Fialové brambory v klasickém slovenském demikátu? Vyzkoušejte náš neobvyklý recept
Fialové brambory jsou velmi neobvyklou surovinou, a to nejen kvůli své zvláštní barvě, ale především kvůli svému složení. Brambory této barvy jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů a v kombinaci s brynzou jsou skvělým zdrojem živin.
Obsah článku
Obtížnost | Střední |
Příprava | 45 minut |
Porce | přibližně 6 porcí |
Brynzová polévka s fialovými bramborami je docela zvláštní kombinace. Nemusíte se bát, jde jen o zvláštní barvu brambor.
Je to však zdravá kombinace s vynikající chutí, která rozhodně stojí za vyzkoušení.
Díky fialovým bramborám je polévka ještě jemnější a krémovější, než jsme zvyklí. Ve skutečnosti je jejich chuť jemnější a máslovější než chuť bílých brambor.
Čím jsou tedy tyto brambory výjimečné, kromě jejich specifické fialové barvy? Svou barvou a složením připomínají borůvky nebo granátová jablka.
Jak jsme se již zmínili, mají příjemnou a lehkou chuť. Hlavní výhodou těchto brambor je však jejich zásoba antioxidantů.
Kromě B6 jsou plné i dalších vitaminů. Obsahují několikanásobně více vitaminu C než klasické bílé brambory. Jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny.
Konzumací fialových brambor v různých podobách posilujeme náš imunitní systém. Pomáhají proti zánětům v těle a vláknina v nich obsažená působí na správné trávení.
Jsou také prospěšné pro oběhový systém, zejména pro cévy a krevní tlak.
Nachází se v nich také kyselina chlorogenová, která pomáhá při trávení, zrychlování organismu a také při úpravě krevního tlaku.
Svým složením pomáhají působit jako prevence různých onemocnění, jako je rakovina, cukrovka, kardiovaskulární choroby a různé záněty v těle.
Při vaření je nejlepší používat je celé, protože velká část vitaminu C se nachází ve slupce.
Další důležitou součástí našich potravin je brynza. Ta, jak víme, má vynikající probiotika a je naší oblíbenou a tradiční surovinou v kuchyni.
Ne nadarmo jí říkáme bílé zlato, přírodní lék.
Nejbohatší je samozřejmě na ovčí mléko, ale používá se i kravské.
Obsahuje mnoho vitaminů, jako jsou A, D, E, K, minerální látky - fosfor, hořčík, měď, vápník, zinek a železo.
Kromě vitamínů a minerálů obsahuje brynza mnoho mikroorganismů, tedy prospěšných bakterií. Tyto mléčné bakterie zase produkují prospěšné kyseliny a látky a také probiotika.
Ty zajišťují našemu tělu dobré trávení. Pomáhají posilovat celkovou imunitu.
Celkově složení brynzy podporuje prevenci rakoviny, cévních onemocnění, řídnutí kostí a cukrovky.
Co potřebujeme na výjimečný demikát z fialových brambor?
- 250 g brynzy
- 4 větší fialové brambory
- 1 velkou cibuli
- stroužek česneku
- zeleninový vývar
- 250 ml smetany 30 %
- sádlo
- sůl
- kmín
- bobkový list
- černý mletý pepř
- mletá paprika
Recept na výjimečný demikát z fialových brambor
1. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Poté ji osmahneme na sádle, přidáme rozdrcený česnek a společně krátce osmahneme. Po chvíli zaprášíme černým pepřem, paprikou a solí a zalijeme asi 1 litrem vývaru.
2. Do vývaru přidejte nakrájené brambory a vařte je se zbylým kořením, dokud brambory nezměknou.
3. Když jsou brambory uvařené, vyjmeme je naběračkou a vmícháme brynzu a smetanu. Poté vše vlijte zpět a dobře promíchejte.
4. Polévku můžeme rozmixovat, ale předtím vyjmeme bobkový list. Můžete ji jen rozšťouchat tak, aby v ní byly i kousky brambor.
5. Krátce povaříme a je hotovo.
Polévku můžeme podávat s čerstvou pažitkou nebo petrželkou a opečeným chlebem.
Protože neobsahuje mouku, je vhodná i pro celiaky.
Dobrá chuť!
Nezapomeňte vyzkoušet naše další zdravé recepty: