Lehká varianta koložvarského zelí? Zde je náš zdravý recept
Hlavní surovinou koložvarského zelí je kysané zelí, které je bohaté na vitaminy, zejména C. V receptu se používá také kvalitní a zdravé hovězí maso nebo neobvyklá, ale užitečná červená rýže.
Obsah článku
Obtížnost | Vysoká |
Příprava | 45 minut + 35 minut pečení |
Porce | přibližně 6 porcí |
Zdravou verzi koložvarského zelí připravujeme pouze ze zdravých a kvalitních surovin. Nejlépe se připravuje, pokud jsou všechny suroviny bio nebo domácí.
Nejlepší je domácí kysané zelí, které dnes seženeme u výrobců nebo v domácích obchodech s potravinami.
Kysané zelí je určitě základní surovinou. Odjakživa je také považováno za domácí lék, který je výborný téměř na každou nemoc nebo zdravotní problém.
Má skvělé účinky na organismus. Díky němu se zbavujeme škodlivých látek, podporuje trávení a pomáhá předcházet zácpě. Je také pomocníkem při udržování zdraví jater, srdce a plic.
Udržuje hladinu cholesterolu v krvi na zdravé úrovni. Příznivě působí také na nervový systém a mozek nebo při různých zánětech.
Pomáhá při zmírnění ekzémů, akné nebo lupénky. Zejména ženy si ho oblíbí jako zkrášlující potravinu, protože podporuje zářivou, krásnou a celkově zdravou pleť, vlasy a nehty.
Už u našich babiček a dědečků se často používalo jako pomocník v boji proti parazitům, jako jsou helminti a blechy.
Celkově posiluje imunitu, podporuje dobrou náladu a energii.
Všechny tyto účinky zajišťuje díky svému složení z mnoha vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Z vitaminů jsou to například A, B, C, E, K. Z minerálních látek stojí za zmínku draslík, fosfor, hořčík, křemík, vápník, zinek, železo.
Je skvělým zdrojem bioaktivních látek nebo probiotik. Díky nim stimuluje střevní mikroflóru, čistí trávení, podporuje metabolismus a udržuje ho v kondici.
Domácí kysané zelí je samo o sobě velmi zdravé, zejména co se týče obsahu vitaminů a minerálních látek. V kombinaci s dalšími zdravými ingrediencemi tvoří zdravou bombu.
Ke kysanému zelí neodmyslitelně patří kvalitní mleté hovězí maso. Rozhodně patří k nejzdravějším druhům, a to i díky svému bohatému složení.
Díky hovězímu masu získá naše tělo draslík, fosfor, hořčík, sodík, selen, vápník, zinek, železo a vitaminy B6 a B12, C, D, E a K, niacin, kyselinu listovou, riboflavin a thiamin.
V porovnání s ostatními druhy masa má hovězí maso nejméně tuku. V případě kvalitního masa bylo také prokázáno, že obsahuje více omega-3 mastných kyselin.
Obsahuje také všechny potřebné aminokyseliny. To má pozitivní vliv na naše svaly a výkonnost.
Udržuje také naše tuky, kolagen a elastin na potřebné úrovni. Kromě síly podporuje také náš imunitní systém a překvapivě i naši psychickou pohodu.
Další důležitou složkou naší light verze koložvarského zelí je červená rýže.
Tento druh rýže je velmi oblíbenou ingrediencí zdravých jídel. Pochází z Asie, kde je oblíbený zejména v Číně, Japonsku, Thajsku, ale také v Indii a himálajské oblasti. V těchto zemích si již dlouho uvědomují její léčivé účinky a rádi ji používají v domácím léčitelství.
Kromě výjimečné chuti je výjimečná i svými blahodárnými účinky. Po uvaření má stále pevnou konzistenci a její chuť připomíná ořechy. Proto bude výjimečná i v našem jídle.
Její složení je plné esenciálních bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vlákniny a sacharidů. Dodává našemu tělu také antioxidanty, riboflavin, thiamin a další minerální látky.
Velmi prospěšné jsou také kvasinky Monascus purpureus, které rýže obsahuje. Díky nim se do našeho těla dostává monakolin K, který je velmi prospěšný pro udržení zdravé hladiny cholesterolu.
Tím také pomáhá snižovat výskyt onemocnění srdce a cév.
Velmi oblíbená je také proto, že nezatěžuje trávení, pomáhá snižovat plynatost a podporuje dobré zažívání.
Díky obsaženým minerálům a vitaminům je prospěšná pro zdraví našich kostí, nehtů, kůže, vlasů a zubů.
Díky vyššímu obsahu vlákniny, bílkovin, vitaminů a minerálů působí preventivně proti artritidě nebo osteoporóze.
Má také schopnost zbavovat tělo nepotřebné vody.
Suroviny na zdravé koložvárské zelí
- 500 g kvalitního mletého hovězího masa
- 1 kg domácího kysaného zelí
- 250 g červené rýže
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- kokosová smetana
- kokosové mléko
- červená mletá paprika
- černý mletý pepř
- kmín
- sůl
- kurkuma
Postup přípravy
1. Nejprve orestujeme očištěné a mleté maso s nadrobno nakrájenou cibulí.
2. Když má maso správnou hnědou barvu, přidáme černý pepř, papriku, drcený kmín a kurkumu.
Pokud to maso potřebuje, můžeme ho zalít trochou horké vody a poté osolit.
3. Kysané zelí nakrájíme na menší kousky a podusíme v troše vody s kmínem a paprikou.
4. Červenou rýži uvaříme stejně jako běžnou rýži v 5 dcl vody. Můžeme ji nechat vařit déle.
Tato rýže nebude tak měkká jako normální rýže, takže se nelekejte.
5. Uvařenou rýži můžete smíchat s masem, a to i se všemi jeho šťávami.
6. Nakonec vše vložte do vymazané zapékací misky. Nejprve je vrstva zelí, pak směs rýže a masa a navrch opět zelí.
7. Můžeme ji polít kokosovou smetanou vyšlehanou se solí a česnekem. Pak to společně zapečeme.
Záleží na šťavnatosti směsi rýže a masa, zda do smetany přidáme více mléka. Každý si ji může dopřát podle toho, zda ji má rád sušší, nebo pořádně šťavnatou.
8. Přikryté koložvárské zelí pečeme v pekáči při 185 °C asi 25 až 30 minut. Poté je ještě 5 až 10 minut pečeme odkryté.
Tato zdravá verze koložvárského zelí je chutná pro každého. Je vhodná i pro osoby s intolerancí laktózy.
Dobrou chuť!
Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty: