Fialové brambory v klasickém slovenském demikátu? Vyzkoušejte náš neobvyklý recept

Fialové brambory v klasickém slovenském demikátu? Vyzkoušejte náš neobvyklý recept
Zdroj fotografie: Getty images

Fialové brambory jsou velmi neobvyklou surovinou, a to nejen kvůli své zvláštní barvě, ale především kvůli svému složení. Brambory této barvy jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů a v kombinaci s brynzou jsou skvělým zdrojem živin.

Obtížnost Střední
Příprava 45 minut
Porce přibližně 6 porcí

Brynzová polévka s fialovými bramborami je docela zvláštní kombinace. Nemusíte se bát, jde jen o zvláštní barvu brambor.

Je to však zdravá kombinace s vynikající chutí, která rozhodně stojí za vyzkoušení.

Díky fialovým bramborám je polévka ještě jemnější a krémovější, než jsme zvyklí. Ve skutečnosti je jejich chuť jemnější a máslovější než chuť bílých brambor.

Čím jsou tedy tyto brambory výjimečné, kromě jejich specifické fialové barvy? Svou barvou a složením připomínají borůvky nebo granátová jablka.

Jak jsme se již zmínili, mají příjemnou a lehkou chuť. Hlavní výhodou těchto brambor je však jejich zásoba antioxidantů.

Kromě B6 jsou plné i dalších vitaminů. Obsahují několikanásobně více vitaminu C než klasické bílé brambory. Jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny.

Konzumací fialových brambor v různých podobách posilujeme náš imunitní systém. Pomáhají proti zánětům v těle a vláknina v nich obsažená působí na správné trávení.

Jsou také prospěšné pro oběhový systém, zejména pro cévy a krevní tlak.

Nachází se v nich také kyselina chlorogenová, která pomáhá při trávení, zrychlování organismu a také při úpravě krevního tlaku.

Svým složením pomáhají působit jako prevence různých onemocnění, jako je rakovina, cukrovka, kardiovaskulární choroby a různé záněty v těle.

Při vaření je nejlepší používat je celé, protože velká část vitaminu C se nachází ve slupce.

Další důležitou součástí našich potravin je brynza. Ta, jak víme, má vynikající probiotika a je naší oblíbenou a tradiční surovinou v kuchyni.

Ne nadarmo jí říkáme bílé zlato, přírodní lék.

Nejbohatší je samozřejmě na ovčí mléko, ale používá se i kravské.

Obsahuje mnoho vitaminů, jako jsou A, D, E, K, minerální látky - fosfor, hořčík, měď, vápník, zinek a železo.

Kromě vitamínů a minerálů obsahuje brynza mnoho mikroorganismů, tedy prospěšných bakterií. Tyto mléčné bakterie zase produkují prospěšné kyseliny a látky a také probiotika.

Ty zajišťují našemu tělu dobré trávení. Pomáhají posilovat celkovou imunitu.

Celkově složení brynzy podporuje prevenci rakoviny, cévních onemocnění, řídnutí kostí a cukrovky.

Co potřebujeme na výjimečný demikát z fialových brambor?

  • 250 g brynzy
  • 4 větší fialové brambory
  • 1 velkou cibuli
  • stroužek česneku
  • zeleninový vývar
  • 250 ml smetany 30 %
  • sádlo
  • sůl
  • kmín
  • bobkový list
  • černý mletý pepř
  • mletá paprika

Recept na výjimečný demikát z fialových brambor

1. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Poté ji osmahneme na sádle, přidáme rozdrcený česnek a společně krátce osmahneme. Po chvíli zaprášíme černým pepřem, paprikou a solí a zalijeme asi 1 litrem vývaru.

2. Do vývaru přidejte nakrájené brambory a vařte je se zbylým kořením, dokud brambory nezměknou.

3. Když jsou brambory uvařené, vyjmeme je naběračkou a vmícháme brynzu a smetanu. Poté vše vlijte zpět a dobře promíchejte.

4. Polévku můžeme rozmixovat, ale předtím vyjmeme bobkový list. Můžete ji jen rozšťouchat tak, aby v ní byly i kousky brambor.

5. Krátce povaříme a je hotovo.

Polévku můžeme podávat s čerstvou pažitkou nebo petrželkou a opečeným chlebem.

Protože neobsahuje mouku, je vhodná i pro celiaky.

Dobrá chuť!

Nezapomeňte vyzkoušet naše další zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.