Léčba - jak se SIBO léčí? Jaké léky fungují, je nutná dieta?

Léčba SIBO je u každého pacienta individuální a komplexní. Zahrnuje úpravu životního stylu, dietu a farmakoterapii. SIBO je léčitelný, ale může se často opakovat. Vyžaduje proto odbornou léčbu, diagnostiku příčiny a úzkou spolupráci lékaře s pacientem.

Prognóza je dána především základním onemocněním, které vedlo ke vzniku SIBO.

Medikamentózní léčba

K léčbě SIBO se běžně používají antibiotika, prebiotika a probiotika. K dosažení odpovědi na konkrétní druh bakterií, které způsobily nerovnováhu ve střevní mikroflóře pacienta, lze použít kombinaci antibiotik.

Výsledky studií z posledních let ukázaly, že antibiotikum rifaximin do určité míry snižuje výskyt SIBO přibližně u 80 % pacientů.

Přesná doba užívání antibiotika je individuální, ale krátkodobá. Většina lékařů doporučuje podávat rifaximin po dobu 7–10 dnů, a to buď jednorázově, nebo cyklicky.

Během léčby antibiotiky je nutný pravidelný přísun probiotik a prebiotik k podpoře rovnováhy střevního mikrobiomu.

Mají řadu příznivých účinků, jako je posílení bariérové funkce střeva, inhibice patogenů, modulace zánětlivé reakce a snížení viscerální přecitlivělosti.

Úprava životního stylu

V rámci diety jsou běžné bezlaktózové a bezlepkové diety, doplňování potřebných vitaminů a minerálů. Mnoho pacientů uvádí, že se jim po dietě ulevilo od zažívacích potíží a bolestí břicha.

Nutriční podpora se používá v případech výrazného úbytku hmotnosti a rizika podvýživy.

Rizikem jsou zejména fermentovatelné sacharidy, které se v tenkém střevě špatně vstřebávají. V případě SIBO začnou přemnožené bakterie tyto sacharidy rozkládat příliš brzy, konkrétně již v tenkém střevě.

To má za následek nadýmání, průjem nebo bolesti břicha. Vyloučení příjmu těchto sacharidů ve stravě může zmírnit některé zažívací příznaky SIBO.

V současné době má důležitou roli tzv. FODMAP dieta. Toto slovo je anglickou zkratkou pro "fermentable oligo-, di-, mono- saccharides and polyols" (fermentovatelné oligo-, di-, mono- sacharidy a polyoly).

F – Fermentable (fermentovatelné) – potraviny, které mohou být rozkládány mikroorganismy, jako jsou bakterie nebo kvasinky

O – Oligosacharidy, které se nacházejí v obilovinách nebo v látkách obsažených v luštěninách

D – Disacharidy, např. laktóza obsažená v mléčných výrobcích

M – Monosacharidy, např. fruktóza obsažená v ovoci a zelenině

P – Polyoly – látky používané jako sladidla v potravinách

Potraviny s vyšším obsahem FODMAP, kterým byste se měli ve svém jídelníčku vyhnout:

  • Česnek, cibule
  • Luštěniny (hrách, fazole, čočka...)
  • Obiloviny (ječmen, žito)
  • Med, agáve
  • Mléčné výrobky obsahující laktózu
  • Jablka, hrušky, fíky
  • Slazené nápoje
  • Sušené ovoce

Vhodné potraviny během diety při SIBO:

  • Listová zelenina
  • Papriky, rajčata, mrkev
  • Maso a ryby
  • Quinoa
  • Brambory
  • Vejce
  • Tofu
  • Bezlepkové obiloviny (kukuřice, rýže...)
  • Některé druhy ovoce (hrozny, jahody, borůvky...)
fsdílet na Facebooku