- Jaroslava Bednářová – Herbář nebo příroda ve vaší kuchyni
- kucharkaprodceru.cz
Zdravý salát z mangoldu a ředkviček? Přinášíme jednoduchý a fit recept
Mangold je listová zelenina podobná špenátu. Jeho nejbližším příbuzným je řepa. Tmavě zelené listy mangoldu mají v sobě obsaženo velké množství vitamínů.
Obsah článku
Náročnost: Nízká
Příprava: 30 minut
Porce: 2 osoby
Mangold považujeme za půvabnou letní zeleninu, kterou můžeme v kuchyni využít stejně jako špenát.
Mangold by se neměl příliš tepelně upravovat, aby neztmavl, neztratil svou barvu a živiny, které obsahuje.
Proto jsme se pro vás rozhodli připravit skvělý recept na fit salát.
Je výborný zejména jako příloha nebo jej můžete přidat do jiného jídla. Jelikož ho vnímáme stejně jako špenát, nebojte se použít fantazii a přemýšlet o tom, jak špenát zaměnit za mangold.
Přečtěte si více o této úžasné bylině v článku Co je mangold? Jak se pěstuje? Jaké jsou jeho benefity pro zdraví?
Chutný salát z mangoldu a ředkviček
Co budete potřebovat a co s tím budete dělat?
Ingredience:
- 600 g mladých listů mangoldu
- 3 svazky ředkviček
- 100 g rukoly
- 100 g sýra (nejlépe niva)
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 ml bílého řeckého jogurtu
- šťáva z 1 citronu nebo limetky
- 1 lžička cukru
- ½ lžičky mleté sladké papriky
- sůl
Postup
Mangold si nejprve probereme a odstraníme jeho stopky. Umyjeme ho, osušíme a nakrájíme na proužky.
Menší ředkvičky nakrájíme a větší nastrouháme na hrubém struhadle.
Sýr niva rozdrobíme vidličkou a spolu s olejem, jogurtem, citrónovou šťávou a paprikou jej smícháme.
Podle chuti můžeme přisladit a osolit.
Takto připravený nálev smícháme s mangoldem.
Podle chuti lze tento osvěžující salát dochutit rukolou.
Salát podáváme vychlazený.
Dobrou chuť!