Pórková polévka prospívá našemu tělu. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept
Pórek je velmi zdravá zelenina. Má mnoho skvělých účinků na naše zdraví. To platí zejména pro recepty z čerstvého pórku, ale i vařený pórek má své blahodárné účinky.
Obtížnost | Střední |
Příprava | 25 minut + asi 35 minut vaření |
Porce | přibližně 5 porcí |
Pórek patří do stejné skupiny jako cibule a česnek. Vzhledově se také podobá jakési velké jarní cibulce a vrství se stejným způsobem.
V kuchyni je také oblíbený. Existuje mnoho receptů, ve kterých hraje pórek hlavní roli. Používá se do pomazánek, omáček, polévek a vývarů.
Je to poměrně velká palice, v jejíž dolní části se obvykle nachází bílá cibule. Je však válcovitě spojena s listy, které jsou již zelené barvy.
V kuchyni lze použít téměř celý pórek. Listy až do konce se k použití nedoporučují, proto se odřezávají a kompostují nebo vyhazují. Některé zelené listy jsou však vhodné ke zpracování.
Více informací o pórku, jeho skladování, účincích a pěstování se dozvíte v našem článku: Pórek a jeho zdraví prospěšné účinky. Víte, jak ho pěstovat?
Je tvořen mnoha vitaminy a minerály, které mají příznivý vliv na naše zdraví.
Mezi minerálními látkami v pórku najdeme větší množství flavonoidů, fosfor, mangan, selen, vápník, železo a z dalších látek omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovou, karoteny, vlákninu a antioxidanty.
Obsahuje také vitaminy skupiny B, A, C, E a K.
V minulosti, ale i dnes se dokonce často používal v domácím léčitelství.
Staří Římané a Řekové si oblíbili pórek jako největšího pomocníka po probdělé noci plné alkoholu. Říká se, že pomáhá léčit "kocovinu".
Ve skutečnosti pomáhá léčit kašel, celkově posiluje imunitu a díky antioxidantům a kyselině listové slouží jako ochrana před infekcemi.
Dámy potěší jeho příznivý vliv na růst a krásu vlasů, za což vděčí především obsahu železa, manganu a vitaminu C.
Vývar se používá také při zácpě a nadýmání, jeho složení má příznivý vliv na trávení a správnou činnost střev.
Napomáhá správné funkci ledvin, čímž podporuje tělo při zbavování se přebytečné vody. Pomáhá střevům zbavit se bakterií a kvasinek.
Složení pórku pomáhá také při prevenci trombózy a křečových žil a jako pomocný prostředek při revmatismu.
Je velmi užitečný při dietě, především díky obsahu vlákniny, která zasytí.
Suroviny
- 2 středně velké pórky
- 4 jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- 1 kus celeru
- 250 ml kokosového mléka
- olivový olej
- zeleninový vývar
- černý mletý pepř
- bazalka
- sůl
- petržel
Recept na zdravou pórkovou polévku
1. Všechnu zeleninu důkladně očistěte a omyjte. Pórek, cibuli a celer nakrájejte na tenké plátky.
2. Část pórku od středu, kde se cibule mění v zelené listy, odložíme stranou. Zbytek cibule osmahneme na olivovém oleji.
3. Přidejte na kostičky nakrájený celer a rozmačkaný česnek. Osmahněte a zalijte vývarem.
4. Dochutíme solí a pepřem. Vařte asi půl hodiny, dokud celer zcela nezměkne.
5. Polévku důkladně rozmixujte ponorným mixérem a znovu přiveďte k varu.
6. Přidejte zbytek pórku nakrájeného na tenké plátky, část nasekané petrželky a kokosové mléko nebo smetanu.
7. Polévka je hotová, když jsou kolečka pórku měkká. Mohou ještě trochu křupat.
My máme například rádi spíše tvrdší, jen trochu změklá.
8. Pórkovou polévku podávejte s česnekovými topinkami posypanými trochou petrželky.
Náš recept je vhodný pro alergiky a osoby s nesnášenlivostí mléka nebo lepku.
Dobrou chuť!
Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty: