- Herbář léčivých rostlin, 3. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich)
- Recepty z domácí lékárny (kolektiv)
- Zdraví z bylinek, otevřené recepty populární bylinkářky (Anna Kopáčová)
Domácí pampeliškový med? Zde je náš recept
Věděli jste, že si pampeliškový med můžete snadno vyrobit doma? Sezóna kvetení těchto žlutých květů se blíží. Neváhejte a vyzkoušejte to.
Obtížnost | nízká |
Příprava | 145 minut (v závislosti na požadované hustotě) |
Porce | přibližně 35 šálků |
Pampeliška v sobě skrývá mnoho blahodárných účinků díky svým vitamínům a minerálům. Její účinky znaly již naše babičky a rády ji používaly v domácím léčitelství.
Protože je naší hlavní ingrediencí, pojďme si ji trochu představit. Jak už její název napovídá, pampeliška je užitečná v boji proti různým neduhům.
Lze z ní připravovat různé nápoje, ale i pokrmy. Můžeme si ji vychutnat v salátu, víně, sirupu nebo například v podobě medu, který si společně připravíme.
Zvláštností pampelišky je také to, že ji lze používat celou, od květu až po kořen.
Není oblíbená u zahrádkářů, ale potěší bylinkáře. Roste všude. Některým lidem vadí v trávníku, a tak se jí zbavují.
Věděli jste, že první zmínky o pampeliškách a jejich používání pocházejí již ze středověku?
Protože se dá použít celá, jsou i její zdravotní účinky komplexní. Obsahuje mnoho důležitých vitaminů a minerálních látek.
Mezi vitaminy patří A, B2, C, D. Z dalších prospěšných látek jsou to třísloviny, fruktóza, fytosteroly, inulin, sliz. Z minerálních látek také draslík, mangan, sodík, síru a další.
Třísloviny způsobující její hořkou chuť odhalují pomoc v boji proti střevním a zažívacím potížím.
Výzkumy také prokázaly její schopnost bojovat proti rakovinotvorným látkám. Povzbudí také životně důležité žlázy, játra, žlučník, ledviny, střeva, srdce, slinivku břišní a také tvorbu nové krve.
Pomáhá také při odvodňování organismu a podle některých výzkumů je prospěšná i při léčbě cukrovky.
Díky správné kombinaci prospěšných látek prý také pomáhá v boji proti jarní únavě.
Díky své všestrannosti je u bylinkářů oblíbená při horečce, průjmech, onemocněních jater a žlučníku, ekzémech a parazitech.
Má silné čisticí schopnosti a doporučuje se používat při léčebných kúrách.
Působí pozitivně nejen zevnitř, ale i zvenčí. Oblíbené jsou i pampeliškové obklady a zábaly.
Náš recept na domácí med je skvělým pomocníkem při léčbě nachlazení, bolestí v krku a podobně. Květy pampelišky na něj se nejlépe sbírají v jarních měsících, i když pampelišku je možné najít i po létě.
Co potřebujete na pampeliškový med
- nejméně 500 květů pampelišky bez stonků
- 3 bio citrony
- 2 kg třtinového cukru
- 2 l vody
Recept na přípravu domácího pampeliškového medu
1. Očistěte alespoň 500 kusů květů, nejlépe otevřených, od stonků.
Pampeliškové květy se nejlépe sbírají na loukách, daleko od cest. Také za slunečného dne několik dní po deštích. Tak je nebude třeba omývat a zůstane na nich více potřebného pylu. Ti méně odvážní mohou květy samozřejmě omýt.
2. Omyté a nakrájené citrony a připravené květy pampelišek zalijte necelými 2 litry vody a několik minut povařte. Můžete samozřejmě použít i kojeneckou vodu.
Citrony nakrájejte na plátky a přidejte je do směsi i se slupkou. Proto je nejlepší použít bio a nestříkané. Konce citronů máme tendenci do vody vymačkávat, protože máme rádi, když jsou kyselejší.
3. Jakmile je voda uvařená, necháme odvar celý den nerušeně odstát.
4. Po celém dni směs přecedíme a řádně vyždímáme přes plenu nebo žínku.
5. Do vody z pampeliškových květů a citronu přidáme cukr a přivedeme k varu, dokud se cukr nerozpustí.
6. Směs pomalu vařte přibližně 1,5 hodiny. Pokud chcete mít med hustší, můžete ho nechat vařit déle. Může to být až tři hodiny.
Směs neustále vařte, ale velmi pomalu, aby se nerozvařila. Také je třeba ji neustále míchat.
7. Když je směs ještě horká, nalijte ji do sterilizovaných lahví. Po naplnění láhev ihned uzavřete a otočte ji dnem vzhůru.
8. Tyto láhve s medem je nejlepší nechat pomalu a postupně chladnout zabalené v přikrývce po dobu jednoho nebo dvou dnů.
Dobře uvařený med vám vydrží až do zimy. Bude tedy také dobrý do čaje v chladných dnech nebo jako pomocník v období chřipek.
Dobrou chuť!
Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty: