- encyklopedia.akv.sk – Cibule, cibulka mladá, pórek
Cuketové placky v troubě? Fit recept s ovesnými vločkami
Zpestřete svůj jídelníček o tuto živinami nabitou zeleninu a připravte si jednoduché a zdravé cuketové placky.
Obsah článku
Náročnost: Nízká
Příprava: 50 minut
Porce: 2
Cuketové placky pečené v troubě jsou fit pochoutkou. Spolu s mrkví, bramborami, cibulí a česnekem vykouzlíte na plechu zdravé a chutné jídlo.
Cuketa je vyhledávána nejen pro její jemnou a dobře kombinovatelnou chuť, ale zejména pro své zdraví prospěšné vlastnosti.
Zejména při redukčních dietách je právě cuketa velmi vyhledávanou surovinou. Má totiž málo kalorií a vysoký obsah vody, karotenů a minerálních látek. Zlepšuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu a vyplavuje z těla sůl a nadbytečnou vodu.
Ingredience
Na vynikající cuketové placky budete potřebovat:
- 1 středně velkou cuketu (zhruba 400 g)
- 1 mrkev
- 4 brambory
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cibuli
- 4 lžíce ovesných vloček
- 1 vajíčko
- špetka soli, pepř, kmín a majoránku
- pár kapek olivového oleje
Postup přípravy jídla
Naše placky jsou pečené v troubě. Takové placky nejsou mastné, a jsou tedy dietnější. Pro ještě zdravější variantu jsme místo mouky použili ovesné vločky.
Jak na to:
1.
Cuketu omyjte, zbavte slupky a nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte pár minut na sítu, abyste ji zbavili přebytečné vody. Můžete ji i vyždímat.
Mrkev, brambory a česnek také očistěte a nastrouhejte. Cibuli nakrájejte nadrobno.
Nebojte se přidat do placek zeleninu, například mrkev, česnek či cibuli. Cibule obsahuje množství antioxidantů, pyridoxin či kyselinu listovou. Chrání před různými chorobami a je přínosem i pro naše srdce a cévy.
Možná vás zaujme i článek: Fit česneková polévka jako zdravý recept na postrach chřipky?
Mrkev má zase vysoký obsah beta-karotenu, který zabraňuje hlubšímu pronikání UV záření do pokožky. Chrání tedy před slunečním zářením a jeho škodlivými účinky.
Přečtěte si také náš článek: Krásně opálená pokožka a naše zdraví: Jak na zdravé opalování?
2.
Přidejte ovesné vločky, vajíčko a vše spolu zamíchejte. Dochuťte ještě solí, pepřem, špetkou kmínu a majoránky.
Pokud se vám hmota zdá být stále řídká, přidejte ještě ovesné vločky.
Ovesné vločky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, cukru i inzulínu v krvi. Také snižují krevní tlak a zlepšují imunitu. Podle některých odborníků bychom měli sníst alespoň 4 polévkové lžíce ovesných vloček denně.
3.
Troubu předehřejte na 200 °C. Přichystejte si plech, na který rozprostřete pečící papír. Na něj lžičkou poklaďte připravenou směs a rozmačkejte do tvaru placky.
4.
Pokapejte olivovým olejem a pečte dozlatova zhruba 20 až 30 minut.
Dobrou chuť
Cuketa patří mezi potraviny velmi oblíbené v letním období. Je lehce stravitelná a má vysoký obsah vody. Přečtěte si také zajímavý článek: Jak na horké počasí? Připravte se s námi a nepodlehněte
Přestože se obvykle používá tepelně upravená, výborná je i čerstvá. Poslouží i jako zpestření různých salátů a příloh. Své využití mají dokonce i květy cukety. Smažené květy cukety představují pro mnohé delikatesu.
Průměrný obsah některých živin, prvků a vitamínů v cuketě (tabulka):
Složka | Průměrný obsah |
voda | 93,7 g / 100 g |
bílkoviny | 1,8 g / 100 g |
tuky | 0,4 g / 100 g |
cukry | 1,7 g / 100 g |
vláknina | 0,9 g / 100 g |
cholesterol | 0 g / 100 g |
mastné kyseliny | 0,4 g / 100 g |
energie | 74 kJ / 100 g |
Ca | 25 mg / 100 g |
K | 360 mg / 100 g |
Mg | 22 mg / 100 g |
P | 45 mg / 100 g |
Fe | 0,8 mg / 100 g |
Na | 1 mg / 100 g |
vitamín C | 21 mg / 100 g |