Bazalka pravá: Jaké jsou účinky a zdravotní přínosy užívání této aromatické byliny?

Bazalka pravá: Jaké jsou účinky a zdravotní přínosy užívání této aromatické byliny?
Zdroj fotografie: Getty images

Bazalka je bylina charakteristická svou intenzivní vůní a chutí. Kromě kořenění a ochucování jídel se používá také v přírodním léčitelství. Znáte její zdravotní účinky a využití?

Vlastnosti

Bazalka pravá (odborně latinsky Ocimum basilicum) je jednoletá rostlina z čeledi hluchavkovitých rostlin. Má keřovitý vzhled a může dorůstat výšky 40 až 60 cm.

Listy bazalky mají tvar protilehlého vajíčka. Vyznačují se intenzivní vůní, zejména po ránu.

Na světě existuje více než 50 odrůd této byliny. Nejrozšířenější je bazalka pravá, následovaná bazalkou indickou (bazalka posvátná).

O zdravotních účincích, obsahu živin, využití v kuchyni, pěstování a mnoha dalších zajímavostech se dočtete v tomto článku.

První zmínky o bazalce pocházejí z Indie staré 5000 let. Bazalka má čestné místo v přírodním léčitelství a ájurvédě pod názvem Tulsi.

Rostlina pochází z oblasti Indie a do Evropy byla přivezena v 16. století. Dnes existuje velké množství různých druhů bazalky s různými barvami květů. Ty mají především bílou, světle žlutou nebo světle růžovou barvu.

Vzhledem k její nízké náročnosti je bazalku možné najít prakticky kdekoli v mírném podnebí. Dnes se běžně pěstuje v květináčích, na balkonech nebo v zahradách.

Předpokládá se, že její název pochází z řeckého "basilikohn", což v překladu znamená "královský".

Bazalka získala své jméno také proto, že se v minulosti pravděpodobně používala k výrobě královských parfémů a vonných olejů. 

Dnes se bazalka kromě využití v kuchyni jako potravinářské dochucovadlo používá také v přírodní medicíně.

Bazalku a její listy je možné koupit přímo v květináči, ale také samostatně jako čerstvé listy, sušené listy nebo drcené bazalkové koření.

Obsah živin a složení

Bylina má bohaté složení s mnoha esenciálními oleji, které dodávají koření jedinečnou chuť a vůni.

Obsahuje vitaminy skupiny A, B, C, E a K. Z minerálních látek obsahuje železo, hořčík, vápník, draslík, sodík a mangan nebo měď.

Obsahuje také omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty lutein a betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.

Bazalka obsahuje vlákninu, silice (éterické oleje), třísloviny, flavonoidy a prospěšné fytochemikálie. Obsah kalorií v čerstvé bazalce nepřesahuje 23 kcal na 100 g.

Formy zpracování bazalky:

  • Čerstvá bazalka
  • Sušená bazalka
  • Drcená bazalka, směs koření
  • Tinktura
  • Bazalkový olej
  • Bazalkový ocet
  • Čajová směs
  • Extrakt v doplňku stravy (kapsle)

Tabulka uvádí nutriční hodnoty na 2,5 g (5 listů) čerstvé bazalky

Energie 2 kcal
Sacharidy 0,066 g
Vláknina 0,04 g
Tuky 0,016 g
Bílkoviny 0,079 g

Tabulka uvádí hodnoty vitamínů a minerálních látek na 2,5 g (5 listů) čerstvé bazalky

Vitamin A 132 IU Draslík 7,38 mg
Vitamin B1 0,001 mg Hořčík 1,6 mg
Vitamin B2 0,002 mg Vápník 4,42 mg
Vitamin B3 0,023 mg Sodík 0,1 mg
Vitamin B5 0,005 mg Železo 0,079 mg
Vitamin B6 0,004 mg Zinek 0,02 mg
Vitamin B9 1,7 mcg Mangan 0,029 mg
Vitamin C 0,45 mg Selen 0,007 mcg
Vitamin E 0,02 mg Fosfor 1,4 mg
Vitamin K 10,4 mcg Měď 0,01 mg
Bazalka - listy a drcená zrnka pepře
Bazalka - listy a drcené koření. Zdroj fotografií: Getty Images

Vnitřní použití

Podpora zdraví zažívacího traktu

Bazalka přirozeně podporuje vylučování žaludečních šťáv a trávicí procesy. Příznivě působí proti nadýmání, plynatosti, zlepšuje trávení a podporuje chuť k jídlu i energetický metabolismus a hubnutí.

Má mírný projímavý a povzbuzující účinek na střevní trakt, což lze využít ve prospěch osob trpících zácpou.

Podpora duševní rovnováhy

Bazalka má uklidňující účinky, snižuje stres, úzkost a bojuje proti nespavosti. Zmírňuje také bolesti hlavy a migrény.

V tomto případě je vhodný bylinný bazalkový čaj nebo aromaterapie s bazalkovým esenciálním olejem. V některých pramenech jsou jí připisovány také afrodiziakální účinky.

Pomáhá při onemocnění dýchacích cest

Bazalka příznivě působí na dýchací cesty. Pomáhá proti chřipce, nachlazení, astmatu nebo bronchitidě. Usnadňuje odkašlávání a v případě silného kašle má protikřečový účinek.

Používá se také jako kloktadlo při zánětech v krku, zánětech dásní nebo při výskytu aftů v dutině ústní. V rámci aromaterapie uvolňuje dutiny a usnadňuje dýchání.

Podporuje zdraví srdce a cév

Bazalka podporuje kardiovaskulární systém. Díky obsahu hořčíku, vitaminu B a flavonoidů snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Celkově čistí a uvolňuje cévy, zlepšuje nebo snižuje krevní tlak a podporuje krevní oběh.

Bazalka může pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi (glykémii).

Podporuje imunitu a celkové zdraví

Bylina obsahuje přírodní látky, které mají protizánětlivý účinek. Bazalka je vhodnou bylinou zejména při zánětech ústní dutiny a dýchacích cest. Zmiňována je také proti zánětům močových cest.

Přezdívá se jí přírodní antibiotikum, protože působí příznivě proti virům a bakteriím. Chcete-li si vyrobit jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, zkombinujte bazalku s česnekem.

Bazalka obsahuje vitaminy a minerály, které jsou prospěšné pro imunitní systém a imunitu. Antioxidanty, které obsahuje, bojují proti účinkům volných radikálů proti oxidačnímu stresu.

Vnější použití

Repelent proti hmyzu

Bazalka také dobře slouží jako repelent proti různým druhům hmyzu. Hmyz nesnáší silnou aromatickou vůni, takže silnou bazalku lze použít i jako ochranu proti štípancům.

To je jeden z důvodů, proč je pěstování bazalky v květináči na okně nebo na balkoně tak oblíbené.

Bazalka - listy
Bazalkový olej, tinktura. Zdroj fotografií: Getty Images

Shrnutí účinků bazalky

  • Podpora celkového zdraví a imunity
  • Antioxidační účinky
  • Protizánětlivý účinek
  • Podpora trávicích procesů
  • Prevence zácpy
  • Podpora energetického metabolismu
  • Úleva od nadýmání a plynatosti
  • Podpora kardiovaskulárního systému
  • Snížení hladiny cukru v krvi
  • Pomoc při zánětech v dutině ústní
  • Pomoc při onemocnění dýchacích cest
  • Podpora duševní rovnováhy
  • Uklidňující účinek
  • Pomoc při migrénách a bolestech hlavy

Nežádoucí účinky a kontraindikace

Při pravidelném a dlouhodobém užívání by bazalka neměla mít nežádoucí účinky.

Stejně jako všechny rostliny a byliny však může být bazalka v nadměrném množství škodlivá.

Bazalka by se neměla užívat při užívání léků proti srážlivosti krve. Nadměrné množství bazalky může snižovat glykémii, což je důležité zejména pro osoby s diabetes mellitus (cukrovkou).

Bazalka a její nadměrné užívání v těhotenství je kontraindikováno. Bylina totiž může ve větším množství v raných fázích těhotenství způsobit předčasný potrat.

Naopak však podporuje tvorbu mléka, takže ji můžete v malém množství vyzkoušet v období kojení. Vždy se poraďte se svým gynekologem.

Sběr a skladování

Pěstování

Bazalka je snadno pěstovatelná rostlina. Lze ji pěstovat na zahradě nebo v květináči.

Pokud chcete bazalku pěstovat v interiéru, vyberte jí místo u okna, kde bude mít dostatek denního světla, tepla a kam se vejde větší květináč. Pro podporu jejího růstu můžete použít hnojivo pro pokojové rostliny nebo bylinky.

V nejteplejších měsících lze bazalku pěstovat také venku na zahradě. Vyberte teplejší, slunné místo na zahradě s dobře propustnou půdou.

Bazalka nemá ráda chlad. Proto je důležité ji chránit před mrazem a větrem.

Bazalka se nejčastěji pěstuje ze semen. Ta se umístí na výsevní substrát a jemně se přitlačí. Semena se jemně přikryjí vrstvou substrátu, důkladně se zalévají a substrát se udržuje pravidelně vlhký.

Doba klíčení je přibližně 2-3 týdny. Rostlina kvete hlavně v létě - v červnu, červenci a srpnu. Čím pravidelněji se bazalka seká, tím více se rozrůstá a prospívá.

Listy bazalky se sklízejí před plným rozkvětem, nejlépe ráno nebo za světla, kdy je vůně listů nejintenzivnější.

Bazalka se sklízí jednoduše tak, že se odřízne stonek nad párem listů. Sklízí se především listy a větvičky, ale užitečný je i kořen.

Bazalka se používá buď čerstvá, nebo se po vyjmutí suší a skladuje. Sušení by mělo probíhat v tmavé, teplé a dobře větrané místnosti.

Bazalka a její pěstování v květináči
Bazalka a její pěstování v květináči. Zdroj fotografií: Getty Images

Použití v kuchyni

Bazalka je oblíbeným kořením v kuchyni pro svou výraznou vůni a svěží kořeněnou chuť.

Bazalka se používá po celém světě v mnoha typech kuchyní, zejména však v italské a středomořské. Její využití v kuchyni je skutečně rozmanité a bazalku můžete přidat k dochucení a ochucení téměř kamkoli.

V kuchyni je možné používat čerstvé listy, sušené listy nebo drcenou bazalku. Přidává se do pokrmů těsně před jejich tepelnou úpravou.

Bazalka se přidává do zeleninových salátů, k ochucení masa (kuřecího, hovězího), polévek, těstovin nebo různých druhů omáček.

Nejpoužívanější kombinací je bazalka a rajčata nebo rajčatová polévka. Recepty s bazalkou najdete také v pravé italské pizze s rajčatovou passatou.

Velmi známé je také bazalkové pesto, které se vyrábí z rozmixované čerstvé bazalky, piniových oříšků, parmezánu, olivového oleje, soli a česneku. Bazalkové pesto nebo jiné bazalkové pomazánky se kombinují hlavně s těstovinami. Může se použít i jako bohatá pomazánka na pečený chléb.

Bazalka a její použití v kuchyni (rajčatová polévka)
Bazalka a její využití v kuchyni (rajčatová polévka). Zdroj fotografií: Getty Images
fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.