Netradiční rybí pomazánka rychle a chutně? Jak na zdravý recept?
Na rybí pomazánku existuje mnoho různých receptů. Já sama zbožňuji pomazánky, a proto se s vámi chci podělit právě o tuto. Podle mého názoru je jednou z nejchutnějších a zároveň nejjednodušších.
Obsah článku
Náročnost: nízká
Příprava: 10 minut
Porce: přibližně 10 porcí podle velikosti chlebíku a tloušťky natřené vrstvy
Pokud milujete ryby, tak určitě nepohrdnete ani rybí pomazánkou.
Na internetu najdete spoustu receptů na tuto skvělou pochoutku. Liší se od sebe minimálně.
V některých případech jsou odlišnosti jen v množství použitých surovin.
Je však jedna, která je ještě lahodnější a nadýchanější, a to za použití jen tří obyčejných ingrediencí.
Suroviny potřebné na rybí pomazánku
- 1 středně velká cibule
- 1 konzerva filet z makrely nebo sleďů bez kůže
- 150 g smetanové pomazánky
Recept na rybí pomazánku
Na přípravu této rybí pomazánky budeme potřebovat jednu misku, prkénko na krájení, nůž, lžíci a ruční mixér.
Pojďme na to.
- Na prkénku si nadrobno nakrájíme jednu středně velkou cibuli. Použít můžete také kráječ na cibuli. Ušetří čas a cibule je nakrájená jemněji.
- Cibuli vložíme do misky a přidáme smetanovou pomazánku (tzv. pomazánkové máslo).
- Rybičky otevřeme, vylijeme přebytečný olej a přidáme k pomazánce s cibulí.
- Všechny suroviny důkladně rozmixujeme, dokud nebude směs nadýchaná.
Hotovou pomazánku vůbec není třeba dochucovat.
Pokud však cítíte potřebu, můžete přidat sůl podle chuti, případně nadrobno nasekanou pažitku.
Proč zařadit ryby do svého jídelníčku?
Odborníci na zdravou výživu z každého koutu světa doporučují konzumaci ryb.
Ryby bychom měli konzumovat minimálně dvakrát týdně.
Zajímavé:
Vyšší konzumace ryb bývá lokalizována spíše v přímořských nebo severských oblastech, kde se lidé rybolovem živí.
Rybí maso obsahuje cenné živiny:
- bílkoviny
- vitamíny (A, B, D)
- minerální látky
- stopové prvky
- nenasycené omega-3 mastné kyseliny (kyselina eikosapentaenová, kyselina dokosahexaenová)
Ryby jsou bezpochyby jedny z nejzdravějších potravin.
Vyznačují se nízkým obsahem tuku, proto jsou vhodné i pro lidi držící dietu.
Naopak obsahují zdraví prospěšné nenasycené omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro správnou funkci srdce a cév, podporují náš imunitní systém. Jsou důležité také pro zdravou kůži, vlasy, nehty.
Přečtěte si také článek v magazínu:
Naše tělo potřebuje omega-3 mastné kyseliny. Přijímáme jich dostatek?
Lidské tělo si je nedokáže vytvořit samo, a proto je příjem těchto kyselin ze stravy velmi důležitý.
Jejich denní dávka pro člověka se pohybuje od 250 až do 500 mg.
Nejvíce omega-3 nenasycených mastných kyselin obsahuje makrela atlantická.