Avokádová pomazánka – vyzkoušejte náš zdravý recept

Avokádo je nová superpotravina, která je velmi oblíbená i v kuchyni. Připravte si s námi tuto lahodnou a zdravou avokádovou pomazánku.
Obsah článku
Obtížnost | nízká |
Příprava | 25 minut |
Porce | přibližně 6 porcí |
Hlavní složkou našeho receptu na jednoduchou avokádovou pomazánku je samotné avokádo.
Je proto velmi důležité vybrat to správné a čerstvé, aby byla samotná pomazánka chutná a čerstvá.
Avokádo je třeba důkladně prohlédnout. Nemělo by mít žádné známky poškození vnější slupky. Při jemném zmáčknutí by mělo být mírně měkké, ale ne příliš.
Tento vnitřní zelený plod je v poslední době velmi oblíbený. Není divu. Jedná se o superpotravinu, která by neměla chybět v žádném jídelníčku.
Konzumací avokáda získává naše tělo spoustu prospěšných minerálů a vitaminů.
Nacházejí se v něm vitamíny jako A, B, C, D, E, K. Mezi nimi jsou také skvělé zdroje antioxidantů.
Z minerálů díky avokádu naše tělo získá draslík, fosfor, hořčík, mangan, vápník, zinek a železo.
Díky této vynikající kombinaci vitaminů a minerálů se avokádo rázem stalo superpotravinou.
V avokádu je dokonce více draslíku než v banánech. Draslík má pozitivní vliv na náš oběhový systém, snižuje krevní tlak a také pomáhá vylučovat z těla nepotřebné látky.
Antioxidanty přispívají k dobrému zdraví očí a pokožky. Tyto vitaminy také pomáhají v boji proti rakovině.
Obsahuje také vlákninu, která napomáhá správnému trávení. Vláknina totiž pomáhá při čištění střev, protože pomáhá našemu tělu zbavovat se škodlivých látek a jedů. Chrání tak zejména tlusté střevo.
Díky kyselině listové, vitaminu B9, jsme klidnější a také zdravější. Tato látka má pozitivní vliv na nervový systém, zdraví kostí a vlasů.
Celkově je kombinace těchto vitaminů prospěšná při posilování imunity, která nás chrání před různými nemocemi. Některé z nich mají také protirakovinné a protizánětlivé účinky.
Obsah zdravých tuků v avokádu kromě úpravy hladiny cholesterolu v krvi také napomáhá pocitu nasycení, což je velmi užitečné při dietě.
Tento zdravý recept obsahuje i další výjimečnou ingredienci, a to česnek.
Jedná se o oblíbenou zeleninu, která se používá například i v domácí medicíně. Díky obsahu silic, minerálů, jako je draslík, mangan a vápník, a také vitaminů A, B, C, D a K pomáhá v boji proti mikrobům.
Působí antibakteriálně, je pomocníkem při chřipce, infekcích dýchacích cest a celkově posiluje imunitu.
Má také příznivý vliv na trávení a zlepšuje činnost žlučníku.
Pozor na množství konzumovaného česneku by si měli dát lidé s problémy s nízkým krevním tlakem, protože česnek snižuje krevní tlak.
Na avokádovou pomazánku potřebujeme
- 1 zralé avokádo
- 150 g bílého řeckého jogurtu
- 2 lžíce sýrové pomazánky
Lze použít například i kozí sýr, který je lehčí a bohatší na probiotika a další vitaminy.
- česnek
- sůl
- bílý nebo černý pepř
- dijonská hořčice
- olivový olej
- limetka
Postup přípravy
1. Avokádo podélně rozkrojte, odstraňte pecku a zbavte slupky.
2. Očistěte česnek a rozmačkejte ho do avokáda. Dobře rozmixujte na kaši.
3. Přidejte jogurt a rozetřete.
Můžeme také přidat jednu nebo dvě šalotky, které nakrájíme nadrobno.
4. Dochutíme směsí koření, hořčice, několika kapkami olivového oleje a vymačkanou limetkovou šťávou.
Přidáme všechno koření a dochutíme podle chuti. Někdo má rád jemnější, jiný zase více limetky nebo pepře.
5. Vše smíchejte dohromady a podávejte s bezlepkovým, rýžovým nebo tortillovým chlebem.
Podávejte s rajčaty, bazalkou, pažitkou, šalotkou, okurkami, ztraceným vejcem atd.
Dobrou chuť!
Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty:
Související
