Jaká je moje hladina cukru v krvi (glykémie): Nízká, normální, nebo vysoká?
Jaká je moje hladina cukru v krvi (glykémie): nízká, normální, nebo vysoká?
Odborný termín glykémie označuje hladinu cukru v krvi. Cukr je samozřejmě důležitým buněčným palivem. Jeho nedostatek je patrný zejména v mozkové činnosti.
Nízká či vysoká hladina cukru v krvi nejsou žádoucí.
Oba stavy, jak hypoglykémie (nedostatek cukru v krvi), tak hyperglykémie (nadbytek cukru), s sebou nesou určitá zdravotní rizika a komplikace.
Hodnota glykémie nižší než 2,8 mmol/l se nazývá hypoglykémie, tj. nízká hladina cukru v krvi. V jejím případě obtíže přicházejí náhle a z plného vědomí se člověk jeví jako opilý, apatický, nechápe dobře, až nastoupí mdloby a bezvědomí.
Typickými projevy jsou také bledost a nadměrné pocení kůže.
Osoba je bledá, zpocená, špatně artikuluje, není jí rozumět, může být dezorientovaná.
Působí dojmem, že je opilá, a přitom se vůbec nenapila.
Po nějaké době se její zdravotní stav zhorší.
Padá na zem a je v bezvědomí.
Pozor, myslete na hypoglykémii!
Hodnota hyperglykémie, tj. nadměrné hladiny cukru v krvi, je poněkud nekonkrétní a závisí na tom, zda je osoba nalačno, nebo zda před vyšetřením jedla.
Obvykle se jako hraniční hodnoty pro normální a vysokou hladinu cukru v krvi uvádějí čísla 5,6 až 6,9.
Pokud je však hodnota dlouhodobě vyšší, je třeba hledat příčinu. Je možné, že se jedná o diabetes mellitus nebo cukrovku.
Pro zajímavost, hodnoty glykémie se udávají v mmol/l.
Známe však také vyjádření v mg na decilitr – mg/dcl.
Převod je jednoduchý a:
z mmol na miligram: vynásobte 18,
4,0 mmol/l x 18 = 72 mg/dcl,
Při převodu z mg na mmol: vydělte 18,
72 mg/dcl : 18 = 4,0 mmol/l.
Samozřejmě, že kousek čokolády, kostka cukru nebo lžíce medu nám postačí k tomu, abychom si zvýšili hladinu cukru. S nimi se cukr zvyšuje nejrychleji. Pro mírnější nárůst je dobré si dát jakékoliv plnohodnotné a vyvážené jídlo.
Se snižováním glykémie už to tak snadné není.
Samozřejmě záleží na situaci a na tom, zda se jedná o přidružené onemocnění – cukrovku. V tomto případě nestačí jen hladovět. Vždyť tělo, buňky nebo mozek potřebují živiny a také cukr.
Proč zůstává cukr v krvi ve vyšších hladinách, je samostatná věda. Základní informace jsou uvedeny v našich článcích v odkazech níže.