Recept na zdravé ratatouille? Tady je ten náš

Náš zdravý recept na slavné ratatouille je snadný a zvládnou ho i kuchaři začátečníci. Je vhodný i pro ty nejvybíravější jedlíky. Pochutnají si na něm celiaci, lidé s intolerancí laktózy i vegani.
Obsah článku
Obtížnost | nízká |
Příprava | 75 minut |
Porce | přibližně 6–8 porcí |
Ratatouille je samo o sobě velmi zdravé jídlo. Obsahuje pouze zeleninu, a proto je lehce stravitelné.
V našem receptu nejsou žádná vejce ani sýr, takže je vhodný pro alergiky nebo vegany.
Jednou z ingrediencí našeho receptu je cuketa. Je mimořádně bohatá na vitaminy a minerály, jako jsou A, B, C, E, K, betakaroten, draslík, fosfor, hořčík, jód, lutein, mangan, měď, molybden, selen, sodík, vápník, zinek a železo.
Díky bohatému obsahu těchto prospěšných látek se jedná o zelený zázrak z naší zahrádky.
Díky vitaminu A proniká hluboko do těla a chrání tak celý organismus.
Cuketa obsahuje málo kalorií. Má dobrý vliv na trávení, kterému uleví a pomůže ke snadnému vyprazdňování.
Pomáhá také udržovat hladinu cholesterolu, a tím i zdraví oběhového systému nebo správný krevní tlak.
Konzumací cukety podporujeme odplavování přebytečné vody, a tím i škodlivých látek z těla.
Do našeho receptu patří také lilek. Neobsahuje téměř žádný tuk a je z velké části tvořen vodou.
Věděli jste, že je příbuzný s bramborami a rajčaty?
Díky svému lehkému složení je vhodný při redukčních dietách, ale i pro lidi s trávicími problémy. Obsahuje také vlákninu.
Je také velmi dobrou potravinou pro mozek nebo duševní zdraví. Lilek má obohacující účinek na mozkové buňky, které chrání před toxiny a nemocemi.
Paprika je také součástí ratatouille. Je nejen bohatým zdrojem železa, ale obsahuje také vitamin C. Ten zajišťuje vstřebávání železa ze střev.
Vitamín A spolu s vitamínem C působí na organismus omlazujícím způsobem a dodává pleti svěží vzhled.
Cibule obsahuje vitaminy B1, B2 a C. Je také bohatá na kyselinu listovou a vitamin E.
Díky obsahu kyseliny listové a dalších prospěšných látek také zpomalují tvorbu vrásek.
Pomáhá překonávat potíže s křečovými žilami, poruchy krevního oběhu a různá další onemocnění.
Pravidelná konzumace cibule v různých podobách pomůže v boji proti depresím, nespavosti nebo nechutenství.
V minulosti se dokonce věřilo, že nakrájená cibule pod postelí nemocného zmírní horečku. Dodnes se proti chřipce bojuje cibulovým čajem.
Na ratotouille potřebujeme tyto ingredience
Přísady:
- 1 ks cukety
- 1 lilek
- 1 střední cibule
- 2 ks větších rajčat
- 2 ks paprik
- 5 stroužků česneku
- 500 g oloupaných rajčat
- olivový olej
- tymián
- oregano
- sůl
- mletý černý pepř
Recept
1. Nejprve omyjte a očistěte zeleninu. Připravíme si nadrobno nakrájenou cibuli.
2. Jemně nakrájenou cibuli chvíli osmahneme na olivovém oleji, poté přidáme 5 rozmačkaných stroužků česneku, lístky tymiánu a oregano.
3. Přidejte oloupaná rajčata, vše promíchejte a nechte dusit.
4. Zbývající zeleninu nakrájejte na tenká kolečka.
5. Na dno zapékací mísy nalijte připravený rajčatový základ a střídavě pokládejte zeleninu.
Zeleninu můžete uspořádat do kruhu nebo do řad za sebou.
6. Přiklopte zapékací misku tak, aby byl zakrytý celý její povrch. Pak pečte asi 45 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
Pro lepší chuť můžete navrch nalít směs olivového oleje, vody s jedním stroužkem česneku a oregana.
Dobrou chuť!
Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty:
Související
