Vyzkoušejte náš recept: zdravý a rychlý tvarohový cheesecake bez lepku a laktózy

Vyzkoušejte náš recept: zdravý a rychlý tvarohový cheesecake bez lepku a laktózy
Zdroj fotografie: Getty images

Tvarohový cheesecake je zdravý a chutný dort pro náročné svačináře. Ne nadarmo patří k nejoblíbenějším sladkým receptům. Je vhodný pro aktivní sportovce, ale pochutnat si na něm mohou i lidé držící různé diety. Připravujeme ho bez laktózy, lepku a vajec. Lze ji různě obměňovat, takže ji zvládnou i začínající pekaři.

Obtížnost nízká
Příprava 35 minut + tuhnutí
Porce přibližně 12 porcí

Náš cheesecake je skvělým dezertem po obědě s kávou, ale hodí se i k snídani nebo večeři.

Potěší zejména labužníky s alergií na laktózu nebo vejce. Je vhodný i pro celiaky.

V létě se dobře kombinuje s jahodami, malinami, borůvkami nebo třešněmi, ale můžete si ho vychutnat i v zimě s ovocem podle chuti.

Základem korpusu v receptu jsou ovesné vločky. Všichni je známe, ne každému chutnají. Obsahují však spoustu zdraví prospěšných látek, které bychom neměli přehlížet.

V tomto receptu ani nepoznáte, že tvoří korpus. Jsou dobře maskované a jejich chuť vás rozhodně nebude rušit, ba dokonce ji ani nepoznáte.

Skládají se z vitaminů B1, B2, B3 a B6, E, K. Z dalších látek obsahují bílkoviny, draslík, fosfor, hořčík, kyselinu pantotenovou a listovou, mangan, měď, sacharidy, sodík, vápník, vlákninu, zinek, železo.

Jejich příznivé účinky se týkají zejména našeho trávení, podporují ho a pomáhají mu s peristaltikou. Jejich látky prospívají sliznici střev, žaludku.

Mohou je konzumovat lidé s problémy s hemoroidy, kterým pomohou s bezbolestným vyprazdňováním.

Také nezatěžují náš oběhový systém a zbavují nás cholesterolu nebo vyrovnávají krevní tlak.

Zajímavé je, že obsahují také antioxidanty. Díky nim náš organismus bojuje proti rakovinotvorným a škodlivým látkám. Chrání nás také před předčasným stárnutím.

Pravidelnou konzumací vloček můžeme dokonce podpořit plynulé nastartování našeho metabolismu.

Mandlová mouka je skvělým zdrojem vlákniny, dobrých tuků, vitaminů i zdravých živin.

Patří mezi nejzdravější druhy ořechů. Ne nadarmo byly tak cennou surovinou už tisíce let před námi.

Právě mandle byly nalezeny ve snad nejznámější Tutanchamonově hrobce.

Díky svému bohatému složení mají blahodárný vliv na náš trávicí a oběhový systém.

Kromě toho, že snižují naši hmotnost, snižují také riziko některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.

V doporučené denní dávce by je měli konzumovat lidé ohrožení krevním tlakem a ti, u nichž se objevuje cukrovka.

Pomohou nám také udržet si zdravou a krásnou pleť, kterou bychom měli po jejich konzumaci hydratovat. Urychlí také hojení pokožky při jejím poškození nebo zánětu.

Přestože med v našem receptu používáme střídmě, nemůžeme vynechat alespoň několik jeho skvělých účinků na naše zdraví.

Všichni jsme slyšeli o medu jako o tekutém zlatu, léčivém zázraku a elixíru života. Ve skutečnosti ho také řadíme mezi superpotraviny.

Pomáhá zlepšovat naše zdraví tím, že léčí vředy a zažívací potíže, rakovinu, srdeční choroby a krevní tlak.

Podporuje lepší spánek, posiluje imunitní systém a hojí rány. Díky svému složení podporuje mysl a zlepšení paměti.

Co potřebujete k přípravě tvarohového koláče bez lepku a laktózy?

Přísady:

  • ovesné vločky
  • mandlová moučka
  • med
  • kokosový olej
  • 200 g bezlaktózového tvarohu (můžete použít i 180 g nebo 250 g)
  • 200 g bezlaktózové ricotty
  • 250 g veganského mascarpone
  • vanilkový extrakt
  • sezónní ovoce ze zahrady nebo podle chuti

Recept

1. Ovesné vločky jemně umeleme a smícháme s mandlovou moučkou, medem a rozpuštěným kokosovým olejem, aby vzniklo husté těsto.

2. Těsto rozetřeme v rovnoměrné vrstvě na dno dortové formy. Pro lepší ztuhnutí můžete koláč zmrazit v mrazáku, zatímco budete připravovat náplň.

Vybírejte kvalitní ovesné vločky, abyste se ujistili, že nejsou kontaminovány lepkem.

3. Měkký tvaroh vyšlehejte s ricottou, mascarpone, medem a vanilkovým extraktem.

Pokud se obáváte, že náplň nebude držet tvar, klidně vmíchejte želatinu. Obvykle bez ní drží bez problémů. Záleží však na hustotě tvarohu a ricotty.

4. Hladký a tuhý krém nalijte na připravený zmražený korpus a dejte do lednice.

Nejlepší je nechat cheesecake v lednici přes noc. Budete tak mít jistotu, že je správně ztuhlý.

5. Před podáváním můžete ozdobit ovocem podle chuti nebo sezóny. Výborný je se sladkými jahodami, malinami nebo i méně sladkými borůvkami a dalšími bobulovitými plody.

Dobrou chuť!

Vyzkoušejte recepty na další zdravé koláče a dorty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.