Jednoduchá a zdravá květáková krémová polévka. Znáte tento recept?
Výjimečná květáková polévka vhodná pro alergiky i pro ty, kteří dbají na zdravý životní styl. Jedná se o rychlou a snadnou tradiční květákovou polévku připravenou moderním způsobem.
Obtížnost | nízká |
Příprava | 45 minut |
Porce | přibližně 6 porcí |
Lahodná květáková polévka patří k těm nejjednodušším receptům. Díky svému složení je vhodná pro osoby s nesnášenlivostí laktózy nebo lepku, stejně jako pro vegetariány a vegany.
Polévka je bohatá na vitamíny a živiny potřebné pro náš organismus.
Hlavní složkou je květák, který bychom měli do svého jídelníčku zařazovat častěji.
Složení květáku je plné vitamínů a minerálů.
Mezi vitaminy obsažené v květáku patří A, B5, B9, B12, C, E, H, K. Mezi minerály a prospěšné látky draslík, fosfor, fosfor, jód, karoten, kyselina listová, lutein, měď, molybden, selen, sodík, vápník, vláknina, zinek a železo.
Obsah energie je nízký, 100 gramů obsahuje pouze 105 kilojoulů.
Díky svému složení je zdraví prospěšný, zejména pro zdraví našich vlasů, pokožky, nehtů a trávení.
Podporuje naši imunitu, růst a obnovu buněk. Je pomocníkem při prevenci zánětů a infekcí v těle.
Květák je vhodné konzumovat při léčbě močových cest a ledvin. Regeneruje také sliznici střev.
Je pomocníkem při prevenci různých nádorů, rakoviny tlustého střeva, plic a prostaty u mužů.
Pro lidi, kteří drží redukční diety, je květák skvělým pomocníkem. Díky nízkému obsahu kalorií, vysokému obsahu prospěšných látek a také poskytuje poctu sytosti.
Kromě trávení nezatíží krevní oběh ani díky nízkému obsahu tuku. Svým složením napomáhá správnému fungování oběhového systému.
Je to nízkokalorická zelenina, obsahuje hodně vody a je močopudná.
Obsahuje také minimum tuku, díky čemuž je lehká a příznivá pro trávení.
Květák je také prospěšný pro paměť a zdraví nervů.
Studenti ocení jeho schopnost napomáhat kvalitnějšímu spánku, učení a zlepšení paměti. Pomáhá také při léčbě zánětů a stresu při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.
Je vhodný do polévek, jako příloha nebo hlavní jídlo. Lze ho připravovat vařením, dušením, ale i pečením a grilováním.
Polévka obsahuje také celer, který je velmi prospěšný pro naše zdraví. Uvádí se, že je zdravější a lehčí náhradou brambor.
Celer je skvělý při zažívacích potížích. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky.
Posílí také naše nervy a mozkovou činnost. Podpoří pevnost kostí a pomáhá také při bolestivé artritidě.
Jeho dezinfekční a antibakteriální síla je prospěšná při průjmech, nadýmání, celkové léčbě zažívacích potíží. Může působit i jako projímadlo.
Jeho silice působí blahodárně také v našich ústech a nosohltanu, zejména pokud máme potíže s nachlazením, rýmou nebo kašlem.
Co potřebujeme pro zdravou krémovou květákovou polévku?
- květák
- čtvrtku celeru
- středně velkou mrkev
- česnek
- cibuli
- kokosový krém
- olivový olej
- černý pepř
- bazalka
- muškátový oříšek
- sůl
- kopr
Recept
1. Květák rozdělíme na menší růžičky, stonek můžeme také nakrájet nadrobno. Celer nakrájíme na malé kostičky a mrkev jen nakrájíme na čtvrtky.
2. Květák, mrkev a celer osmahneme na cibulce. Po chvíli přidáme rozmačkaný česnek a zalijeme vodou.
3. Vše společně povaříme, přidáme koření podle chuti. S muškátovým oříškem a koprem opatrně, protože jde o silné koření.
4. Když se suroviny ve vodě uvaří do měkka, vše rozmixujeme dohladka.
V této fázi, před rozmixováním, můžeme vyjmout uvařenou mrkev a několik růžiček květáku na ozdobu nebo jako zeleninovou vložku do polévky.
5. Po rozmixování postupně a opatrně přidáváme kokosový krém. Můžeme také vrátit nakrájenou zeleninu, kterou jsme vyndali.
6. Krátce společně povaříme a podáváme.
Dobrou chuť!
Polévka je výborná na zahřátí a zasytí. Je vhodná pro alergiky, vegetariány i vegany. Nejlépe se podává horká a plná vařené zeleniny, ozdobená koprem nebo strouhaným veganským sýrem.