- britannica.com - Spice and herb
- britannica.com - List of herbs and spices
- britannica.com - Spice trade
Koření, víc než jen ochucovadlo? Mění náš jídelníček a má mimořádné vlastnosti
Koření jsou části různých bylin, které se používají především v kulinářství a kosmetice. Zdůrazňuje se však i jejich léčebný potenciál. Používají se k přípravě mastí a olejů.
Vlastnosti
Koření se používá jako části různých rostlin pro své aromatické a pronikavé vlastnosti. Využívá se především v kulinářství, ale také v kosmetice a lékařství. Své uplatnění našlo v historii při vaření a další přípravě pokrmů.
Většinou se jedná o jednotlivé byliny, ale na trhu se objevují i směsi, jako například "kari koření".
Koření se vyrábí z oddenků, hlíz, kůry, květů, plodů, semen nebo listů rostlin.
Semena koření jsou většinou malá a často obsahují oleje, např. anýz, fenykl, mák nebo sezam. Jiné se sbírají pro své listy. Majoránka, máta nebo mateřídouška mají silně aromatické listy a jsou vysoce ceněny pro své léčivé vlastnosti.
Koření se obvykle používá nejen pro svou vůni, ale také pro svou výraznou chuť. I když má nízkou výživovou hodnotu, někdy výrazně povzbuzuje chuť k jídlu.
Obvykle se používají sušená, ale některá se používají i čerstvá, například chilli papričky nebo zázvor.
Mnohé z celosvětově ceněných koření - například skořice, kardamom a hřebíček - jsou ostře vonící. Pocházejí ze subtropických a tropických rostlin.
Většina koření se používá k léčebným účelům. Vyrábějí se z nich masti a oleje. Některá z nich mají také afrodiziakální účinky.
Aromatické byliny vytvářejí "vůni domova".
Historie
Kněží používali některá koření již v dávných dobách. Bylo to především při různých rituálech nebo exorcismech. Stejně tak šamani používají bylinky a koření z nich připravené k vyhánění zlých nebo temných sil.
Starověcí bylinkáři z Číny, Sumeru, Asýrie, Egypta, Řecka a Říma používali byliny proti různým neduhům a nemocem. Používali je také Hippokrates, Galén a Pedanius Dioscorides.
V 1. století n. l. Plinius starší ve svém díle Historia Naturalis popsal účinnost bylin a koření při léčbě většiny tehdy známých onemocnění. Tyto poznatky byly přijaty až do raného novověku.
Není přesně známo, kdy lidé začali přidávat koření do jídla. Zdá se, že sezam a česnek používali lidé již ve velmi raných dobách. Staří Řekové a Římané připravovali různá jídla a nápoje s použitím koření.
Koření bylo vysoce ceněno v období abbásovského chalífátu v Arábii v letech 750-1258 n. l. V období středověku v Evropě se bylinky a koření používaly v klášterech, a to především k léčebným a kulinářským účelům.
V 16. století se začal rozvíjet trh s kořením.
Moderní využití
Moderních způsobů využití koření je mnoho a způsoby se neustále rozšiřují a mění.
Existuje spousta receptů, které koření neobsahují. Koření ovšem může při správném použití jídlu dodat příjemnou vůni a chuť.
V potravinářství se koření používá k ochucení řady pokrmů - masa, uzenin, šťáv, octů, hořčice, chalamád, salátových dresinků, sušenek, koláčů, nápojů a dalších.
Koření a oleje z něj se používají také při přípravě likérů, včetně absintu, créme de menthe a curacao.
Koření i byliny obsahují esenciální oleje, které jsou součástí extraktů. Používají se při výrobě parfémů, kosmetiky, šamponů, zubních past a mýdel. Esenciální oleje a pryskyřice často tvoří základ při přípravě řady aromat.
Koření jako takové se tradičně používá k léčebným účelům v Číně a Indii, kde je někdy považováno za svaté a mocné. V západní medicíně je jeho použití obecně omezenější, ale během 20. století se jeho používání také rozšířilo. V některých případech je vhodnou alternativou nebo doplňkem léčby.
Obchod s kořením
Koření, jako je kardamon, skořice a zázvor, bylo součástí raného vývoje obchodu. Skořice se objevila na Blízkém východě před 4 000 lety. Řecko, Řím, Egypt a asijské země hrály v historii významnou roli v rozšíření koření po celém světě. Svou roli sehrály také Benátky.
V roce 1492 se proslavil Kryštof Kolumbus, který pod španělskou vlajkou objevil Ameriku. Do Evropy se vrátil s různými "novými" druhy ovoce a koření, jako např. chilli papričky.
Seznam koření
Mezi nejznámější koření patří například:
- Aframom rajské zrno (Aframomum melegueta)
- Aloisie citronová (Aloysia citrodora)
- Andělika lékařská (Angelica archangelica)
- Anýz (Pimpinella anisum)
- Badyán (Illicium verum)
- Bazalka (Ocimum basilicum)
- Bazalka indická (Ocimum tenuiflorum)
- Hořčice setá (Sinapis alba)
- Bobkový list (Laurus nobilis)
- Brutnák lékařský (Borago officinalis)
- Kardamom (Elettaria cardamomum)
- Citronová tráva (Cymbopogon citratus)
- Čekanka obecná (Cichorium intybus)
- Čechřice vonná (Myrrhis odorata)
- Ločidlo čertovo lejno (Ferula assa-foetida)
- Hořčice černá (Brassica nigra)
- Černý pepř (Piper nigrum)
- Černucha setá (Nigella sativa)
- Chilli papričky (Capsicum species)
- Divoký bergamot (Monarda species)
- Tymián obecný (Thymus vulgaris)
- Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)
- Brukev sítinovitá (Brassica juncea)
- Křen selský (Armoracia rusticana)
- Jablečník obecný (Marrubium vulgare)
- Paprika setá (Capsicum annuum)
- Kari
- Hřebíček (Syzygium aromaticum)
- Koriandr (Coriandrum sativum)
- Kopr (Anethum graveolens)
- Krvavec (Sanguisorba minorand officinalis)
- Kurkuma (Curcuma longa)
- Levandule (Lavandula species)
- Libeček lékařský (Levisticum officinale)
- Šanta kočičí (Nepeta cataria)
- Majoránka zahradní (Origanum majorana)
- Mák setý (Papaver somniferum)
- Máta klasnatá (Mentha spicata)
- Máta peprná (Mentha piperita)
- Meduňka lékařská (Melissa officinalis)
- Muškátový oříšek (Myristica fragrans)
- Pimentovník pravý (Pimenta dioica)
- Oregano (Origanum vulgare)
- Pelyněk (Artemisia dracunculus)
- Pažitka (Allium schoenoprasum)
- Petržel (Petroselinum crispum)
- Kmín (Carum carvi)
- Šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum)
- Šalvěj rozmarýna (Salvia rosmarinus)
- Routa vonná (Ruta graveolens)
- Kašťa bělavá (Sassafras albidum)
- Saturejka (Satureja hortensisa montana)
- Celer listový (Apium graveolens, odrůda dulce)
- Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum)
- Sezam (Sesamum indicum)
- Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra)
- Šafrán setý (Crocus sativus)
- Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
- Skořice (Cinnamomum verum)
- Skořice mletá (Cinnamomum cassia)
- Šťovík (Rumexspecies)
- Vanilka (Vanilla planifoliaa tahitensis)
- Maří list balšámový (Tanacetum balsamita)
- Wasabi (Eutrema japonicum)
- Yzop lékařský (Hyssopus officinalis)
- Zázvor (Zingiber officinale)
- Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium)
Zajímavost: Koření jsou části bylin, které se používají v gastronomii, kosmetice, ale také v lékařství. Díky postupné globalizaci se rozšířily po celém světě. Dodávají jídlu chuť a vůni.