Recept na skvělý teriyaki tempeh s brokolicí a rýží
Tempeh je skvělá nová náhražka masa. Je to zdravý a chutný pokrm, který lze připravit na několik způsobů, stejně jako maso. Je oblíbený zejména u veganů a vegetariánů. Vyzkoušejte přípravu tempehu v našem vynikajícím teriyaki stylu.
Obsah článku
Obtížnost | Střední |
Příprava | 65 minut |
Porce | přibližně 2 porce |
Tento zdravý recept na teriyaki tempeh je velmi zdravý a chutný pokrm pro vegetariány, vegany, celiaky a ty, kteří rádi zkoušejí nová jídla.
Jedná se o kombinaci různých chutí, které se spojují v jeden zdravý a prospěšný pokrm pro každého.
Hlavní ingrediencí je poměrně nová surovina - tempeh. V Indonésii však tempeh patří k tradičním pokrmům, takže se nejedná o žádnou světovou novinku.
Říká se mu také indonéské maso nebo sójový ermin. Jedná se o plnohodnotnou náhražku masa.
Známe klasický tempeh vyráběný ze sójových bobů nebo jiných luštěnin, jako je hrách nebo fazole. Existuje však také tempeh vyráběný z obilovin, jako je ječmen a oves, nebo kombinace sóji a rýže apod. Existují také druhy tempehu vyrobené ze semen nebo olejových výlisků.
Tempeh je oblíbený zejména u veganů a vegetariánů, protože může nahradit maso. Je bohatý na vitamín B12, který se nachází především v potravinách živočišného původu.
Je také dobrým zdrojem vlákniny, mastných kyselin, probiotik, antioxidantů a minerálních látek, jako je hořčík, fosfor, draslík, měď, vápník, zinek a železo.
Konzumace tempehu zajistí zdraví vašich kostí, kůže, nehtů a vlasů.
Má příznivý vliv na naše trávení nebo krevní oběh. Je lehce stravitelný, a tak nezatěžuje náš trávicí trakt. Přisuzuje se mu také podpora krvetvorby.
Stabilizuje také hladinu cukru a cholesterolu v naší krvi. Tím přispívá ke zdravému oběhovému systému.
Ženy v menopauze jistě potěší, že tempeh dokáže zmírnit nepříjemné příznaky tohoto období. Jedná se především o udržování hladiny cholesterolu a návaly horka.
Tempeh ocení také sportovci, kteří ocení jeho bílkoviny. Ty pomáhají udržovat v chodu metabolismus, správné trávení nebo nabírání svalové hmoty.
Mezi výhody tempehu patří také jeho protizánětlivé účinky. Sójový tempeh je bohatý na antioxidanty, které bojují i proti rakovinotvorným látkám.
Náš recept obsahuje také brokolici, která je pro naše zdraví velmi prospěšná. Říká se jí také zelená růže nebo královna zeleniny.
V minulosti ji využívali i přírodní léčitelé, kteří s její pomocí bojovali proti různým a závažným onemocněním.
Její původ se připisuje Středomoří, pravděpodobně pochází z planě rostoucí rostliny na Apeninském poloostrově. Odhaduje se, že se začala pěstovat ve středověku a do dnešní podoby ji vyšlechtili Italové.
Byla dokonce nazývána italským chřestem. Její užitečnost spočívá především ve složení, neboť je bohatá na vitaminy, minerály a další účinné látky.
Z vitamínů jsou přítomny A, B1, B2, B3, B5, B6 a B9, C, E a K. Z minerálních látek převažuje draslík, dále fosfor, hořčík, mangan, lutein, betakaroten, vápník, vláknina, selen, zinek a železo.
Tato kombinace z ní dělá skvělý prostředek pro podporu zdraví. Její příznivé účinky se projevují v boji proti zácpě a zažívacím potížím.
Pomáhá při řešení zánětů v těle, ale pomůže také regulovat cukr, toxiny nebo chemické látky v těle.
Díky obsahu řady antioxidačních látek příznivě působí na pročištění a uvolnění trávení. To je užitečné zejména pro správnou funkci jater, ledvin, střev, ale také pro zdraví kůže a například i plic.
Obsahuje také sulforafan, který je velkým pomocníkem v boji proti rakovinným buňkám. Bylo prokázáno, že tato látka pomáhá také autistům, lidem s nemocemi srdce, alergiemi, cukrovkou nebo záněty kostních kloubů.
Suroviny na teriyaki tempeh
- 350 g přírodního tempehu
- sójová omáčka
- rýžové víno nebo jablečný ocet
- voda
- kukuřičný škrob
- med
- česnek
- sezamový nebo olivový olej
- sezamová semínka
- jarní cibulku nebo petrželku
- brokolice
- rýže
Postup přípravy
1. Nejprve si připravíme marinádu z vody, sójové omáčky, česneku, medu, zázvoru, rýžového vína, sezamového oleje, semínek a škrobu. Vše dobře prošleháme.
Podle chuti osolíme a okořeníme černým pepřem. Se vším však buďte opatrní, protože každá ingredience má již svou vlastní chuť.
2. Tempeh nakrájejte a vložte do marinády. Marinujte přibližně hodinu.
3. Kostky tempehu osmažte dohněda a po osmažení přidejte omáčku.
4. Mezitím si připravte brokolici dušenou v páře a uvařte rýži, se kterou se tempeh podává.
5. Brokolici můžete přidat k teriyaki tempehu a krátce ji společně podusit.
Teriyaki tempeh si však můžete vychutnat i s dušenou brokolicí přidanou na závěr, při podávání a bez společného vaření.
6. Hotový teriyaki tempeh s brokolicí podávejte s rýží, přelitý omáčkou a posypaný jarní cibulkou nebo petrželkou.
K brokolici lze přidat červenou papriku, cuketu, lilek, podle chuti a sezóny.
Dobrou chuť.
Na našem receptu si pochutnají vegetariáni, vegani nebo celiaci, protože kukuřičný škrob je vhodný i pro celiaky.
Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty: