodyšnou tkaninou (kterou lze navlhčit).

Sklizená acerola je určena buď k přímé spotřebě v čerstvém a syrovém stavu, nebo je zpracována na hotové výrobky pro použití v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu.

Jedním ze způsobů zpracování aceroly je její co nejrychlejší zmrazení na teplotu -18 °C.

Skladování čerstvých plodů aceroly je náročné. Ideální je skladovat je v plastových sáčcích při teplotě 7-8 ºC a vlhkosti 90-95 %.

Teplota skladování aceroly by neměla klesnout pod 5 ºC kvůli možnému zkažení plodů.

Aby byla acerola dostatečně kvalitní, nelze ji skladovat dlouho. Vydrží maximálně několik dní. Snížená teplota a vhodný obal (PVC sáček nebo fólie) mohou prodloužit dobu skladování ovoce na přibližně 12 dní.

Kritéria jakosti aceroly

Jakost označuje soubor vlastností, které musí acerola mít, aby byla ceněna jako potravina.

Fyzikální znaky jakosti zahrnují velikost a hmotnost plodu. Zralý plod má velikost 1 až 4 cm a hmotnost 2 až 15 g. Má šťavnatou dužinu, která tvoří asi 80 % celkové hmotnosti a je měkká ve srovnání s nezralými plody.

Za pevnost plodu jsou zodpovědné buněčné stěny a membrány, které obsahují lipidy. Ty jsou při zrání plodu oxidovány volnými radikály, což způsobuje ztrátu pevnosti membrán.

Důležitým aspektem kvality aceroly je barva plodů. Během zrání se barva mění ze zelené na žlutou, oranžovou a nakonec na zralou červenou. Změna barvy je způsobena rozkladem chlorofylu, který ustupuje jiným barvivům, ale také syntézou nových barviv.

Chuť plodů aceroly je tvořena směsí aromatických těkavých látek, jako jsou estery, ketony nebo terpeny. Adstringentní účinky se připisují flavonoidům a tříslovinám.

Zralá acerola má sladkou chuť a vůni. Převaha sladké chuti u zralých plodů je způsobena tím, že organické kyseliny přítomné v plodech jsou spotřebovávány jako substráty v probíhajících biochemických procesech. Tím se snižuje jejich podíl.

Požadavky na kvalitu aceroly se na různých světových trzích liší, a proto producenti přizpůsobují sklizeň požadavkům dané země.

Celkovou kvalitu aceroly ovlivňuje řada vnějších faktorů, které se dělí na faktory před sklizní a po sklizni.

Před sklizní, tj. v době růstu a dozrávání, jsou pro celkovou úrodu a kvalitu aceroly rozhodující tyto prvky:

  • konkrétní druh aceroly
  • teplotní podmínky a úroveň slunečního záření
  • druh půdy a prostorové rozmístění rostlin
  • vlhkost
  • škůdci a choroby

Po sklizni je klíčovým faktorem ovlivňujícím kvalitu především teplota, ať už během přepravy nebo skladování.

Kromě toho může být faktorem mechanické poškození zralých a měkkých plodů. Tenká slupka plodů se snadno poruší, což vede k rychlejšímu kažení dužiny. Plody mohou být otlučené, poškozené při sklizni (např. propíchnuté nehty sběračů), rozdrcené ve sklizňových nádobách atd.

K faktorům po sklizni patří také ztráta vlhkosti, která způsobuje vysychání a smršťování plodů.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • ncbi.nlm.nih.gov - Acerola, the untapped functional superfruit: a review of the latest findings, Anand Prakash, Revathy Baskaran
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Acerola (Malpighia glabra L., M. punicifolia L., M. emarginata D.C.): agriculture, production and nutrition, Paul D Johnson
  • sciencedirect.com - Acerola-Malpighia emarginata, Carlos F.H. Moura, Luciana de S. Oliveira, Kellina O. de Souza, Lorena G. da Franca, Laiza B. Ribeiro, Pahlevi A. de Souza, Maria R.A. de Miranda
  • sciencedirect.com - Acerola (Malpighia emarginata DC.), M. Mohammed
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - The protective effect of acerola (Malpighia emarginata) against oxidative damage in human dermal fibroblasts through improvement of antioxidant enzyme activity and mitochondrial functionality, José M Alvarez-Suarez, Francesca Giampieri, Massimiliano Gasparrini, Luca Mazzoni, Celestino Santos-Buelga, Ana M González-Paramás, Tamara Y Forbes-Hernández, Sadia Afrin, Timothy Páez-Watson, José L Quiles, Maurizio Battino
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - The acerola fruit: composition, productive characteristics and economic importance, Tatiana Mezadri, Ma Soledad Fernández-Pachón, Débora Villaño, Ma Carmen García-Parrilla, Ana M Troncoso
  • healthline.com - What Is Acerola Cherry?
  • webmd.com - Acerola - Uses, Side Effects, and More
  • multimedia.efsa.europa.eu - Nutrition reference values for the EU
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.