Recept na fit zdravou rajčatovou polévku se sladkými bramborami

Připravte si s námi chutnou a zdravou rajčatovou polévku. V zimě vás zahřeje a v létě osvěží.
Obtížnost | nízká |
Příprava | 45 minut |
Porce | přibližně 4 porce |
Rajčatová polévka je zdravá, chutná a osvěžující v každém ročním období. Lze ji připravit snad na milion způsobů a podávat teplou nebo studenou.
Stala se jednou z nejoblíbenějších polévek. Je opravdu snadná a pochutnat si na ní může každý, včetně lidí s alergiemi nebo různými potravinovými dietami.
Všichni víme, že rajčata jsou velmi zdravé a obohacující ovoce, které dokáže zpestřit každé jídlo. Věděli jste ale, jaké účinky mají na vaše zdraví?
Rajčata obsahují několik vitaminů skupiny B. Najdeme v nich ale také vitaminy A, C, D, E a vitamin K.
Z minerálních látek zde najdeme draslík, fosfor, chrom, jód, selen, sodík, vápník, vlákninu, železo a zinek. Obsahují také antioxidační látky betakaroten a lykopen.
Díky svému složení pomáhají rajčata udržovat zdravé zuby, kosti, vlasy a pokožku.
Obsahují dostatečné množství vápníku a vitaminu K, které jsou nezbytné pro drobné opravy kostí a kostní tkáně.
Chrání nás také před kardiovaskulárními chorobami, včetně infarktu a mrtvice.
Při pravidelné konzumaci udržují cholesterol v krvi na zdravé úrovni.
Díky vláknině zlepšují naše trávení. Odstraňují škodliviny ze střev, uvolňují trávicí a žaludeční šťávy, zmírňují zácpu a chrání tak naše tělo před toxiny.
Pozor však na vařená rajčata, která mohou zhoršit reflux kyselin a vyvolat zažívací potíže.
Díky antioxidantům nás také pomáhají chránit před rakovinotvornými látkami. Zejména pokud jde o rakovinu prostaty a prsu.
Naše polévka obsahuje také zdravé brambory, sladké brambory. Ty sice nejsou domácí, ale jsou velmi zdravou a chutnou surovinou vhodnou pro jakékoliv zpracování.
Pocházejí z Mexika a Venezuely. Do Evropy se dostaly později, ale jsou zde přesto velmi ceněné.
Sladké brambory vám pomohou relaxovat. Obsahují vysoké množství hořčíku, o kterém se předpokládá, že uklidňuje mozek, zmírňuje stres a úzkost.
Jsou také prospěšné pro krevní tlak a zdraví oběhového systému včetně srdce.
Pomáhají udržovat pravidelné a bezproblémové trávení.
Pravidelně by je měli konzumovat lidé s problémy s kostmi a klouby, například s artritidou. Zmírňují bolest a problémy spojené s nemocemi.
A olivový olej také obsahuje dostatek živin, které snižují k ničení škodlivých bakterií.
Patří mezi ně vitaminy a minerály, jako jsou E, K, draslík, sodík, vápník nebo železo, kyselina olejová a řada antioxidantů.
Ne nadarmo se mu říká tekuté zlato nebo zázrak života.
Pochází ze Středomoří, kde je velmi oblíbenou ingrediencí v každé kuchyni. A není divu pro jeho zdraví prospěšné účinky.
Obsahuje zdravé tuky, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a kardiovaskulárního systému. Chrání naše srdce před nemocemi a nezatěžují cévy.
Je také prospěšný pro trávení a správnou funkci střev, takže by měl být na každém stole.
Ingredience potřebné pro rajčatovou polévku
- 500 g rajčat (můžeme použít pasírovaná)
- 1 ks větší sladké brambory
- olivový olej
- bobkový list
- sůl
- černý pepř
- voda
- šalotka
- česnek
- bazalka
Postup přípravy
1. Na olivovém oleji krátce osmahneme nakrájenou šalotku. Po chvíli přidáme rozmačkaný česnek a nakrájená rajčata.
2. Mezitím v osolené a ochucené vodě uvaříme na kostičky nakrájené sladké brambory.
3. Rajčatový základ osolíme a opepříme a zalijeme vlažnou vodou.
4. Uvařené sladké brambory přidejte do polévky s trochou vody, ve které se vařily, a vše rozmixujte dohladka.
5. Vše společně krátce povařte a polévka je hotová.
Dobrou chuť!
Polévku podávejte ozdobenou lístky čerstvé bazalky, sýrem nebo krutony. Lze ji také podávat s topinkami s česnekem a sýrem, záleží na chuti každého.
Do polévky jsme nepřidávali žádný zbytečný cukr, nahradily ho sladké brambory.
Vyzkoušejte i naše další zdravé a fit polévky:
