Jak si doma vyrobit řecký jogurt? Tady je recept a jeho zdravotní účinky
Řecký jogurt je jednou z překvapivých fitness potravin, a to především díky své výživové hodnotě. Oblíbený je také u gurmánů, protože se hodí k velkému množství pokrmů. Zkuste si ho připravit doma podle našeho receptu.
Obsah článku
Obtížnost | střední |
Příprava | 25 minut |
Porce | přibližně 5 porcí |
Domácí a pravý řecký jogurt mají vyšší obsah tuku, ale také vyšší obsah bílkovin. Cvičící lidé vědí, jak si s tím poradit v posilovně.
Díky své chuti a husté konzistenci se hodí jak do sladkých, tak slaných pokrmů. Hodí se také na vaření, přípravu omáček a dresinků.
Původně se vyrábí z ovčího mléka, které je ještě bohatší na vitaminy a obsahuje dvakrát více tuku.
Výhodou obsahu tuku a bílkovin v jogurtu je, že nás na delší dobu zasytí, takže za chvíli nebudeme mít opět hlad. Je proto vhodný i při specifických dietách.
Je výjimečný také tím, že díky bílkovinám urychluje odbourávání tuků v těle. Těch může být v řeckém jogurtu až čtyřikrát více než v běžném bílém jogurtu.
Ve srovnání s běžným bílým jogurtem je řecký jogurt také hustší.
Bílkoviny také pomáhají "nastartovat" metabolismus. Ve správné kombinaci a při pravidelné konzumaci tak může přispět ke snížení hmotnosti.
Řecký jogurt také poskytuje tělu přísun probiotik. Ta jsou díky obsahu potřebných bakterií velmi prospěšná pro zdraví střev.
Díky probiotikům se zlepšuje střevní mikroflóra. Pravidelná konzumace řeckého jogurtu může například pomoci předcházet průjmům, nadýmání a zácpě.
Velmi oblíbené je také vnější použití jogurtu, například ve formě masek nebo zábalů. Má blahodárný vliv na vlasy a pokožku.
Mezi vitaminy a minerály obsažené v řeckém jogurtu patří vitaminy skupiny B (B12 a B2), A, D, draslík, fosfor, vápník.
Svým složením také podporuje zdraví svalů i kostí. Doporučuje se jako prevence proti osteoporóze nebo svalovým návalům po cvičení.
Má také pozitivní vliv na krevní tlak a kardiovaskulární systém. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Složení řeckého jogurtu
- 1 l kvalitního domácího kravského (nejlépe ovčího) mléka
- 150 ml bílého jogurtu (nejlépe s živými kulturami)
Postup přípravy
1. Nejprve je třeba mléko téměř uvařit. Slovo "téměř" je důležité, protože by se nemělo vařit. Doporučuje se teplota 80 až maximálně 85 °C.
2. Mléko za občasného míchání trochu ochlaďte. Když už není vařící (max. 50 °C), přidejte jogurt a dobře promíchejte.
Jogurt můžete smíchat v jiné nádobě s několika naběračkami mléka a pak ho přidat ke zbytku.
3. Směs nechte stát ve skleněné, dřevěné nebo ekoplastové nádobě a nechte ji pomalu vychladnout při pokojové teplotě.
4. Směs rozdělte na dvě části. Jednu dejte do chladničky a druhou připravte v sítu s utěrkou. Samozřejmě pod něj postavte nádobu, do které bude odtékat syrovátka.
5. Po několika hodinách (stačí 3–4 hodiny) můžete oba jogurty smíchat a máte hotovo.
Jogurt vznikne i bez takového rozdělení směsi, pokud ji necháme vychladnout bez cedění. Při této kombinaci je však lepší a hustší.
Je výborný do typických řeckých tzatziki, do různých pomazánek a omáček. Potěší také lahůdkáře, když ho použijí do krémových dortů a koláčů.
Lze ji jíst i samotný s cereáliemi nebo ovocem.
Dobrou chuť!
Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty: