Koření, víc než jen ochucovadlo? Mění náš jídelníček a má mimořádné vlastnosti

Koření, víc než jen ochucovadlo? Mění náš jídelníček a má mimořádné vlastnosti
Zdroj fotografie: Getty images

Koření jsou části různých bylin, které se používají především v kulinářství a kosmetice. Zdůrazňuje se však i jejich léčebný potenciál. Používají se k přípravě mastí a olejů.

Vlastnosti

Koření se používá jako části různých rostlin pro své aromatické a pronikavé vlastnosti. Využívá se především v kulinářství, ale také v kosmetice a lékařství. Své uplatnění našlo v historii při vaření a další přípravě pokrmů.

Většinou se jedná o jednotlivé byliny, ale na trhu se objevují i směsi, jako například "kari koření".

Koření se vyrábí z oddenků, hlíz, kůry, květů, plodů, semen nebo listů rostlin.

Semena koření jsou většinou malá a často obsahují oleje, např. anýz, fenykl, mák nebo sezam. Jiné se sbírají pro své listy. Majoránka, máta nebo mateřídouška mají silně aromatické listy a jsou vysoce ceněny pro své léčivé vlastnosti.

Koření se obvykle používá nejen pro svou vůni, ale také pro svou výraznou chuť. I když má nízkou výživovou hodnotu, někdy výrazně povzbuzuje chuť k jídlu.

Obvykle se používají sušená, ale některá se používají i čerstvá, například chilli papričky nebo zázvor.

Mnohé z celosvětově ceněných koření - například skořice, kardamom a hřebíček - jsou ostře vonící. Pocházejí ze subtropických a tropických rostlin.

Většina koření se používá k léčebným účelům. Vyrábějí se z nich masti a oleje. Některá z nich mají také afrodiziakální účinky.

Aromatické byliny vytvářejí "vůni domova".

Okořenění jídla
Okořenění jídla. Zdroj fotografií: Getty Images

Historie

Kněží používali některá koření již v dávných dobách. Bylo to především při různých rituálech nebo exorcismech. Stejně tak šamani používají bylinky a koření z nich připravené k vyhánění zlých nebo temných sil.

Starověcí bylinkáři z Číny, Sumeru, Asýrie, Egypta, Řecka a Říma používali byliny proti různým neduhům a nemocem. Používali je také Hippokrates, Galén a Pedanius Dioscorides.

V 1. století n. l. Plinius starší ve svém díle Historia Naturalis popsal účinnost bylin a koření při léčbě většiny tehdy známých onemocnění. Tyto poznatky byly přijaty až do raného novověku.

Není přesně známo, kdy lidé začali přidávat koření do jídla. Zdá se, že sezam a česnek používali lidé již ve velmi raných dobách. Staří Řekové a Římané připravovali různá jídla a nápoje s použitím koření.

Koření bylo vysoce ceněno v období abbásovského chalífátu v Arábii v letech 750-1258 n. l. V období středověku v Evropě se bylinky a koření používaly v klášterech, a to především k léčebným a kulinářským účelům.

V 16. století se začal rozvíjet trh s kořením.

Moderní využití

Moderních způsobů využití koření je mnoho a způsoby se neustále rozšiřují a mění.

Existuje spousta receptů, které koření neobsahují. Koření ovšem může při správném použití jídlu dodat příjemnou vůni a chuť.

V potravinářství se koření používá k ochucení řady pokrmů - masa, uzenin, šťáv, octů, hořčice, chalamád, salátových dresinků, sušenek, koláčů, nápojů a dalších.

Koření a oleje z něj se používají také při přípravě likérů, včetně absintu, créme de menthe a curacao.

Koření i byliny obsahují esenciální oleje, které jsou součástí extraktů. Používají se při výrobě parfémů, kosmetiky, šamponů, zubních past a mýdel. Esenciální oleje a pryskyřice často tvoří základ při přípravě řady aromat.

Koření jako takové se tradičně používá k léčebným účelům v Číně a Indii, kde je někdy považováno za svaté a mocné. V západní medicíně je jeho použití obecně omezenější, ale během 20. století se jeho používání také rozšířilo. V některých případech je vhodnou alternativou nebo doplňkem léčby.

Obchod s kořením - mapa světa z koření
Obchod s kořením. Zdrojové foto: Getty Images

Obchod s kořením

Koření, jako je kardamon, skořice a zázvor, bylo součástí raného vývoje obchodu. Skořice se objevila na Blízkém východě před 4 000 lety. Řecko, Řím, Egypt a asijské země hrály v historii významnou roli v rozšíření koření po celém světě. Svou roli sehrály také Benátky.

V roce 1492 se proslavil Kryštof Kolumbus, který pod španělskou vlajkou objevil Ameriku. Do Evropy se vrátil s různými "novými" druhy ovoce a koření, jako např. chilli papričky.

Seznam koření

Mezi nejznámější koření patří například:

  • Aframom rajské zrno (Aframomum melegueta)
  • Aloisie citronová (Aloysia citrodora)
  • Andělika lékařská (Angelica archangelica)
  • Anýz (Pimpinella anisum)
  • Badyán (Illicium verum)
  • Bazalka (Ocimum basilicum)
  • Bazalka indická (Ocimum tenuiflorum)
  • Hořčice setá (Sinapis alba)
  • Bobkový list (Laurus nobilis)
  • Brutnák lékařský (Borago officinalis)
  • Kardamom (Elettaria cardamomum)
  • Citronová tráva (Cymbopogon citratus)
  • Čekanka obecná (Cichorium intybus)
  • Čechřice vonná (Myrrhis odorata)
  • Ločidlo čertovo lejno (Ferula assa-foetida)
  • Hořčice černá (Brassica nigra)
  • Černý pepř (Piper nigrum)
  • Černucha setá (Nigella sativa)
  • Chilli papričky (Capsicum species)
  • Divoký bergamot (Monarda species)
  • Tymián obecný (Thymus vulgaris)
  • Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)
  • Brukev sítinovitá (Brassica juncea)
  • Křen selský (Armoracia rusticana)
  • Jablečník obecný (Marrubium vulgare)
  • Paprika setá (Capsicum annuum)
  • Kari
  • Hřebíček (Syzygium aromaticum)
  • Koriandr (Coriandrum sativum)
  • Kopr (Anethum graveolens)
  • Krvavec (Sanguisorba minorand officinalis)
  • Kurkuma (Curcuma longa)
  • Levandule (Lavandula species)
  • Libeček lékařský (Levisticum officinale)
  • Šanta kočičí (Nepeta cataria)
  • Majoránka zahradní (Origanum majorana)
  • Mák setý (Papaver somniferum)
  • Máta klasnatá (Mentha spicata)
  • Máta peprná (Mentha piperita)
  • Meduňka lékařská (Melissa officinalis)
  • Muškátový oříšek (Myristica fragrans)
  • Pimentovník pravý (Pimenta dioica)
  • Oregano (Origanum vulgare)
  • Pelyněk (Artemisia dracunculus)
  • Pažitka (Allium schoenoprasum)
  • Petržel (Petroselinum crispum)
  • Kmín (Carum carvi)
  • Šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum)
  • Šalvěj rozmarýna (Salvia rosmarinus)
  • Routa vonná (Ruta graveolens)
  • Kašťa bělavá (Sassafras albidum)
  • Saturejka (Satureja hortensisa montana)
  • Celer listový (Apium graveolens, odrůda dulce)
  • Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum)
  • Sezam (Sesamum indicum)
  • Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra)
  • Šafrán setý (Crocus sativus)
  • Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
  • Skořice (Cinnamomum verum)
  • Skořice mletá (Cinnamomum cassia)
  • Šťovík (Rumexspecies)
  • Vanilka (Vanilla planifoliaa tahitensis)
  • Maří list balšámový (Tanacetum balsamita)
  • Wasabi (Eutrema japonicum)
  • Yzop lékařský (Hyssopus officinalis)
  • Zázvor (Zingiber officinale)
  • Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium)
Různé druhy koření
Různé druhy koření. Zdroj fotografií: Getty Images

Zajímavost: Koření jsou části bylin, které se používají v gastronomii, kosmetice, ale také v lékařství. Díky postupné globalizaci se rozšířily po celém světě. Dodávají jídlu chuť a vůni.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.